Сценарій "День пам'яті жертв фашизму"

Про матеріал

День пам'яті жертв фашизму міжнародна дата, яка відзначається щорічно, у другу неділю вересня, і присвячена десяткам мільйонів жертв фашизму.

Перегляд файлу

1

 

 

День пам’яті жертв фашизму

 

1. День пам’яті жертв фашизму - це День пам’яті десятків мільйонів людей, які загинули в результаті гігантського, нелюдського експерименту. Це мільйони солдатів, яких фашистські лідери зіштовхнули один з одним, але ще більше - мирних жителів, які гинули під бомбами, від хвороб і від голоду.

 

 

2. День пам’яті жертв фашизму міжнародна дата, яка відзначається щорічно, у другу неділю вересня, і присвячена десяткам мільйонів жертв фашизму. Цей день був визначений у 1962 році. Вибір припав на вересень, так як на цей місяць припадають дві пов’язані з Другою світовою війною дати — її початок (1 вересня 1939 року) та її закінчення (2 вересня 1945 року). Це і стало одним із визначальних чинників установлення дня жалоби в другу вересневу неділю. В 2016 році День пам’яті жертв фашизму припадає на 11 вересня.

 

 

3. Фашизм, немов страшна епідемія, пройшов усім світом, змітаючи за собою мільйони ні в чому не винних людей. Ця трагедія і зараз живе в пам’яті людей, яким вдалося пережити ті страшні роки геноциду, а так само їх нащадкам, які знають про ці жахливі події з розповідей їх попередників і засобів масової інформації. Важко передати словами весь біль і трагедію того часу. Загинула незліченна кількість людей.

 

 

4. Україна входить до числа країн, найбільш постраждалих від фашизму в роки Другої світової війни – як від воєнних дій, так і від військових злочинів. Прямі втрати населення – вбиті та померлі від поранень або голоду, зниклі безвісти – складають понад 8 мільйонів осіб.

 

 

5 Війна прийшла на українські землі 1 вересня 1939 року – разом із першими німецькими бомбами, що впали на Львів та інші міста, а залишила їх 28 жовтня 1944 року. Українці ж як народ зустріли війну одними з перших – 1 вересня 1939 року, – а завершили одними з останніх – 2 вересня 1945 року.

 

6.Червоний мак – на знак пам’яті полеглих у війні.

Цього року, у Києві на офіційних заходах з нагоди річниці Перемоги над нацистською Німеччиною вперше було вжито європейську символіку пам’яті полеглих у війні – Червоний мак. Червоний мак – водночас є символом європейським та українським. Історично червоний мак є символом пам'яті жертв Першої світової війни, а згодом – жертв усіх військових та цивільних збройних конфліктів, починаючи із 1914 року.В українській традиції, зокрема у народних піснях та переказах, маки є символом пам'яті за полеглими у бою і зацвітають там, де пролилася козацька кров.

 

7. Міжнародний день пам’яті жертв фашизму відзначається щороку у всіх тих країнах, які боролися за право жити в світі.

 

8. І хай ми народилися після війни, але ми не можемо бути непричетними до неї, бо ми внуки і правнуки, тих солдатів, чия кров на священних знаменах вікової перемоги і ми повинні жити не тільки за себе, а за тих, хто не домріяв, хто загинув молодим, хто заслужив право на безсмертя. І хай частіше нас тривожить одна думка: «А щоб вони сказали –герої відомі й невідомі, солдати, генерали, рядові і маршали, якби могли  зійти  з бронзових постаментів на землю?» Чи такі ми, за яких вони вмирали, про яких мріяли в затишках перед атаками, йдучи в огонь і полум’я. Сьогодні нашу лінійку ми присвячуємо тим, кого ніколи не забудемо і тим, кому війна ніколи не забудеться.

 

 

9. Вічний вогонь палає,

Дзвонить у далі століть.

Вічний вогонь закликає:

Люди! Не треба війни,

Щоб не вмирали дочки,

Сестри,батьки і сини.

 Вічний вогонь палає,

Тужать берізки над ними.

Вічний вогонь вимагає:

Миру і щастя живим.

Народу мир потрібен, як вода,

Як хліб і сіль…

І він його доб’ється

Ганьба і смерть тому, хто напада.

І вічна слава тим, хто не здається.

 

 

10. Хвилина мовчання в цей день — усього лише мала частина нашого вселенського «спасибі» усім тим, хто так і не дожив до переможних криків і сліз радості…

 

 

 

 

doc
Додано
27 червня 2018
Переглядів
2692
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку