Конкурсно - розважальна програма для старшокласників "Ати - бати, йшли солдати"

Про матеріал

"АТИ – БАТИ ЙШЛИ СОЛДАТИ…"

Реквізити: 4 протоколи для журі, 2 обручі, 4 стільці, 2 стенда, 12 повітряних кульок, 2 пневматичні гвинтівки, 2 протигаза, букви, 2 миски з тістом,2 тексти вікторин і 2 ручки, призи для глядачів, свисток, секундомір, 2 гирі 16 кг., 2 автомата, стіл для армреслінгу, дипломи та призи для учасників.


Перегляд файлу

Сценарій
конкурсно-розважальної програми для старшокласників
"АТИ – БАТИ ЙШЛИ СОЛДАТИ…"


Реквізити: 4 протоколи для журі, 2 обручі, 4 стільці, 2 стенда, 12 повітряних кульок,                   2 пневматичні гвинтівки, 2 протигаза, букви, 2 миски з тістом,2 тексти вікторин і 2 ручки, призи  для  глядачів, свисток, секундомір, 2 гирі 16 кг., 2 автомата, стіл для армреслінгу, дипломи та призи для учасників.

Ведучий1.  Здрастуйте, дорогі друзі!

Ведучий2. Добрий вечір!

Ведучий1. Багато свят підносить нам календар, але сьогодні - день особливий.

Ведучий2. Цього дня ми славитимемо воїнів – захисників. Мужністю  і  доблестю, не щадивши життя, вони відстоюють  незалежність Батьківщини у всі часи.

Ведучий1. І тому в першу чергу свято Дня Збройних Сил України - це  свято  для тих, хто воював, воює, хто служив і служить в армії.

Ведучий2. Але ми сьогодні вшановуватимемо майбутніх захисників нашої Батьківщини - юнаків, які ще навчаться у нашому навчальному закладі.

Ведучий1. Говорять: "Армія - школа життя". Але краще в ній вчитися  заочно,  додадуть деякі з вас.

Ведучий2 Дозвольте з вами не погодитися, тому що для багатьох, кому належить служити, армія стане першим серйозним випробуванням на зрілість, характер і  мужність.

Ведучий1. Нашу конкурсну програму ми назвали "Ати – бати йшли солдати".  І в ній через конкурсні завдання перевіримо, наскільки наші вчорашні  хлопченята готові до служби у Збройних силах України.

Ведучий 2. А також, ми сподіваємось, що сьогоднішнє свято стане доброю традицією і буде проводитись в нашому закладі щороку.

Ведучий2. Ми запрошуємо до нашого залу хлопців, які погодилися взяти участь в конкурсі. І це вже їх перша перемога, гідна ваших оплесків. Адже далеко не  кожна молода людина наважиться на такий крок.

Ведучий1. В конкурсі беруть участь:

Музичне відбиття. На сцену виходять учасники конкурсу.

Ведучий2. Команда 6А класу гімназії, в такому складі ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Ведучий1 . Та команда 7А класу гімназії,  в складі якої __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Ведучий2 Побажаємо їм успіхів в змаганні. Та нехай переможе найсильніший!
 

Ведучий2 А конкурсну програму оцінюватиме компетентне журі в наступному  складі:
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Ведучий1 Система оцінки конкурсних завдань визначена протоколами, які  знаходяться в руках членів жюрі. Найвищий бал за кожний конкурс 5 балів.
 

Музична пауза _______________________________________________

Ведучий2 А чи Знаєте ви, шановані учасники і глядачі, що своєю появою на світ слово  "солдат" зобов'язане монеті? Гроші, які отримували за службу римські воїни,  називалися "солідаріусу". Слово потрапило в інші країни і перетворилося на  "солдатів". 

Конкурс № 1 "Солдатушки – браво хлопятушки" 
 

Ведучий 1. І тепер увага - перший конкурс.  Він називається "Солдатушки –браво хлопятушки». Кожна команда повинна по черзі виконати елементи стройової підготовки, сказати назву та девіз команди.

Ведучий2. Запрошуємо команду 7А класу гімназії.

Дякуємо!

Запрошуємо команду 6А класу гімназії.

Дякуємо!

Конкурс № 2 "Бойова підготовка " 

Вед.1. Так, як відомо, армійська служба має деякі особливості. Наше завдання - і жартома і серйозно підготувати вас до всякого роду випробувань. Свої кращі   бійцівські якості хлопцям належить проявити в конкурсі "Бойова підготовка".  Він проходитиме в три етапи.

1 етап. Уявимо, що йде перший рік служби, тому крутитимемося, як білка в  колесі.                                                                                         Спорядження для юнаків! (виносять обручі). Запрошуються перші представники від кожної команди.  Ви починаєте обертати обручі. Якщо обруч падає,естафету швиденько  продовжує наступний учасник команди.  Ваше завдання: протриматися як можна довше і не зійти з дистанції якомога  раніше. Готові учасники. На старт! Увага! Руш!

2 етап. Народне прислів'я свідчить: "Хто за Батьківщину б'ється, тому сила  подвійна дається". На полі бою запрошуються по одному найсильнішому  представникові від команди. (перед ними виставляються стільці) Ваше завдання: підняти стілець однією  рукою за ніжку і протримати на витягнутій руці як можна довше за суперників.  Завдання ясне? Тому почали.

3 етап. Погодьтеся, кожен солдат повинен влучно стріляти, мати гострозорі очі.  Ось цю вашу якість ми зараз і перевіримо. Увага! Умовний супротивник у виглядіповітряних куль зайняв оборону на протилежній стороні залу. Ваше завдання: по моїй команді «Вогонь» стріляти на поразку. За кожного ураженого умовного супротивника -один бал. Попрошу до лінії оборони підійти перших учасників (їм роздається по 1снаряду) Увага! Вогонь! Другі учасники! Вогонь!... Треті учасники! Вогонь! .
Конкурс "Бойова підготовка" закінчений. Дякуємо хлопцям!

Конкурс № 3 " Військово-спортивна естафета " 
                                                                                                                                                             Ведучий 2. А ми переходимо до третього конкурсу -  «Військово-спортивна естафета». Зміст її полягає у тому, що команди діють в зоні хімічного зараження. Завдання  - відгадати слово, яке потім треба скласти. Кожен учасник команди на старті одягає протигаз, добігає до стола,бере одну букву, пробігши 5 м кладе її на визначену лінію, повертається до команди і передає наступному протигаз. І так до останнього учасника команди.

За кожну помилку з команди знімається 0,5 бала. Помилка: протигаз надіто або знято в зоні зараження, буква  не на своєму місці.

Ведучий 2. Учасники готові?  Для вас запитання:

Людина, що воює у певній армії на добровільних засадах, або у зв’язку із військовим обов’язком – солдат.

Після того, як команди отримали завдання, починається конкурс.           

 

 

Конкурс № 4 "Армійський ерудит" 
Ведучий2. Шановні учасники, оскільки сучасний солдат має бути не лише сильним, влучним і спритним, але ще і розумним, кмітливим,  ерудованим, я пропоную перевірити вашу теоретичну підготовку. Подивимося,  як знають наші  майбутні доблесні воїни історію батьківщини, армії, зброї.  Отже, конкурс "Армійський ерудит". Вам будуть роздані питання вікторини, на  які впродовж 7 хвилин ви повинні будете дати відповіді у письмовій формі.   (лунає реквізит.) Увага, час пішов! (Засікається час)
А в цей час ми перевіримо, наскільки компетентні в армійській тематиці наші  глядачі проведемо невелике бліц-опитування. Я вам - питання, ви мені -відповідь. Домовилися?
Отже, як називаються в армії:
1. Солдатські шкарпетки (онучата)
2. Несподівана команда (тривога)
3. Звісточка з дому(лист)                                           4. Ним мріє стати кожен солдат (генералом)
5. Солдатський будинок (казарма)
6. Дурна на війні (куля)
7. Цариця полів (піхота)
8. Працює на ключі (радист)
9. Під себе покладу, під голову і сховатися залишиться (шинель)
10. Наплічні знаки військового (погони)

Молодці! І за відмінну ерудицію вам в нагороду - виступ  ___________________________________________________________

Ведучий 1. Як призовники попадають в армію? Хто за бажанням, а хто по необхідності виконати свій обов’язок.

Ведучий2. А що важливо в армії?

Ведучий 1. Навчання ось що! Але яке навчання і служба, коли солдат голодний? Український солдат має бути ситим. І нагодованим добре! Тому наступний наш конкурс «Шеф – кухар»

Конкурс№5:  «Шеф – кухар»

Ведучий 2. (Умови конкурсу: на столах перед кожною командою знаходиться інвентар для приготування страви, допоки лунатиме музична композиція, учасники повинні наліпити вареників. Оцінюється якість та кількість).                                                                      

Команди готові. На старт! Увага! Руш!

 

 

 

 

 

Ведучий 1: Найбільша радість для солдата отримати звістку з дому… Один із листів матері до сина, що пішов служити до армії, ви зараз прослухаєте.

Коли сонечко весною землю пригрівало,

Сина в армію служити мати проводжала.

І стиснулось серце, очі засльозились,

Як на хлопців – новобранців усіх подивилась.

Привикай же, сину, до життя в казармі

Нехай ції роки не пройдуть намарно.

Вчись сумлінно й гідно ти бійцем ставати

І поважай старших, молодий солдате!

Слухай командирів – розуму навчайся

Пиши листи друзям і не зазнавайся.

А як трапиться в житті скрутна хвилина

Пам’ятай же, сину, що ти є людина.

Щоб душі твоєї злоба не скорила,

Підлість та підступність тебе не згубила,

Обминай дороги, де чвари і сварки

І не прикладайся ти часто до чарки,

        Щоб тверезий розум тримав в віжках силу,

        А любов та дружба розправляла крила.

 

Ведучий 2. А тепер час перевірити наскільки сильні наші захисники, тому наступний конкурс має назву «Спецназівець»

Конкурс №6 "Спецназівець" 
(Умови конкурсу:  Даний конкурс поділений на 3 етапи по одному учаснику в кожному етапі. Кожний етап виконується по черзі. Перший етап згинання розгинання рук від підлоги найбільшу кількість раз за 1 хв.) (1 бал –1віджимання), другий етап – підтягування на перекладині (1 підтягування – 1 бал), третій етап – піднімання гирі вагою 16 кг. (1 піднімання – 1 бал)              

Прошу представників команд підійти на свої етапи.

Учасники першого етапу готові! Увага! Три! Два! Один! Почали!                 (Виконується завдання)

Учасники другого етапу готові! Увага! Три! Два! Один! Почали!                 (Виконується завдання)

Учасники третього етапу готові! Увага! Три! Два! Один! Почали!           (Виконується завдання)                                                                                       

Дякуємо нашим учасникам.

Конкурс № 7 "Неповне розбирання та збирання автомата"                    

Ведучий2. А тепер підійшов час перевірити швидкість та спритність наших учасників. Чи вміють вони досконало поводитись зі зброєю! Чи знають вони будову автомата Калашникова! Та чи зуміють вони спритно та швидко здійснити неповне розбирання та збирання.                                                                                                           

(Умови конкурсу: виносяться столи, на кожному із них знаходиться автомат Калашникова. Перший учасник по команді підбігає до стола та здійснює неповну розбору автомата, розібравши повертається до команди передаючи естафету іншому. Другий біжить виконує збирання автомата, зібравши повертається до команди передаючи естафету і т.д. Бали зніматимуться за неправильну послідовність розбирання та збирання автомата.)

Команди готові. На старт! Увага! Руш!

Музична пауза ________________________________________________

Конкурс № 8 "Хто сильніший – молодець"     

Ведучий: Так ми вже бачимо, що всі риси справжнього чоловіка є у наших учасників, тож залишилось оголосити останній і найбільш захоплюючий конкурс  «Хто сильніший -  молодець»

(Умови конкурсу: виноситься стіл для армреслінгу. По одному учаснику від команди підходять до столу і виконують вправу. Програє той учасник чия рука першою доторкнеться до столу, чий лікоть підніметься зі столу, та якщо учасник під час конкурсу відірветься від стільчика).                                                    Умови зрозумілі? Запрошуємо перших учасників.                                                                                               

Ведучий1. Ось і добігла кінця наша конкурсна програма. І доки жюрі підводить  підсумки дружніх змагань, ми поздоровляємо зі святом усіх юнаків і чоловіків!
Ведучий2. І тих, хто вже пройшов солдатські дороги!
Ведучий1. І тих, хто зараз служить в рядах Збройних сил України
Ведучий2. І тих, кому ще належить виконати свій обов’язок перед Батьківщиною!
Ведучий1. Бажаємо вам здоров'я!
Ведучий2. Щастя!                                                                                                    Ведучий1. Удачі!
Ведучий2. Любові!
Ведучий1. І головне - спокійного мирного неба над головою!

Музична пауза ________________________________________________

Ведучий2. Запрошуємо до слова наше вельмишановне журі.

(Виступ журі. Оголошення результатів)

 

Конкурс:  Бліц – турнір  «Армійський ерудит»                              (правильна відповідь – 1 бал)

1)     Кошовий – головний воєначальник, що обирався на рік.

 

2)     Ляхи – поляки.

 

3)     Хортиця – острів на Дніпрі.

 

4)     Курінь – приміщення, де жили козаки.

 

5)     Гетьман – старший, головний у козаків.

 

6)     Реєстр – список, до якого заносилися козаки.

 

7)     Гаківниця – довга рушниця, яка до землі причіплялася гаком.

 

8)  Козацька радазбір усіх січовиків для з’ясування важливих питань.

 

9)     Слобода – поселення, вільне від податків.

 

10)   Оселедець – пасмо волосся на голові у козака.

 

11)   Жупан – верхній одяг у козака.

 

12)   Чигирин – столиця Гетьманщини часів Б. Хмельницького.

 

13)  Чайка – легкий козацький човен.

 

14)  Кіш – ставка кошового отамана.

 

15)  Козаквільна озброєна людина.

 

 

Конкурс:  «Армійський ерудит»                                             (правильна відповідь – 1 бал)

 

 1.Яку назву мала козацька держава, створена за дніпровськими порогами?    

 _______________________________________________________________

 2.Як називалась перша слов’янська держава? _________________________

 3.Який із найдревніших знаків є малим гербом України? _______________

 4.Яка назва гімну України? _______________________________________

 5.Які кольори державного прапора України? _________________________

 6.Хто є Головнокомандуючим української армії? _____________________

 7.Який рід військ носить сині берети? _______________________________

 8.Гусенична військова машина. ____________________________________

 9.Боєць, що володіє мистецтвом влучної стрільби. ____________________

 10.Будинок в якому живуть солдати. ________________________________

 11.Повар на кораблі. ______________________________________________

 12.Яким жіночим ім’ям називають одну з гармат? _____________________

 13.Якого кольору взимку одяг у розвідників? _________________________

 14.Що отримує солдат за провину? _________________________________

 15.Хто добуває відомості про супротивника? _________________________

 16.Смугаста майка десантника. ____________________________________

 17.Як називається закінчення військової служби? _____________________

 18.Скільки зірок на погонах рядового? ______________________________

 19.Хто керує літаком? ____________________________________________

 20.Як на човні називається кухня? __________________________________

 21.Хто відповідає за постріли гармати? ______________________________

 22.Як ще можна назвати гранату? __________________________________

 23.Як називається святковий прохід всіх родів військ на площі? _________

Конкурс:  «Армійський ерудит»                                             (правильна відповідь – 1 бал)

 

 1.Яку назву мала козацька держава, створена за дніпровськими порогами?     (Запорізька січ)

 2.Як називалась перша слов’янська держава? (Київська Русь)

 3.Який із найдревніших знаків є малим гербом України? (Тризуб)

 4.Яка назва гімну України? (Ще не вмерла Україна)

 5.Які кольори державного прапора України? (Синій, жовтий)

 6.Хто є Головнокомандуючим української армії? (Президент)

 7.Який рід військ носить сині берети? (Десантні )

 8.Гусенична військова машина. (Танк)

 9.Боєць, що володіє мистецтвом влучної стрільби. (Снайпер)

 10.Будинок в якому живуть солдати. (Казарма)

 11.Повар на кораблі. (Кок)

 12.Яким жіночим ім’ям називають одну з гармат? («Катюша»)

 13.Якого кольору взимку одяг у розвідників? (Білий)

 14.Що отримує солдат за провину? (Наряд)

 15.Хто добуває відомості про супротивника? (Розвідник)

 16.Смугаста майка десантника. (Тільник)

 17.Як називається закінчення військової служби? (Демобілізація або    дембіль)

 18.Скільки зірок на погонах рядового? (Ні одної)

 19.Хто керує літаком? (Льотчик)

 20.Як на човні називається кухня? (Камбуз)

 21.Хто відповідає за постріли гармати? (Артилерист)

 22.Як ще можна назвати гранату? (Лимонка)

 23.Як називається святковий прохід всіх родів військ на площі? (Парад)

docx
Додано
3 квітня 2020
Переглядів
811
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку