Презентація до родинного свята "Син Божий народився"

Про матеріал

Презентація до родинного свята "Син Божий народився" ілюструє розповіді вчителя про свято Різдво Христове, знайомить з колядками та щедрівками, з різдвяними стравами та традиціями.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Родинне свято “Син Божий народився” Підготувала вчитель початкових класів КЗ «ХСНВК № 8» ХОР Кормілець Наталія Іванівна

Номер слайду 2

Свято в українській народній традиції завжди займало провідну роль. Усі свята пов'язані з господарським життям та побутом українців. Кожне з них має свої особливості, традиції та обряди.

Номер слайду 3

7 січня - Різдво Христове 19 грудня – свято Миколи Чудотворця 1 січня – Новий рік 19 січня – свято Водохрещі

Номер слайду 4

Святий Миколай є одним з найбільш шанованих в Україні святих. Святий Миколай — чудотворець, доброчинець, чарівник. У ніч на 19 грудня він розносить дарунки дітям, вітає з зимою, благословляє на добрі вчинки.

Номер слайду 5

Святий Миколай все знає про діток. Усе хороше і погане записане у нього у великій книзі, котру допомагають йому заповнювати ангели цілий рік.

Номер слайду 6

Якщо котрась дитина була нечемною чи не хотіла вчитися, то замість Святого Миколая у чарівну ніч до неї прийде чортеня Антипко. Воно залишить під подушкою пучок вербових різочок.

Номер слайду 7

Різдво Христове

Номер слайду 8

Різдво в Україні святкують 7-го січня

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Історія Свята Цього дня сталася велика подія – народження Ісуса Христа у Віфлеємі. Він був посланий Богом Отцем на землю задля проповіді Доброї Новини, оздоровлення і зцілення немічних, а головне – спокутування і прощення гріхів та спасіння людства

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Символом вічного світу, щастя і радості, що прийшли разом із Христом, є вічнозелена прикрашена ялинка

Номер слайду 14

Дідух – українська різдвяна прикраса, символ врожаю, добробуту, багатства, оберегу роду.

Номер слайду 15

Кутя - це обрядова страва, що подається на стіл у Святий вечір. Її готують з пшениці, маку, родзинок, грецьких горіхів та меду.

Номер слайду 16

За традицією, на Святвечір (Різдво) готують 12 пісних страв. 12 страв символізують 12 апостолів. Кожному місяцю люди присвячують по одній страві, щоб кожен місяць у новому році був щедрим.

Номер слайду 17

З 12 традиційних різдвяних страв нині готують: кутю узвар (компот з сушених фруктів: груш, яблук, слив, вишні) гречану або пшоняну кашу Квасолю пироги з капустою, картоплею, грибами або з ягодами голубці з рисової каші, товченої картоплі або з овочів в капустяному листі

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

З 12 традиційних різдвяних страв нині готують: коржі або плетенки (булки, заплетені косою) з маком Оселедець різдвяний з цибулею Вареники з картоплею та грибами, з капустою, з ягодами капусняк (борщ з квашеної капусти, який заправляють пшоном) варену картоплю із смаженою цибулею Мариновані гриби

Номер слайду 21

Святий вечір

Номер слайду 22

"Вертеп" – старовинний пересувний ляльковий театр, де ставили п’єси. Це сцени з біблійних розповідей про народження Ісуса. Вони показують маленького Ісуса в яслах, Марію, волхвів, що принесли дари, та зірку над Віфлеємом.

Номер слайду 23

Вночі всередині вертепів ставлять свічки для того, щоб люди, що прийшли на нічну службу, могли все бачити. Вертепи напередодні Різдва влаштовують у громадських місцях, зазвичай біля або всередині церков.

Номер слайду 24

Цього вечора діти ходять до сусідів, бажають міцного здоров'я та рясного врожаю, виконують різдвяні пісні - колядки або щедрівки: "Радуйся, радуйся, земле. Син Божий народився" "Добрий вечір, щедрий вечір. Добрим людям на здоров'я"

Номер слайду 25

Що таке коляда? Колядки - величальні обрядові пісні, які походять з глибокої давнини. Колядки приурочені до одного з найбільших релігійних свят - Різдва Христового.

Номер слайду 26

Що таке щедрівка? Щедрівки — українські народні обрядові пісні. Виконуються під Новий рік і у Щедрий Вечір. Щедрівки так само, як і колядки, величають господаря і членів його родини.

Номер слайду 27

Колядували хлопці, ходячи по дворах із саморобною зіркою, пророкували добробут у господарстві.

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Горобчик летить, Хвостиком крутить, А ви, люди, знайте, Стіл застеляйте, Гостей приймайте, Різдво зустрічайте! Щедрик-щедрик, Дай вареник! Ложечку кашки, кільце ковбаски. Та цього мало, Дай шматок сала!

Номер слайду 30

Я маленький пастушок Загорнувся в кожушок На скрипочку граю, Вас усіх вітаю. А ви, люди, чуйте, Коляду готуйте – Яблучка, горішки Дітям для потішки.

Номер слайду 31

Під ногами сніг рипучий, Вітер стріхи обміта: Нині день ясний, блискучий – День Народження Христа!

Номер слайду 32

Колядин, колядин, Я у батька один. Мене не дивуйте Ковбасу лаштуйте. Колядин, колядин, Я у батька один. По коліна кожушок, - Дайте, дядьку, пиріжок!

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Добрий вечір тобі, пане господарю Добрий вечір тобі, пане господарю, радуйся! Ой радуйся, земле, Син Божий народився! Застеляйте столи, та все килимами, радуйся! Ой радуйся, земле, Син Божий народився! Та кладіть калачі з ярої пшениці, радуйся! Ой радуйся, земле, Син Божий народився!

Номер слайду 36

Бо прийдуть до тебе три празники в гості, радуйся! Ой радуйся, земле, Син Божий народився! А той перший празник – Рождество Христове, . радуйся! Ой радуйся, земле, Син Божий народився! Хай святкує з нами вся наша родина, радуйся! Ой радуйся, земле, Син Божий народився! Вся наша родина, славна Україна, радуйся! Ой радуйся, земле, Син Божий народився!

Номер слайду 37

Номер слайду 38

7 січня вся родина йшла до церкви на урочисте Різдвяне Богослужіння

Номер слайду 39

Зі святом вас! Шануйте традиції свого народу!

Номер слайду 40

При створенні презентації використані малюнки, фото та ілюстрації з інтернет-ресурсів.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гольдфельд Оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
15 липня 2018
Переглядів
4105
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку