Презентація "Безпека дорожнього руху"

Про матеріал

Дана методична розробка стосується досить важливої та актуальної теми - безпека дорожнього руху. Класний керівник може використати її у своїй роботі з учнями, спрямованій на попередження нещасних випадків на дорозі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Безпека дорожнього руху

Номер слайду 2

не переходити дорогу на червоне світло незалежно від наявності на ній автомобiлiв; не вибігати на проїжджу частину з тротуару, можна лише спокійно зійти, попередньо оцінивши ситуацію; ходити лише тротуарами, а якщо вони вiдсутнi — по узбіччю, обов’язково повернувшись обличчям до транспорту; що рухається, тоді не тільки водій бачитиме пішохода, а й пiшохiд - водія; зібравшись переходити вулицю, спочатку подивитися ліворуч, а, дійшовши до середини, - праворуч; на дорозі відстань до автомобіля залежить від швидкості, з якою той рухається, отже, навчіться розраховувати, коли до авто далеко, а коли близько, при цьому пам’ятайте, що навіть при швидкості 60 км/год гальмовий шлях автомобіля буде довшим на 15 метрів.1. Правила пішохідної дисципліни: Пам’ятайте! Причиною ДТП може стати не тільки наїзд автомобіля або мотоцикла, але й велосипеда. Нерідко саме велосипедисти є джерелом напруженості на вулицях, у дворах. Чітко визначте для себе межі територій для прогулянок, вулиці переходьте тільки в групі з іншими пішоходами.

Номер слайду 3

пішоходи повинні рухатись по тротуарах та пішохідних доріжках, дотримуватися правої сторони; якщо тротуарів або пішохідних доріжок немає, пішоходи можуть рухатись по велосипедній доріжці, дотримуючись правої сторони, або в один ряд по узбіччю дороги; за межами населених пунктів пішоходи, рухаючись по узбіччю дороги або скраю проїзної частини, повинні рухатись назустріч руху транспорту; в темні години доби пішоходи повинні попіклуватися про те, щоб вони були помітні на проїзній частині або узбіччі; рух організованих груп людей по дорозі дозволяється тільки у напрямку руху транспорту колоною не більше 4-х чоловік в ряд, при умові, що колона не займає більше половини ширини проїзної частини; організовані групи дітей дозволяється водити тільки по тротуарах та пішохідних доріжках, а якщо їх немає – по узбіччю дороги, але тільки у світлий час доби і у супроводі дорослих.2. Правила дорожнього руху для пішоходів: Треба звернути увагу на небезпечні ситуації, що можуть виникати під час руху по тротуару, узбіччю. Дані ситуації обумовлені наступними причинами: не дотримання правої сторони під час руху по тротуару; обхід перешкод (ями, калюжі тощо) з виходом на проїзну частину; ігри дітей на тротуарі, узбіччі; слизька поверхня тротуару, узбіччя; виїзд автомобілів з воріт і дворів.

Номер слайду 4

уникайте в темний час доби безлюдних зупинок; на зупинках не повертайтеся спиною до транспорту, що рухається; автобус і тролейбус обходьте позаду, трамвай - попереду; не спіть, коли транспорт рухається; не притуляйтеся до дверей, уникайте їздити на сходинах і в проході; не забувайте про кримінальну безпеку; не задивляйтеся у вікно, якщо на підлозі стоїть ваша сумка; намагайтеся не сідати в порожні автобуси, тролейбуси, трамваї; посадку та висадку з легкового автомобіля слід здійснювати не на проїжджій частині, а у спеціально відведених місцях; якщо ви маєте із собою засоби індивідуальнго захисту – газовий балончик, електрошокер, травматичну зброю, то необхідно тримати їх у місці зручному для негайного застосування; намагайтесь якомога менше розмовляти по мобільному телефону; під час руху автомобіля не можна вiдволiкати водія, чіпати ручки дверей, гратися гострими предметами, висовувати руки i голову у вікна автомобіля, обов’язково потрібно користуватися ременями безпеки.3. Правила поведінки при користуванні громадським транспортом: Пам'ятайте! В громадському транспорті часто діють кишенькові злодії, а їх улюблені місця - у проході та біля дверей;

Номер слайду 5

знайте що в автобусі ви їдете не один; перед тим як увійти до автобуса ,ви повинні придбати білет. Приготувавши білет заходите в автобус передніми дверима,показуєте водію білет і шукаєте своє місце; після того як ви знайшли своє місце,дивитесь по салону автобуса чи немає в ньому людей похилого віку,інвалідів,вагітних жінок,якщо є ви повинні встати і запропонувати їм своє місце;4. Правила поведінки учнів у громадському транспорті: під час руху автобуса ви маєте триматися за поручень; під час руху автобуса вам суворо забороняється з відкритого вікна висовувати голову чи руки та викидати будь-яке сміття на дорогу; в автобусі розмовляти можна, але робити це дуже тихо і в рамках етикету; виходити з автобуса потрібно задніми дверима. Чекаєте поки від'їде автобус а тоді переходите дорогу у відповідному на це місті.(пішохідний перехід,підземний перехід).

Номер слайду 6

негайно повідомте про це водія та пасажирів; попросіть зупинитися і відчинити двері або натисніть кнопку аварійного відкриття дверей; постарайтеся застосувати для гасіння вогнища вогнегасник у салоні або інші підручні засоби; при блокуванні дверей для евакуації застосовуйте аварійні люки вгорі та виходи через бокове скло; 5. Правила поведінки у випадку пожежі у громадському транспорті:при евакуації будьте обережні, бо металеві частини трамваїв і тролейбусів можуть виявитися під напругою через порушення захисної ізоляції;при горінні резини та пластику виділяються отруйні гази, тому салон залишайте швидко, закривши ніс та рот мокрою хустиною або рукавом. Пам'ятайте!У разі виникнення небезпечної ситуації зберігайте спокій.

Номер слайду 7

Правила користування велосипедом: кататися на дитячому велосипеді може навіть малюк, але тільки на закритих для руху машин майданчиках, стадіонах та інших безпечних місцях; їздити на велосипеді по дорогах дозволяється з 14 років; велосипед має бути обладнаний свiтловiдбивачами - спереду білого кольору, з боків - оранжевого, заду – червоного.6. Правила дорожнього руху для велосипедистів: Велосипедистові забороняється: рухатися по проїжджій частині, коли поряд є велосипедна доріжка; рухатися по тротуарах i пiшохiдних доріжках (крім дітей на дитячих велосипедах під наглядом дорослих); під час руху триматися за інший транспортний засіб; буксирувати велосипед; їздити, не тримаючись за кермо та знімати ноги з педалей; керувати велосипедом з несправним гальмом i звуковим сигналом, а також без освітлення у темну пору доби та в умовах недостатньої видимості.

Номер слайду 8

Перед виїздом перевірити гальма, звукову та світлову сигналізації; Водії мотоциклів, рухаючись групами, повинні їхати один за одним; Дотримуватися правил дорожнього руху. Не влаштовувати перегони на швидкість, бути уважними; Під час руху затемна необхідно вмикати фари, стежити, щоб світловідбиваючі деталі були чистими; Знижувати швидкість на дорозі, посипаній піском, вкритій льодом чи снігом, на спусках, якщо видається незрозумілою поведінка іншого водія; Не буксувати інших та не їздити самим на буксирі; Назавжди забути слово «проскочити»! 7. Правила дорожнього руху для водіїв мототранспорту: Слід завжди їздити в шоломі!Пам’ятай!

Номер слайду 9

Пішоходам забороняється: ходити по залізничних коліях; переходити і перебігати через залізничні колії перед потягом; переходити колію одразу після проходу потяга; переходити залізничні переїзди при закритому положенні шлагбаума  та   при червоному  світлі світлофора залізничної сигналізації; пролізати під вагонами і перелізати через автозчепи; проходити вздовж залізничної колії ближче п’яти метрів від крайньої рейки; класти на рейки залізничної колії будь-які предмети; підходити ближче ніж на 0,5 метра до краю платформи після оголошення  про подачу або прибуття потяга до його повної зупинки.8. Правила дорожнього руху на залізниці: Правила безпеки для пішоходів: пішоходам дозволяється  переходити залізничні  колії тільки у встановлених місцях (пішохідні мости, переходи, тунелі, переїзди тощо); перед тим, як увійти в небезпечну зону (ступити на колію), потрібно впевнитись у відсутності потяга (або локомотива, вагона, дрезини тощо); наближаючись до залізничного переїзду, громадяни повинні уважно стежити за світловою і звуковою сигналізацією, а також положенням шлагбаумів.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кулак Ірина Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
4 серпня 2018
Переглядів
4394
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку