Сценарій родинного свята "Син Божий народився"

Про матеріал

На виховному заході учні мають змогу ознайомитись з цікавим пізнавальним матеріалом, взяти участь у майстер-класах: «Прикрашання дідуха», «Приготування куті», «Виготовлення різдвяних листівок», вивчити колядки та щедрівки, побувати акторами в інсценізаціях «Вечеря для хрещеної», «Зустріч з віншувальниками», пісні «Добрий вечір тобі, пане господарю», скуштувати 12 традиційних різдвяних страв, послухати та поспівати різдвяних пісень. Свято супроводжується презентацією.

Перегляд файлу

РОДИННЕ СВЯТО

«Син Божий народився»

Сценарій

Мета: ознайомити учнів  з національними традиціями, звичаями та обрядами  святкування Різдва Христового, з історією виникнення свята, розширити та поглибити знання учнів про свята зимового циклу; сприяти формуванню загальнолюдських морально-духовних цінностей на засадах християнської моралі, морально-духовних надбаннях попередніх поколінь людства, на національних моральних цінностях українського народу; сприяти формуванню та згуртуванню класного дитячого та батьківського колективів; виховувати любов та повагу до матері, жінки, родинних цінностей, розвивати пізнавальний інтерес до вивчення історії свого народу та рідної мови, естетичний смак; коригувати мілку моторику.

Обладнання та матеріали: комп’ютер, проектор, екран, презентація «Син Божий народився», аудіо записи різдвяних колядок та щедрівок, фонограми (-) до пісень «Тиха ніч», «Добрий вечір тобі», ікона, рушники, свічки, глиняний посуд, скатертини для оздоблення класного приміщення, продукти, посуд для приготування куті, сніп з різного колосся, сухоцвіти, кольорові стрічки та штучні квіти для прикрашання дідуха; зірка та гостинці для колядників та хрещеників; вишиванки та національні українські костюми; різдвяні страви; папір, картон, клей та інші матеріали для виготовлення різдвяних листівок.

План проведення заходу

Звучить аудіозапис різдвяної колядки «Щедрик» у виконанні дитячого хору.

І. Організаційний момент. Привітання (слайд 1)

- Сьогодні до нас на свято завітали гості – ваші батьки, родичі, вчителі нашої школи. Давайте привітаємо їх.

Діти: Добрий день вам, добрі люди!

          Хай вам щастя вдома буде –

          Не на день, не на рік,

          А на довгий-довгий вік!

ІІ. Актуалізація опорних знань учнів

  1. Вступне слово вчителя (слайд 2)

- Свято в українській народній традиції завжди займало провідну роль. Усі свята пов'язані з господарським життям та побутом українців. Кожне з них має свої особливості, традиції та обряди, свою історію.

2. Фронтальна бесіда «Зимові свята» (слайд 3)

- Ми ж з вами нарешті дочекалися зимових свят.

- Які свята, що відзначаються взимку, ви знаєте?

- Нещодавно відзначали одне з них. Що це за свято було?

- А що ви знаєте про Святого Миколая? (слайди 4-5)

- Святий Миколай є одним з найбільш шанованих в Україні святих. Святий Миколай — чудотворець, доброчинець, чарівник. У ніч на 19 грудня він розносить дарунки дітям, вітає  з зимою, благословляє на добрі вчинки.  За легендою, Святий Миколай живе у Раю на небесах і раз у рік спускається на землю, щоб прийти до діток і принести їм дарунки за хороше навчання, чемну поведінку, повагу до батьків та старших людей. Святий Миколай все знає про діток. Усе хороше і погане записане у нього у великій книзі, котру допомагають йому заповнювати ангели цілий рік.

- А чи всі діти отримують подарунки від Святого Миколая? (слайд 6)-

- Якщо котрась дитина була нечемною чи не хотіла вчитися, то замість Святого Миколая у чарівну грудневу ніч до неї прийде чортеня Антипко. Воно залишить під подушкою непослуха пучок вербових різочок. Іноді наука не іде без бука. Але то буває дуже рідко, бо дітки у нас усі слухняні і добре вчаться на радість батькам.

3. Проблемне питання

- Дуже скоро одне з найбільших свят християн – Різдво або Рождество. Хто знає, чиє народження святкують християни всього світу, хто народився? (Ісус Христос - Син Божий народився) (слайд 7)

ІІІ. Повідомлення теми і мети заходу

- Отже, сьогодні ми з вами ознайомимось з історією цього свята, українськими національними традиціями святкування Різдва Христового, дізнаємось, як готувались відзначати цю велику подію.

ІV. Навчально-пізнавальний етап заходу

1. Ілюстрована розповідь (слайди  8-9)

- Значна кількість вірян на всіх континентах святкуватимуть Різдво вже 25 грудня, а ми з вами, як і переважна більшість християн в Україні, - 7 січня.

- Понад дві тисячі років тому перед новонародженою Дитиною з німим здивуванням схилилися юна Марія, її чоловік Йосиф, бідні пастухи. Вони побачили в Ньому світло Любові, яке опромінило початок нової ери.

- Саме з цієї події і розпочався відлік нового часу… Зараз закінчується 2015 рік. Отже, від Рождества Христового минуло вже майже 2016 років.

- Свято Різдва – найкрасивіше зимове свято. (слайд 10)

- Воно приходить до нас морозної ночі в годину церковної служби в сяйві свічок, у світлі зірок і гучному співі хору. Звуки дитячих голосів, що прославляють Бога, заповнюють торжеством Всесвіт. І небо, і земля славлять Різдво Христове. На землі запановує мир, а серця сповнюються доброю волею та надією.

2. Слухання різдвяної пісні  «Тиха ніч»

(Звучить пісня у виконанні мами)

3. Продовження розповіді (слайд 11)

- А яка ж історія цього свята?

- Цього дня сталася велика для всього християнського світу подія – народження Ісуса Христа у Віфлеємі. Усі християни переконані, що Він був посланий Богом Отцем на землю задля проповіді Доброї Новини, оздоровлення і зцілення немічних, а головне – спокутування і прощення гріхів та спасіння людства.

- Згідно з переказами Євангелія, Мати Ісуса Христа Марія та її чоловік Йосиф жили в Назареті, а до Вифлеєму прийшли за повелінням імператора Августа на перепис населення. Зібралося дуже багато людей, тому Марія і Йосиф не змогли знайти місця для ночівлі, і їм довелося шукати прихистку в невеликій печері, де від негоди, зазвичай ховалися пастухи зі своєю худобою. Там Марія і народила Сина Божого. Тоді янгол спустився з неба і повідомив першим пастухам, які не спали в той час, що Бог народився. Тож вони перші прийшли вклонитися Немовляті.  (слайд 12)

- На небі о тій порі сяяла дуже яскрава «Вифлеємська» зірка, і орієнтуючись на неї, до печери зі Сходу прийшли три мудреці-волхви і принесли йому подарунки: золото, ладан і смирно, які символізували царську владу, Божу волю та долю пророка. (слайд 13)

- До речі, саме з тих часів з’явилася традиція прикрашати зіркою новорічну ялинку – символ вічного світу, щастя і радості, що прийшли разом з Христом.  Серед зелених гілочок тихо передзвонюються, закликаючи на свято, дзвіночки, подібні до тих, які пастухи надягали своїм вівцям.

- У старовину в оселю до Різдва заносили сіно та солому, нагадуючи цим, що Спаситель народився не в царських палатах, а в овечому хліву, і був покладений у ясла на солому.

4. Майстер-клас «Прикрашання дідуха»

- Які ж іще збереглися традиції підготовки до Різдва? (слайд 14)  

- Одним із найдавніших ритуалів різдвяної обрядовості українців був виготовлення та прикрашання дідуха. Дідух – українська різдвяна прикраса, символ врожаю, добробуту, багатства, оберегу роду.

Дідух — це дідівський дух, чи дух дідів, тобто всіх попередників роду. Цей давній обряд засвідчує те, з якою великою  повагою ставилися пращури до свого родоводу.

Вчитель разом з дітьми прикрашають сніп квітами та стрічками

Дідухом  називають  житній,  пшеничний  або  вівсяний  сніп,  якого господар ставить на покуть. Дідуха робили з першого зажинкового чи останнього обжинкового снопа. Напередодні свят його зверху обрамляли  кольоровими  стрічками,  паперовими  або  засушеними  польовими  квітами.

До хати його вносили напередодні Різдва. Свою обрядову роль він виконував упродовж усіх Різдвяних свят і перебував в оселі до Нового року або до Водохреща.

5. Майстер-клас «Приготування куті»

- І от, коли оселя чисто прибрана, вибілена, дідуха встановлено на найпочесніше у хаті місце – на покуті, під іконами – господарі приймалися за приготування традиційної на Різдво ритуальної страви.

- Хто знає, про яку страву йдеться? (слайд 15)

Мама з дівчатками готують кутю.

- Кутя - це обрядова страва, перша й найголовніша, що подається на стіл у переддень Різдва Христового - Святий вечір.  Першою й найголовнішою стравою повинна стояти кутя. Кутю готують густою, з пшениці, маку, родзинок, грецьких горіхів та засолоджують медом.

6. Ілюстрована розповідь

- За традицією, на Святвечір (Різдво) готують 12 пісних страв. 12 страв символізують 12 апостолів Ісуса Христа. Кожному місяцю люди присвячують по одній страві, щоб кожен місяць у новому році був щедрим.

- З 12 традиційних різдвяних страв нині готують: (слайди 16-20)

- За традицією, в цей день нічого не їдять, доки на небі не з’явиться перша зірка бо саме в цей час народився Ісус Христос.  Діти, щоб вкоротити часу, готували подарунки, вчили молитви, влаштовували Вертеп. (слайди 22-23)

«Вертеп"  – старовинний пересувний ляльковий театр, де ставили релігійні та світські п’єси.  Це сцени з біблійних розповідей про народження Ісуса. Вони показують маленького Ісуса в яслах, Марію, волхвів, що принесли дари, та зірку над Віфлеємом.

 

7. Слухання вірша Л.Антонової «Різдвяний настрій»

Учень розповідає вірш

РІЗДВЯНИЙ НАСТРІЙ
Сніг на землю сипле тихо, 
На душі велика втіха. 
Віфліємська зірка сяє 
Та Ісуса прославляє.   (Л. Антонова)

8. Майстер-клас «Виготовлення різдвяних листівок»

- Дуже давньою є українська традиція миритися в цей день, пробачати одне одному образи вільні й мимовільні, щоб повною мірою відчути радість життя, вітати родичів та близьких людей, дарувати подарунки.

- Пропоную вам також виготовити подарунки на Різдво дорогим вашому серцю людям.

Мама з дітками виготовлюють різдвяні листівки.

- Для привітання родичів, хрещених батьків, сусідів, знайомих вчили колядки та щедрівки.

9. Слухання вірша Л.Антонової «Спішить, спішить колядочка»

Учень розповідає вірш

СПІШИТЬ, СПІШИТЬ КОЛЯДОЧКА
Сніжком запорошило все: 
Стежинку і дорогу. 
Спішить, спішить колядочка 
До нашого порогу.

Несе вона в торбиночці 
Про щастя світлу мрію, 

 

Дарує нам колядочка 
І віру і надію.

Лунають ніжно дзвоники 
Від хати і до хати. 
Спішить, спішить колядочка 
Нам щастя побажати!
Л. Антонова

 

Хрещена вітає дітей подарунками і випроводжає додому.

10. Ознайомлення з колядками та щедрівками

- А чи знаєте ви ще колядки та щедрівки? (слайди 30-34)

10. Інсценізація пісні «Добрий вечір тобі, пане господарю» (слайд 35)

- Хоча це свято з’явилося давно, в наші дні багато людей теж із задоволенням святкують Різдво, люблять ходити до церкви, щоб послухати Різдвяні проповіді, співають  колядки, ходять у гості, вітаючи рідних та близьким з Різдвом Христовим.

Хтось стукає у двері…

- А чи впустите до хати? Ми прийшли колядувати!

Заходять гості, колядують, заспівують «Добрий вечір тобі, пане господарю…», господарі застеляють столи скатертинами, ставлять свічки, кутю, узвар, калачі   та інші різдвяні страви,

присутні співають пісню разом з гостями. (слайд 36-38)

- За звичаєм, кожен член сім'ї в різдвяний вечір має бути удома. Для родичів і інших відсутніх членів сім'ї ставлять на столі дві тарілки і чарки.

- Вважалося доброю прикметою, коли на Святу Вечерю приходили одинокі, бідні, неприкаяні люди. Їх щедро приймали й догоджали. Після вечері батьки обдаровували дітей, гостей та один одного грішми й дарунками, що символізувало майбутній достаток і багатство.

- Вранці вся родина йшла до церкви на святкову молитву. (слайд 39)

- 7 січня особлива духовна радість обіймає кожного з нас, бо цей день – незвичайний. Ми прославляємо одну з найвеличніших подій Священної історії щирим і сповненим радості привітанням: „Христос рождається – славіте Його!”. 

- У цей день всі бажали один одному щастя. Кожен очікував щасливих змін у житті.  Вважалося, що в цей день може статися диво. (слайд 40) То ж шануйте традиції свого народу. Зі святом вас!

 

doc
Пов’язані теми
Класному керівникові, Сценарії
Інкл
Додано
15 липня 2018
Переглядів
1986
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку