Сценарій "Олімпійського уроку".

Про матеріал
Сценарій знайомить учнів з історією Олімпійських ігор та Олімпійського руху.
Перегляд файлу

Шановні друзі! Стало вже доброю традицією кожного навчального року ми проводимо Олімпійський урок.

Його мета: пропагування зорового способу життя серед школярів. Крім того на олімпійському уроці відбувається знайомство з історією Олімпійського руху, участю в ньому нашої держави, а також згадуються успіхи українських спортсменів на вищому спортивному форумі.

Для кожного спортсмена вершиною емоційного напруження і гордості є мить, коли на честь його держави і особистої перемоги звучить гімн його країни. Гімн держави згуртовує і надихає її спортсменів. А Олімпійський прапор об’єднує країни – учасниці з усіх куточків планети.

Олімпійські змагання відкриває раз на чотири роки президент міжнародного олімпійського комітету.

 

Олімпійські ігри зародилися у стародавній Греції у місті Олімпія на півострові Пелопоннес.

Зародження Олімпійських ігор пов'язують із легендарними іменами грецького героя Геракла, царя Пелопса, спартанського законодавця Лікурга та еллінського царя Іфіта. Ігри проводилися на честь бога Зевса.
Змагання відбувалися кожні чотири роки і тривали п’ять днів. Переможців увінчували вінцем з гілок оливи та встановлювали на їхню честь статуї. Греки вели відлік часу за Олімпіадами, починаючи від перших, що відбулися у 776 р. до н.е. 
Під час Ігор дотримувались священного миру. Будь-які військові конфлікти та сутички в регіоні, де відбувались Олімпійські ігри, заборонялись.

Учасниками Ігор могли бути вільні греки - чоловіки та юнаки. Для жінок у Греції проводились Герії - Ігри на честь богині Гери.

Перші Олімпійські ігри тривали один день, а програма включала лише один вид спорту - біг. Із розквітом і зростанням популярності Ігор їх програма змагань поступово розширювалась. У період розквіту вони проходили протягом п'яти днів. Програма змагань включала біг на різні дистанції, панкратіон (поєднання боротьби з кулачним боєм), пентатлон (п'ятиборство, до якого входили стрибки у довжину, біг, метання диска, метання списа і ходьба), кулачний бій, перегони на колісницях.

Нагородження переможців відбувалося у п'ятий день Олімпійських святкувань. Переможців Олімпійських ігор увінчували вінком з гілок оливи, а також пов'язували вовняними стрічками навколо голови, рук.

На світ олімпіоніки являлись

    І перемогами своїми прославлялись,

    Оливи гілку на чолі несли.

 

Ведучий 2:   Проіснували Ігри декілька віків,

    А потім римський імператор Феодосій

    Заборонив їх існування, а роки,

    І варвари й стихії

    Знесли, прибрали з пам'яті людської

    Славетне місто ритуалів і споруд.

 

Ведучий 3:   І ось людина - П'єр де Кубертен,

 Французький педагог, барон, спортсмен,

 З палким натхненням взявся за роботу,

 Щоб відродити славу давніх днів,

Щоб олімпійське гасло засіяло всім!

У червні 1894 р. П'єр де Кубертен скликав у Парижі міжнародний конгрес для вирішення питання про відновлення Олімпійських ігор. Це був історичний Конгрес, тому що на ньому було ухвалено рішення про проведення Ігор І Олімпіади сучасності та створення Міжнародного Олімпійського комітету на чолі з Деметріусом Вікеласом, представником Греції, П'єром де Кубертеном як секретарем

 Ігри І Олімпіади сучасності відбулись в Афінах 1896 року. В іграх взяли участь 245 спортсменів із 14 країн світу, які змагались у 9 видах спорту.

Олімпійські ігри проходять кожні чотири роки, щоразу у різних містах світу. Зимові Олімпійські ігри також проводяться кожні чотири роки. На них представлені види спорту, для яких потрібен сніг або лід. Перші офіційні зимові Олімпійські ігри відбулися у французькому містечку Шамоні 1924 року. В них узяли участь 258 спортсменів із 16 країн світу. З 1994 року зимові Олімпійські ігри та Ігри Олімпіад проводяться з інтервалом у два роки.

До олімпійської символіки належать олімпійська емблема, олімпійський прапор, олімпійське гасло, олімпійський гімн, олімпійський вогонь та олімпійський смолоскип.

Символом Олімпійських ігор є п'ять переплетених кілець, що символізують толерантність і дружбу між усіма, хто бере участь в Олімпійських іграх, з п'яти континентів нашої планети.

Гаслом Олімпійських ігор є слова «Citius. Altius. Fortius», що означає «Швидше. Вище. Сильніше».

Олімпійська емблема визначена Олімпійською Хартією, правовим документом олімпійського руху. Основним елементом емблеми є п'ять кілець у поєднанні з іншими елементами.

П'ять кольорових кілець - синє, чорне, червоне, жовте, зелене на білому полотнищі - це олімпійський прапор. Він урочисто піднімається на головній спортивній арені міста-організатора на церемонії відкриття Олімпійських ігор

 Олімпійський вогонь запалюють в Олімпії. За допомогою естафети олімпійського вогню він закінчує свою подорож у великій чаші олімпійського стадіону, в якій палає протягом усіх олімпійських змагань.

Під час церемонії відкриття Олімпійських ігор атлет, представник країни-організатора Ігор, підходить до щогли, бере краєчок Олімпійського прапора, здіймає праву руку і виголошує Олімпійську присягу: «Від імені всіх учасників я обіцяю, що ми будемо брати участь у цих Олімпійських іграх, поважаючи та дотримуючись правил, за якими вони проводяться, в істинно спортивному дусі, в ім'я слави спорту та честі наших команд».

Спортивні арбітри також складають присягу про повагу до спортсменів та об'єктивне суддівство.

Останні літні 31 Олімпійські ігри проходили в Ріо де Жанейро в Бразилії в 2016 році. В 2020 році Олімпійські ігри повинні були проходити в Токіо  Японія, але їх поки перенесли на рік.

Останні зимові Олімпійські ігри проходили в 2018 році в Пхьоньчхані Південна Корея. Це були 23 зимові Олімпійські ігри. Наступні зимові ігри мають відбутися в 2022 році в Пекіні Китай.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Дорогі друзі! От і закінчився наш олімпійський урок. Сподіваємось, що ви отримали нові знання дізнались про те, скільки необхідно докласти сил, здійснити важкої щоденної роботи для того, щоб завоювати медаль, особливо - олімпійську. Пам'ятайте, у кожного є своя олімпійська сходинка, своя олімпійська висота, і щоб її досягти потрібно мати велике бажання, віру у свої сили і щоденно докладати зусиль для здійснення своєї мрії. Бажаємо кожному із вас обов'язково її досягти! До нових зустрічей

 

docx
Пов’язані теми
Фізична культура, Сценарії
Додано
16 квітня 2021
Переглядів
6475
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку