Розв"язування задач на застосування закону Архімеда. Презентація

Про матеріал

Дана презентація допоможе учителеві закріпити знання учнів на раніше отриманих уроках, наочно продемонструвавши закон Архімеда та закріпивши властивості виштовхувальнох сили. Відповідає вимогам програми.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

FA=рgV р – густина рідини V – об‘єм зануреної частини тіла mр=рV FA=mрg mр – маса рідини, що виштовхується Виштовхувальна сила, що діє на занурене в рідину тіло, дорівнює добутку густини рідини на прискорення вільного падіння та на об‘єм зануренної частини тіла. На тіло, занурене в рідину або газ, діє виштовхувальна сила, що напрямлена вертикально вгору і дорівнює вазі рідини або газу в об'ємі зануреної частини тіла. Закон Архімеда Під дією цієї сили піднімаються вгору повітряні кулі та дирижаблі.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Дві однакових кульки знаходяться в посудинах із прісною та солоною водою. На яку кульку діє більша виштовхувальна сила? прісна вода солона вода У прісній воді В солоній воді Однакова сила

Номер слайду 5

В посудині з водою знаходяться три кульки різного об‘єму в стані спокою,як показано на малюнку. На яку кульку діє найбільша виштовхувальна сила?

Номер слайду 6

На дні водойми утримуються три кульки виготовлені з сосни, граніту та сталева. Оберіть кульку, яка вспливе на поверхню, якщо їх відпустити.

Номер слайду 7

Алюминий Сталь Переважить сталевий Переважить алюмінієвий Не порушиться Натисніть сюди, якщо потрібна підказка На важільних терезах зрівноважено дві кульки: сталева та алюмінієва. Чи порушиться рівновага терезів, якщо обидві кульки занурити у воду?

Номер слайду 8

Корабель переходить з моря до річки. Як зміниться при цьому виштовхувальна сила, що діє на корабель? Збільшиться Не зміниться Зменшиться

Номер слайду 9

Тіло,що знаходиться в рідині може плавати, тонути або спливати на поверхню рідини. То, як буде поводити себе тіло, залежить від співвідношення сили тяжіння та сили Архімеда. FA > mg FA = mg FA < mg FA mg показати FA mg FA mg FA mg показати спливає плаває тоне

Номер слайду 10

Поведінка тіла у рідині залежить від співвідношення густини тіла та густини рідини. р > т р = т р < т показати плаває показати спливає тоне

Номер слайду 11

Зверни Увагу!!!! FA mg якщо густина тіла менше густини рідини, то при повному зануренні FA> mg. Тіло спливатиме. демонстрація FA mg Коли тіло частково вийшло з рідини та зупинилось, FA= mg. Архімедова сила зменшилась до величини сили тяжіння, так як зменшився об‘єм зануреної частини тіла.

Номер слайду 12

Легенди про Архімеда Одного разу цар Сіракуз (міста, де жив Архімед) замовив своєму ювелірові корону з чистого золота. Коли ювелір приніс корону царя, той попросив Архімеда перевірити, чи дійсно корона зроблена з чистого золота. Але при цьому на короні не повинно залишитися навіть подряпини! Легенда свідчить, що ідея осяяла вченого, коли він приймав ванну (рис. 22.7). Розмірковуючи про своє завдання, Архімед зауважив, що при зануренні у воду його тіло ніби стало легше. І він здогадався, як використовувати цю «втрату ваги» для відповіді на питання царя! Зраділий Архімед вискочив з ванни і побіг вулицями Сиракуз, викрикуючи: «Еврика!», Що в перекладі з грецького означає «знайшов!». З тих пір слово «еврика» стало символом щасливого ідеї, осяяння

Номер слайду 13

Збереглася легенда, що Архімед під час оборони рідного міста Сіракуз від нападу римлян використовував не тільки сконструйовані ним військові машини, а й застосував проти римського флоту увігнуті дзеркала, запалюючи кораблі сфокусованими сонячними променями. Це здавалося зовсім неймовірним!

Номер слайду 14

У 212 році до нашої ери при обороні Сіракуз від римлян під час другої Північної війни Архімед сконструював кілька бойових машин, що дозволили городянам відбивати атаки переважаючих сил римлян протягом майже трьох років.         Архімед загинув під час облоги Сіракуз: його убив римський воїн у той момент, коли вчений був поглинутий пошуками вирішення чергової проблеми. За своє життя Архімед здійснив безліч експериментів.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Levit Alla
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Єнікеєва Тетяна Степанівна
    Дуже дякую! Розробка - супер!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Фізика 7 клас (Сиротюк В. Д.)
До уроку
§ 38. Виштовхувальна сила. Закон Архімеда
Додано
13 квітня 2018
Переглядів
28436
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку