Сценарій до Міжнароднього дня енергозбереження на тему: "Господар коледжу"

Про матеріал

У Міжнародний день енергозбереження в усіх країнах, де відзначається це свято, проходять заходи, спрямовані на те, щоб поінформувати людей про способи енергозбереження та існуючі поновлювані джерела енергії, розповісти, чому важливо економити енергію. У багатьох містах світу в цей день проводяться тематичні конференції, виставки та акції, у навчальних закладах проходять уроки, присвячені темі енергозбеження.

Перегляд файлу

Акція «Господар коледжу»

(учасники перед початком акції отримують емблеми «Лампочка»)

 

Картинки по запросу лампочка шаблон

Студент 1. 11 листопада за ініціативи міжнародної екологічної мережі «Шкільний проект з використання ресурсів та енергії» оголошено Днем енергозбереження. Це свято з´явилось в Казахстані 8 років тому з метою нагадати людству про необхідність раціонально використовувати природні та вироблювані ресурси, в тому числі, електроенергію.

Студент 2. В 2008 році на міжнародній нараді координаторів освітньої програми SPARE було сформульовано основні засади нового міжнародного свята, яке вперше святкувалось того ж року в більше ніж 20 країнах світу. Рішення про заснування цього свята було прийнято у квітні 2008 року, а вже в листопаді 2008 світ відзначив перший День енергозбереження. Це свято отримало статус міжнародного, оскільки взяти участь у проекті побажали близько 20 країн.

Студент 1. Основна мета свята – привернути увагу влади та громадськості до раціонального використання ресурсів та розвитку поновлюваних джерел енергії. У Міжнародний День енергозбереження в усіх країнах, де відзначається це свято відбуваються заходи, спрямовані на те, щоб проінформувати людей про способи енергозбереження та альтернативні джерела енергії, розповісти, чому важливо економити енергію.

Студент 2. В цей день спільнота намагається звернути увагу громадян на стан навколишнього середовища та ефективне використання енергії. Виявляється третина загального обсягу електроенергії споживається пересічними громадянами , тобто у домогосподарстві, тому економність саме у домашніх умовах може значно зменшити енергоспоживання країни в цілому.

Перегляд відео-фрагменту «11 фактів про енергію»

Студент 1. Чому нам необхідно берегти енергію?

Студент 2. Зараз людина вже не може обійтися без електричного світла, тепла батарей в квартирі, продукції, що створює наш звичний комфорт. Людина звикає до нових благ цивілізації, на які потрібна усе більша і більша кількість енергії. Обмежити зростання споживання енергії дуже складно, адже від нього безпосередньо залежить здоров'я і добробут кожної людини. Чи готові ми для цього гірше харчуватися або одягатися, поміняти свій спосіб життя?

Студент 1. Ні, необхідно вирішити інше завдання: як сучасній людині не погіршуючи рівень комфорту (присвячуючи значну частину свого життя дозвіллю, освіті, творчості, розвитку, здоров'ю і так далі) оптимізувати своє споживання енергії, економлячи при цьому корисні копалини і природні ресурси?

Студент 2. Відносна доступність електроенергії, тепла, гарячої води створюють уявлення у багатьох людей про те, що ці блага з'являються самі собою і вони ніколи не вичерпають себе. Навіщо їх економити, якщо кожен ними забезпечений в достатній кількості за доступну ціну? Скільки витрачу, за стільки і заплачу, витрачу більше, ну і що, - заплачу більше. Але такий світогляд дуже швидко приведе до негативних наслідків, адже основні ресурси, використовувані при виробленні енергії, є непоновлюваними.

Студент 1. Відсутність розумного підходу до використання енергії дуже швидко приведе до того, що вона стане менш доступною і дорожчою. Треба використовувати енергію раціонально, необхідно навчитися її берегти. Окрім істотної економії грошей при оплаті енергії, споживаючи енергію ефективно, Ви вносите дуже важливий вклад до рішення глобальних проблем екології.

Студент 2. Енергозбереження дозволяє нам:

  • Отримати необхідні нам енергетичні послуги і при цьому зберегти природні ресурси, які безповоротно спалюються для отримання тепла і електрики, забруднюючи при цьому навколишнє середовище.
  • Заощадити гроші - адже за енергоресурси ми багато платимо, а також допомагає знизити внесок людства у зміну клімату.

Студент 1. Як можна економити електрику? (запитання до студентів)

Способів економії існує чимало, і більшість з них доступні для нас з вами в будь-який момент.

  1. Використовуйте енергозберігаючі лампи. Вони використовують в 4, 7 і навіть 10 разів менше електроенергії, ніж звичні всім лампи розжарювання. А термін їх служби – кілька років.
  2. Використовуйте «режим сну» в сучасних електроприладах: комп’ютерах, телевізорах, телефонах та багатьох інших. В режимі очікування прилад витрачає значно менше енергії, а значить – це гарний спосіб її економії.
  3. Якщо у вас вдома електрична плита, використовуйте посуд з більш тонким дном – це знизить витрати електроенергії на 5-15%.
  4. Електрочайник, який має накип, також витрачає більше електрики для закипання води.
  5. Використовуйте для прання в пральних машинах найбільш доцільний режим роботи – це дозволить знизити витрати енергії на 30% і більше. Те ж саме стосується праски, пилососа, холодильника та інших речей, якими ми користуємось кожен день.
  6. Навіть забруднене скло у вашій кімнаті пропускає значно менше світла, і вам доводиться частіше користуватись штучним освітленням.

Викладач: В рамках Міжнародного Дня енергозбереження в нашому коледжі відбудеться  Акція «Господар коледжу»:

  1.  Учасники акції отримують посвідчення – емблему «Лампочка», - цим підтверджується згода та усвідомленість особою у діях, які направленні на збереження електроенергії.
  2. «Годинна пауза» - призупинення користування електроенергією в коледжі починаючи з 13:00 до 14:00.
  3. «Господар коледжу» - генеральне прибирання своїх аудиторії, утеплювання вікон.

 

 

 

 

 

 

Рефлексія

  1. В якій країні вперше з’явився  такий захід?
  2. Чому це свято отримало статус «міжнародний»?
  3. В чому полягає мета Дня  енергозбереження?
  4. Що нам дасть процес енергозбереження?
  5. Які ви знаєте способи збереження електроенергії?
  6. З чого можна виробляти електроенергію?
  7. Першими побутовим приладами, які почали використовувати електроенергію стали? 

 

Список використаних джерел

 

1. Як можна економити енергію? Електронний ресурс / Режим доступу:  http://www.gomilsha.org.ua/news/408-11-listopada-mzhnarodnij-den-energozberezhennja.html

2. День енергозбереження. Електронний ресурс / Режим доступу:  http://eco.com.ua/content/11-lystopada-mizhnarodnyy-den-energozberezhennya

http://vgolos.com.ua/news/sogodni_vidznachayut_mizhnarodnyy_den_energozberezhennya_123409.html?print

3. Міжнародний день енергозбереження. Електронний ресурс / Режим доступу: http://www.nasha-persha.org.ua/novini-shkoli/1661-11-lystopada-mizhnarodnyj-den-enerhozberezhennya.html

docx
Додано
7 січня 2018
Переглядів
2557
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку