Сценарій онлайн-заходу до Дня Соборності

Про матеріал
Сценарій онлайн-заходу до Дня Соборності України, як завершальна частина пройденого квесту . Мета: Виховання національної свідомості та патріотизму у молоді. Поглиблення знань про історичний факт злуки українського народу, його значення. Формування ціннісного ставлення до української державності. Поради: Для проведення заходу можна використати різні методи та форми роботи, наприклад, розповіді, дискусії, вікторини, конкурси тощо. При підготовці заходу слід врахувати вікову категорію учасників. Для створення атмосфери свята можна використати національну символіку, музичний супровід тощо.
Перегляд файлу

КВЕСТ

ДО ДНЯ СОБОРНОСТІ УКРАЇНИ

«Соборна наша Україна»

 

Мета заходу: вшанування пам’яті про об’єднання українських земель в єдину соборну державу;

-         Популяризувати ідею соборності України серед молоді;

-         Сприяти творчому розвитку молоді у такі буремні часи.

 

Обладнання: середовище Zoom; Телеграм-канал для зв’язку із командами; картки із завданнями: фонограми пісень по Емодзі, присвячених Україні; опис архітектурних пам’яток; завдання «Історична довідка» з пропущеними словами.

Плану проведення квесту

1. Зустріч учасників квесту (зустріч Zoom)

Ведучі квесту вітають учасників, розповідають про мету та правила проведення квесту.

2. Ознайомлення з інструкційними картками (6 завдань – 5 виконують самостійно, 6-е на зустрічі у Zoom)

Учасники отримують перше завдання та інструкції з виконання.

3. Виконання завдань (самостійно проходять завдання і надсилають у певний термін ведучім у Телеграм-канал)

Учасники команди виконують завдання, надсилають ведучим в Телеграм-канал.

4. Підсумкове завдання (Після виконання 5 завдань, команди та гості заходу підключаються до Zoom  для проведення 6 (останнього завдання).

5. Підсумок квесту (Ведучі надають слово селищному голові для привітання та оголошують результати)

 

Початок

Ведуча: Доброго дня, шановні учасники квесту! Зі святом вас!

Сьогодні ми відзначаємо День Соборності України – важливу історичну подію, яка об’єднала дві частини української держави, розділені століттями.

          Цей день – це символ єдності та незалежності України.

Сьогодні ми проводимо квест, присвячений Дню Соборності України. Мета квесту – перевірити ваші знання з історії, культури та традицій України;

Ведуча: За кожне завдання вам буде нараховуватися певна кількість балів. Переможцями квесту стануть команди, які наберуть найбільшу кількість балів.

Отже, розпочинаємо!

Ведуча: Розкажемо вам правила квесту та їх виконання.

Ведуча: Для участі в квесті вам необхідно виконати 6 завдань, 5 з яких ви будете виконувати самостійно, вчасно виконуючи і отримуючи наступні від ведучих. Комунікація буде проходити у Телеграм-каналі. Виконані завдання надсилаємо в особисті модератору. 6 завдання буде виконуватись на зустрічі в Zoom о 14.00 за київським часом.

 

Завдання квесту:

Завдання 1. «Я – частина великої держави» відео-візитівка своєї команди. Кожна команда розробляє сценарій своєї відео-візитівки та знімає відео-візитівки, а також надсилає в Телеграм-канал ведучим. (30 хв)

Завдання 2. «Вгадай українську пісню по Емодзі». Команди повинні відгадати українські пісні по Емодзі за вказаний час і вчасно надіслати відповіді у Телеграм-канал для перевірки. (20 хв)

Завдання 3. «Моя Україна – люблю її, крапка!» Учасники гри повинні викласти слово «Україна» із підручних предметів побуту, зробити фото і вчасно надіслати ведучім. (30 хв)

Завдання 4. Фото-вікторина «Як я знаю Україну!» - перевірити знання учасників про пам'ятки архітектури України. Учасникам гри пропонується за описом впізнати одну з пам'яток архітектури України, а також знайти зображення цієї пам'ятки в інтернеті та надіслати його організаторам. У вас повинно бути фото  6  об’єктів.

1. Перша згадка про фортецю датується 1374 роком, її будували архітектори й скульптори з Італії,  Вірменії, Польщі, Франції, Туреччини та ін..

  Леся Українка говорила про цю фортецю - «квітка на камені».

-Фортеця має 11 башт, кожна з яких має свою історію і назву. Одна з них носить ім’я Кармелюка.

                 

2.Замок у закарпатському місті. Унікальний зразок середньовічної фортифікаційної архітектури, пам'ятка архітектури національного значення .

Замок побудований на горі вулканічного походження заввишки 68 м.      

Він мав потрійний захист. Внизу біля гори розкинулась Паланка, тобто містечко, оточене палями та ровом з водою, завглибшки до 12 стоп. Навколо рову було болото. На території замку було зроблено критий вибитий в скелі 85 метровий  колодязь, який виходив до водяного рову.

  

3.Їдемо на Південь України. Герцог де Рішельє, нащадок відомого кардинала, був  першим градоначальником цього міста. Тут знаходиться найстаріший оперний театр України.  Будівлю зведено 1887 року під керівництвом архітектора Г. Гельмера  у стилі віденського бароко. Унікальна акустика підковоподібного залу дає змогу доносити навіть шепіт зі сцени в будь-який куточок залу. 

  В цьому  театрі міститься найбільша костюмерна, в якій зберігається більше чим 800 костюмів. Самому раритетному більше 100 років. Та й своєю вартістю вони вражають.

Цей національний академічний театр опери та балету, згідно до журналу «Forbes», входить в список найдивовижніших пам’яток архітектури в Східній Європі.

 Назва міста???Ваші варіанти.

 

     4.  9 серпня 1907 року було затверджено «Обов'язкові постанови для водовозів міста». Оскільки тут ще не було водопроводу, водовози за певну плату доставляли воду в бочках від джерела питної води на вулиці Малофонтанній до будинків місцевих жителів.   

      25 квітня 1908 року міською радою затверджено проект будівництва в місті водопровідної мережі.  Проєкт створив інженер, міський архітектор В. О. Нільсен. Міський водопровід почав діяти 3 липня 1910 року.    

     На сьогодні стара водонапірна вежа — архітектурна пам'ятка міста, розташовується в Центральному районі.  Висота її — 33 м. З 2016 року у відремонтованій вежі був створений креативний простір «Вежа», де проводились виставки, концерти, лекції та інші заходи.

             

5. Один із найдавніших і найвпізнаваніших вищих навчальних закладів України, який входить до списку об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО, розташований у будівлі колишньої резиденції митрополитів Буковини і Далмації.

 - Резиденцію будували впродовж 18 років — із 1864 до 1882 року. Спеціально для цього у місті відкрили два цегляні та один черепичний заводи і запросили найкращих майстрів з різних регіонів Австро-Угорщини.

       6. Цей собор - одна з найстаріших збережених монументальних кам'яних будов України, головна споруда  князівства, яким правив Мстислав Володимирович (брат князя Ярослава) Зала храму є чи не найкращою в Україні для звучання голосу.

   Близько 1030  року Мстислав Володимирович починає будівництво собору. До речі – Софія Киїівська згадується в літописі тільки в 1037.

  За припущенням дослідників, тіло Мистислава було поховане в склепі, який розташовувався в лівій прибудові собору.

 (35 хв)

 

Завдання 5. «З любов’ю до України!» - родинний фотоконкурс, команди конкурсу повинні надіслати організаторам фото, в якому вітають зі святом та презентують свою команду. (30 хв)

Завдання 6.  «Історичні відомості про Соборність» - команди та гості приєднуються на зустріч у Zoom, де ведучі будуть зачитувати текст 6 завдання, в якому будуть пропущені слова. Хто перший надасть відповідь, той і переміг у даному конкурсі.

 

Ведуча: Тож, завдання 1. «Я – частина великої держави»

Кожній команді необхідно розробити сценарій своєї відео-візитівки та зняти відео-візитівку, а також надіслати в Телеграм-канал ведучим.

Ведуча: Бажаємо успіху всім командам-учасницям. Вчасно надсилайте виконані завдання.

 

 

Зустріч команд о 14.00

 

 

 

«В єднанні сила і міць держави»

 

Вед. Молюсь за тебе, Україно,

Молюсь за тебе кожен час,

Бо ти у нас одна – єдина,-

Писав в своїх віршах Тарас.

Молюсь, - казав він, щоб у тебе

Не було між людьми війни,

Щоб завжди було чисте небо

На нашій стомленій землі.

Вед. Доброго дня, шановна наша родина.  Щирі вітання всім, хто доєднався до нашої зустрічі: освітяни та представники культури, працівники селищної ради, мешканці громади та учні наших  навчальних закладів. І найголовніше - команди учасників  квесту  « Соборна наша Україна», які вже зранку змагаються в креативності, творчості і майстерності. Привітаємо команди:

                                         

 (представлення  команд  учасникам зустрічі)

 

       Вед. Це наша клятва, заповідь священна,
                Хай чують друзі й вороги,
               Що Україна вічна, незнищенна,
               Від неї ясне світло навкруги.

     ЗВУЧИТЬ ДЕРЖАВНИЙ СЛАВЕНЬ УКРАЇНИ. (гімн)

 

Вед.   Щороку 22 січня у день проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки Україна відзначає День Соборності. 

У зачитаному на зборах «Універсалі соборності», зокрема, відзначалося: «Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, Буковина, Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна.»

 

Вед. І хоча  в ті далекі роки не вдалося закріпити соборність України, бо  проіснувала вона зовсім недовго, Акт злуки УНР і ЗУНР та факт підписання документа мали велике історичне значення.  За словами сучасників – творців соборності 1919 р.: «Учасники цієї боротьби виступили на арену історії тоді, коли весь  світ не знав , що таке Україна. Ніхто не хотів її визнавати як самостійну державу, ніхто не вважав наш народ за окрему націю.»

(на екрані демонструються кадри підписання Акту Злуки)

Вед. 1939-й.  Вперше за 20 років урочисто відзначено на офіційному рівні 22 січня як свято Соборності. Відбулось  це  у Карпатській  Україні (м. Хуст), на той час – автономній  республіці Чехословаччини. Це був чудовий привід нагадати про волю приєднати Закарпаття до Української Народної Республіки зі столицею у Києві, і засвідчити тим самим свою програму побудови Української держави .

І все ж національна гідність проростала в душах нашого народу.

 

Сьогодні ми з вами, кожного ранку, кожної тихої хвилини, дякуємо нашим Збройним Силам, гідним синам і донькам єдиної Соборної України за їх мужність і відданість свободі.

Згадуємо і вклоняємося доземно пам’яті загиблих героїв у цій війні.
   (хвилина мовчання)

 

Вед. У 1990 році з нагоди 71-ї річниці проголошення Акту Злуки між Києвом і Львовом українці вирішили утворити живий ланцюг єднання «Українська хвиля».

Соборність передбачає не лише пам’ять про минуле, а й потребує згуртованої спільної праці та взаємодії в сучасній Україні, коли ми, з різних регіонів, спілкуємося, разом працюємо, створюємо знакове і важливе.

Друзі, ми з вами сьогодні теж створюємо ланцюг Єднання, бо кожен знаходиться в різних куточках нашої України, а об’єднує нас віра і спільні бажання – Перемога і Єдина Україна. Пропонуємо в чат написати назви населених пунктів, де ви знаходитеся зараз, щоб переконатися – ми єдині.

 

      Вед. А зараз ми звертаємося до наших конкурсантів, бо  у прямому ефірі для них буде останнє завдання «Історичні відомості про Соборність»

 Шановні учасники, будьте уважні ми будемо зачитувати текст, в якому  пропущені слова. Там де треба вставити слово, ми робимо паузу і чекаємо, хто перший надасть відповідь, точніше напише її в чат. Таких слів в тексті пропущено декілька, якщо ви не встигли за першою зупинкою у вас є можливість написати наступну відповідь. Сконцентруйтесь і слухаємо текст.

 …У нас є перша відповідь, молодці. Рухаємося далі (зачитується текст про Соборність)

 

          Вед. Це було останнє випробування для наших учасників. І поки йде підрахунок зароблених балів  ми б хотіли звернутися до вас, шановні учасники нашого зібрання.

    «Що для вас значить Соборність сьогодні?» (відповіді учасників зустрічі)

 

         Вед. Ми ще чекаємо на підсумки квесту, пропонуємо розім’ятись і нашим гостям… До вашої уваги «Вгадай українську пісню по Емодзі». Ви повинні відгадати назви українських пісень по Емодзі. Вперед!

 

Вед. Увага! Ми вже маємо результати нашого квесту:

(оголошення команд переможців)  Друзі, кожна команда, на згадку про сьогоднішню зустріч отримає наші подарунки)

 Вед. Найкращою шаною усім борцям за територіальну цілісність України буде наша з вами вірність ідеям соборності та історична пам'ять. Майже два десятиліття  тому у колишній гетьманській столиці Чигирині представниками усіх етнічних історичних земель України закладений сад соборності,  де запорізький дуб і гуцульська смерічка, поліська сосна і полтавська калина, галицький клен і наддніпрянська верба символізують єдність і неподільність наших земель від заходу до сходу, від півночі до півдня.

Вед. Тож хай росте, квітне і розвивається сад соборності в Чигирині , а ми маємо надію, що такий же Парк Єдності, після Перемоги, ми висадимо в нашій рідній громаді і  зможемо гордо і щиро сказати:

                       Я пишаюся вільною і єдиною,

Соборною незалежною Україною!(фон пісні про Україіну)

Друзі, ми просили підготувати назви населених пунктів написаних на аркушах, де ви зараз перебуваєте. Тож давайте переглянемо, звідки прибудуть саджанці до Нікольського, для нашого майбутнього ПАРКУ ЄДНОСТІ і ПЕРЕМОГИ.

Вед: Дякуємо вам за участь у квесті!

Бажаємо вам здоров’я, щастя та благополуччя!

Нехай наша Україна буде мирною, міцною та єдиною.

 

 

docx
Додано
26 січня
Переглядів
48
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку