Сценарій позакласного заходу "Різдвяні свята та традиції Великої Британії"

Про матеріал
В даному сценарії висвітлено матеріал, який стосується традицій святкування Різдва у Великій Британії, походження деяких звичаїв. З метою розширення світогляду учнів, включено матеріал про деякі традиції святкування цього свята в Австралії, Америці, Голландії, Ірландії та Франції. На завершення заходу учням запропоновано вікторину, питання якої спрямовані на перевірку розуміння та засвоєння почутого матеріалу.
Перегляд файлу

Різдвяні свята та традиції Великої Британії

Мета:

  • ознайомити учнів з традиціями святкування Різдва у Великобританії та деякими цікавими традиціями в Австралії, Америці, Голландії, Ірландії та Франції;
  • розвивати та розширювати уявлення учнів про традиції англійців;
  • виховувати інтерес до життя людей в інших країнах.

1. Вступне слово вчителя

2. Виступи учнів

Учень 1.

 Різдво, як всім вже давно відомо, в Англії відзначається 25 грудня. Офіційно різдвяний сезон відкриває «Адвент» (Advent) – передріздвяний піст, який починається за 4 тижні до свята. Святковий настрій в Англії панує близько місяця, тому поряд з традиційними фразами цього періоду, такими як «Happy New Year» і «Marry Christmas», можна почути також «Have a Happy Holiday Season!».(С.2)

Учень 2.

 Дух Різдва в Англії починає відчуватися ще восени, в жовтні. У цей час більшість маленьких британців пишуть різдвяні списки Батьку Різдва. (С.3)

Учень 3.

 На Різдво всі вікна сільських будинків висвітлені у Великобританії свічками, тому серед місцевих жителів ніч під Різдво називається «ніч свічок». А традиція ця пішла від старовинного обряду спалювання Різдвяного поліна, яке сьогодні замінюють товстою різдвяною свічкою, що символізує перемогу світла над темрявою. (С.4)

Учень 4.

 Прекрасна традиція – прикрашати будинок до Різдва вічнозеленими гілочками плюща, гостролисту тощо – збереглася й донині, як і звичай підвішувати на вхідних дверях гілочки омели білої. За звичаєм, раз на рік, напередодні Різдва, в чоловіків є право поцілувати будь-яку дівчину, яка зупинилася під прикрасою з цієї рослини. Трапляється це не часто, і щоб не втрачати часу дарма, один чоловік вирішив прикрасити гілками омели дзеркало, щоб можна було цілувати всіх дівчат, які зупинилися помилуватися на себе. (С.5)

Учень 5.

 Перед тим, як сісти за святковий різдвяний обід, англійці відправляються до церкви. Двома годинами пізніше по всіх телеканалах країни транслюють привітання королеви Єлизавети, після чого всіх чекає святкова програма. Далі англійці зазвичай грають в шаради або інші настільні ігри. (С.6)

Учень 6.

 Кульмінацією Різдва є святкова вечеря. Вважається: який стіл був на Різдво, такий буде і весь рік. В Англії на Різдво подають запечену свинячу голову, і, як найголовніше блюдо, – різдвяний хліб («хліб Христа»), спечений за спеціальними рецептами, прикрашений ритуальними візерунками і зеленню. Хліб урочисто розрізають на частини: обов'язково одну з частин віддають бідним. У святкові пироги запікають зерно бобів, обручку, монету й гудзик, за допомогою яких ворожать. Боби – на щастя, обручка – до заміжжя, монета – до багатства, гудзик – до бідності. (С.7)

Учень 1.

 Різдвяний пудинг гарна господиня готує за місяць до свята, щоб частування «настоялося». Важко повірити, але колись це вишукана солодка й пряна страва булла звичайною кашею. Вона так і називалася – plum-porridge – сливова каша. Вівсяна крупа варилася на м'ясному бульйоні, потім в неї додавалися хлібні крихти, родзинки, чорнослив (напевно, через це кашу нарекли сливовою), мед і мигдаль. З часом каша перетворилася на пудинг – plum-pudding – і завоювала почесне місце й звання головної страви різдвяного столу. Тепер її готують з хлібних крихт, фруктів, спецій, а перед подачею на стіл обливають ромом і підпалюють. Деякі люблять поливати пудинг зверху йогуртом. (С.8)

Учень 2.

 На Різдво в Британії прийнято дарувати один одному подарунки однакової вартості. Причому в сімейному колі церемонія вручення подарунків проводиться за старовинною традицією – за жеребом.

 Другий день Різдва в церковному календарі присвячений святому Стефану. В Англії цей день називається Boxing day. Ця назва походить від звичаю встановлювати в церквах перед Різдвом особливі скриньки-скарбнички, куди опускали приношення для бідняків. З введенням християнства звичай дарувати подарунки на Різдво асоціювався з принесенням дарів немовляті Ісусу трьома магами Сходу. У пам'ять цього подарунки дарують насамперед дітям. (С.9)

Учень 3.

 Звичай складати подарунки в панчоху чи шкарпетку пов'язаний з вікторіанською Англією. Для нього існує таке пояснення: «Різдвяний дід» подорожував по повітрю і проникав в будинки через димар. Спускаючись в один із будинків, він зронив кілька золотих монет в шкарпетку, яку повісили сушитися над вогнищем. З тих пір в різдвяний святвечір на камін стали вивішувати шкарпетки й панчохи в надії, що туди що-небудь впаде. (С.10)

Учень 4.

 З XIX ст. увійшло в звичай обмінюватися вітальними листівками — замість обов'язкових колись особистих привітань зі святом. У 1843 р. Булла надрукована в друкарні перша різдвяна листівка, а незабаром їх виготовлення стало особливою галуззю поліграфічного виробництва.

 Автором першої серії різдвяних листівок, надрукованих літографським способом з подальшим розписом вручну, був сер Генрі Коул – перший директор лондонського Музею Вікторії та Альберта. (С.11)

Учень 5.

 Звичай прикрашати будинки вічною зеленню, як вважають етнографи, з часом трансформувався в звичай ставити вдома різдвяну ялинку – символ вічної природи. А ось звичай прикрашати ялинку був привезений в Англію відносно недавно, в середині XIX ст. з Німеччини.

 Вперше розкішну прикрашену ялинку піднесли в подарунок дітям королева Вікторія і принц Альберт у Віндзорському палаці, після чого така мода стала ознакою хорошого тону. Величезна ялинка, доставлена контрабандою з Норвегії в подарунок норвезькому королю, який перебував у той час в англійській еміграції, з плином часу стала традиційною. З тих самих пір щорічно завозиться з самого Осло на Трафальгарську площу красуня-ялинка, що спалахує тисячами різнокольорових вогнів.

 Перші різдвяні ялинки були прикрашені живими квітами й фруктами. Пізніше були додані солодощі, горіхи та інша їжа. Потім – різдвяні свічки. Ці свічки були однією з головних небезпек, тому у вітальнях тримали відра води на випадок пожежі. (С.12)

Учень 6.

 Такий вантаж був, безумовно, занадто важкий для дерева. Німецькі склодуви почали виробляти порожнисті скляні ялинкові іграшки, щоб замінити фрукти й інші важкі прикраси, а ідея використовувати електричні гірлянди замість воскових свічок належить англійському телефоністові Ральфу Морісу. До того часу нитки електричних лампочок вже використовувалися в телефонних розподільних щитах, Морісу лише прийшло в голову розвісити їх на ялинці.

 Існує прикмета: на 12-й день після Різдва всі прикраси і декорації слід прибрати до наступного року, інакше рік буде невдалим. (С.13)

Учень 1.

 Різдво в сучасній Англії – це найбільш комерційне свято, яке «годує» продавців весь наступний рік. Великі магазини, супермаркети й торгові марки починають «бомбити» споживачів каталогами з привабливими пропозиціями і суперзнижками вже з кінця вересня. І вже на самому початку першого осіннього місяця на полицях супермаркетів можна зустріти готові різдвяні пудинги...

 Екрани телевізорів рясніють від вигідних пропозицій купити той чи інший товар або послугу до свята. З поштою приходять усе нові й нові пропозиції та ідеї організувати торжество за вищим гатунком, відпочити на модному курорті тощо. За всією цією метушнею й ажіотажем багато хто просто забуває про справжнього «винуватця» торжества – дитинку Ісуса й про призначення самого свята: святкувати й славити народження святого немовляти, яке взяло на себе всі людські гріхи і показало шлях до безсмертя душі. (С.14)

Учень 2.

Різдво в Австралії

 Напередодні Різдва австралійці розстеляють біля своїх будинків покривала і колядують. Святкують переважно на пляжі, готуючи гриль страви. Обдаровують один одного презентами, грають в крокет, пляжні ігри, купаються. Святкова традиційна вечеря - це холодні (в Австралії в цей час літо!) страви з морепродуктів, індичка, салат, десерт зі сметани, граната і полуниці. (С.15)

Учень 3.

Різдво в Америці

 У США діти телефонують до святого Миколая і вірять, що він приїжджає на санях. Слід згадати, що вигляд Санта Клауса придумала компанія «Кока-Кола». Усміхненого бороданя в червоному вбранні цей концерн вперше використав для реклами своєї продукції в 1930 році. Американці святкують Різдво по-різному, адже в США живуть люди багатьох культур і традицій. Є тут і ялинки з ангелом на верхівці, прикрашені іграшками, гірляндами, а також багатий урочистий обід, подарунки. Різдвяні пісні звучать з будинків, автомобілів. (С.16)

Учень 4.

Різдво в Голландії

 Святий Миколай приносить подарунки в день свого свята - 6 грудня. Голландці виставляють для цього свої чобітки. Білому коневі Миколи залишають сіно. У перший день Різдва голландці запалюють вогники на ялинці. Після Служби сідають за стіл, який декорований білими, зеленими і червоними квітами. Головні страви для гостей - дичина, зокрема зайчатина, а також індичка або качка. Обов'язково має бути святковий хліб, а на десерт - різноманітні пудинги. Після цього голландці колядують і читають розповіді про Різдво. (С.17)

Учень 5.

Різдво в Ірландії

 Святкування Різдва починається богослужінням. Дітям дарують адвентний календар, де під кожним грудневим днем заховані ласощі з шоколаду. На свята печуть деруни, тістечка, паштети з рубленого м'яса і пудинги. У багатьох районах зберігся звичай запалювати на вікні свічку, це символізує освітлення дороги Святій Сім'ї і стомленим мандрівникам, які заблукали вночі. Діти вішають на свої ліжка шкарпетки або наволочки, щоб святому Миколаю було де покласти подарунки. 25 грудня після обіду приймають гостей, яких пригощають запеченою птицею, смаженою картоплею, шинкою, а на десерт подають пудинг з ромової підливою або сметаною, печиво до чаю. (С.18)

Учень 6.

Різдво у Франції

 Це свято сімейне, але відзначають його тільки один день. До святкового столу подають індичку, але найчастіше сім'я збирається не вдома, а в ресторанах. Традиційний французький десерт – це «різдвяне поліно» (рулет з кремом або морозивом, политий шоколадом), а також тендітні тістечка з родзинками і мигдалем. Найкращим подарунком під ялинку для французів є шоколад. (С.19)

 

 

 

Вікторина:

1. Назвіть традиційні фрази різдвяного періоду.

2. Що символізує різдвяна свічка?

3. Якими вічнозеленими рослинами прикрашали будинки?

4. Хто вітає британців у різдвяну ніч?

5. Чим особливий різдвяний хліб?

6. Як називали різдвяний пудинг в давнину і як називають його зараз?

7. Як називається другий день Різдва?

8. На якій площі Лондона установлюють ялинку?

9. Хто був за професією чоловік, який вигадав електричну гірлянду?

10. В якій країні Новий рік святкують на пляжі?

11. Яка компанія вигадала Санта Клауса?

12. В якій країні головна страва Різдва зайчатина?

13. В якій країні дітям дарують адвентний календар?

14. Як називають традиційний французький десерт?

docx
До підручника
Англійська мова (5-й рік навчання) 5 клас (Карпюк О.Д.)
Додано
11 вересня 2021
Переглядів
1742
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку