Розробка виховного заходу "Етикет чи етикетка"

Про матеріал

Захід передбачає змагання між командами хлопців та дівчат різних груп у форматі популярного телешоу «Хто зверху?». Змагання включає 9 ктапів.

Перегляд файлу



ПЕРЕДМОВА

Формування духовного підлітка – складне завдання, що стоїть у центрі уваги педагогів, батьків, громадськості. Особливої актуальності воно набуває сьогодні, коли проблеми соціально-економічного й політичного розвитку країни вплинуло на підростаюче покоління. Серед підлітків падає духовність, що пояснюється насамперед зниженням рівня життя в Україні, відсутністю соціальної захищеності, явним і прихованим безробіттям, інфляцією, невизначеністю моральних орієнтирів у соціальних відносинах. Засоби масової інформації та комунікації дедалі більше впливають на суспільство й особливо на молодь, пропагуючи насилля, прищеплюють моральний релятивізм, конформізм і цинічно-гедоністичне ставлення до повсякдення. Усе це призводить до недооцінювання ролі та значення етикету в суспільстві. Етикетні правила — це маленькі цеглинки, з яких складаються імідж, репутація людини. Іноді етикетні тонкощі дратують, але водночас вони допомагають висловлювати почуття поваги і симпатії.

До етикету відносимо: правила вітання, представлення та знайомства; звертання до інших; вимоги щодо одягу, поведінку у громадських місцях, поведінку чоловіка щодо жінки; правила піднесення подарунків та сувенірів; накривання столу і поведінки за столом тощо. Сукупність правил поведінки, які регулюють зовнішні прояви людських стосунків, називається етикетом. На жаль, ці правила дуже часто перетворюються на пусту формальність «етикетку», що лише створює видимість вихованої і порядної людини. Тому мета заходу - у близькій для підлітків ігровій, змагальній  формі показати відмінність показової вихованості людини від справжньої внутрішньої вихованості.

Змагання проводяться між командами хлопців та дівчат різних груп у форматі популярного телешоу «Хто зверху?». Склад команд та домашнє завдання визначається за два тижні до його проведення.

 

План заходу

Дата проведення:__________

Місце проведення: читальна зала

Учасники: учні І – ІІІ курсів 

Форма проведення: командний конкурс між хлопцями і дівчатами у форматі телешоу «Хто зверху?»

Тема: «Етикет чи етикетка?»

Відповідальні за проведення: голова комісії майстрів виробничого навчання та класних керівників з питань виховної роботи, заступник директора з навчально-виховної роботи

Мета: формувати в учнів етичну культуру, моральні цінності та норми поведінки, дружність та ввічливість, повагу та чуйність по відношенню до інших людей, мовленнєву та соціальну компетентності, вміння критично сприймати та осмислювати інформацію

Методичне забезпечення: супроводжуюча презентація, кубики із літерами, презентації та плакати команд-учасниць, ракетки із тенісними м’ячами, краватки, серветки, музичні фонограми, наушники.

Епіграф: Ніщо не коштує нам так дешево і не цінується так дорого, як ввічливість.

 М. Сервантес

 

 

 

Структура заходу «ЕТИКЕТ ЧИ ЕТИКЕТКА?»

                        1.       Підготовчий етап:

а) збір необхідної інформації, розробка сценарію, вибір музичних фонограм та візуального супроводу – відповідальний: голова методичної комісії майстрів виробничого навчання та класних керівників з питань виховної роботи;  

б) вибір учасників команд, підготовка домашнього завдання, підготовка презентацій команд-учасників  - відповідальні: майстри виробничого навчання команд-учасників;

в)прибирання та оформлення читального залу перед початком

конкурсу та придбання реквізиту – відповідальні: актив груп-учасників;

г) запрошення членів журі та ознайомлення їх з критеріями

оцінювання.

ІІ. Основний етап конкурс «Етикет чи етикетка?»

ІІІ. Підведення підсумків  – підведення підсумків, прибирання декорацій, оформлення фото- та відеоматеріалів, підготовка інформації на сайт ліцею – відповідальні: голова методичної комісії майстрів виробничого навчання та класних керівників з питань виховної роботи, заступник директора з навчально-виховної роботи.

Сценарій розробки -  авторський

Інтернет джерела

 

 

 

 

 

Сценарій заходу 

«ЕТИКЕТ ЧИ ЕТИКЕТКА?» 

Слово ведучого: Шановні друзі! Ми з вами живемо поряд з іншими людьми, і нам не байдуже те, як вони ставляться до нас. Найчастіше буває так, що ми самі винні в тому, що виникають конфліктні ситуації. Як запобігти таким ситуаціям? Як зробити так, щоб люди до тебе гарно відносилися? Ще в давні часи люди прийшли до висновку, що в основі взаєморозуміння лежить повага однієї особи до іншої, проявом же поваги є етикет. 

Етикет - це встановлений порядок поведінки людей у суспільстві, який необхідно знати кожному. В основі етикету лежить повага до себе та до інших.

Звідки ж пішло слово „етикет"? У часи Людовіка ХІV етикетками називали картки, на яких писали основні правила поведінки та роздавали придворним. Але все передбачити не можна. І тоді на допомогу вам прийде „Золоте правило" моралі. «Ніколи не роби іншому того, чого сам собі не бажаєш;  та вчиняй з іншими так, як хотів би, щоб учиняли з тобою».

3 часом деякі норми змінюються – дівчата не роблять реверанси,  хлопці не вклоняються  до землі, але головні правила спілкування зостаються тими ж - вихованість, ввічливість, повага до себе та до тих, хто тебе оточує. Яким красенем ти б не був, люди до тебе будуть добре ставитися лише тоді, коли ти будеш добре ставитися до них. В суспільстві існує упереджена думка, що дівчата більш знаються на правилах ніж хлопці, а так це чи ні покаже         наш   конкурс.     Перш          за      все дозвольте       представити         журі конкурсу:_________________. 

В конкурсі беруть участь дві збірні.

Збірна дівчат «Перлина» та збірна хлопців «Агенти вихованості»

Наш конкурс складається з кількох етапів: конкурс капітанів «Дозвольте Вам відрекомендуватися…», в якому капітани команд познайомлять глядачів і вболівальників з учасниками команди;

конкурс «Хто я?»; конкурс «Вгадай мелодію»; конкурс «Ранжування»; конкурс «Стриманість»; конкурс «Кубики»; конкурс «Їх поміняли місцями».

Для оцінки конкурсів, члени журі використовують картки оцінювання з критеріями 

КАРТКА ОЦІНЮВАННЯ КОНКУРСУ ВИХОВАНОСТІ  «ЕТИКЕТ ЧИ ЕТИКЕТКА?»

Конкурс капітанів «Дозвольте Вам відрекомендуватися…»

Починаємо з конкурсу капітанів «Дозвольте Вам відрекомендуватися…». Завдання капітана команди представити концепцію команди і довести що саме їхня команда найвихованіша (приклад

представлення команди - презентація «Агентів вихованості»

Конкурс «Хто я?» 

Слово ведучого: Ось ми і познайомилися з командами, журі виставило свої оцінки і ми переходимо до другого конкурсу. Його умови: з кожної команди по-черзі запрошується однин представник. Він із зав’язаними очима стає спиною до телевізійної панелі. На екрані з’являється відомий казковий персонаж. Учасник задає навідні питання своїй команді, на які можна відповідати лише «Так» чи «Ні». Команди, яка першою відгадає персонажа – переможе. 

Невеличка підказка: казкові персонажі були дуже неслухняними.  

Конкурс «Вгадай мелодію»

Слово ведучого: Учасники блискавично впоралися із завданням, журі їх оцінило, а ми маємо змогу перейти до наступного конкурсу. Для цього також запрошуємо по одному представнику від команди. В наушниках ви зараз почуєте популярні пісні, ваше завдання - жестами і мімікою передати назву пісні так, щоб команда відгадала її. І знову переможцем стає той, хто зробить це швидше (пісні Мішель Андраде «Мальчи, мальчик не свисти», гурт «Ленінград» «На лабутенах»).

Конкурс «Ранжування»

Слово ведучого: Приємно, що наші учасники добре знаються на сучасній естраді, але ми сподіваємося, що вони поводяться краще ніж герої цих пісень. Журі виставило оцінки, а у нас попереду черговий конкурс. В ньому бере участь вся команда. Вихована людина не лише виконує правила етикету, а має і гарні знання з усіх сфер життя. Зараз ми перевіримо, хто більш допитливий, хлопці чи дівчата? Кожній команді я буду задавати по два питання. Команда отримує комплект карток з назвами країн. Після того, як питання було задано, команда має змогу його обговорити і вистроїтися таким чином, щоб картки утворили певний порядок. Оцінюється правильність і швидкість виконання (приклади завдань на картинках).  

 

 

Конкурс «Стриманість»

Слово ведучого: Конкурс був дуже складний, і ми всі пишаємося, що команди з ним впоралися. Наступний конкурс перевірить не лише ваші знання етикету, а й вашу стриманість і фізичну витривалість. Завдання конкурсу:  якомога швидше та правильно відповісти на більшу кількість питань з правил етикету, балансуючи на витягнутій руці ракеткою з кулькою для пін-понгу. Прохання до журі бути уважними  при підведенні підсумків конкурсу (на конкурс відводиться 2 хвилини).

Питання для хлопців:  

1.     Чи можна не завжди застібати двобортний піджак. (Ні)

2.     Якщо          телефонна   розмова

перервалася, передзвонити повинна особа, яка зателефонувала. (Так, передзвонює той, хто телефонував)

3.     Слід перевернути          келих догори ніжкою, для того, щоб показати офіціанту, що ви не бажаєте більше пити напої. (Ні, досить покласти на келех палець)

4.     Хліб розділяється на маленькі шматочки ножем. (Ні, руками)

5.     Чи варто брати до уваги клімат місцевості, вибираючи робочий одяг.

(Так)

6.     З якого боку від жінки має йти мужчина? (Ліворуч)

7.     Ви запізнилися до театру. Ваші місця в центрі залу. Як ви вчините? (Переходити лицем до тих хто сидить, або дочекатися антракту)

8.     Дома ввечері до якої години можна голосно слухати музику? (До 22 години)

9.     При вході в двері і виході з дверей, хто з пари повинен йти першим?

(При вході – чоловік, при виході - жінка)

10. Ви зголодніли і купили на вулиці пиріжок.  Ваші подальші дії?

(Зупинитися в стороні від руху, щоб нікому не заважати і їсти).

Питання для дівчат: 

1.                    Вам потрібно покинути концерт. В який момент це зручніше зробити? (Під час зміни акторів, декорацій або оголошення нових учасників)

2.                    Хто з пар повинен спускатися і підніматися сходинками першим? (Спускається - чоловік, піднімається - жінка)

3.                    Яке місце в легковому автомобілі з незнайомим водієм вважається найбільш зручним? (Позаду праворуч)

4.                    З якого часу вранці можна дзвонити по телефону друзям та знайомим? (з 9 години)

5.                    Хто перший закінчує розмову по телефону? (Дівчинка при розмові з хлопчиком. Старший при розмові з молодшим. При рівному становищі той, хто дзвонив.)

6.                    Якого боку потрібно триматися, коли йдеш вулицею? (Правого.)

7.                    З якого боку прийнято обходити перехожих? (Перехожого назустріч - справа. Перехожого попереду - зліва.)

8.                    Що потрібно зробити, якщо ви випадково з ким-небуть зіткнулися? (Вибачитися.)

9.                    Чи повинен чоловік дочекатися, поки жінка протягне руку для потискання. (Так)

10.                «Окуляри-хамелеони»  хороший вибір для дівчини? (Ні. Як правило, скло в «окулярах-хамелеонах» у приміщенні не стає абсолютно світлим. У результаті, інші не мають можливості чітко бачити ваші очі, а це може створити у них враження, що перед ними нещира людина). Конкурс «Кубики»

Слово ведучого: Команди як завжди показують приголомшені результати, а у нас попереду знову командний конкурс. Перед вами кубики із літерами. Ваше завдання: скласти з них слово, що є відповіддю на поставлене мною питання. Для кожної команди таких питань буде чотири. Оцінюється швидкість і правильність виконання. 

Слова для юнаків: 

1.     Шанобливе ставлення до оточуючих - ПОВАГА- 6 літер

2.     Так з латинської мови перекладається слово «толерантність» - ТЕРПІННЯ

- 8 літер

3.     Ритм      роботи        двигуна,     а        також почуття міри – ТАКТ4 літери

4.     Чого завжди не вистачає дівчатам при зборах будь-куди – ЧАС 3 літери Слова для дівчат:

1.     Марк Твен стверджував: «Це те, що може почути глухий і побачити сліпий» -

ДОБРОТА7 літер

2.     Що ми поважаємо у собі та оточуючих – ГІДНІСТЬ – 8 літер

3.     Що вихований чоловік повинен подарувати своїй жінці – ШУБА4 літери

4.     Що поважні англійські леді п’ють о п’ятій годині – ЧАЙ3 літери

Конкурс «Їх поміняли місцями» 

Слово ведучого: До оголошення переможця наших змагань залишився лише один конкурс. І це знову конкурс командний, до речі, це конкурс творчий. Дуже часто дівчата та юнаки звинувачують один одного в тому, що протилежній статі «завжди легше». Ось зараз ми перевіримо чи це так. Завданням для дівчат буде типова чоловіча «проблема» - гарно пов’язати краватку, а для юнаків – виявити свої якості «креативної господині» і красиво скласти серветки. Журі оцінює правильність, творчість і час. 

Підведення підсумків 

Слово ведучого: Ось і закінчився наш конкурс. Журі вже готово

оголосити результати. Але зовсім не важливо, хто сьогодні переміг. Правила доброї поведінки, уміння спілкуватися з людьми, визначати характер незнайомого співбесідника або внутрішні емоції своїх друзів треба вчитися з дитинства. Володіючи такими знаннями, вам легше буде досягати успіхів на складному і цікавому шляху, який називається життям.

Дякую всім за участь і до нових зустрічей!

 

Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку