Сценарій "Наші предки - козаки"

Про матеріал

Сценарій розрахований на учнів 4-х класів. Реалізація мети відбувається способом вивчення книги "Наші предки-козаки", яка має такі сторінки.

  • Перша сторінка «Історична довідка».
  • Друга сторінка «Куріні».
  • Третя сторінка «Імена козаків».
  • Четверта сторінка «Зовнішність».
  • П'ята сторінка «Козацька кухня».
  • Шоста сторінка «Літературна».
Перегляд файлу

Мета: мотивувати учнів на здоровий спосіб життя, нагадати про традиції українського народу, Запорізького козацтва, що завжди славились своїм фізичним здоров’ям і духовністю, сприяти збереженню і зміцненню репродуктивного здоров’я учнівської молоді;виховувати любов та повагу до історичного минулого України та національних традицій;сприяти всебічному розвитку дитини, її самопізнанню та самовдосконаленню

Обладнання:  вислів «Наші предки-козаки», добірка ілюстрацій, таблиці з написом термінів, ілюстрації про козаків, записи на плакатах, прислів’я про козаків; ложки, склянки, вода;  на столах – рушники, глечики, полумиски , дерев’яні ложки; виставка, карта України з назвами областей, мелодії до пісень.

Хід заходу

І. Організація класу

Добрий день! Всіх вітаємо, здоров'я і щастя всім бажаємо!

Після навчання якраз буде вчасно, щоб був у вас дійсно чудовий настрій.

Упоравшись з ділом, всім нам варто зустрітися з піснею, грою і жартом.

Ми впевнені: всім вам до снаги веселі козацькі розваги.

ІІ. Актуалізація знань

Учитель: З давніх-давен людям відомо: «дерево життя – це гілочка, на якій ростуть три листочки. Перший листочок – символ минулого, другий – сучасного, а третій - майбутнього». Зображення «дерева життя» зустрічається на каменях далеких часів і свідчать про те, що люди ще в сиву давнину знали про нерозривний зв'язок «Трьох листочків». Щоб правильно орієнтуватися в житті, щоб бути освіченою людиною, треба знати минуле свого народу. Його історію.

    У минулому українського народу було таке неповторне і легендарне явище, як Запорізька Січ.  

   З давніх-давен, так повелося…
Сутужно жити довелося…
Й на тернах рідної країни,
Зросло козацтво України.
Як промінь ясний з поміж неба,
В захисниках була потреба,
І тут з’явився він – козак,
Сталевих шабель він мастак.
Він вільним був, із духом сильним,
Був мужнім, хвацьким та кмітливим,
Народ в обіду не давав,
Невпинно ворогів вбивав.
За святу землю, матір, Бога,
Була йому одна дорога.
За покликом людської долі,
Щоб зберегти безцінну волю.
Та лиш КОЗАК стоїть й понині,
На нашій славній Україні.

  • А зараз ми побачимо, чи знаєте ви щось із життя козаків, чи маєте міцні знання наших славних предків - козаків.

  Допоможе нам КНИГА «Наші предки-козаки».                                         

  1.                    Переглянемо зміст книги.

Гра на увагу «Козацьке життя». Інтерактивний метод «Два, чотири, всі разом».

З переліку слів вибрати ті, що стосуються козацтва:

школа, шабля, воля, осінь, отаман, булава, вересень, зошит,куліш, перерва, люлька, чуб, гопак, вернісаж, кінь, човен, Хортиця.

  • Зміст нашої книги на сьогодні буде таким…(Вчитель зачитує зміст книги.)

Перша сторінка «Історична довідка».

Виступ учнів:

Малюнок 1. Козак», – від татарського «каймак», що означає вільний чоловік, безстрашний вовк.       Слово Козак – вільна людина, воїн-найманець, який боровся за свободу українського народу.

Малюнок 2. А запорожцями називають їх тому, що жили вони за порогами Дніпра, на острові Хортиця.

Малюнок 3. Їли переважно те, що плаває, літає і бігає : сушену рибу, печене м’ясо та риб’ячу юшку.

Малюнок 4. Козаки одягали шаровари, шапку, грубу вишиту сорочку, широкий пояс. За поясом носили пістолі і люльку, а до пояса на рішенець прив’язували ще й порохівницю з порохом.

Малюнок 5. А як називається чуб, який козаки залишали на голові? – Оселедець. Він був настільки довгий, що козаки намотували його на вус.

Малюнок 6. Козаки дуже гарно вміли танцювати гопак, незважаючи на свою відповідальну роботу, вони виробляли дуже складні рухи своїм тілом. Такі рухи міг зробити не кожен. Ці рухи допомагали їм і в бою.

Малюнок 7. Козацький човен завдовжки близько 20 м називався чайкою. В один такий човен сідало від 50 до 70 козаків.

Малюнок 8. Підводний човен теж винайшли козаки.

Малюнок 9. Козаки мали свій спосіб переправлення через річку за допомогою очеретинки. Вони занурювались під воду, а через очеретинку дихали, що допомагало перебиратися на протилежний бік річки непоміченими.

Малюнок 10. А ще козаки, могли на льоту зловити кулю, дуже добре володіли всіма видами зброї і не мали права загубити її. За це була кара – смерть.

Малюнок 11. Головним на січі був гетьман, кошовий отаман. Він був козакам за порадника.

Малюнок 12. Найвідоміші гетьмани Богдан Хмельницький,  Байда Вишневецький,

Іван Сірко,  Петро Сагайдачний.

     Виконання пісні «Ой на горі та й женці жнуть».

- Переглянемо деякі сторінки.

2.   Друга сторінка «Куріні». Де жили козаки у Січі?     -  У куренях. Курінь - приміщення, де жили козаки; військова одиниця. (Фото куреня.)   Поділимо нашу громаду на курені. Яка буде кожному назва?...................(допоможе карта України, звернути увагу на певні області) – Хто буде з ….

Запам'ятайте назву свого куріня.  Запишіть.

Завдання (складіть пазли), що отримали?( чайка, підводний човен)

 

3.Третя сторінка «Імена козаків».

Учитель. Як же ставали козаками? На перший погляд, процедура прийому  була проста.

Сценка «Як приймали у козаки»

Кошовий. Гей, пробратими, а хто це до нас на Січ забрів?

Козак-писар. Та це, батьку, чолов'яга у козаки проситься

Кошовий. Нумо, підійди ближче, чоловіче! Звідкіля ти такий?

Парубок. З Тверської я, батьку.

Кошовий. У Бога віриш?

Парубок. Вірю.

Кошовий: Горілку п'єш?

Парубок. П'ю.

Кошовий. Виходить, ти вільний парубок?

Парубок. Та вільний, хоч мав пута у подобі жінки.

Кошовий. То ти покинув жінку? Еге-ге, недобре це діло, чоловіче.

Парубок. Кинув, батьку, як тільки побралися, бо вона борщ не вміє варити.

Кошовий. О, то ти справжній козак! Запиши його, пане писарю! 

Писар. Як кличуть тебе, хлопче?

Кошовий. Та не питай, а так і пиши: козак  Борщ!

Величезна кількість сучасних українських прізвищ кувалась у Запорізькій Січі. Появлялось безліч втікачів з усієї України. В ті часи існував звичай надавати їм нові прізвища, щоб втікачів не могли розшукати їх власники.

(Читають учні повідомлення):

 

- Наприклад, Сердюк - гетьманський охоронець; Пушкар, Гармаш, Гарматій - козаки, які обслуговували або виготовляли цей вид зброї.

 

- Соломаха, Тетеря - прізвище, яке походить від назви страви, яку козаки вживали майже кожний день.

 

- Інші прізвища - це такі, як Хорунжий, Сотник, Компанієць, Гардовий, Крамар, Канторій, Стаднюк, Скляр, Саловоз, Стороженко, Мельниченко, Порохня, Тягнишкіра, Дігтяр, Стельмах, Попович, Крамар відносяться в основному до роду занять, які виконував козак.

 

-Значну групу прізвищ складають такі, в яких закладена характеристика особливостей зовнішнього вигляду, вдачі. Це такі прізвища, як: Головатий, Головко, Чуб, Зуб, Носань, Носенко, Губа, Губенко, Шрам, Шраменко, Горбоніс, Сухий, Лантух, Рябко,  Білий, Білан, Слинько, Легкоступ, Побігайло, Прохватило, Циподрига, Свистун, Швидкий, Покотило, Холодний, Гарячий, Солодкий,  Гаркуша, Круть, Хижняк, Косач.

 

- Помічаючи схожість з якоюсь рисою, особливо птахів, запорізькі козаки давали такі прізвища своїм товаришам: Сич, Сова, Сорока, Синиця, Ворона, Снігур, Голуб, Горобець, Лелека, Селезень, Кулик, Шпак, Чайка, Соболь, Шкапа.

 

- Запорожці іноді надавали іронічні прізвища , які надавали не справжню ознаку, а її протилежність: Малютою, Малюком називали високу людину, а Махинею невеличкого зросту.

 

- Пори року, дні тижня як прізвища надавались тим втікачам, які появлялися в певний проміжок часу, що закарбувався в їх пам’яті - це такі прізвища, як: Зима, Засуха, Понеділок, Субота.

 

-Про розкутий дух козаків говорять такі призвища як: Непийвода, Неїжко, Недайкаша, Неїжборщ, Нагнибіда, Паливода, Перебийніс, Убийвовк, Ловикінь, Безпалко, Довгоніс, Двохкровний, Голодайло, Горбатий, Голоногий,  Горбоніс,  Гукайло, Круглий, Крутоніг,  Крутивус,  Куцоногий,  Мережаний,  Мудрик,  Проворний, Розумний, Скалозуб, Товстоног, Торботряс,  Трусиголова, Задерих

 

Завдання: придумайте прізвища козакам свого куріня.

4.Четверта  сторінка «Зовнішність». За якими зовнішніми ознаками можна було розпізнати козака   (розглянути козака в одязі).

-    Одяг простих козаків був із домотканого сукна й полотна. Із нього шили широкі шаровари, сорочку, поверх яких одягалися широкополі кобеняки та киреї, що підпері­зувалися поясом. Взуттям слугували чоботи, а головним убором — шапка.
- На оголеній голові довгий чуб .  Насправді все просто. Козацький довгий чуб завжди називався КОСА . Тому прості люди звали наших вояків КОСАКАМИ. Тобто той , хто носить КОСУ. Потім С помінялося на З , бо легше вимовляти. Жартівлива назва ОСЕЛЕДЕЦЬ з’явилася значно пізніше.

Учень: Зачіска козака

Питалися в козака:

«Що то за причина?

Що в вас голова

А зверху чуприна?»

« А причина то така, як навійні загину-

Мене ангел понесе в небо за чуприну».

ЦІЛЮЩА ЛЮЛЬКА

Образ козака складно уявити без люльки. По-перше, вони ніколи не курили в хаті, у курені та навіть у землянці. «Бо там — Бог», казали січовики. Таким чином дим не «їв» їм легені у зачинених приміщеннях. Але головна таємниця крилася в суміші трав, якою заправляли люльки: полин, деревій, чебрець, будяк, сухе листя валеріани, м’ята, борщівник. Заспокоювали нервову систему,  поліпшували апетит і сон, позитивно впливали на дихальну систему.

Люлька була в пошані на Січі, «як мати рідна». Вона допомагала позбавитися від багатьох недуг. Щоб не стався у поході розлад шлунка, курили трубку, набиту мате-ринкою; нервові розлади традиційно заспокоювали сумішшю м’яти і звіробою, а куріння табаку з додаванням полину, як вважалося, покращувало зір.

5.Пята  сторінка «Козацька кухня». 

Звучить  кобза (фонова музика).

  • Звичними речами для козацького раціону були гарбузове насіння та «жуйка». Сире підсушене насіння,  служило очисником організму. А жуйки були, так би мовити, природними — бджолиний віск, клеї з патьоків вишні, черемхи, терену, горобини, диких груш і яблунь. Таким чином не знали січовики ні карієсу, ні інших хвороб зубів та ясен.

Наші славні козаки змагаються залюбки.

 Всі здолають перешкоди, пройдуть крізь вогонь і воду.

Можуть гарно відпочити і обід собі зварити.

 

  • Всім добре відомо, що однією з найпопулярніших страв на Січі був куліш.
  •   Нагадаємо рецепт куліша: змите пшоно засипати у казан, додати 2-3 кришені картоплини. Варити, щоб розварилися майже повністю. Потім додають сіль, перець, запашне коріння, зелень. Готову страву заправляють салом з цибулею і часником.
  •  А чи запам’ятали  рецепт козацького кулешу сучасні кашовари, ми зможемо зараз побачити. Шановні кашовари до справи׃
  1.                    Із переліку продуктів вибрати ті, які необхідні для приготування кулешу і перенести на відстань. (Грає музика)

  (Молоко, вода, гречка, рис, пшоно, буряк, морква, картопля, сіль, цукор, хрін, перець, гвоздика, тмін, запашне коріння, кориця, зелень, масло, сало, риба, цибуля, часник).

2. Щоб зварить куліш - нам з річки треба принести водички.

    (Перенести ложками воду із повної склянки в порожню)

(Грає музика)

- Користуючись досвідом славних козаків, радимо: вживайте завжди тільки здорову та корисну їжу.

Козацького вам здоров’я!

6. Шоста сторінка «Літературна».

- Козаком міг стати тільки той, хто знав українську мову, був православної віри і умів володіти зброєю. Кожен мусив дотримуватися встановлених звичаїв і традицій. Серед них найперший – закон козацького побратимства.

Поєднайте частини прислів’їв :

Козак із пригорщі нап’ється, а з долоні пообіда.

Козацькому роду нема переводу.

Не той козак, що за водою пливе, а той, що проти води.

Степ та воля – козацька доля.

Терпи козак, отаманом будеш.

То не козак, що отаманом не думає бути.

Хліб та вода – то козацька їда

Козак куди хоче, туди й скаче,     ніхто за ним не заплаче.

  • Козацька взаємоповага і щирість підтверджувалася звертанням – пане-брате, пани-товариші. Найтяжчою була кара за злочин, заподіяні членам товариства.
     
  • Козацька мирилка ( розказує учень, демонструючи)
    Я козак і ти козак,
    Я вояк і ти вояк,
    Щоб в бою стояти мужньо
    Ми повинні бути дружні.
    Ми хоробрі вояки –
    Побратими-козаки.

В   і  к  т  о  р  и  н  а: 

На чому їздили козаки? На якому острові жили козаки? Як ще називали козаків, які жили за порогами Дніпра? Широкі штани козаків? Зачіска козака Козацький човен

Діти, давайте спробуємо з вами поєднати малюнки і поняття, що є на дошці.(Учні читають слова і повідомляють , з яким малюнком їх необхідно поєднати

- Отже  хто ж такий козак?   

 1. Козаки – це вільні люди.
Козаки – безстрашні люди.
2 .Козак – чесна, смілива людина.
Найдорожча йому – Батьківщина.
3. Козак усім народам друг.
І лицарськй у нього дух!

Учень 4-й: Козак - слабкому захисник,

Цінити побратимство звик!

Учень 5-й: Козак вкраїнську любить мову,

Він завжди здержить своє слово!

6.  Козаки сміливі і відважні
І завжди вони уважні.
Якщо перешкоди їх зустрічають
Вони легко їх долають,
А саме головне – вони дисципліну тримають

7.   Ми дітвора українська,
Хлопці й дівчата,
Хоч не міцні у нас ще руки,
Та душа завзята.

Бо козацького ми роду,
Славних предків діти.
 

 

docx
Додано
25 вересня 2018
Переглядів
3909
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку