Розв'язування вправ на застосування формул різниці і суми кубів.

Про матеріал
Розв'язування вправ на застосування формул різниці і суми кубів. Розробка уроку з елементами гри до дня Святого Валентина.
Перегляд файлу

Коли у серці живе кохання

 

Тема:
Розв'язування вправ на застосування формул різниці і суми кубів.
Мета:

Відпрацювати та закріпити навичок роботи з теми

Завдання уроку:

Навчальні: повторення і систематизація раніше набутих знань і вмінь.

Розвивальні: розвиток уяви, кмітливості, логічного мислення, творчої активності.

Виховні: розвиток пізнавального інтересу учнів, прищеплення любові до математики.

Тип уроку:

Урок повторення та систематизації знань, застосування знань, умінь і навичок на практиці

Обладнання:

Дошка;

картки з завданнями;
мультимедійний проектор;

опорний конспект.

Хід уроку

Учитель: Доброго дня, діти. Сьогодні у нас урок з теми Розв'язування вправ на застосування формул різниці і суми кубів.

Слайд 1

 

Але для початку, давайте згадаємо усі формули скороченого множення які ми з вами вивчили. Відтворіть формули на картці, яка знаходиться у вас на столі.

Слайд 2

Учитель: Як ви вже зрозуміли, це буде не зовсім звичайний урок, тому що пройде він під девізом. А ось яким саме девізом ви дізнаєтесь, коли виконаєте наступне завдання.

Слайд 3

Учитель: Для цього вам потрібно буде розкласти многочлени на множники, №522 в підручнику. Коли ви виконаєте це завдання, то зрівнявши відповіді із відповідями на купідонах, та розставивши їх у порядку вказаному у підручнику, ви отримаєте слово яке доповнить наш дивіз.

Робота учнів

 

Учитель: Як ви уже зрозуміли девізом сьогоднішнього уроку буде: «Коли у серці живе кохання»

Слайд 4

Учитель: Чому саме такий? Тому що сьогодні весь світ відзначаєх день Святого Валентина. День Святого Валентина (Валентинів день, День закоханих) — щорічне свято, яке припадає на 14 лютого. Назва походить від святого Валентина, якого згадує цього дня під час літургії Католицька церква.

Слайд 5

Учитель: За легендою, християнський священник Валентин жив за часів імператора Клавдія II Готського (III ст. від Р. Х.) й поруч з основним покликанням займався природничими науками та медициною.

Войовничий імператор Клавдій нібито вважав, що сім'я заважає солдатам воювати за імперію і видав наказ, яким забороняв воїнам одружуватися. Валентин, попри цей указ, продовжував таємно вінчати всіх охочих. За це його заарештували й ув'язнили під охороною офіцера, прийма́чка якого була сліпою. Священник оздоровив її, а опісля навернув на християнство батька й цілу родину. Довідавшись про це, імператор наказав відтяти йому голову, що й сталося 14 лютого.

Я пропоную вам відчути себе в ролі Валентина та «поєднати серця».

Слайд 6

https://learningapps.org/display?v=pd1e2v4a522

Робота учнів

 

Слайд 7

 

Учитель: Валентинів день в Англії та Шотландії в старовину супроводжувався таким звичаєм. Молоді люди клали до мішечка відповідну їхньому числу кількість квитків, з позначеними на них іменами молодих дівчат; потім кожен виймав один такий квиток. Дівчина, ім'я котрої діставалось таким чином юнакові, ставала на наступний рік його «Валентиною», а він — її «Валентином». Це передбачало на цілий рік відносини між молодими людьми, подібні до тих, що, за описом середньовічних романів, були між лицарем та його «дамою серця» (скрізь супроводжував її, складав їй сонети, грав на лютні тощо). Про цей звичай згадує у своїй знаменитій пісні шекспірівська Офелія. Ймовірно, він є ще дохристиянського походження. Ще донині Валентинів день в Шотландії та Англії дає молоді привід для різноманітних жартів та розваг.

В Англії існувало повір'я, за яким перший чоловік, що його зустрічала дівчина 14 лютого, повинен був стати її Валентином — хотілося їй того чи ні. Але дівчата знайшли вихід із ситуації: цього дня вони гуляли із зав'язаними очима.

Італійці у День Святого Валентина вважають своїм обов'язком дарувати коханим солодощі. В Італії цей день так і називають — «солодкий».

Поляки цього дня відвідують Познань. Там, за повір'ям, лежать мощі Святого Валентина, а над головним престолом висить його чудодійна ікона. Поляки вірять, що проща до неї допомагає в любовних справах.

Німці вважають Валентина покровителем психічно хворих, прикрашають цього дня всі лікарні червоними стрічками, а в каплицях проводять спеціальне Богослужіння.

В Японії на День св. Валентина жінки і дівчата дарують чоловікам і хлопцям солодощі, переважно шоколад. Японці вважають, що тільки солодкий шоколад здатний передати силу кохання. Саме свято в Японії з'явилось після Другої світової війни. Якщо порівнювати це свято з українським, то в Японії дівчата докладають більше зусиль, аніж хлопці. Так кожна дівчина сама повинна приготувати для коханого шоколадні цукерки і подарувати їх. Навіть при бажанні подарувати коханому в цей день інший подарунок, вона зобов'язана поєднати його з чорним шоколадом або цукерками[5].

Така традиція склалась завдяки одному підприємцеві, який випустив до дня Святого Валентина багато шоколадних солодощів у вигляді серця з написом — 14 лютого. В Японії є й друге свято для закоханих, яке святкують 14 березня — Білий день. У це свято хлопці дарують дівчатам білий шоколад та інші кондитерські вироби. У День святого Валентина японські жінки дарують чоловікам шоколад.

Я пропоную долучитися до традиції та «вибрати солодощі» на подарунок. Зазвичай, вибараючи солодощі в магазині. Ми перевіряємо термін придатності. Але сьогодні солодощі у нас не звичайні, тому перевіряти ви будете не термін придатності, чи є вирази тотожніми.

Учням потрібно вибрати (відмітити) тільки ті солодощі, на яких вирази тотожно рівні.

Слайд 8

 

Хто вірно вказав той отримує солодощі.

Слайд 9

 

Учитель: Широкої популярності в Західній Європі це свято набуло після XV століття. За переказом, винахід «валентинки» приписують герцогу Орлеанському Шарлю. 1415 року, перебуваючи в англійському полоні після битви під Азенкуром, він нібито надсилав із лондонської в'язниці віршовані любовні послання своїй дружині. Одна з тодішніх «валентинок» нині зберігається в Британському Музеї.

Учитель: Я також підготувала для вас валентинки. Але вони не зовсім звичайні, а математичні. На кожній валентинці є вираз, вам потрібно назвати за допомогою якої формули його можна розкласти на множники або представити у вигляді многочлена.

Слайд 10

 

Учитель: Наш урок добігає кінця. Нам залишилося хіба що підвести підсумки та зробити фото на пам'ять. Перед вами є фотозона. Але на мій погляд вона трішечки не завершена. Зараз кожен бажаючий може підійти до фотозони та записати в порожні сердечка враження від уроку чи побажання до свята.

 

В Англії існувало повір'я, за яким перший чоловік, що його зустрічала дівчина 14 лютого, повинен був стати її Валентином — хотілося їй того чи ні. Але дівчата знайшли вихід із ситуації: цього дня вони гуляли із зав'язаними очима.

Італійці у День Святого Валентина вважають своїм обов'язком дарувати коханим солодощі. В Італії цей день так і називають — «солодкий».

Поляки цього дня відвідують Познань. Там, за повір'ям, лежать мощі Святого Валентина, а над головним престолом висить його чудодійна ікона. Поляки вірять, що проща до неї допомагає в любовних справах.

Німці вважають Валентина покровителем психічно хворих, прикрашають цього дня всі лікарні червоними стрічками, а в каплицях проводять спеціальне Богослужіння.

 

В Японії на День св. Валентина жінки і дівчата дарують чоловікам і хлопцям солодощі, переважно шоколад. Японці вважають, що тільки солодкий шоколад здатний передати силу кохання. Саме свято в Японії з'явилось після Другої світової війни. Якщо порівнювати це свято з українським, то в Японії дівчата докладають більше зусиль, аніж хлопці. Так кожна дівчина сама повинна приготувати для коханого шоколадні цукерки і подарувати їх. Навіть при бажанні подарувати коханому в цей день інший подарунок, вона зобов'язана поєднати його з чорним шоколадом або цукерками

docx
До підручника
Алгебра 7 клас (Істер О.С.)
До уроку
§ 17. Сума і різниця кубів
Додано
11 березня 2022
Переглядів
405
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку