"Русь-Україна за Володимира Святославича"

Про матеріал

Матеріал до теми "Русь - Україна наприкінці Х - у І половині ХІ ст."" (правління Володимира Святославича ) Презентація містить карти, основну інформацію та інтерактивні вправи Цільова аудиторія - учні 7 класу.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Новий Костянтин великого Риму, що охрестився сам і охрестив люди свої, — і сей так учинив, подібно йому»Володимир Святославович (980-1015 рр.) Володимир Великий «Красне Сонечко»

Номер слайду 2

Київська держава за Володимира Великого. Розширив кордони на захід: Підкорив племена ятвягів, білих хорватів, волинян. Приєднав Червенську Русь (м. Червень, Белз, Перемишль)

Номер слайду 3

Адміністративна реформа. Ліквідував племінні княжіння. Розділив територію держави на уділи навколо великих міст (намісники – сини)зміцнив центральну владу київського князя, мав статус «Єдинодержця» чи «Великого київського князя»для усунення конфліктів, зближення з місцевою адміністрацією та боярами влаштовував у Києві «Володимирові банкети»

Номер слайду 4

Реформа градобудування Володимир на Волині, Переяслав, Васильків, Ростов, Смоленськ, Берестя. Поділ – торгово-реміснича частина міста (укріплене передмістя ) «Місто Володимира» - київський дитинець кін. X — І пол. XIII ст., збудований за князювання Володимира Великого«І став він городи зводити по Десні, і по Остру, і по Трубежу, і по Сулі, і по Стугні»

Номер слайду 5

Оборонна реформа«Змієві вали» - дерево-земляні оборонні споруди у вигляді довгих валів на південь від Києва Частину племінних князів переселив на південні кордони Русі для захисту від кочовиків - печенігів L=2000 км h =10-12 м b = 20 м

Номер слайду 6

«Устав земляний» - зведення норм усного звичаєвого права. Судова реформа Розмежував єпископський і міський суди. Військовареформа замінив племінну організацію війська феодальною. Умовне землеволодіння – наділення дружинників землями за службу звів до другорядної роль варязької дружини

Номер слайду 7

Релігійна реформа980 р. – «Володимирове шестибожжя»988 р. – хрещення Русі«І став княжити Володимир у Києві один. І поставив він кумири на пагорбі, поза двором теремним: Перуна дерев’яного, — а голова його [була] срібна, а вус — золотий, — і Хорса, і Дажбога, і Стрибога, і Сімаргла, | і Мокош».«А назавтра вийшов Володимир з попами цесарициними і корсунськими на Дніпро. І зійшлося людей без ліку, і влізли вони у воду, і стояли — ті до шиї, а другі — до грудей. Діти ж [не відходили] од берега, і а інші немовлят держали. Дорослі | ж бродили [у воді], а попи, стоячи, молитви творили».

Номер слайду 8

Перша школа для дітей нарочитих мужів«шлюбна дипломатія»Десятинна церква – перший кам´яний храм Русі Златники та срібники – перші руські гроші S=800 тис. км²двовір´я легенда про Кирила Кожум´яку, м. Переяслав боротьба з печенігами. Херсонес (Корсунь)

Номер слайду 9

Завдання для перевіркиhttps://learningapps.org/watch?v=pfbuqwy0c20

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Фролова Тетяна Миколаівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
16 січня 2021
Переглядів
1329
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку