Сценарій родинного свята в рамках тижня пам’яті В.О.Сухомлинського «Родина, як зірка єдина»

Про матеріал
«Головний зміст і мета сімейного життя — виховання дітей. Головна школа виховання дітей — це взаємини чоловіка і дружини, батька і матері.» «Дитина – дзеркало родини; як у краплі води відбивається сонце, так у дітях відбивається моральна чистота матері і батька.» "Знання, наука, освіта – велике духовне багатство нашого народу. Це могутня ріка, хвилі якої несуть уперед культуру, творчість, думку геніїв народу. А живиться ця ріка мільйонами могутніх струмочків – родинних вогнищ культури, освіти, знань. Виховуючи дітей, дбайте, шановні батьку й мати, щоб у вашій сім'ї яскраво горіло це вогнище, щоб материнська й батьківська мудрість освітлювалася мудрістю, створеною, нагромадженою десятками поколінь і втіленоюв книгах, у науці ..." В.О Сухомлинський
Перегляд файлу

 

Сценарій родинного свята

в рамках тижня памяті В.О.Сухомлинського

«Родина, як зірка єдина»

 

«Головний зміст і мета сімейного життя — виховання дітей. Головна школа виховання дітей — це взаємини чоловіка і дружини, батька і матері.»

 

«Дитина – дзеркало родини; як у краплі води відбивається сонце, так у дітях  відбивається моральна чистота матері і батька.»

 

"Знання, наука, освіта – велике духовне багатство нашого народу. Це могутня ріка, хвилі якої несуть уперед культуру, творчість, думку геніїв народу. А живиться ця ріка мільйонами могутніх струмочків – родинних вогнищ культури, освіти, знань. Виховуючи дітей, дбайте, шановні батьку й мати, щоб у вашій сім'ї яскраво горіло це вогнище, щоб материнська й батьківська мудрість освітлювалася мудрістю, створеною,  нагромадженою десятками поколінь і втіленоюв книгах, у науці ..."

В.О Сухомлинський

 

Мета:розширити уявлення учнів про родину; викликати бажання дізнатися коріння свого роду, примножувати його славу. Розвивати пізнавальні інтереси. Виховувати бережне і шанобливе ставлення до усіх членів родини.

Розкрити перед учнями чарівний світ захоплень їх друзів-однокласників та батьків. Продовжувати виявляти творчі здібності учнів та розвивати їх. Сприяти спілкуванню між дітьми та батьками. Допомогти батькам краще розуміти почуття та інтереси їх дітей. Викликати позитивні емоції, виховувати повагу до праці вчителя та школи загалом. Виховувати терпимість та повагу до інтересів інших.

Обладнання: святково прикрашений вхід школи, учасники одягнені в українські костюми; у фойє школи оформлена фотогалерея «Етюди рідної землі»,  у коридорах розміщено виставку родинних ремесел та родинних дерев.

 

                                                  Хід  свята

 

Звучить пісня у виконанні О. Білозір «Ласкаво просимо!»

На сцену виходить Господиня і хлопчик.

 

1.Господиня:    Шановні гості!  Щиро  вітаємо вас у нашій господі!

2. Хлопчик:  Запрошуємо на хліб та сіль, на слово щире, на бесіду мудру, на свято родинне.

1.            Тата й мами, бабусі й дідусі! Дорогі діти!

2.            Тітоньки і дядечки, добрі друзі!

1.            Шановні вчителі! Уся наша шкільна родино!

2.            Зібрались ми сьогодні не випадково, адже  жити нам у цьому учнівському колективі ще довгі і довгі роки!

1.            А щоб життя було цікавішим і захоплюючим, творчим і багатим- усім треба жити у дружбі й мирі. Адже тільки утакій співпраці всім буде цікаво, комфортно  і затишно!

     Наше родинне свято проходить напередодні професійного свята освітян – Дня учителя та в рамках тижня пам’яті В.О.Сухомлинського. Тому наш святковий концерт ми адресуємо всім тим, хто присвятив своє життя навчанню та вихованню підростаючого покоління!

2. В Україні говорять: «Без сім’ї немає щастя на землі». Саме в сім’ї дитина робить свої найперші кроки, звідси вона виходить у широкий світ, навчається любові і добра, тут вчиться шанувати свій рід, свою землю, берегти пам’ять свого роду. Як велика ріка бере початок і силу з малого джерела, так і наша держава починається з родини. А родина до родини – народ.

1. Наш земляк, відомий український педагог, справжній знавець дитячих душ колись дуже мудро сказав: «Справжньою школою виховання щедрості, душевності і чуйності є сім'я: ставлення до матері, батька, дідуся, бабусі, братів, сестер є випробуванням людяності. У сім’ї шліфуються найтонші грані людини-громадянина, людини-трудівника, людини – культурної особистості. Із сім’ї починається суспільне виховання. У сім’ї, образно кажучи, закладаються коріння, з якого виростають потім і гілки, і квіти, і плоди. Сім’я – це джерело, водами якого живиться повноводна річка нашої держави».

  1.  У кожній українській родині гостей зустрічають хлібом-сіллю.Усім, хто приходив із чистими помислами, підносили цю давню слов’янську святиню.
  1. А ще дорогих гостей стрічали щирою посмішкою, відкритим серцем, словом теплим та  душевною піснею!

Яка хороша нині днина-

Зібралася уся родина,

Всі рідні – сестри і брати,

Дідусь, бабуся, батько й мати.

Від радості кортить нам заспівати.

  1.  Тож привітати нашу шкільну родину запрошуємо учнів та батьків 2-Б класу

( Виступ учнів та батьків 2-Б класу: вірші та пісня «Ми вас вітаємо» )

 

  1. Синку! Ачому це ти не хочеш виходити?
  2.  Ага, там он я побачив учительку, яка хотіла мене покарати за те, що я не робив! Хіба це справедливо?
  1. Звичайно ні!
  2. А вчителька мене покарала за вправу, яку я не виконав!

1.Та зараз перевірять завдання і ставить оцінки ніхто не буде. А про цікаві та веселі моменти на уроках нам розкажуть та покажуть учні та батьки 8-Б класу! Отож, слухайте і дивіться уважно, та не забувайте голосно плескати у долоні.

( виступ учнів та батьків 8-Б класу. Гумористичні сценки про школу )

2.Мамо! Що це з моїми ногами? Щось вони мене не слухаються!

1. Та то, синку, вони тобі підказують, що хтось із наших учасників дуже рветься у танок! Адже ми, українці, нація не тільки співоча, а ще й танцювальна!

2. Тож вітайте на нашій сцені танцюристів 5  класу!

( Виступ учнів 5 класу:  український танок  )

  1. Ми, українці – народ особливий. Адже тільки у нас є писанка та бандура, тільки в Україні так гарно росте верба та калина.
  2. І тільки у нас найкращі у світі дівчата, які уміють так гарно співати!
  1. Тож запрошуємо на сцену гарних дівчат 10 класу та їх мам, які подарують вам чудову пісню!

 

( 10 клас Пісня «На нашій УКРАЇНІ» Литвиненко Даша, Вюн Наталія)

 

  1. Синку, а як ти гадаєш: чи можуть українці отримати Оскара за краще виконання ролей?
  2. Ще й як можуть, адже ми можемо бути такими артистами, що увесь світ буде захоплюватися нашим акторським талантом!
  1. Тож запрошуємо на цю сцену акторів 7 класу, які пропонують до вашої уваги уривок із повісті «Кайдашева сім’я»

(Виступ учнів 7 класу. Уривок із повісті І.Нечуя-Левицького «Кайдашева сім’я»)

  1. Ви тільки погляньте навкруги! Яка чудова природа у нашому рідному краї! Недарма її описували художники у своїх картинах, поети у віршах, а ще – оспівували у піснях!
  2. Тож своє музичне бачення рідної землі вам пропонують учні 6 класу!

( 6 клас  Пісня «Як у нас на Україні»)

  1. Українці — світлі душею люди, мов діти. Вони вміють бачити і творити красу. Тому серед них так багато поетів, співаків, художників, казкарів... А скільки є в нашого народу повір’їв, легенд, дум, прислів’їв, приказок, казок,— на всі випадки життя!
  2. Сьогодні до вашої уваги учні та батьки 8-А класу представляють казку «Колобок на новий лад». Вітайте наших артистів бурхливими оплесками!

( Виступ учнів та батьків 8-А класу: казка «Колобок на новий лад» )

  1. Батькова хата, мамина пісня, дідусева казка, бабусина вишиванка, батькова криниця – усе це родовідна пам’ять, символи України, наші обереги від усього лихого. Де б ми не були, мамина вишиванка захищає нас та оберігає, повертає до рідної оселі.  Її можна порівняти із  долею, піснею.
  2. Тож  пісню «Мамина сорочка» вам дарують учні та батьки 4 класу.

 (  4 клас  Пісня «Мамина  сорочка»)

     1. Птахи повертаються з-за далеких морів до своїх гнізд. Сотні віків, німі, безсловесні, щовесни вони летять у рідні краї. Їх кличе голос життя. Там десь, за тисячі верст, на них чекають, нехай напівзруйновані, але рідні гнізда. А ми ж таки люди. В нас не тільки інстинкт, а й розум. То чому ж ми маємо забувати про гнізда свої?

 2. Під високим небом збережемо тебе такою, якою ти була. Щоб бачили всі, щоб знали наші нащадки, під якими дахами ми народжувалися і виростали і, набравшись сил, ішли від отчого порога перетворювати світи. Нехай же стоїть під суворим небом історії наша рідна батьківська хата, нехай красується в живому цвітінні соняшників і мальв, айстр та чорнобривців, у барвистому полі веселки.

  1. А як же гарно пройтися цим веселковим полем золотистої пшениці, де поміж колосків на вас споглядають своїми блакитними очима волошки та васильки. А ще – почути гарну пісню про ці чудові квіти!
  2.  Тож запрошуємо на цю сцену маленьких артистів 2-А класу та їх батьків, які подарують вам чудову пісню «Василечки»

                                      ( 2-А клас   Пісня «Василечки»)  

  1. Існує легенда: колись давно спитали у батька такої благословенної сім’ї, як він гарно зумів виховати аж 12 своїх дітей, то він відповів: “А я ніяк їх не виховував. Я робив, а вони коло мене, я жив, а вони коло мене”. Отже, діти навчаються  на прикладах батьків. Тому батьки повинні бути гідним прикладом для своїх дітей. А щоб у наших сім’ях все було добре, то намагайтеся все робити з позитивом.
  2. Тож запрошуємо наймолодших учнів 1-А класу, які дарують вам свій танок «Позитив». Вітайте бурхливими оплесками юних артистів та їх батьків!

( 1-А клас   Танок «Позитив»)

1. Головною берегинею родини була для нас мати. Її називали святою. У зміст цих слів ми вкладаємо все, що супроводжує нас  від народження до глибокої старості — рідний дім, батьківський поріг, родину, мамину молитву і мамину пісню.

2. Куди б доля не закинула, ми неодмінно, нехай хоч у спогадах, повертатимемось до незрадливого вогника — батьківської хати, Маминої Світлиці, до найдорожчої родини.

  1. Тож зараз на цю сцену ми запрошуємо родинний ансамбль Литвиненків, які подарують усім гостям нашого свята віночок українських пісень! Вітайте дружню родину Литвиненків!

 

( 3 клас  Литвиненки  Віночок українських пісень)

 

  1. Сім’я, родина, батьківщина – це єдині поняття. Людина до глибокої старості пов’язана з тією сім’єю, з якої вона вийшла, і все життя пов’язана із землею, де вона народилася і зросла. Куди б не закинула її доля, вона завжди подумки із своїм корінням. Ніколи не перерветься зв’язок батьків і дітей.
  2. І, мабуть, найтісніший зв’язок зі своєю родиною будуть відчувати наші випускники, які вже так скоро вилетять із батьківського гнізда і почнуть самостійне життя.
  1.     Тож зараз ми запрошуємо на цю сцену найстарших учнів – учнів 11 класу та їх батьків. Зустрічайте їх  бурхливими оплесками!

( 11 клас:  Вірші, пісня «Одна калина» із репертуару Софії Ротару)

  1. В. О. Сухомлинський вважав, що Батьківщина починається із сім'ї, що найважливіші риси якості особистості зароджуються в сімейному вихованні, що діти — продовження не тільки нашого роду, а й нашого соціального ладу, наших завоювань і благородних намірів. І від того, які духовні цінності візьме від нас молодь, залежатиме майбутнє нашого народу і суспільства.
  2.  Ми всі – український народ, який складається з родин – малих і великих, дружних і працьовитих. Родина – це не тільки рідні, родичі. Це і наш клас, і наша школа, і весь народ український. Родина до родини – народ. А щоб нашому українському роду не було переводу, потрібно берегти його, шанувати. Сьогоднішнє свято – це освідчення в любові до своєї сім’ї, бажання зробити для неї щось приємне.
  1. Наймолодші учасники нашого свята – учні 1-Б класу та їх батьки дарують вам танок «Ми – українці»!

( 1-Б клас: танець ! «Ми – українці!»)

  1. Пісень в Україні не перелічити: сумні та веселі, мелодійні та жваві — це все світла, добра і щира душа мого народу. Тож і ми давайте заспіваємо пісню, бо що ж то за свято без пісні, що оспівує красу рідної неньки-України!

Вітайте бурхливими оплесками учнів та батьків 9 класу!

( 9 клас:  пісня «Лише у нас на Україні»)

  1. Діти! Коли станете дорослими, не забувайте рідний дім, батьків, які робили і роблять усе для того, щоб ви виросли справжніми людьми. Любіть рідний край, землю, захищайте її, будьте патріотами нашої рідної держави України. Наші діти – наше майбутнє, вони продовжувачі родинних традицій, родовідної пам’яті. Маємо надію, що ви, діти, будете берегти найдрібніші згадки про своїх рідних і передасте цю пам’ять своїм нащадкам. Ніколи не переривайте ланцюжок пам’яті, який з’єднує наші покоління. І чим міцнішим буде цей ланцюжок, тим міцніше буде наше коріння, тим міцніше стоятиме на своїй землі наш народ, наша Україна.  

 

Читець:

 Одного роду ми і племені одного.
Зростаємо у радісні часи.
Тому усе, що в роду є святого, —
В своєму серці з гордістю неси.
Любов до праці, прагнення до волі,
Гостинність, щедрість і красу душі.
І доброту, і пісню на роздоллі
В характер свій ввібрати поспіши.
Ти — українець, пам’ятай щоденно,
Що ти свого народу славний син.
До всього стався творчо і натхненно —
Ти неповторний і такий — один.
Тому затям, що треба чесно жити,
Повинен досягнути висоти.
В житті своїм завжди добро творити
І промінь сонця до людей нести.

     

2. Наше родинне свято підходить вже до кінця. Сподіваюсь, що ви не жалкуєте про те, що відвідали його, і що ця година допомогла батькам краще пізнати своїх дітей, а дітям–відкрити щось нове у своїх батьках. Надзвичайно приємно було бачити вас всіх такими усміхненими і веселими.  Кожен зумів сьогодні показати те, що він здібний і неповторний, кожен з нас є, свого роду, унікальним.

1. І кожен з вас, без жодного сумніву, є багатим, бо наші діти це рідкісні діаманти. Щиро дякую всім за те, що взяли участь у нашому святі. І хочу побажати всім – дорослим і дітям – завжди пам’ятати про тих, хто дав нам життя. Тож бережіть батьків, діти, будьте їхньою опорою та надією! Бажаю вам усім любові від батьків, поваги від дітей, а щастя і здоров’я від Бога.

 

Завантаження...
docx
Додано
3 травня 2019
Переглядів
661
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку