Сценарій колядування "Коляда в хату - на весь рік щастя багато"

Про матеріал
Розпочинається цикл Новорічно-Різдвяних свят і художні колективи готують вітальні програми для гуртів колядників і щедрувальників.
Перегляд файлу

Різдвяне віншування                                                  «Коляда у хату – на весь рік щастя багато»

Діти з вчителем ведуть розмову

Вчитель:  Сьогодні наш український народ повертається до своїх «золотих» традицій, а так як наближаються різдвяні свята, які всі ми дуже любимо, я пропоную підготувати обряд колядування, та, заразом, нагадати, як зустрічали надвечір’я Різдва – Святвечір – давні українці.

Учень:  Це дуже цікаво!

Учениця:  Ми залюбки підтримаємо вашу ідею!

Учениця:  Ми пам’ятаємо, як ви нам розповідали про значення слова «колядка» -  це пісні якими славили в давнину богиню Коляду та її сина Божича, символом якого є молоде сонечко. Наші предки носили той символ від хати до хати і співали пісні-колядки.

Вчитель:  Саме так, та з появою християнської віри, ми колядуємо, славимо сина Бога – Ісуса Христа та носимо від хати до хати символ Віфлеємської зірки, що сповістила про народження Ісуса.

Учень:   А приходьте колядувати до нашої хати. Моя бабуся всі звичаї добре знає і нас навчає!

Вчитель:   Ну, тоді до діла!

Фон «Нова радість стала»                                                                                                 Камера на засніжені ялинки.                                                                                    Вечірник з «вечерею руках (калач, зав’язаний хусткою на вузлик)

Малий колядник:  Наказували мені батько й мама: «Як прийдеш до хрещеного з вечерею, поводься чемно, їжу не хапай, ніби ти з «голодного краю», з’їж одну ложку куті і один вареник». Як би ж вони знали, яка кутя в хрещеної смочнюща, а варенички – як сонце! Їв би та їв… А вони мені – один вареник!

Виходить або камера далі на інтер’єр хати.                                                               Фон.                                                                                                                                          За кадром.

Зима Україну вкрила снігами,                                                                                          Обвіяла поле лихими вітрами,                                                                                          Лиш місяць на небі тоненький зітхає,                                                                                                    В подвір’я і хати людські зазирає.                                                                                  Уявіть собі: на вулиці тихо, морозець гуляє селом; сизий димок іде з димарів; в оселі тепло і затишно. Родина готується до свята.

В хаті вже сидить бабуся і двоє онуків.

Бабуся: Завтра Різдво, а сьогодні – надвечір’я Різдва – Святий вечір. Є така прикмета в народі, що кожен намагається повернутися до своєї родини в переддень різдвяного та новорічного свята. Казали, хто одіб’ється від сімї в такі дні – цілий рік блукатиме!

Входять з дровами Господар і Господиня.

Господиня: Ось дрова для печі, будуть смачні калачі.

Господар: Рівно 12  гарненьких полін – місяцям року ми шлемо уклін (кланяються жартівливо)

Бабуся: Сину, вже сонечко спочило, неси до хати Дідуха. Скоро перша зірка зійде, славну звістку принесе.

Господар виходить за Дідухом.                                                                                                                            Бабуся: Доню, візьми гарну білу скатертину та застели стіл ( Господиня стелить скатертину, діти їй допомагають і дівчинка. що запрошувала до себе колядувати)

Бабуся: Покладіть на стіл навхрест два пучечки сіна, жменьку зерна, щоб діждати гарного врожаю, покладіть часник – щоб злі сили не підступали. А ще поклади трохи грошей, щоб у хаті трималися і позичати їх доводилося.

Господиня: А тепер покладемо на стіл 12 пісних страв – саме скільки – 12 – було у Ісуса Христа апостолів, тобто учнів, які несли його  науку людям. Поставимо хліб та калачі; пшеничну кутю з горіхами та медом; пироги з капустою, голубчики з грибами; картопельку з часником; варену квасольку, борщик, рибу. сливи, яблука та узвар.

Заходить Господар з Дідухом.                                                                                               Господар: Несу злато, щоб цілий рік ми жили багато! Бажаю вам усім щастя та здоров’я! Живіть до ста літ, доки Бог назначить вік. Із Святим вечором вас усіх! (ставить Дідуха на покуті під образами, хреститься і всі разом з ним)

Бабуся: Оце, онученьки – обжинковий сніп – символ достатку і оберігач нашого роду. Діточки, візьміть мисочку різдвяної куті та поставте на підвіконня, щоб до неї злетілися душі пращурів нашого роду.

Господар: (виглядає у вікно) Перша зірка зійшла, сідаймо до вечері.

Стукіт у двері. Заходить Вечірник.

Малий вечірник: Добрий вечір! Святий вечір! Батько і мама прислали вам, хрещений, вечерю.

Господар: Заходь, заходь до хати, будемо калачами обмінюватися. Сідай з нами до столу.

Всі сідають. Господар запалює різдвяну свічку.

Господар: Морозно сьогодні на вулиці. Люди раніше закликами мороз так: «Морозе, морозе, іди до нас кутю їсти, а коли не йдеш, то не йди на наше жито-пшеницю і всяку пашницю. Іди краще на моря, на ліси та на круті гори, а нам шкоди не роби». Починайте вечерю з куті. Ось повечеряємо та станемоколядників дожидатись,бо коляднику в хату – на весь рік щастя багато!

Звучить фон «Нова радість стала»                                                                     Виходять дівчата зі сніжками в руках.

Дівчина: Дівчата, добре , що цього року на Різдво випав сніг! Засніжене Возсіятське – це просто чудо!

Дівчина: Так, гарно навкруги -  справжня зимова казка!

Дівчина: Все у сніговому кожусі: будинки, дерева, величні скелі й очерет на берегах нашої річки Громоклії – чудовий Святвечір!

Дівчина: Так, дівчата, гарна погода для колядування! А куди ж це наші хлопці запропали?

Дівчина: Зараз наберу Вовчика (телефонує)... Ало! Ви де? Ідуть…

Виходять хлопці (один із Зіркою)

Хлопець: Ну що, дівчатка, ходімо колядувати? Почнемо?

Діти підходять до господи (один хлопець із Зіркою)

Хворостян Є.: Добрий вечір, Святий вечір!                                                                                 З Різдвом Христовим та з добром усім,                                                                                        Прийміть, господарю, колядників у дім,                                                                                    А ми за давнім батьківським звичаєм                                                                                             Всім заколядуємо та щастя побажаєм.

Сербул О.: Колядувати нам – дім звеселяти,                                                                                                             Дім звеселяти – Христа прославляти!

Непша В.: Благословіть, пане господарю заколядувати!

Господар:Дозволяю і благословляю колядувати – заходьте, будь ласка, до моєї хати!

Тюпа С.: Сам Бог воплотився в малечі-Дитині,                                                                              Щоб вічне життя дати кожній людині,                                                                                                                          Від наглої смерті усіх врятувати,                                                                                                                                           То ж як не радіти і як не співати?

Теплова Н.: Заспіваєм, що на світі                                                                                           Сталася новина:                                                                                                                           Діва в яслах та на сіні                                                                                                                     Породила Сина,                                                                                                                            На добро, щастя, здоровя,                                                                                                                                             Вам заколядуєм,                                                                                                                Жити в мирі і любові                                                                                                            На Різдво віншуєм!

Колядка 1      Хай Ісус мале дитя

Казарян Н.: Ісус маленький всіх нас вітає,                                                                                  Своїми руками весь світ обнімає.                                                                                                 І нашу хатину, і нашу родину                                                                                                   І нашу велику, святу Україну!

Битко Т.: З Різдвом Христовим всіх Вас вітаєм!                                                                  Щастя, здоров’я усім бажаєм!                                                                                                     Хай добра Воля у вас гостює,                                                                                                                  Хліба ніколи хай не бракує.

Пурдик Н.: Щоб небо і землю злучити в  одно,                                                               Христос народився!                                                                                                                      Всі: Славімо Його!

Колядка 2  Нова радість

Федоренко В.:В гарну днину, в добрий час

Із Різдвом вітаєм Вас,із Вечерею Святою,

Веселою Колядою!                                                                                                                    Хай колядочка лунає

І сніжком хай посіває.                                                                                                                   Хай рік Новий несе вам в хату:

Щастя радості багато!

Непша В.: В нас весела Коляда                                                                                         Веселішої нема.                                                                                                      Аж луна іде містами,                                                                                   Колядуйте разом з нами!

 

Колядка 3  Ой, від двору до двора

Колядники по черзі:

                    Теплова Н.  Послала нас мати  до Вас заколядувати,

                    Хворостян Є. А батько сварився, щоб я не барився!

                    Єрьомова М. А мати казала, щоб ви дали сала,

                    Пурдик Н. А дайте ще кишку – з’їмо у затишку

                    Битко Т.  Колядую, колядую, а у Вас гостинці чую!

Сербул О.:Колядин, коляди,

Я у батька один.

По коліна кожушок,

Дайте, дядьку, пиріжок.

З святим вечором!

Всі разом:   Будьте здорові!

 

Стецюк В.:   Горобчик летів, хвостиком вертів.

                      А ти, дядьку, знай, копієчку дай.

 

Пурдик С.:Я маленький хлопчик, сів собі на стовпчик.

В сопілочку граю, діток забавляю.

А ви, люди, чуйте,Коляду готуйте. Яблучка, горішки –

Це мої потішки!З Святим вечором!

 

Сербул К.:Я маленька дівонька, як у полі квіточка,

Я ще не знаю ні «аз», ні «буки»,

Дайте мені червінчика в руки.

Будьте здорові! З празником!

 

Фазли А.:Я маленька панночка, як у полі фіалочка,

На сопільці граю, пісеньку співаю –

Всіх вас розважаю. Будьте здорові!

Хомутовський А.:Добрий вечір,тобі, пане господарю!

Винеси ти нам ковбасок пару,

Ой походи коло пічки,

Пошукай нам перепічки.

Винеси сала, не скупися,

Щоб ячмінь твій уродився,

Щоб нажали сто кіп жита,

Щоб сім’я була вся сита!

 

Єрьомова М.:Щоб скотинка водилася,

Щоб пшеничка родилася,

Щоб у хаті всього мали -

Колядників пригощали!

 

Господиня:  Різдвяна зоря у вікно зазирає,

За щедрим столом всю родину збирає.

І душу свята благодать огортає!

З Різдвом Вас Христовим !

Всі разом:   ХРИСТОС СЯ  РОЖДАЄ!!!

 

Господар: Дякую за вітання, за гарні колядки. Цим колядкам повік звучати, а вам, діти, - щастя і здоров’я мати. Тримайте гостинці. (складає дітям у торбину)

 

Колядник: Бог Предвічний народився, лунає по світу!                                                                            Божий люд весь звеселився, небо в зорях світить!                                                     І сіяє зірка ясна над Вертепом нині,                                                                                                    І лунає «Нова радість» по всій Україні                                                       Радуйтеся, українці, Христос ся рождає!

 

Колядник: Ось закінчувати час,                                                                                              Тож, підтримайте Ви нас,                                                                                 Хай уся земля почує -                                                                                                       Україна колядує!

Колядка: Останній стовпчик Добрий вечір тобі, пане господарю

doc
Додано
6 січня 2020
Переглядів
16333
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку