Сценарій проведення конкурсу стрілецької пісні та поезії

Про матеріал
Сценарій містить матеріал про історію виникнення УПА та її діяльність. В сценарії мають місце українські повстанські та стрілецькі пісні , які звучать у грамзаписі та у виконанні учнів.
Перегляд файлу

 

Сценарій проведення конкурсу стрілецької та повстанської пісні та поезії

 

 

Пісня «Ой у лузі червона калина»

Сьогодні у нас виховний захід присвячений героїчній сторінці українського народу створенні Української Повстанської Армії ( УПА).  Прошу вас бути уважними і задуматись, над тими подіями, які відбувались в Україні в 40-50 –х рр.. минулого століття, і що витерпів український народ на шляху до незалежності.

 Постановою Української Головної Визвольної Ради, з дня 30-го травня 1947 року, визнано день 14 жовтня 1942 року днем постання Української Повстанської Армії. Для вшанування цього моменту визначено день 14 жовтня, що збігається з історичним козацьким Святом Покрови, як Святковий день УПА.

 І коли, в жовтні 1947 року, вперше організовано це свято в УПА пролунали пам’ятні слова І. Святкового Наказу Головного Командира УПА – Романа Шухевича ( Тараса Чупринки)

«У нинішній Святковий День УПА, гордо погляньте на минулі п’ять років і з пошаною спом’яніть усіх, що посвятою свого життя викували цю нову добу. У нинішній Святковий День УПА з гордим чолом дивіться в майбутнє, що завершить нові визвольні змагання – перемогою».

2 клас (Учні розповідають вірші про повстанців)

Пісня  «Ой у лісі на полянці стояли повстанці»

3 клас (Учні розповідають вірші про партизанів)

Пісня «Там десь далеко на Волині»

4 клас (Учні розповідають про повстанців-односельчан)

 Від дня 14 жовтня 1942 року проминули роки важкої боротьби УПА . За ці, історично такі короткі, але в щоденній боротьбі такі довгі роки свого існування, УПА не тільки що вистоялась у боротьбі, але й осягнула значні й тривкі успіхи. Що більше, за ці роки, УПА виросла в поважну збройно-політичну силу, що своїми ідеями й діями започаткувала новий період, що ввійде в історію України як доба УПА.

5 клас (Учні виконують пісню «Там під львівським замком партизан лежить»)

 

 Організація Українських Націоналістів (ОУН) та Українська Повстанська Армі (УПА), що це?.. І хто її створив? Найважливішою підпільно-революційною організацією, що діяла між двома світовими війнами, а також під час Другої світової війни й після неї і, що поважно причинилась до виникнення УПА, була й є ОУН. Її ініціатором і організатором був полковник Євген Михайлович Коновалець, один з найвизначніших старшин Української Армії, колишній командир корпусу Січових Стрільців. Значення цієї організації, що діяла на українських землях полягає в тому, що вона була не тільки підпільно-конспіративною організацією. Але й стала ідеологічно-політичним рухом, що відіграв важливу роль в політичному розвиткові українського народу.

6 клас Пісня «Рости, рости ,черемшино»

 Головнокомандуючим УПА, з 1943 р. по 1950 р. був Роман Шухевич, псевдонім Тарас Чупринка. Маючи визначні здібності, він створив дієздатну, багаточисельну військову силу, котра потужно протистояла Німецьким і Радянським каральним військам.
Жахливі наслідки діяльності Радянської влади на Україні, голодомори, репресії, терор на Східній Україні з 1920р. по 1941р., масові вбивства, катування, четвертування людей в тюрмах НКВД на Західній Україні з 1939 по 1941 р. та миролюбна політика Гітлера, остаточно озлобили людей проти Німечини. Жорстокі та антилюдські політичні системи комуністичних та фашистських загарбників сприяли державницьким та патріотичним почуттям мирного населення, котре масово вливалося в ряди УПА. В 1944р. УПА нараховувала близько півмільйона осіб. Саме УПА врятувала населення Західної України від масового терору і повного знищення комуністичним режимом, очолюваним Сталіним. Добре організована УПА вела успішну, але кровопролитну війну із комуністичними загарбниками. УПА тісно співдіяла з підпільною організованою мережею ОУН, отримуючи від них необхідну інформацію.

7 клас Пісня «Лента за лентою»


Мирне населення високо цінувало боротьбу УПА і всіляко підтримувало військові підрозділи УПА. Завдяки підтримці мирного населення та хорошій організаційній діяльності вищого командного складу, успішні бойові дії велися до початку 50-х років і були направлені виключно проти каральної системи СССР. 5 березня 1950 року ворожі спецслужби вистежили в с.Білогорща під Львовом Головнокомандуючого Романа Шухевича з відділом особистої охорони. В нерівній битві з військами НКВД вони загинули, як Герої, знищивши чимало ворогів.

8 клас «Сніги»

 

  Десять років збройно –політичної боротьби УПА з найбільшими потугами світу, в тому сім років боротьби проти більшовицької Москви та її сателітів, боротьби, що ведеться в умовах мирної стабілізації після закінчення великої війни в Європі , боротьби, що охоплює не тільки значну частину території України, але території сусідніх держав, боротьби що з огляду на відому безоглядність ворога й застосовані ним жахливі методи поборювання, ведеться в умовах, яких досі ще незнала історія людства, – це факт у своїй величі такий неймовірний, що його пробують заперечити, чи хоч применшити його значення.

9 клас Пісня «В чорнім лісі , темнім борі»

 

Пройшли роки. Україна стала вільною і незалежною державою і знову має регулярну армію, яка присягається їй на вірність, клянеться її захищати. Ми низько схиляємо голови перед священним подвигом Української Повстанської Армії.

Покоління XXI ст. мають чітко усвідомлювати масштаби втрат, що поніс народ України, адже саме йому доведеться робити висновки на майбутнє. І тому сьогодні ми маємо докласти всіх зусиль, щоб у майбутньому житті українського народу це ніколи не повторилося. Ми просто зобов’язані назавжди увічнити у своїй пам’яті тих, хто став безвинною жертвою у боротьбі проти загарбників Німеччини  та Москви за майбутнє України.

Прошу вшанувати хвилиною мовчання світлу пам’ять членів УПА-ОУН, полеглих за волю і незалежність України.

Звучить гімн: “ Боже великий єдиний”

Слова : Олександир Кониський
Музика: Микола Лисенко.

 

Боже великий, єдиний,
Нам Україну храни,
Волі і світу промінням
Ти її осіни.
Світлом науки і знання
Нас, дітей, просвіти,
В чистій любові до краю,
Ти нас, Боже, зрости.
Молимось, Боже єдиний,
Нам Україну храни,
Всі свої даски й щедроти
Ти на люд наш зверни.
Дай йому волю, дай йому долю,
Дай доброго світу, щастя,
Дай, Боже, народу
І многая, многая літа.

 

docx
Додано
15 березня 2019
Переглядів
883
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку