Сценарій лінійки "Герої Крут"

Про матеріал

Матеріали можна використати при підготовці заходу, лінійки, інформаційних хвилинок до Дня пам'яті герої Крут

Перегляд файлу

                             Лінійка до дня пам’яті героїв Крут

                                                

 

Ведуча : Кажуть, що історія не повторюється, але деякі її події мають щось спільне. 480 рік до н.е. Грецька держава, об'єднавшись з державою Спарта, вела війну з персами-завойовниками, яких привів в Грецію сим перського царя Дарія - Ксеркс. 300 спартанців, який очолював цар Леонід, тримали оборону біля Фермопільської ущелини. І тільки зрада грека, який вночі провів ворога гірською стежиною в табір спартанців, не дала їм можливості  перемогти. Всі вони загинули, захищаючи державу.

       Червень 1651 року. Вже який раз Польща іде війною противільної Україну. Страшна битва між поляками і козаками Хмельницького відбулася під Берестечком на Волині, 300 запорожців, що окопалися на острівці серед боліт, цілу добу відбивалися від тисячі польського війська. Король Ян Казимир обіцяв їм дарувати життя, але вони не піддалися, загинули всі до одного, і не заплямували козацької честі.

             29 січня 1918 року. Маленька станція Крути на Чернігівщині. І знову бій. І знову 300. І знову в ім'я ідеї, в ім'я Батьківщини.

       Щоб наша держава жила , багатьом  її  патріотам  прийшлося пожертвувати своїм життям.  І надто  вражає, коли на таку абсолютну самопожертву йдуть  молоді люди, які заледве тільки почали здійснювати свій життєвий проект.

 І нехай сучасні вчені-історики розмірковують про міфи і правду битви під Крутами, ніхто не поставить під сумнів високий героїзм і патріотичну самопожертву юних борців за ідею, відданих захисників національної справи.

 

       Показ відео-матеріалів про Крути

 

В молитвах всіх героїв пригадаєм

Живим у Бога будем щедрості просить

Воскресне дух, я всіх вас закликаю

Людської пам’яті свічу яскраву запаліть.

 

Схилімо свої голова перед світлою пам’яттю тих молодих лицарів, які далекого січневого ранку заступили собою шлях ворогам на Київ в ім'я воскреслої сьогодні України. Пом*янімо їх хвилиною мовчання

 

(хвилина мовчання)

 

 Минуть роки, століття та пам'ять про юнаків, які полягли під Крутами, не зникне вовік. Не має права зникнути. Адже без неї немає історії. Нема народу, немає країни. Вона світитиме не тільки українцям, а й всім тим, хто готовий покласти своє життя в ім'я ідеї.

 

 

Показ відео-пісні «Крути»

 

                                                  Дякуємо за увагу!

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Сценарії
Додано
4 серпня 2023
Переглядів
157
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку