Сценарій "21 вересня - Міжнародний день миру"

Про матеріал
21 вересня – Міжнародний день миру Мета: розширити знання учнів про важливість миру на землі, формувати активну життєву позицію, виховувати розуміння того, що майбутнє світу залежить від справ і думок людини.
Перегляд файлу

 

21 вересня – Міжнародний день миру 

Зал святково прибраний яскравими кульками, на яких  різними мовами написане слово «МИР».

На стінах прикріплено плакати «Мир усім дітям планети!», «Хай усміхаються діти!»,

 «Хай завжди буде сонце, хай завжди буде мир!», на столі стоїть глобус.

 Людина створена природою
                                                для миру, а не для війни,                                                                      

                                                народжена для радості,

                                а не для горя…
                                                                           Франсуа Рабле

 Мета: розширити знання учнів про важливість миру на землі, формувати активну життєву позицію, виховувати розуміння того, що майбутнє світу залежить від справ і думок людини.

Хід заходу

Учитель. Сьогодні в нас Урок миру. Що ж ви розумієте під таким коротким і важливим словом «МИР»? (Відповіді учнів)

А що таке милосердя? (Відповіді учнів)

Ведучий 1. Без миру немає дитинства, немає майбутнього. За мир, щоб сміятись, за щастя дітей, за мирне небо над головами, за цвіт на землі борються чесні люди планети.

Учень 1. Хай буде мир на всій землі!

Хай дім новий будується,

            Хай сад новий росте в селі,

            Нова зростає вулиця.

 

Учень 2.  Яка красива в нас планета!

Земля зелена, ніжно-голуба.

                Нас переконують космічні злети:

                У всій Галактиці така одна.

 

Учитель. Для більшості людей планети Земля мир – це повсякденна реальність. На наших вулицях безпечно, ви ходите до школи. Там, де уклад суспільства міцний, безцінний дар миру може ніхто особливо й не помічати. Та чи всі діти на Землі живуть добре і щасливо? (Відповіді учнів).

Для багатьох людей у сучасному світі спокійне життя —   казкова мрія, багато дітей страждають, живучи в атмосфері нестабільності та страху. Заради таких, як вони, й засновано Міжнародний  день Миру.

 

Учитель. Чи можете ви  назвати  країни, у яких від голоду помирають діти, над їхніми  головами рвуться снаряди? (Відповіді учнів)

 

   Довідка.  

        За ініціативою Генеральної Асамблеї ООН цей день відзначають в усьому світі як день всесвітньої відмови від насильства й вогню.

        Відповідно до резолюції від 30 листопада 1981 року святкування Міжнародного дня миру  відбувалося кожного третього вівторка,  у день відкриття чергової сесії ООН. Проте в резолюції від 7 вересня 2001 року Генеральна Асамблея ООН прийняла постанову, за якою з 2002 року Міжнародний День Миру відзначають щороку 21 вересня.

     Цього дня ООН закликає всі країни зупинити військові дії і хоча б на 24 години припинити проливати кров. Відмова від насильства і воєн –  необхідна умова для подальшого розвитку людства. Тільки мирні переговори та вирішення наявних проблем шляхом діалогу і компромісних рішень можуть дати дійсно відчутні результати і користь для всього людства.

       У рамках святкування Міжнародного Дня Миру проходять заходи, мета яких -  привернення уваги до проблеми миру і ефективних способів його досягнення. Невід’ємною процедурою початку святкових заходів служить символічний передзвін Дзвону миру.

 

 

     Цей дзвін був відлитий із монет, які зібрали діти з 60 країн світу. На дзвоні відомий багатьом напис: «Хай живе мир у всьому світі». Його подарувала ООН в 1954 році Японія. Тоді ж дзвін помістили в мальовниче місце в саду західного дворика,  розташованого поряд із Секретаріатом ООН. Церемонія триває приблизно 15 хвилин.  Хвилиною мовчання вшановують пам’ять тих, хто загинув у військових конфліктах. Церемонія завжди проходить за участю Генерального секретаря ООН, який дзвонить у Дзвін миру.

      Варто зазначити, що голос дзвону лунає усього двічі на рік. Перший раз його можна почути навесні, у день весняного рівнодення, вдруге   з нагоди святкування Міжнародного Дня Миру.

     Привернути увагу до проблеми миру на землі – ось основна мета цього свята. В усіх куточках світу, навіть у далекій Африці, проводять заходи, спрямовані на привернення уваги до того, як багато в нашому світі агресії і зла, безглуздих смертей і ненависті. Нехай дитячі малюнки з яскравим усміхненим сонечком або дитячі хорові пісні про дружбу комусь і здадуться невинними іграми, але вони мають глибокий зміст і виражають заклик до тих, хто ще не відмовився від зброї, все ж таки це зробити.

      Для тих, хто  живе в благополуччі, ці слова нічого не значать. Їм важко оцінити  величезну роль Міжнародного Дня Миру для тих, хто чув, як під вікнами будинку вибухають снаряди. І щоб цього більше не сталося, вони готові зробити багато що.

           День миру в Україні встановлено Указом Президента в 2002 році і відзначається щорічно 21 вересня – в Міжнародний день миру. Таким чином Україна підтримує рішення Генеральної Асамблеї ООН і підтверджує відданість країни ідеалам миру.

Для  багатьох людей світу мир — не більше ніж казкова мрія. Вони живуть в окопах, в атмосфері нестабільності і страху. Передовсім для них установлено цей день.Ми вважаємо, що  це свято є особливим, і приєднуємося до молоді всього світу, яка виступає на захист миру під гаслом «Молодь за мир і розвиток».

Учень.   За мир у всьому світі,

  Це значить за народ.

  За колоски налиті,

  За шум весняних вод.

                                    М.Рильський.

 

Щороку Україна в рамках Міжнародного Дня миру бере участь у діяльності, що сприяє припиненню вогню, завершенню конфліктів, розвитку толерантності, наведенню мостів між різними культурами.

Учні  виконують  танці різних народів.

 

Ведучий 1. Дійсно, мир завжди починається з дружби. Не воювати треба, а дружити країнами, містами, сім’ями. І в нашій шкільній сім’ї хай завжди світить сонце дружби.

Учням дається завдання завершити речення.

• Друг це той, хто...
• Мир - це...
• З другом я часто...
• Приятель і друг не зовсім одне й те саме, бо...
• З другом можна...
• Я товаришую з… тому що…

Ведуча. Багато людей у сучасному світі страждають і лише мріють про спокійне життя. Для них, насамперед, і існує день Миру. Цей день закликає людей не тільки замислитися про мир, а й зробити щось заради нього.

 

Читець1.

Світ барвистий, веселковий, 
Різно-різнокольоровий, 
Мов народжений красою, 
Наче скроплений росою, 
В чистих барвах, як обнова, — 
Вся планета кольорова. 
І на цій планеті діти 
В мирі й дружбі хочуть жити!

Читець 2.

Найбільше я хочу, щоб мир був на світі, 
Як небо — у зорях, а сад наш — у квітах. 
Найбільше я хочу, щоб сонце щоранку 
Зі мною віталось, присівши на ганку.
Щоб мирне небо на усій Землі
Єднало всіх людей по всьомусвіту. 
І хай літають завжди журавлі, 
І колоски видзвонюють налиті.

Читець 3.

Я хочу, щоб сонце світило,
Співали би дзвінко пташки,
Щоб люди були всі щасливі,
У мирі зростали би ми!
Слухайте, чесні люди Землі,
Дуже ми просимо вас:
Боріться, боріться, бо ми ще малі,
Мир захищайте для нас.

Читець4.

Поки в небі є свято веселок і крил,
Поки є на Землі і роса, і колосся —
Я — живу!.

Поки гори в нас є і могутній Дніпро,

 Поки віру плекав, щоб збулося добро —

Я — живу!

Поки в думках моїх день, що давно вже погас,
Поки є кому вранці промовити: «Здрастуй!» —

Всі 4 читці:  Ми — живем!

Читець 5.

Потрібен мир – тобі й мені

І всім на світі дітям!

Не тільки вранці навесні

Нехай нам сонце світить.

Потрібен мир, трава в росі,

Усміхнений нащадок.

Потрібен мир усім-усім,

Отриманий у спадок.

 

Ведучий. Ми можемо робити руками багато хорошого. Але чому трапляється, що люди починають робити своїми руками погане: беруть в руки зброю, створюють бомби? Може тому, що люди не уміють жити в мирі?

 

Ведуча. Можливо,але ж ми можемо допомогти людям, світу. Щоб зробити це, ми завжди повинні пам'ятати про усе добре, що в нас є, використовувати це у своєму житті, у своїх словах і вчинках, дарувати добро тим, хто поруч з нами.

 

Ведучий. Світ величезний. Кожен з нас є невеличкою частинкою земної кулі. Якщо кожна частинка буде чистою і доброю, то на Землі усе буде чистішим. А тепер запрошуємо кожен клас зробити внесок у справу миру.

 

Ведуча. Голуб – це образ, який також прийшов у християнське мистецтво зі Старого Завіту. У книзі Буття розповідається, як голуб приніс Ною зелене гілля і цим сповістив його про закінчення Всесвітнього потопу й про те, що Божий гнів змінився на милість. З тих часів голуб з маслиновим гіллям у дзьобі став символом мир.

 Ми зараз виконаємо добру справу.Виріжемо цих голубів і прикріпимо на карту України, щоб на всій її території завжди був мир.(Практична робота дітей)

 

Учень:

Ми, українські школярі,

звертаємось до всіх народів світу

від щедрої, квітучої землі.

Скажімо разом:

Ні – війні,

так – МИРУ й сонцю в небі голубому!

МИР – це злагода, це – воля,

і рідна мова й пісня мами колискова!

Наші серця закликають до МИРУ!

Хай буде МИР!

Хай буде людству МИР в усьому світі!

Хай буде мир у нашій рідній Україні

 

 

 

 

 

 

Всі разом говорять: «Хай буде всезагальний мир в усьому світі».

 

Ведуча. Поки лунають постріли, йдуть міждержавні чи внутрішньо державні військові конфлікти, давайте приєднуватися у Міжнародний день миру до тих людей, які мовчки крокують, підтримуючи найцінніше на цій планеті – мир, людське життя, право мати над головою мирне небо.

 

Ведучий.  На цьому наша святко, присвячене . Всесвітньому  Дню Миру закінчується. Всім дякуємо за участь.

 

 

Звучать фанфари.

 

 


63353957_1283089844_598pxPeace_dovesvg.png 

 

 

docx
Додав(-ла)
Гармаш Инна
Додано
15 березня 2022
Переглядів
1935
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку