Сценарій "ПОДБАЙМО ПРО ПТАХІВ ВЗИМКУ"

Про матеріал

Ми бачимо, яка прекрасна і чудова наша Батьківщина! У будь-яку пору року вона чарує око, то яскравими барвами літа або золотої осені, то казковою красою зими або буйним цвітінням весни. Але найгарніший куточок природи залишається мертвим, якщо його не оживляють птахи. Вони прикрашають землю. Їх весела, дзвінка пісня, яскраве забарвлення оживляє природу, вселяє в нас бадьорість і радість. Тому взимку потрібно допомагати їм.

Перегляд файлу

СЦЕНАРІЙ ДО КОНКУРСУ

«ПОДБАЙМО ПРО ПТАХІВ ВЗИМКУ»

 

1-й ведучий. Доброго дня, шановні гості!

2-й ведучий.  Раді вас бачити на сьогоднішньому святі!

1-й ведучий. Сьогодні в нас чудове свято – свято птахів. Як ви вже всі знаєте НПП «Дністровський каньйон» започаткував конкурс «Подбаймо про птахів взимку» .

2-й ведучий. І ви, дорогі діти, відгукнулись і допомогли всім зимуючим у нас пташкам пережити цю холодну пору року.

1 – й ведучий. Твердження, що краса врятує світ, відомо всім, бо людина стала людиною, коли побачила яскраве різнобарв’я рідної природи, коли почула спів жайворонка й тьохкання солов’я, коли відчула тонкі пахощі бузкового цвіту й медові розливи білої акації. Але людина інколи забуває, що вона є лише часточкою природи, із законами й силами якої необхідно рахуватися.

2-й ведучий . Ми бачимо, яка прекрасна і чудова наша Батьківщина! У будь-яку пору року вона чарує око, то яскравими барвами літа або золотої осені, то казковою красою зими або буйним цвітінням весни. Але найгарніший куточок природи залишається мертвим, якщо його не оживляють птахи.

 

1 – й ведучий. На нашій планеті понад 8600 видів, зокрема в Україні понад 360 видів осілих, перелітних та зимуючих птахів.

 

2 – й ведучий. Птахи прикрашають землю. Їх весела, дзвінка пісня, яскраве забарвлення оживляє природу, вселяє в нас бадьорість і радість.

 

1 – й ведучий. Ми любимо наших пернатих друзів. Вони дорогі нам як незамінні помічники людини в боротьбі за врожай.

 

2- й ведучий . Птахи не тільки прикрашають наше життя, вони перші помічники людини у боротьбі проти шкідливих комах та гризунів. Їх здавна називають санітарами лісу та полів. Тому люди також повинні дбати про пернатих. Найважче птахам приходиться взимку, коли падає білий лапатий сніг і віють холодні вітри. Ви вже , мабуть, знаєте, що деякі птахи відлітають у теплі краї, а інші, найсміливіші, залишаються зимувати. Зараз ми довідаємося, які це птахи, але для цього нам потрібно відгадати кілька загадок.

Робота із залом

1-й ведучий . Із сонечком рано встає пташеня!
Цвірінька, стрибає, шука черв’ячка.
Хто відгадає – той молодець.
Сіренька пташка – це…
(Горобець)

2-й ведучий . Вірно людям я служу,
Їм дерева стережу,
Дзьоб міцний і гострий маю,
Шкідників ним добуваю.
(Дятел)

1-й ведучий. Пташка невеличка, в неї білі щічки, 

Сірі лапки, чорна шапка, фартушок 

Жовтенький, голосок тоненький і 

Ця пташка невеличка називається... 

(синичка)

2-ведучий. Усі в блакитнім піджаку,червоній сорочці
У нас зимою по саду гуляють, як гості
(Снігурі)

1-й ведучий. На колір – сірувата,
На вдачу – хитрувата.
«Кар-р-р», - гукає,
Курчат лякає.
(Ворона)

2-ведучий. В хвойнім лісі я живу,
Там пісні співаю.
Шишки дуже я люблю,
З них зернятка маю.
В лісі я ще санітар,
А зовуть мене …
(Шишкар)

1-й ведучий. Хто це у садку скрекоче,
Всі новини знати хоче?
Це хитренька, білобока,
З чорним хвостиком …

(сорока)

1-й ведучий.  Ви правильно відгадали загадки. Саме ці птахи залишаються у нас зимувати.

2-й ведучий. Давайте ми з вами подивимося, як виглядають ці птахи.(Комп'ютерна презентація)

Презентація показується на сцені на екрані під звук музики

1-й ведучий. Зустрічайте:  АНСАМБЛЬ 2-А класу з піснею «Всі барви природи»

Номер: «ВСІ БАРВИ ПРИРОДИ»

__________________________________________

1 – й ведучий. Птахи – частина природи, без яких її врода була б неповною!

Птахи – наші друзі! Їх можна побачити й почути скрізь: у парках, скверах, садах, лісах, на полях, біля водойм, у містах і селах або просто на вулицях.

2 – й ведучий. Птахи – це пісня й політ! Це голоси наших лісів, полів, гір і пустель. Їхні пісні звучать на Землі цілий рік. Їхні голоси ми чуємо вдень і вночі.

1 – й ведучий. Птахи – діти повітря, підкорювачі повітряного океану. Вони можуть підніматися вище гір і хмар, перелетіли пустелю, море, океан.

2 – й ведучий. Птахи – діти веселки. Пір’я переливається всіма кольорами веселки. Вони несуть радість людям.

1 – й ведучий. Птахи – частина природи, без них її врода була б неповною.

2 – й ведучий. Птахи – вірні наші помічники, захисники лісів, полів, садів від шкідників і гризунів.

1 – й ведучий. Тому їх потрібно охороняти й берегти. Про них потрібно піклуватися й допомагати їм у важку хвилину.

Ведучий 2:

Холодно було в лісах і лугах,

Холодно зайчикам, лискам, птахам.

Затишно, тепло в залі у нас,

Друзі мої, я вітаю всіх вас!

 

1-й ведучий. Так, дійсно було холодно. Ще зовсім недавно по землі йшла зима. І холодно було не лише нам, коли ми виходили на подвір’я , а й звірам і пташкам, які нас оточують. Тому сьогодні ми поговоримо про те, як можна допомагати птахам узимку.

2-й ведучий. Птахи – наші пернаті друзі. Багато птахів відлітають восени в теплі краї, але деякі залишаються зимувати з нами. Дуже скрутно пташкам у цей період – холодно й голодно.

1 – й ведучий. Важко доводилось птахам узимку. Особливо важко було синицям. Інколи з десяти перезимовує лише одна.

2 – й ведучий. У мороз і заметілі птахи замовкають. Вони ховаються в затишні місця й настовбурчують пір’я. Так вони зберігають тепло. Часто взимку птахи гинуть від голоду. Саме голод для пташки страшніше , ніж холод.

1 – й ведучий.  У морозну ніч голодні, ослаблені птахи легко замерзають або стають здобиччю хижаків. У цей час у дуплах або просто на снігу можна знайти замерзлих синиць, повзиків та інших птахів.

2-й ведучий.  А зараз зустрічайте  «ТАНЕЦЬ ПІНГВІНІВ»

Номер: ТАНЕЦЬ ПІНГВІНІВ

 

1 – й ведучий. А чи знаєте ви, що горобці розмножуються по два – три рази на літо і своїх пташенят вигодовують майже виключно комахами, головним чином шкідниками зелених насаджень. У мороз і холоднечу горобці не залишають людину. Вийдіть зимовим ранком на вулицю. Навкруги біло – біло, дерева вкриті інеєм. Здається, усе живе завмерло. І раптом – чути голос горобця. Нашому горобцю в Бостоні (США) встановлено пам’ятник за порятунок садів від гусені. Зграйка горобців знищує до 3000 насінин різних бур’янів щодня. Як і інші птахи, горобці заслуговують повагу і потребують підгодівлі.

2-й ведучий. Снігура можна визначити за смутними монотонними посвистами, а також за червоною грудкою. Узимку ці птахи живуть зграйками, дуже полюбляють ягоди горобини. Їдять також насіння та ягоди багатьох деревних і чагарникових рослин. Із серпня по квітень снігурі ведуть кочовий спосіб життя, залітають далеко за межі лісу. У зимовий період трапляються й у нас. Птах потребує охорони.

1-й ведучий. Досить часто в саду, біля двору можна взимку побачити дятла. Його недаремно називають лісовим деревним лікарем. Кожне дерево обстукає він, відшукуючи комах-короїдів, і обов’язково  зловить їх, не даючи дереву загинути. А допоможе йому в цьому його язик, який прямо-таки чималенький – до12 см завдовжки та ще й дуже гнучкий.

2-й ведучий.  Та чим холодніше стає на дворі, тим далі ховаються під кору комахи, і навіть дятлові нелегко їх дістати. Ось і починає дятел видовбувати насіння із шишок сосни і ялини. Таку їдальню, влаштовану на дереві, називають ще «кузнею». Дерева з «кузнею» знайти не важко : навкруги валяються розкльовані шишки та луски. Частина насіння із шишок падає вниз, а потім проростає. Користь усіх дятлів, насамперед, полягає в тому, що вони стежать за санітарним станом  дерев не періодично, а протягом усього року, адже дятли на зиму нікуди не летять.

1-й ведучий. Поряд з дятлом завжди можна помітити зграйку синичок. Саме їм не під силу роздовбати тверду кору, але те, що не встигне помітити дятел, не пропустить зірке синиччине око. У кладці синиці 12-14 яєць. Вміщуються вони у гнізді тому, що воно як гумове, і цю еластичність надає йому павутина, що скріплює всі деталі. Кожна синичка за добу з’їдає  стільки, скільки важить сама. Якби людина мала такий самий апетит, то вона повинна була б з’їдати 40 буханок хліба за день.

2-й ведучий. Синиця велика розміром завбільшки з горобця. Веде осілий спосіб життя. Весну і літо синиці проводять у лісі, а восени збираються в невеликі зграйки й перекочовують ближче до житла людини. У тривалі морозні ночі зграйки синиць збираються разом і сплять, тісно пригорнувшись одна до одної, щоб було тепліше. У дуже морозні зими птахи гинуть не від холоду. Їм не страшний мороз, коли є годівниці з насінням  і шматочками несоленого сала.

1-й ведучий. Поблизу вашої  школи росте горобина. І всі, напевне, помічали, що за кілька місяців на деревах не стає яскраво-червоних ягід. Це дрізд – горобинник поласував ними. І не тільки поласував, в й надалі запасся, позбивавши ягоди в сніг, де вони  і зберігаються аж до тої пори, коли сніг починає танути.

2-й ведучий. Є серед зимуючих птахів і такі, про які складено цілі легенди. Таким птахом є шишкар. Дзьоб у нього хрестоподібний, щоб легше лущити насіння. Пташенята не замерзають у найлютіші морози тому, що стінки гнізда товсті (до3 см), вистелені пухом, і дуже турботлива матуся не покидає гніздо  від тої пори, коли знесе перше яєчко, і до тої пори, коли з нього вилетять пташенята. Весь час і самку і пташенят годує тато шишкар

1-й ведучий. А взагалі птахи люблять говорити, іноді навіть «іноземними» мовами. Таких птахів називають птахами-пересмішниками. Найчастіше у нас можна зустріти прямо у дворі сойку. Іноді з кущів чути дзвінке стрекотіння, дуже схоже на сороче. Але, придивившись, ви побачите не сороку, а сойку. Є сойки, що імітують собачий гавкіт, нявкання та інші звуки. Узимку, коли голодно і холодно, за дрібними малопомітними прикметами сойка знайде схованку із жолудем, розкопає сніг і витягне із схованки свій запас або його частину. Та частина запасів, що залишилася не з’їденою, проростає молодими дубками. Так сойки саджають ліс, і не тільки саджають, але й розселяють дуби.

2-й ведучий: Зустрічайте оплесками УКРАЇНСЬКИЙ НАРОДНИЙ ТАНЕЦЬ

Номер: УКРАЇНСЬКИЙ НАРОДНИЙ ТАНЕЦЬ

2-й ведучий. Як бачите, нелегко доводиться птахам узимку. Багато з них гине не тільки від холоду, а й від голоду. А тому-то й повинні прийти їм на допомогу люди. Дуже люблять птахи ласувати розчавленим насінням соняшника і жолудів, а також насінням кавунів, динь, гарбузів, кабачків. Із задоволенням підберуть вони крихти хліба, зерна проса, які ви насиплете їм у годівнички, а синички ще й полюбляють несолене сало, яке ви підв’яжете їм  на нитці чи нанизите на дріт.

1-й ведучий. Та щоб весело співали наші птахи, їх обов’язково слід підгодовувати. Які ж годівнички годяться для цього? Це може бути стаціонарний кормовий столик з дахом, на який можна покласти багато різного корму, або ж автоматичні годівниці, для яких можна використати звичайну пляшку, яку попередньо треба покрити матовим матеріалом, щоб не відлякувати пташок.

2-й ведучий. Діти Бучацького, Заліщицького та Борщівського районів не байдужі до долі маленьких беззахисних пташок, знають наскільки їм важко взимку. Саме тому не залишились осторонь їхньої біди,  а своїми власними руками виготовили для них годівнички.

1-й ведучий: про заклики берегти птахів та природу вам розповість

 

_____________________________ у вірші «Поки жити планета ця буде».

 

Учень/учениця ЗОШ читає вірш

 Поки жити планета ця буде,

Поки світ ще в полоні краси,

Бережіть птахів, людоньки – люди.

Хай чарують їх голоси.

 

Не стріляйте у лебедів білих,

Не вбивайте синичок малих,

Вони менші брати і несмілі,

Тож давайте полюбимо їх.

 

Шануй, примножуй скарб неоціненний,

Який вручила нам свята земля.

Насаджуй сад і прочищай джерельце.

І скривдити не дай маленьких пташенят.

Ніколи не зробимо шкоди

Тварині ми  в ріднім краю.

Нехай звеселяють природу –

Співають пташки у гаю.

 

Ми друзі їх вірні і щирі,

Бо ми бережем повсякчас

Пташок, що літають у вирій,

І  всіх, хто зимує у нас.

 

2-й ведучий: А зараз зустрічайте ТІЩЕНКО ІРИНУ З ПІСНЕЮ

Номер: ТІЩЕНКО ІРИНА (ПІСНЯ)

_____________________________

 

2-й ведучий. Так, дійсно важко пташкам узимку, проте найскладніші часи позаду, адже зараз надворі весна! І хоча перші сонячні промені ще не такі теплі,  і ранкові заморозки ще нагадують нам про холодну пору року, настрій у нас усіх вже весняний.

1-й ведучий.  Здається зовсім недавно ми з глибоким щемом в душі проводжали останні журавлині ключі у вирій. Сьогодні настала пора, коли знову, вже в котрий раз, іде велике переселення птахів на батьківщину. На шляху їх чекають перешкоди й біди. Густі тумани сірою стіною встають перед крилатими мандрівниками. В сірій мряці птахи гублять дорогу, морські бурі ламають їм пір’я, збивають їм крила, відносять далеко від берегів. Але ніщо не може зупинити густі потоки крилатих мандрівників. Через тумани і всі перешкоди летять вони на батьківщину, до своїх гнізд, несучи на своїх втомлених крилах весну.

 

2-й ведучий. Вітайте на нашій сцені  ЧОРНУ АНАСТАСІЮ З ПІСНЕЮ «ВЕСНЯНКА»

Номер: ЧОРНА АНАСТАСІЯ «ВЕСНЯНКА»

_________________________________________


      1-й ведучий.     

     Встала весна, чорну землю
Сонну розбудила,
Уквітчала її рястом,
Барвінком укрила;
І на полі жайворонок,
Соловейко в гаї
Землю, убрану весною,
Вранці зустрічають...

 

2-й ведучий.  Вітаємо усіх, кому вже набридла ця холодна зима. Давайте сьогодні разом розтопимо її останній лід веселим весняним настроєм. 
 

1-й ведучий. Весна цього року вже не забарилася і з кожним днем птахів стає все більше. 
Вже весело хазяйнують шпаки, діловито постукує дятел, старанно оглядають свої старі гнізда граки, радісно щебечуть синички і горобчики.

 

2-й ведучий.  Вже зовсім скоро всі пташки прилетять 
З далеких країн до рідного дому
Жене їх туга крізь гори і доли
У край коханий до Українських хат.

 

1-й ведучий. Де низька стріха до землі припала
Старе гніздечко жде від зими, 
За ним пташка дрібна скучала
Про нього снились найкращі сни.

 

2-й ведучий. Зустрічайте  ІЛОНУ ЗАДВІРНУ ТА РОМАНА МЕЛЬНИКА З ПІСНЕЮ

Номер: ІЛОНА ЗАДВІРНА ТА РОМАН МЕЛЬНИК (ПІСНЯ)

1-й ведучий.  По мобільному зв’язку вже протягом місяця ми отримуємо відомості з-за кордону. Перша СМС до нас надійшла з півдні Франції та Англії. У рідні краї повертаються граки і шпаки. Там, у далеких країнах, вони турбувались лише про їжу, адже гнізд на чужині вони ніколи не будують.
 

2-й ведучий: А ось ця СМС прийшла із далекого Єгипту. До нас повертаються жайворонки. Цих благовісників весни особливо шанують в Україні. Про них складено найбільше пісень, а також веснянок і гаївок.
« Чом ти, жайворонку рано з вирію прилетів
Ще ж по гіроньках сніги лежать, а по долинах криженьки стоять…
А я тії криженьки крильцями розжену
А я тії сніженьки ніжками потопчу.
 

1-й ведучий: На черзі СМС від лелек. Деякі з них уже прилетіли, а деякі ще в дорозі. Зимували лелеки у Південній Африці. Дістались туди лише в грудні, та вже через місяць зібрались назад до рідної домівки. Цікаво, що лелеки летять до вирію довго, а повертаються на Батьківщину удвічі швидше. Ніхто з птахів не сумує так за рідним краєм, як лелеки.

2-й ведучий: А ось тільки що прийшло нове повідомлення із Африки. «Чекайте, незабаром повернусь. Буду у травні. Соловей.». Що ж, ми дуже тебе чекаємо, соловейку. Бо неможливо уявити собі ліс, наш парк, сад , без пісні солов’я.

 

1-й ведучий: Незабаром пташки на тендітних своїх крилах, долаючи великі відстані, прилетять до нас. Ми радо зустрінемо цих маленьких провісників весни.

2-й ведучий: Змайструйте шпаківні – і птахи щиро віддячать вам за допомогу, знищуючи шкідників. Ніколи не руйнуйте гнізд – і їхній спів буде звеселяти вас завжди. Охороняйте і дбайливо ставтесь до братів наших менших! І пам’ятайте: найдорожче для пташки-воля.

1-й ведучий. Весняний настрій вам подарує  ЧУДОВИЙ ТАНЕЦЬ «Весняний»

 

Номер: ТАНЕЦЬ ВЕСНЯНИЙ

__________________________________

 

1-й ведучий. А зараз прийшов час продемонструвати  годівнички, які зайняли призові місця в конкурсі «Подбаймо про птахів взимку».

Для вручення дипломів учасникам конкурсу та для нагородження переможців запрошується директор НПП «Дністровський каньйон» М.Ф. Шкільнюк.

(виступ директора)

Нагородження переможців.

1-ведучий. Молодці, діти, чудові годівнички виготовили. Але є серед нас і юні художники, які за допомогою фарб, олівців та фломастерів зуміли показати природню красу маленьких пташок, вміло зобразили пташок у годівничках та просто серед природи.

 

2-й ведучий:  хочемо подякувати і всім іншим учасникам конкурсу за чудові годівнички,  малюнки та фотографії. Ви просто молодці, а ваші роботи стануть чудовими експонатами нашого музею.

 

1-й ведучий. ЗУСТРІЧАЙТЕ ОПЛЕСКАМИ ЛІЛЮ ДМИТРУК З ПІСНЕЮ

 

НОМЕР ЛІЛЯ ДМИТРУК (ПІСНЯ)

__________________________

 

1-й ведучий. От ми і вислухали наші думки про птахів, природу, про її охорону і захист.

Хотілось би, щоб ви зрозуміли: збережений підсніжник, пташеня повернуте

до гнізда, посаджене деревце – це і є конкретна справа в охороні природи.

 

2-й ведучий. Є багато прийнятих законів про охорону природи, але найвищим

законом для кожного з нас має бути наша совість.

1-й ведучий. Отож не забувайте пернатих наших друзів, підгодовуйте їх взимку, майструйте шпаківні весною, з сумом проводжайте їх осінню у вирій та з нетерпінням чекайте їхнього повернення весною!

 

2-й ведучий. Щирих посмішок вам, теплих сонячних променів та квітучої весни. Всього найкращого, до зустрічі!

 

Номер: ПІСНЯ

 

1

 

docx
Додано
4 серпня 2018
Переглядів
826
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку