Сценарій позакласного заходу "День іменинника"

Про матеріал
Розробка позакласного розважального заходу для учнів 5-9 класів для цікавого проведення дозвілля
Перегляд файлу

День іменинника

Ведуча:

Гей, музико, грай завзято,

Барабанний грім, грими,

Щоб почули всі, що свято

Починаємо сьогодні ми.

Ведучий: Добрий день, у прямому ефірі гімназія лайт села Столинські Смоляри і наше свято «День іменинника». Ми його ведучі - Марія та Олег.

 Ведуча: Сьогодні в нашому ефірі надзвичайне свято, яке ми з нетерпінням чекаємо і дуже полюбляємо. Кожен з нас жалкує, що день народження відзначається один раз на рік, і коли він закінчується, ми починаємо сумувати. Сьогодні, я сподіваюся, цього не станеться!

Ведучий: Коли саме виникла традиція святкувати дні народження невідомо. Письмові джерела вказують, що їх святкування відбувалися ще в Стародавньому Римі. Також кілька згадок про святкування є в Біблії.

Ведуча: А чи знаєте ви, чому на день народження іменинників тягають за вуха, для чого потрібно загадувати бажання, задувати свічки на святковому торті, співати пісні й дарувати подарунки?

Ведучий: Винахідниками дитячих днів народжень стали німці. У них існувала традиція, за якою потрібно було розбудити на світанку дитину й подарувати пиріг. Свічок мало бути стільки, скільки років виповнилося. Пиріг не різали одразу, а чекали, доки малюк загадає бажання й задує усі свічки. Бажання обов’язково здійсниться, якщо про нього нікому не казати.

Ведуча: Тягати за вуха, як виявилося, - це стародавній звичай. Наші предки думали, що такі «вправи» допоможуть відігнати злого духа. Іменинника тягають за вуха стільки разів, скільки виповнилося винуватцю свята, та ще й додають рік на щастя.

Ведучий: А за славнозвісний гімн дня народження «Happy birthday to you» нам слід дякувати сестрам-вчителькам із Кентуккі. Адже вони у 1893 році склали пісню, якою вітали іменинників із днем народження. На сьогодні, як свідчить Книга рекордів Гіннеса, - це найпопулярніша пісня у світі!

Ведуча: Отож, тепер ви точно знатимете, що означають ті чи інші традиції, і не будете ображатися, коли вас тягатимуть за вуха. І нікому-нікому не розкажете про те, що загадали, задуваючи свічки на тортику.

                                                           

 

Ведучий: Сьогодні у нас свято

Чути музику і сміх.

Тут ми будемо вітати

Іменинників своїх.

 

Ведуча: Дорога біла стелиться і краю їй нема.

 Сніжок мете, метелиця, прийшла до нас зима.

 Білий сніг пухнастий падає, кружляє

 І на землю тихо стелиться, лягає. –

 

 Ведучий: Давайте гучними оплесками привітаємо зимових іменинників.

Ведуча: Наші іменинники народжені взимку, та за характером звісно всі різни. А чому? Бо різні мають знаки зодіаку.

Ведучий:  Ангеліна Козеріг. Народжені під цим знаком сором’язливі у присутності чужих людей, але серед своїх стають сміливими. Вони дуже серйозно ставляться до життя. Аліна стримана,  добра, самостійна, практична, свої проблеми вміє вирішувати сама, своїм численним друзям любить давати поради. Рекомендовані професії -фотокореспондент , художник, няня, секретар, дитячий психолог.

Ведуча: Валентин Водолій. Той, хто народився в цей період, поєднує в собі силу і слабкість, ніжність і гнів. Дивною рисою характеру деяких водоліїв є те, що вони спочатку питають поради, а потім зовсім до них не прислухаються. Має точне аналітичне мислення. Працьовитий, може працювати у любій професії, але найбільше йому підходить та, де треба працювати руками.

Ведучий: Богдан - Народжені під цим знаком чесні і не підозрюють нечесності в інших. Зазвичай вони повнолиці із замріяними очима і живою уявою. Богдан відрізняється рівним спокійним характером і ніколи не нав’язує оточуючим свою думку. В шкільні роки може служити справжнім прикладом дитини «без проблем». Вірний у дружбі. Рекомендовані професії – лікар, педагог, журналіст, художник, ювелір.
Ведуча: Перша зелена травичка, перше тепле сонечко, перші співочі птахи повертаються з теплих країн — це весна!

Ведучий:

Весняні місяці сьогодні поєднались,

Щоб вас теплом і радістю зігріти

і радо привітати!

Ведуча: Гучними оплесками зустрічаймо весняних іменинників.

Ведучий: Артур - Знак зодіаку Овен. У Артура нормальні відносини з однолітками, він відкритий до спілкування, доброзичливий, завжди готовий надати допомогу. Овни успішно працюють будівельниками, електриками, фотокореспондентами, програмістами.

Ведуча: Анна – Телець. Народжені під цим знаком  постійно й в усьому прагнуть першості. Вони люблять дертися по сходах, залазити на дерева, взагалі, долати будь-які перешкоди. За характером Тельці нетерплячі, сміливі і прямолінійні, любить сперечатися, доводячи свою правоту. Анна незалежна, наполеглива, любить перемагати, болісно переносить поразки. Часто Тельці вибирають нежіночу професію: геолог, льотчик, моряк, хірург, співробітник карного розшуку.

Ведучий: Підійшов час привітати

Тих, хто у теплу літню ніч

Батькам зірки порахувати

Не дав, бо то вже певна річ,

Ведуча: Давайте гучними оплесками зустрінемо літніх іменинників.

Інна - Знак зодіаку Близнюки. Люди, народжені під цим знаком мають потребу дарувати радість людям. З раннього дитинства проявляється її головна якість - доброта.  Вона з радістю доглядає за кошенятами, цуценятами, пташками. Надзвичайно вразлива, сповнена цікавості, балакуча. Близнюки можуть працювати артистами, журналістами, секретарями, видавцями.

Ведучий: Під знаком Раку народилися Катя і Дарина. Раки  - проникливі і передбачливі, вразливі і сприйнятливі. Підкоряються чужій сильній волі. Здатні захоплюватися. Гарні в роботі, пов'язаній із дітьми. З них виходять гарні фахівці дитячих садків, зоопарків, цирків, дитячі психологи, психіатри, няньки.

Ведуча: Катя приваблює відкритим поглядом та спокійною розсудливістю. Обожнює рухливі ігри, добре грає з дітьми. Дружить вона з кращими ученицями тому, що сама дуже нерішуча, сором’язлива, їй треба надійний тил. Допитлива, фантазерка, у неї добре розвинена уява.

Ведучий: Дарина - дитина з цим ім’ям буває дуже розумна, красива, добра, ніжна. У дитинстві її всі обожнюють і вона рідко обманює очікування дорослих. Вона чутлива, має розвинені художні здібності й здатна змусити навколишніх себе любити.

Ведуча: Дмитро  - Лев.Люди знаку Лева– прихильники змін та пригод. Непрогнозовані. Ці люди відважні, прагнуть до високого, ідеального. Люблять опікувати, захищати, чуйні, поблажливі до помилок інших. Дмитро привітливий і пустотливий, добрий і простий, відкритий та усміхнений. З дитинства дуже товариська людина, має багато друзів і просто знайомих.  .

Леви - гарні ювеліри, водії таксі, політики, декоратори.

Ведучий: День народження – це та миттєвість, коли дитина приходить у світ,

така жадана і чекана.

Пісня «День народження у тебе»


У кожного є це свято,

Приходить лиш раз у рік.

В цей день вітань багато,

Літам приходить лік.

 

Приспів:

День народження у тебе,

Не сумуй, а веселись,

День народження  у тебе,

Твої мрії, щоб  збулись!

День народження у тебе,

Друзі й рідні знов зійшлись,

День народження у тебе,

Ти  гостям всім усміхнись.

 

Чи сонечко,  чи негода,

Цей день завжди святий.

Все більш помітна врода,

І погляд твій ясний.

Приспів.

І ти в цей  день душевний

В славу божу помолись,

Щоб твій Ангел вірний, ревний,

Сам без тебе не лишивсь.

Приспів.

 

Ведуча: Імена, імена... Скільки їх  у світі? Не злічити. Кожні батьки вибирають для своєї дитини найкраще.

Ведучий: Найчастіше з  приходом дитини в цей світ, батьки наділяють її іменем ангела-охоронця, чи то на честь батька, дідуся, бабусі. Чому? Саме по тій причині, що дитина наслідуватиме долю тої людини, в честь якої була названа.

(Діти розповідають про походження своїх імен.)

1.Значення імені Анна – благодать. Ім'я давньоєврейського походження. Воно багато разів зустрічається у Біблії. Анна,— мати Діви Марії, бабуся Ісуса Христа. Довгі роки свята Анна жила у бездітному шлюбі, та завдяки диву народила дочку. Тому її ім'я означає також «милість Божа». В церковному календарі налічується 30 святих, які носили це ім'я. Сьогодні  це ім'я знаходиться в першій п'ятірці найпопулярніших жіночих імен.

2.  Богдан– слов'янське чоловіче ім'я, означає «Богом даний». Ім'я поширене зокрема серед українців, румунів, поляків та чехів Найчастіше батьки  дають ім’я Богдан дітям, чия поява на світ була пов’язана з занепокоєнням і тривогами. В більшості випадків Богдан — це довгоочікувана, можливо, пізня дитина.  Характеристика імені Богдана – врівноважений, спокійний, чутливий прекрасно володіє собою.

3.Моє ім'я Дарина -  означає сильна, непереможна. Воно перського походження. Ім'я Дарина дзвінке і життєрадісне, та головні риси – це твердість та імпульсивність.

4.Катя: Катя, Катерина, Катрін, Кацєріна, Катіца, Кетхен, Єкатіріна – ось скільки назв має моє ім'я. А прийшло воно із стародавньої Греції. Належало до царських імен. Означає чиста, непорочна, свята.

5. Ім’я Дмитро — поширене українське ім’я грецького походження, що означає «присвячений богині Деметрі». Деметра — давньогрецька богиня землі і родючості, тому ім’я Дмитро часто дають значення «землероб». День ангела відзначається двічі на рік: 4 жовтня— Св. Димитрія Туптало, митрополита Ростовського; 8 листопада— св. великомученика Димитрія Солунського, який зазнав за Христа великі муки і в темниці був заколотий списами в 306 р.

6. Згідно з дослідженнями істориків, в основі імені Ангеліна лежить німецьке коріння. У перекладі з латині значення імені Аліна – «чужа» або «інша». У Скандинавських країнах ім'я Ангеліна трактувалося як «великодушна», а також «благородна». У слов'янських народів походження імені Ангеліна асоціювалося з червоним кольором. Є припущення, що ім'я Ангеліна означає «світла, біла, світловолоса»

7. Ім’я Інна – жіноче ім’я латинського походження. Цікаво, що згідно з російським традиціям, раніше цим ім’ям називали чоловіків. Походження імені Інна пов’язане з латинськими словами «плаваюча», «протікати», «текти», «плавати», «бурхливий потік».

8. Ім'я Валентин має латинське походження: слово «valens» означає «здоровий, сильний». Цікаво, що спочатку від цього слова утворилося ім'я Валент, а вже його зменшувальна форма — Валентин — згодом стала самостійним іменем. З'явилося й парне жіноче ім'я — Валентина.                          Ім'я сприймається як таємниче, радісне і романтичне, недарма святий Валентин - покровитель закоханих!

9. Походження імені Артур від валлійського трактується як «людина-ведмідь». За другою версією, ім’я походить від назви зірки Арктур, що означає «страж ведмедиці». Найбільш ранні згадки імені Артур зустрічаються з VII ст. 

(Фея):
Ой, як багато гостей сьогодні зібралося… Я дуже рада всіх вас бачити, мої любі. Адже у нас сьогодні свято - день іменин. Я народилася в лютому. А у вас, мої милі, коли день народження? Зимою? Весною? Влітку? Чи може восени? Давайте дізнаємося. Я буду говорити слова, а ви мені хором відповідайте:
 

Дзвінко хлопаєм в долоні
Хто взимку родився нині. Є такі?
Ім’я вголос ви  скажіть 
І сусіду підморгніть.

 

 В котиках ніжних пахне весною,
Кому весною день народження помахайте рукою.

   Ім’я своє ви  нам скажіть 
   І товаришу посмішку подаріть.

Хто родився влітку

Назвіть своє імя швидко!

Ви один до одного поверніться

І легенько посміхніться!

Ті ж хто осінню родився
Не на шутку розсердився
І як вітер загудів: У - у - у  (гудять)
А потім раптом перестав
Та Ім’я нам своє сказав (говорять ім’я).

Для всіх іменинників музичне вітання

Частівки

1. З днем народження вітаєм гарних гостей всіх оцих.

Щастя, радості бажаєм, хай лунає іхній сміх.

2. Кажуть, що на світі нашім  сонце наймиліше.

 Та всміхнуться  Ангеліна й Даша – і стає світліше.

3. Діма й Бодя в нашім класі – найкращі спортсмени.

Перемоги здобувають – справжні супермени.

 4. Інна, Катя та Анюта дружать з дитсадочка.

 Треба ще їм станцювати гарного таночка.

5. Найтихіші у нас в класі –Артур й Валєнтін .

Поважають всіх на світі, не бояться перемін.

6. Проспівали вам частівки – гарно чи погано.

 Хочем, гості дорогі, щоб ви  зааплодували.

Ведуча: Наше свято продовжується. Дорогі іменинники, ми підготували для вас веселу жартівливу програму-естафету «Іменинник» і просимо взяти у ній участь.

Ведучий: Між конкурсами естафети пропонуємо вам показати свої таланти у                         таких  номінаціях, як вокал, театральне мистецтво, хореографія, гумореска, пародія.

Ведуча: Отож перша естафета  називається «Оригінальний оркестр». В давнину іменинникам складали гімни і святково їх виконували. В наші дні гімном для всіх іменинників стала відома «Пісенька Крокодила Гени». У кожного гравця в руках завдання. Ви повинні будете показати свій інструмент і виконати мелодію гімна для іменинників. Давайте проведемо репетицію.
1. Побренькати пальцями по нижній губі.
2. Потупотіти ногами.
3. Похлопати по надутим щокам.
4. Почмокать поцілуйчиками.
5. Похіхікати.
6. Покувати, як зозуля.
7. Похлопати по колінам.
8. Пощолкати пальцями.                                                                                                    9. Пропискотіти мишою.
Тож до вашої уваги зразковий оркестр оригінальних інструментів виконує гімн іменинників.

Ведучий: Ми хочемо, щоб сьогодні усім було весело.

Даруємо всім вам гумореску «У гостях».

Гумореска «У гостях»

Якщо в друга іменини –

Ти не гай ані хвилини!

Завітай до нього вранці,

Ввімкни музику для танців.

Ще й пісні горлай щосили,

Щоб скоріше стіл накрили.

Подарунок лишай вдома –

Треба він тобі самому.

За один обід не варто

Подарунок віддавати.

Загрібай цукерки в жмені

І ховай їх у кишені.

Торт хапай двома руками,

Їж великими шматками.

Після торту руку жирну

Витри краєм скатертини.

А коли ступнеш на ганок,

Скажи: «Стіл був препоганий»

Стане соромно родині –

Особливо господині.

І тоді матуся вдруге

Іменини зробить другу.

Ведуча: Наступний конкурс - Спробуй вгадати. Приклеїмо одному з вас на спину листок з будь-яким словом (телевізор наприклад).  Він не знаючи, що у вас за слово наклеєно, задаєте питання, а вони кажуть “ТАК” або “НІ” (наприклад: цей предмет круглий? – ні, він їстівний – ні, він є в будинку – так і т. д. ) поки не відгадаєте це слово.

Ведучий: Наші іменинників дуже люблять музику, танці. До вашої уваги пародія «Їдемо на дискотеку»

Ведуча: «Подарунок» . За традицією іменинникам вручається подарунок. Але щоб його отримати, необхідно відгадати загадки . Як тільки одну з них відгадаєте - здирайте цей шар обгортки і відаєте  іншому, щоб відгадував наступну загадку. Хто відгадає останню загадку, тому і дістанеться «подаруночок».

Ведучий: Жоден день народження не обходиться без жартів. Зараз я пропоную , вам іменинники - хлопці, взяти участь у конкурсі «Випробуй свою волю і стійкість». Завдання: з’їсти шматок лимона з посмішкою на обличчі і прорекламувати якості лимона. Зрозуміло? Отже, розпочнемо.

Ведуча. До наступного завдання запрошуємо дівчат. Зараз кожній з вас доведеться зізнатися в коханні, проте без слів, тільки лише жестами.

Ведучий.Що ж ви, дорогі учасниці, відразу так знітилися? Ви ще молоді, не кожній ще доводилося зізнаватися в коханні. Але сьогодні ніхто не збирається примушувати вас визнаватися в любові один до одного. Дівчатам треба буде зізнатися в коханні до. .. оселедця!
Ведуча.Так-так! Чомусь жінки дуже небайдужі до цієї смакоти. Ось і опишіть жестами, як ви її любите, як обожнюєте. Дівчатка, будьте якомога артистичнішими, емоційнішими. Уявіть, що ви визнаєте в любові до самого-самого потаємного. До речі, визнаватися ви будете безпосередньо                                     нашому Ведучому. Переконайте його, що ви дійсно жити не можете без оселедця!
Ведучий. Як приємно! Все життя мріяв послухати, як дівчина зізнається мені в коханні до оселедця!
Ведучий. До речі, хлопці, вас теж чекає визнання в любові. Та не до оселедця, звичайно, а до... комп'ютера.  Переконувати ви будете безпосередньо нашу Ведучу.

 

 

 

Ведуча : Останнім конкурсом буде «Сюрприз з сумки» . Станьте в коло. Під музику кожен з вас повинен дістати з сумки один предмет і надіти його на себе, не перериваючи танцю. иноситься сумка, куди попередньо поклали всілякі смішні предмети: косинки, діряві шкарпетки, дитячі памперси і соски, капелюхи, підтяжки і т. п.)

 

А зараз на нашій сцені зустрічайте бурними оплесками 8 клас, з їх ну дууууже цікавим номером «Еду в соседнее село»
 

Ведуча : Що побажати вам сьогодні наостанок?

Для вас сьогодні – усмішки, вітання,

Найкращі, найщиріші побажання,

Що йдуть від серця нашого, прийміть!

 

Ведучий.Ви співали й танцювали,

Поздоровлення читали.

А тепер усі до чаю.

Стіл святковий накриваймо.

 

Ведуча : Дякуємо за увагу і до нових зустрічей!

 

doc
Додано
3 жовтня 2019
Переглядів
1906
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку