Сценарій конкурсу гуморесок "Жменька сміху всім на втіху"

Про матеріал

Сценарій конкурсу гуморесок "Жменька сміху всім на втіху" допоможе сформувати в учнів повагу до творчих надбань українського народного мистецтва, розкрити значення гумору в становленні культурної особистості, виховувати почуття національної гордості, усвідомлення своєї приналежності до народу, що має величезний творчий скарб, в якому відбилися його традиції і характер; розвивати в учнів почуття гумору, комунікативні навички спілкування, вміння коректно жартувати і розуміти жарти.

Перегляд файлу

«Жменька сміху всім на втіху»

(сценарій конкурсу гуморесок для учнів 5-9 класів)

 

                                                        З.І.Сікора, педагог-організатор

                                                        КЗ «Рубіжанська обласна  загальноосвітня

                                                        санаторна школа-інтернат І-ІІІ ступенів»                                  

 

                                        Навчити дітей користуватися зброєю сміху – одна з        

                                        найтонших і найскладніших речей у формуванні

                                        моральних поглядів, переконань, смаків.

                                                                                                  В.О.Сухомлинський

Мета: формувати в учнів повагу до творчих надбань українського народного мистецтва, розкрити значення гумору в становленні культурної особистості, виховувати почуття національної гордості, усвідомлення своєї приналежності до народу, що має величезний творчий скарб, в якому відбилися його традиції і характер; розвивати в учнів почуття гумору, комунікативні навички спілкування, вміння коректно жартувати і розуміти жарти.

Завдання: з’ясувати значення гумору в житті людини; ознайомити з жанрами гумору і майстерністю жартів; розкрити комунікативну роль гумору в спілкуванні; визначити правила використання жартів; вчитися бачити власні вади, звички, комплекси крізь рятівну призму посмішки.

Оформлення: книжкова виставка «Про гумор: всерйоз і жартома», плакати з висловами видатних людей про гумор, рушники, емблема з посмішкою, квіти, літери тощо.

Обладнання: записи музичного матеріалу, комп’ютер, мікшер, мікрофони, українські костюми, лавки, стіл, посуд; грамоти та подарунки для нагородження тощо.

Хід свята

Педагог-організатор. Добридень, люди добрі! Здоровенькі були!

 З давніх-давен славиться український народ своїм гострим словом. Українці обдаровані незрівняним гумором, який визначається невичерпністю веселого та дотепного, що переливається всіма відтінками сміху, відсвічує легкою і добродушною посмішкою, виграє лукавим жартом, дошкуляє гострою колючою сатирою, або бринить гірким сміхом крізь сльози.

Від малого до старого – всі ми любим щирий сміх.

Із веселого й дурного посміятися не гріх.

Добрий сміх не б’є, не мучить, чим і бажаний для всіх

Шанувальників своїх   П. Глазовий.

У довготривалій боротьбі за свою національну ідентичність український народ виявляв не лише героїзм та волю до перемоги, а й розвивав критичне світосприйняття. Це було своєрідним засобом духовного утвердження і самозахисту. Вперше у вітчизняній традиції світ сміхової культури можна спостерігати у відомій пам’ятці періоду Київської Русі «Молінні Данила Заточеника». Це унікальне першоджерело ХІІ століття дає нам можливість вивчення витоків формування українського гумору, його місце в духовній культурі середньовіччя.

Більш відомі культурному загалу гумор і сатира Григорія Сковороди. Він був не просто філософ і поет, байкар і педагог. Класикою гумористичного жанру є вірш Г.Сковороди «Всякому городу нрав і права». Багато байок та іронічних афоризмів Сковороди базуються на народних прислів’ях та приказках.

Значну роль у розвитку українського гумору відіграв «Шершень», фактично єдиний на той час сатиричний журнал. Редакція «Шершня» листувалася з Іваном Франком і прислухалася до його порад.

Тепер, коли Україна стала незалежною державою, гумористи стоять перед нелегким вибором – як не знизити гостроту пера й опанувати водночас нові, підказані часом теми. Сміх – це сила від усіх хвороб. Він додає нам настрою, допомагає в житті побачити більше світлого, радісного і просто стати добрішими.

Сьогодні ми проводимо конкурс гуморесок «Торба сміху всім на втіху». У артистів, учнів  5-9 класів, нелегке завдання, бо треба не тільки прочитати підготовлені твори, а й показати свої артистичні здібності, передати виразність мови усіма засобами, донести до глядача головну повчальну думку гуморесок. Оцінювати виступи артистів буде сьогодні шановне журі у складі поважних гостей (представлення членів журі).

Просимо журі зайняти своє робоче місце. Оцінювання відбувається за

п’ятибальною системою та за такими критеріями:

  • підбір матеріалу за віком;
  • майстерність його подачі;
  • артистизм учасників;
  • кількість учасників (не менше двох);
  • костюми;
  • використання музики, шумових ефектів, театралізованих засобів, атрибутів та ін.

 Отож прийшов час починати наш конкурс, і першими на сцену запрошуються учні  9 класу.

(Театралізований виступ учнів за твором І.Котляревського «Енеїда»).

Педагог-організатор. У повсякденному житті нашого народу широко використовуються прислів’я і приказки. Гумористичний тон народної мудрості підсилює головну думку – один скаже, другий прикаже, знайдеться і третій, що «як овечка, не мовить ні словечка». Народна мудрість засобами гумору характеризує особливості характеру і поведінки людей:

  • У всякої Федорки свої одговорки.
  • Писав писака – не розбере й собака.
  • Дивиться, як теля на нові ворота.
  • Носиться, як дурень з писаною торбою.
  • Пристав, як смола.
  • За моє корито, ще й мене і бито.
  • Потрібен, як п’яте колесо до воза.

А про почуття гумору в народі говорять:

  • Нехай люди сміються – аби не плакали.
  • Сміятися не гріх над тим, що видається смішним.
  • Сміх – чудова штука – і мистецтво, і наука.
  • Смішного боятися – правди не любити.
  • У дім, де сміються, приходить щастя.
  • Веселий сміх – здоров’я.
  • Гумор – велика сила.

І на сцену запрошуємо артистів 8 класу.

(Декламування гуморески П.Глазового «Залізний характер»).

Педагог-організатор. У скарбниці народної гумористики міститься невичерпне джерело жанрів. Це і українські анекдоти, жарти, дотепи, небилиці, бувальщини, байки, гуморески, жартівливі пісні, коломийки, каламбури, усмішки, смішні афоризми, веселі казки, дотепні історії. Та хіба все перелічиш! У сміху, як у сонця, – тисячі променів і промінчиків.

     Батько сина-здоровила запитав сердито:

– Доки будеш ти на шиї у мене сидіти?

Син задумався, похнюпив голову патлату:

– Я ж не знаю, скільки років проживеш ти, тату!

   Свої сімейно-побутові гуморески  готові продекламувати нам учні 5 класу.

(Декламування гуморесок П.Глазового «Приманка», «Синочок» та інші).

Педагог-організатор. Гумористична і сатирична творчість українського народу належить до оригінальних набутків вітчизняної культури. Стихія смішного в народнопоетичній творчості виявляє себе як у жартівливій і сатиричній пісенності Павла Глазового, Степана Руданського, так і в прозових жанрах Остапа Вишні, І.Нечуя-Левицького, С.Олійника, О.Ковіньки та інших. По вінця налита народним гумором й «Енеїда» І.Котляревського, що знаменувала початок нової української літератури! Література й мистецтво постійно живляться з художніх джерел народного гумору та сатири. Звертаю вашу увагу на виставку «Про гумор: всерйоз та жартома», на якій представлені твори українських поетів та письменників, і з якими ви можете ознайомитися у шкільній бібліотеці. А зараз прийшов час для того,  щоб запросити на сцену учнів 7 класу.

(Декламування усмішок О.Вишні).

Педагог-організатор. За висловом французького письменника Віктора Гюго: «Сміх – це сонце: воно проганяє зиму з людського обличчя». Гумор тисячами променів і промінчиків зігріває людські душі.

      Напередодні конкурсу члени редколегії шкільної газети провели бліцопитування «Для чого нам потрібне почуття гумору?» І ось, що їм відповіли учні нашого освітнього закладу:

  • допомагає зняти напругу в складних ситуаціях;
  • сприяє створенню та підтримці невимушеної і дружньої атмосфери;
  • дозволяє нам не впадати у відчай;
  • об’єднує людей, полегшує спілкування, поліпшує настрій;
  • спонукає нас частіше усміхатися;
  • робить нас привабливішими та популярнішими;
  • допомагає подивитися на себе збоку;
  • наповнює наше життя радістю та оптимізмом.

    Але сміх може стати небезпечною зброєю при невмілому використанні, тому варто пам’ятати деякі правила під час жартів, а саме:

  • враховувати, наскільки твій жарт є доречним за обставин та в певний час;
  • жартувати так, аби нікого не образити;
  • нехай твої жарти будуть різноманітними, не повторюйся;
  • пам’ятати, що найбільший успіх гарантовано тим жартам, темою яких є ти сам.

     Тож вмійте керувати своєю поведінкою, прогнозувати наслідки веселощів і жартів, щоб вони створювали веселий настрій не тільки вам, а й дарували радість спілкування оточуючим. І на сцену ми запрошуємо артистів 6 класу.

(Декламація гуморесок на шкільну тематику).

Педагог-організатор. Усі учасники нашого конкурсу закінчили свої виступи, залишається багато роботи тільки у нашого шановного журі. Поки вони будуть підводити підсумки та визначатися з переможцями,  зустрічайте ансамбль учнів 5 класу з українською народною піснею «Чи не той то Омелько…»

(Виступ ансамблю).

Педагог-організатор. До вашої уваги хореографічна композиція «А мій милий вареничків хоче…» у виконанні Теплинського Денису та Корчагіної Таміли.

(Виступ артистів).

Педагог-організатор. Для підведення підсумків конкурсу гуморесок «Торба сміху всім на втіху» слово надається голові журі.

(Виступ голови журі, вручення грамот та подарунків).

Педагог-організатор. Федір Михайлович Достоєвський стверджував, що краса врятує світ. Можливо. Та не менш переконливою видається теза про те, що світ врятує почуття гумору.

     Тож намагайтеся шукати і бачити смішне не лише в навколишньому світі та оточуючих, а і в собі самих. Спробуйте глянути на власні звички, вади, комплекси крізь рятівну призму посмішки. Повірте, це зовсім не применшить ваших чеснот в очах оточуючих. Адже сміятися, іронізувати над собою може собі дозволити лише сильна, розумна, самодостатня і впевнена в собі людина. Смійтеся на здоров’я! До побачення, до нових зустрічей!

(Звучать веселі українські народні пісні. Фотосесія на згадку).

 

doc
Додано
30 квітня 2018
Переглядів
4848
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку