Сценарій "Кожна краплина має значення"

Про матеріал
Матеріал можна використати на уроці під час вивчення теми "Гідросфера", також для проведення Свята води .
Перегляд файлу

 Людино, ти – совість природи.

 Вода – її тихе світання.

 Бережи її чисту воду

 Так, наче крапля оця – остання.

 

22 березня у всьому світі відзначають Міжнародний день води.

 

Що ж таке вода? Здається, простішого запитання не можна придумати, бо вода — це звичайна рідина, яка давно всім відома, а навколо стільки води, що про які дива можна говорити. Постривайте, не поспішайте робити висновки, оскільки звичайна вода є надзвичайно цікавою, невідомою речовиною. Вона заслуговує бути названою 8-м чудом світу. І сьогодні ми переконаємося в цьому.

Вода – найпростіша і звична речовина на планеті. Але в той же час вода таїть в собі безліч загадок. Її досі продовжують досліджувати вчені, знаходячи все більше цікавих даних про неї.

Вода оточує нас усе життя. Людина на 80% складається з води. І все ж вода - це велика таємниця, до цих пір не розгадана вченими.

 

Ми  можемо побачити наш Світ у краплині чистої води.

 

Ви хто? – запитав я прозорі створіння,

Що сяяли так, немов би видіння.

Кольорами веселки вони вигравали,

Якусь таємничу музику грали.

 

Це музика моря, шум водоспаду,

Гомін лісів і холодного граду.

Лагідно пташка у небі співає,

Дощик дерева й траву напуває.

 

Ми, – засміялись створіння  малі,

Початок  усього, що є на Землі.

Краплинки дарують планеті життя.

Без нас би полинуло все в небуття.

 

Ви кажете правду, - погодився я.

Комашці й людині потрібна вода.

Рослинам, тваринам, рівнинам, річкам.

Та  я ж хіба б вижив без крапельки сам?

 

Цінуймо краплинку, цю справжню скарбницю!

Очистім струмочок, ставок і криницю.

Не будьмо байдужими до власної долі,

Живе хай краплинка і в лузі, і в полі!

 

Відео «Краплинка»

 

Подбайте про краплинку, бо з неї починається і джерело, і криниця, і річка.

 

Все – із доброго чи злого –

починається з малого.

Листя виросте з листочка,

з нитки витчеться сорочка.

Хліб – з маленької зернини,

дощ  - із чистої краплини.

Пагорбок стає горою,

А роса стає рікою.

Навіть річечка-ріка

Починається з струмка.

 

Без їжі людина може прожити понад місяць, без води вона гине через кілька днів. Варто пригадати відомий факт, описаний французьким письменником Антуаном де Сент-Екзюпері у повісті «Планета людей», герой якої, зазнавши катастрофи при перельоті над пустелею, переживши передсмертну агонію від зневоднення організму і відчувши радість спасіння вигукнув: «Вода! В тебе немає ні смаку, ні кольору, ні запаху, тебе неможливо описати, тобою насолоджуєшся, не знаючи, що це таке, не можна сказати, що ти потрібна для життя: ти саме життя. Ти наповнюєш нас радістю, яку не пояснити нашими почуттями, з тобою повертаються до нас сили, з якими ми вже розпрощалися. Ти найбільше багатство на світі!»

 

Проблема чистої питної води є однією з найгостріших у світі. Наявність і якість водних ресурсів розглядається світовим співтовариством як найважливіший фактор стійкого розвитку, економічного росту та соціальної стабільності.

Сьогодні більше ніж 1млрд. людей у світі не мають доступу до безпечної питної води.

Централізованим водопостачанням забезпечено 65% українців: 83% – у містах, 26% у сільській місцевості. Водою з колодязів користується близько 11 млн. громадян України. За офіційними даними, 1,8 млн. колодязів забруднені.

 

Відео «Кожна краплинка має значення»

 

Навіщо людині вода?

- Головний мозок на 90% складається з води. Тому коли вміст води у клітинах з віком зменшується, розвивається синдром Альцгеймера – старечого безпам`ятства. Кудись пішов, а куди- не пам’ятаю…

- Вода бере участь у терморегуляції організму.

- Вода захищає від ударів наші внутрішні органи.

- Кістки, крім білка і кальцію, містять  воду. Спробуйте зламати зелений прут. Ви його розімнете, але не зламаєте, якщо ж це суха гілка, то зробити це буде дуже легко.

- Без води поживні речовини не стануть рідкими і не будуть засвоєні організмом.

- Основа крові – вода (83%). У крові є гемоглобін, який переносить кисень. У в’язкій крові це відбувається повільно.

- Вода зволожує повітря в легенях і робить його придатним для дихання.

- М’язи на 75% складаються із води.

- Вода – універсальний очищувач. Але сучасна людина ігнорує цей факт. Замість води п’є каву, чай, компот, кока-колу. А ви спробуйте чаєм вимити підлогу. Чи буде вона чистою? Або виперіть вашу улюблену сорочку в кока-колі…

 

 

Як же правильно пити воду? Допоможуть нам розібратися в цьому дослідники.

(Виступ дітей)

Пиття води - справа серйозна. Останнім часом цю тему так активно обговорюють, що не дивні наслідки – інформація про правильне споживання води покрилася міфами і суперечливими відкриттями. Спробуємо розібратися в деяких найпопулярніших міфах про воду.

Міф №1. Щодня потрібно випивати 8 склянок води.

Факт: Невідомо, хто і коли видумав це правило. Автор не виявлений, а ідея його жива і процвітає. Яка користь від щоденного споживання понад півтора літра води? Позбавлення організму від токсинів, боротьба із зайвою вагою, поліпшення кольору обличчя. Вчені із університету Пенсільванії перевірили дієвість таких заяв і поставили ряд експериментів. З’ясувалося, що „правило 8 склянок” не працює. У піддослідних, незважаючи на кількість води, не змінювалася ні вага, ні колір обличчя…

Висновок, до якого дійшли вчені – це індивідуальний підхід до щоденних норм випитої води. У середньому організм людини витрачає 1-1,5 л води в день. Ось і потрібно орієнтуватися на таку цифру. Плюс, мінус…Враховуючи при цьому, що під час важких фізичних навантажень і при високій температурі кількість рідини, яка витрачається, збільшується.

Крім того, не забуваємо ще одну умову: організм отримує воду також із споживаної нами їжі. Вчені підтвердили – зайва вода не приносить користі організму. Навпаки, провокує порушення сольового балансу, а це загрожує неприємними наслідками.

Міф №2. Кава і чай зневоднюють організм.

Факт: За останніми даними доктора Лоуренс Армстронг з університету Коннектикуту, вважати, що напої, які містять кофеїн, зневоднюють організм, не зовсім коректно. З водним балансом нічого не трапиться, якщо спожити каву, чай чи колу в помірних кількостях. Розшифровано і поняття „помірна кількість” : в даному випадку це 5 чашок напоїв із кофеїном у день. Але замінити воду кавою або чаєм не можна. Вгамувати спрагу краще склянкою води.

Міф№3. Під час тренувань можна пити воду.

Факт: Мабуть, зараз запротестують тренери -  прихильники „сухих” тренувань, прочитавши наступне. В університеті Пітсбурга провели ряд експериментів, в ході яких з’ясувалося: вправи „на суху” ніяк не впливають на зниження ваги. Необхідно пити під час будь-яких тренувань.

Вчені рекомендують не зловживати питтям води при активних фізичних навантаженнях, але приблизно через кожні 20 хвилин тренування робити по ковтку цілющої рідини.

Вода - звичайна для нас речовина. І в той же час в ній стільки надзвичайного. Властивості води не підпорядковуються загальним закономірностям. Ми знаємо, що вода існує в 3-х агрегатних станах. В яких саме – згадаємо, якщо ви відгадаєте загадки.

1.  Відома з віку рідина,

Усяк її вживає,

Буває хмаркою вона,

Пушинкою буває,

Бува, як скло,

Крихка, тверда.

То що це друзі? Це….(вода)

2.Не дід, а сивий. Не спить, а стелиться. (Туман)

3. В нас зимою білим цвітом: сад зацвів неначе літом. (Сніг)

4. Текло, текло і лягло, як скло. (Крига)

Отже вода існує в 3-х агрегатних станах: твердому – лід, сніг; рідкому – вода,  як рідина та газоподібному – пара.

 

Сьогодні проблема забезпечення людства прісною водою дедалі загострюється. Якщо у стародавні часи її споживання на душу населення становило 12-1 8 л на добу, то сьогодні - від 200 до 400 л. Передбачається, що до кінця XXI століття потреба у воді зросте ще в 1.5 рази.

Крім того, екологічний стан джерел прісної води бажає кращого. Зафіксовано близько 1000 різновидів одних тільки хімічних забруднювачів, що надходять у водойми. Серед найбільш небезпечних підприємств є: підприємства целюлозно-паперової галузі, великі тваринницькі комплекси. Забруднення відбувається через надходження у водойми разом зі стічними водами різних шкідливих речовин органічного і неорганічного походження, іноді досить токсичних (фенол, миш’як, свинець, сірководень, мідь, кадмій, хром, ртуть, фтор, різні кислоти та мінеральні солі). Вони поглинаються фітопланктоном і передаються далі харчовими ланцюжками більш високоорганізованим організмам.

Великої шкоди водам завдає спуск у них теплих вод різних енергетичних установок. Загрозливого масштабу набуло надходження у водойми побутових відходів, що несуть із собою багато небезпечних для флори і фауни грибків, вірусів, бактерій.

На сьогодні вода майже у половині всіх річок і озер не придатна не лише для життя, а й для нормального існування мешканців водойм. Відбувається виснаження і отруєння найбільш цінних джерел прісної води, зокрема ґрунтової, відновлення чистоти якої може тривати 300-400 років.

Оскільки всі ми споживаємо воду, то й несемо відповідальність за її збереження. В основу збереження водних ресурсів покладено два фундаментальні принципи: раціональне використання та охорона.

Наші пращури були справжніми водопоклонниками. Вони обожнювали будь-які водойми — море, озеро, річку, джерело, криничку. А за чистоту та смак джерельну воду народ називав живою, тобто особливо цілющою. Люди вірили, що вона додавала сили, зцілювала рани, повертала до життя.

Давно то було, ще коли люди, щоб вижити, змушені були полювати на птицю і звірів, яких у наших краях водилося нелічено. Одного разу трапилося на полюванні нещастя — випущена невмілою рукою стріла влучила одному з мисливців у груди під самісіньке серце. Поклали товариші вмираючого юнака на дно ями, щоб на прощання міг побачити рідне голубе небо... І тут раптом якась невидима сила наповнила тіло пораненого, зупинила кров і вгамувала біль. Юнак підвівся з землі і став придивлятися до того місця, де лежав. Там ґрунт був ледве вологим. І тоді він пішов по вологій землі вглиб яру і прийшов до невеликої печери. А далі став прямо руками чистити її дно, звільняючи від верхнього шару глини та мулу. Йому кинулись допомагати товариші, і скоро з-під їхніх рук весело вдарило джерело, задзюркотів струмочок по дну яру. Припав до нього спраглими вустами поранений.

Зарожевіли його щоки, розправилися плечі, до юнака повернулась життєва сила. Зрозуміли тоді мисливці, що джерело не просте, а цілюще, прочистили його гарно та й розповіли всім про свою дивну пригоду. І потяглися до джерельця люди. А вода його виявилася не тільки цілющою, а ще й молодість та силу повертала. Ідуть до джерела старі, а вертаються парубками. Називали те джерело «Молодильним», а нині воду з цього джерела називають Царичанською. Всьому світові відомі й інші цілющі українські води «Миргородська», «Дніпропетровська», «Трускавецька», «Нафтуся» та багато-багато інших. Ці води створила сама природа.

 

я — Вода! Я на планеті всюди!

Життя буяє, доки є вода.

Живуть рослини і тварини, й люди.

А зникну я — прийде до всіх біда.

Засохне ліс, загинуть море й річка.

Пустеля стане всюди й суховій.

Без кольору і без смаку водичка,

А сила велетня в воді святій.

Як є вода, то й казка оживає.

Зелена вся планета і жива.

Росте травичка, квітка зацвітає.

Це справжній чарівник, а не слова.

 

Бринить прозоре джерело,

Відчувши весняне тепло.

Воно не стомиться, о ні!

Назустріч сонцю і весні!

І напуває сонний гай,

І зеленіє рідний край.

А джерело собі спішить,

І ліс услід йому шумить.

Чекає бистрая ріка

Води весняного струмка.

Сама біжить, де сотні рік

Злились в один швидкий потік.

 

 

Очистимо струмки і будуть жити ріки,

 Бо із малих струмків течуть річки великі.

 Вода — це є життя, без неї не прожити.

 Вже час прийшов для нас — природі послужити!

 

Памятайте, люди, назавжди,

Неможливо жити без води.

 

Ніби синя стрічка,

через поле й гай

Поспішає річка у далекий край.

Увібравши в себе із струмків води,

Пробива завзято довгії шляхи.

І про все, що бачить, розповідь склада,

Хвильками-устами тихо промовля:

“Я з землі прорвалась чистим джерелом,

Рушила по лісу, стала потічком.

 

Потім мандрувала, вилась поміж скал,

Бігла, простувала через греблі й вал.

Землю напувала, буйно щоб цвіла,

Для звірят у спеку втіхою була.

Сонечко вмивала ранньої пори,

Освіжала хмарки залюбки вгорі.

Пестила веселки райдужну дугу,

Сповила в тумани вербу молоду.

 

Човники гойдала на своїм плечі,

Проводжала в вирій журавлів ключі.

Ясночолий місяць та ясні зірки

Срібло промивали у моїй воді.

Ну а про малечу нічого й казати –

Їй з моїх обіймів ліньки вилізати…

Ну а зараз мушу обрій наздогнати,

Щоб його нарешті добре покупати.

” І помчала річка в невідому даль,

Кинувши на коси голубу печаль.

Підтюпцем прямує через поле й гай,

Щоб ще більш дізнатись про свій рідний край

 

Відео «А у річки очі сині»

 

Страшно уявити, як би виглядала наша Земля, коли б на ній зникла вода.

 

2053 рік.

Після того як на Землі виникла глобальна екологічна катастрофа, запаси прісної води зменшилися в 10 разів. У зв’язку з цим Всесвітня рада з контролю за водними ресурсами була змушена ввести нормований розподіл води серед жителів планети. Кожен житель Землі отримав спеціальну магнітну карточку, за якою міг отримати свою добову норму – 200 мл води. (До пункту, де видають воду, підходять мати і син. Мати протягує дві карточки).

Юнак. Отримайте свої 400 мілілітрів води. (Відходячи від пункту, мати падає і розливає воду).

Хлопчик. Мамо, тобі не боляче?

Мати. Це не важливо, але я розлила усю нашу воду. Що ж робити? Як прожити цей день без води?

Хлопчик. Давай попросимо, щоб нам вдруге дали води. Всі ж бачили, що ти впала ненавмисно!..

Мати. Чи можна ще отримати води, я впала і все розлила.

Юнак. Я бачив, але допомогти не можу, свою денну норму ви вже отримали.

Мати. Невже не можна нічого зробити? Як нам прожити сьогодні без води?

Хлопчик. А мама казала, що колись води вистачило на всіх, і вона навіть текла з кранів у кожнім домі.

Юнак. Нещодавно прісної води вистачало всім. У воду можна було заходити без захисного одягу, в ній навіть можна було купатися. Але людина не цінує те, що в неї є. Вона думає, що в природі все навічно і має безкінечний запас міцності. Людині подобалося підкоряти природу, а не піклуватися про неї. А особливо, коли мова йшла про воду – її так багато було на планеті…

Оголошення по радіо: Увага! Всесвітня рада з контролю за водними ресурсами повідомляє, що змушена у два рази скоротити добову норму води.

 

Які ж причини втрати води? Що ми, люди, можемо зробити, щоб запобігти зникненню води на Землі?

Насамперед, причина втрати води – її нераціональне використання.

Якщо родина зекономить хоча б 20% водопровідної води від того об’єму, яким завжди користується, то за рік така кількість води може утворити озеро діаметром 200 та глибиною 2 метри!

А зараз пропонується вікторина «Жива вода».

1. Назвіть воду грецькою. (Гідро)

2. Назвіть воду латиною (Аква)

3.  Який колір має чиста вода? (У товстому шарі — світло-голубий).

5.  У   якій   воді   краще   розчиняється   кухонна   сіль: холодній чи гарячій?

(І в тій, і в тій кухонна сіль розчиняється однаково) .

6.  Чим пояснюється синій колір чистої води океану?  (Вибірковим вбиранням і розсіюванням світла у воді. Вода відбиває 5% сонячних променів, сніг — 85%).

7.  Яку кількість  (у процентах) солей повинна містити питна вода? (Близько 0,05%).

8.  Який процент домішок солей у воді  шкідливий для рослин? (0,25 і більше).

10.  Чому лід плаває на воді? (Тому що густина льоду менша за густину води).

12. Назвіть найдовшу річку в світі. (Африканський Ніл, довжина 6670 км).

13. Назвіть найповноводнішу річку світу (Амазонка)

 

Рятуємо чисте повітря. Рятуємо воду –

В морях, океанах, в малих і великих річках!

Рятуємо рідкісних птахів – не всі ще породи,

А ті, що зникають в полях, у лісах, у лугах!

Рятуємо злаки, а потім рятуємо квіти!

Рятуєм світанки від кіптяви, гару й димів!

Рятуємо тишу, щоб в тиші мовчати й радіти!

Рятуємо вулицю від голосних двигунів!

Рятуємо землю! А також рятуємо небо!

Рятуємо мрії, кохання солодкий мотив!

Рятуємо ніжність … Від кого рятуєм ? Від себе.

Поки ще не пізно і можна хоч щось зберегти !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

Завантаження...
docx
Пов’язані теми
Географія, 6 клас, Сценарії
Додано
25 квітня 2020
Переглядів
1093
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку