Сценарій розважального заходу
Тема: Осінь на "Новому"
( Сценарій присвячений гарбузу – овочу сторожилу )
Мета: Активізувати пізнавальну діяльність, сприяти розвитку мовлення, мислення, пам´яті, уваги;
розширити знання учнів про овочі та їхні корисні властивості для здоров´я людини ;
формувати здоров'язбережувальну компетентність;
виховувати прагнення берегти та піклуватися про своє здоров´я;
Розвивати творчість, здібності учнів.
Хід проведення
Звучать позивні телебачення. Виходять ведучі.
1-й ведучий: Добрий день, шановні глядачі!
2-й ведучий: Наша передача «Осінь на Новому» починає своє мовлення.
1-й ведучий: За вікнами справжня осінь...
2-й ведучий: Недарма ми її називаємо: холодною, золотою, щедрою, сумною, дощовою...
1-й ведучий: Як би там не було, осінь — чудова пора.
2-й ведучий: Зараз ми з вами приєднуємось до ведучого « Орел та решка» та вирушаємо в подорож нашою великою планетою.
(музика)
1-й ведучий: Титул короля осені сміливо можна віддавати помаранчевому чуду, що зветься гарбузом. Гарбуз — дуже важливий овоч, і його шанують у багатьох країнах. Надаємо слово досвідченій мандрівниці Лесі Нікітюк.
Леся: Сьогодні я хочу познайомити вас із традиціями німецького народу. Гарбузовий фестиваль у Німеччині — це найбільший фестиваль у світі. Він щорічно проводиться в замку на березі озера Південно-Західної Німеччини. Ще відзначають День святого Мартина 11 листопада, приурочений до закінчення сільськогосподарських робіт. У цей день запалюють багаття на кожній вулиці і у кожному дворі. У ці багаття кидають кошики, у яких лежали плоди. Влаштовують ходи, учасники яких їдуть на возах із факелами й співають пісні.
2-й Ведучий: Лесю, а ти знаєш що-небудь про свято всіх святих, яке називається Хеллоуін?
Леся: Я знаю, що це єдиний день у році, коли дівчатам дозволено бігати вулицями у чому завгодно. І найголовніше — їх за це не заарештовують!
Ведучий: Для жителів Англії це свято довгий час не мало значення, але ірландці приїхали і почали його святкувати. З чим ти насамперед асоціюєш Хеллоуін?
Леся: З гарбузами, без сумніву! Найпоширеніші асоціації з Хеллоуіном — це гарбузи та "ліхтарі Джека".
Ведучий: Як цікаво!
Леся: Традиція святкувати Хеллоуін походить від кельтів. Ти щось чув про їхні вірування? Вони святкували це свято в ніч з 31 жовтня на 1 листопада і вірили, що саме в цю ніч на землю виходять усілякі істоти, щоб спілкуватися з живими.
Ведучій 1: Страшно! Але чому саме гарбузи?
Ведучий 2 : Щоб відганяти духів, люди вирізали страшні обличчя на ріпі та запалювали всередині світло. Ірландці замінили ріпу гарбузом. Традиція переїхала до Америки, і тепер це свято широко відзначається там.
1-й ведучий: Осінь – чудова пора!
2-й ведучий: Це час збору врожаю і підбиття підсумків польових робіт.
1-й ведучий: І зараз — новини з полів.
2-й ведучий: Наш спеціальний кореспондент з місця подій. (Звучить музика.)
Кореспондент: Добрий день, друзі! М и знаходимося на дослідній ділянці, де вирощують чудові овочі. Івано Івановичу, розкажіть нашим телеглядачам щось цікаве та незвичайне з життя рослин.
Овочевод: Найбільші плоди у світі — це добре всім знайомі гарбузи, які ми теж вирощуємо. Мені вдалося виростити гарбуз вагою 171 кг 400 г. Яке дерево витримало б такий величезний плід! Саме такий казковий гарбуз міг би стати каретою для Попелюшки. ( слайд з презентації)
Ще у мене є гарбузовий посуд, називається гарбуз-горлянка. Має дуже міцну шкірку. М'якоть у горлянки висихає дуже швидко, і виходить чудовий посуд. У ньому я зберігаю і молоко, і воду, і компот. (слайд з презентації).
А от у Південній Азії вирощують гарбуз, який називається люффа.( слайд з презентації). От би мені таку рослину. Я б зробив справжній бізнес! Робив би мочалки, купальні туфлі та інше і продавав би це на морі! Мені був би хороший дохід!
Крім гарбузів, у нас багато інших рослин, які виглядають по-різному і ростуть у різних країнах. Чайот, або мексиканський огірок, має плід, який схожий на одне насіння. Трихозант також називають огірком. (Слайд з презентації)
Кореспондент: Іване Івановичу! Як я розумію, головний овоч на вашому полі — це гарбуз? Що ви! У мене всіляких овочів вдосталь! І найголовніше,те, що я розумію мову овочів! Послухаємо, про що вони говорять.
Запис голосу. Сорока звістку принесла, що на городі край села
Гарбуз казав рябій корові, що найцінніший він із гарбузових!
Ще вихвалявся перед усіма, що лікує всі хвороби!
Зібрались овочі: кавун і огірок, духмяна диня, кабачок.
До гарбуза вирішили йти, щоб йому товсту пику натовкти.
Прийшли. І першим огірок озвався:
ОГІРОК: Ти брате, що! Зовсім зазнався?
Що цінний овоч ти, не будем сперечатись, але й ми чогось- то варті.
хоча в мені майже лише вода, від правди ,це не дінеш нікуда.
Але ж у вітамінах, клітковині , йоду - мені не відмовила природа,
органіку для обміну речовин,у мене ти знайдеш обов’язково!
Серед всіх вас я один із організму виводжу холестерин.
Я на столі,- і все в порядку!
КАВУНИХА: Я згодна з кумом — огірком. Бока наб'ємо йому потім.
Я водяниста теж за сутністю своєю. Смугаста шкірка, що ж під нею?
Сахароза і вітаміни, аскорбінка і пектини, каротин, клітковина теж
Усе в мене ти знайдеш.
Також і в медицині не пасу я задніх.
Мене використовують достатньо судини, серце, нирки, шлунок —
Всім від мене є порятунок!
Та й смачна я, кожен знає і залюбки мене вживає.
ДИНЯ: Я, диня! Немає рівних мені у світі ! По запаху та кольору мене пізнають всі одразу.
ОГІРОК: Так, ти гламурна дама!
ДИНЯ: Впевнена, не вистачить ї дня, щоб перерахувати користь від мене.
Після обіду допоможу, таблетки фестала, і мезима заміню. Корисна я при неприємностях таких як закріп, геморой.
Я заспокоюю нервову систему, при болях у печінці потрібна неодмінно.
Щоб шлаки вивести із організму потрібна я також,
а при ударах — шкірка моя допоможе.
Варення та повидло з мене — це просто мед! Хто пробував — мене похвалить!
КАВУНИХА: Кум, кабачок! Ви що, спите? Давно помітила, що з вами щось не те...
КАБАЧОК: Га? Що? Чи ви з глузду з'їхали? Чого до мене причепилися?
Лежу собі я в огудині, дрімаю, потроху калій набираю.
Хоч невеличкий я на зріст, але у мене всього аж по хвіст!
Є фосфор, мідь, залізо, натрій, кислоти, вітаміни, кальцій , магній.
Зі шлунком негаразд — поїж мене. Якщо є я—гіпертонія обмене..
Та й що казати, я не жартую. Я навіть малокрів’я теж лікую!
А ще, не кожен, певно, знає, що алергії я не викликаю.
До чого весь цей шум і гам?
ГАРБУЗ: Так, родичі, я винен перед вами. Не знаю, як це передати словами.
Чому, не знаю, так повівся, мабуть, я на сонці перегрівся.
Ми разом з вами всі найкращі: в салаті, у борщі чи каші.
Ми найцінніші, ніде правди діти, як і пасльонові, лілейні, розоцвітні.
КАВУНИХА: Ну добре, все, кінець розмовам!
1-й Ведучий: Ми звернемось до лікаря Пілюлькіної та з’ясуемо чи правду казали овочі.
Пілюлькіна: Доброго дня! Гарбуз смачний і корисний. ( слайд) Ми забули про неймовірні властивості і якості гарбуза і сприймаємо його як звичайний, нічим не примітний овоч. А згадати все-таки варто, щоб оцінити. Помаранчевий красень з давніх часів широко використовується в медицині і входить до складу багатьох лікарських препаратів. Нещодавно гарбуз викликав фурор, адже на його основі індійські вчені створили ліки, які здатні придушити розмноження туберкульозних паличок
Заліза в гарбузі міститься найбільше. У цьому питанні він чемпіон. А, як відомо, залізо відповідає за здоровий колір обличчя і піднесений настрій.
Крім цього, рудий красень багатий на білки і вуглеводи, целюлозу та пектинові речовини, а також такими мінералами, як кальцій, калій, каротин. Найбільше в гарбузі вітамінів групи В - для боротьби з втомою і депресією, групи С - для зміцнення імунітету, групи Е - для ефективної боротьби із зморшками і передчасною старістю, групи К - для поліпшення згортання крові. Завдяки вмісту кальцію гарбуз (сік і м'якоть) є відмінною профілактикою карієсу.
2-й ведучий: дякуємо Вам, лікарю, за надзвичайно пізнавальну розповідь. Виявляється, гарбуз дійсно чемпіон!
Ми вмикаємо мікрофон у студії, щоб Ви могли відповісти на запитання наших телеглядачів яких цікавить користь від гарбуза.
Запитання:
1 Лікарю! У мене поганий сон, і через це я нервую. Що б Ви мені порадили?
Пилюлькіна: В давнину гарбузовий сік вживали на ніч. Це заспокоювало після важкого трудового дня і діяло як природній снодійний засіб.
Можна спробувати відвар гарбуза з медом. 200 г гарбуза і 2 ст. ложки меду. Відвар з медом можна приймати протягом дня по 3 ковтки 4 рази на день.
2. Лікарю! Як позбутися нудоти?
Пилюлькіна: Дуже ефективний відвар гарбуза з лимоном не лише при нудоті, але й при блюванні у вагітних.
3. Лікарю! Який засіб Ви рекомендуєте при захворюваннях нирок?
Пилюлькіна: Відвар плодоніжок гарбуза (20 г дрібно нарізати і відварити в 2-х склянках води — денна доза). Рекомендується при набряках і захворюваннях нирок.
4. А чи можна гарбузом лікувати рани?
Пилюлькіна: Відвар квіток гарбуза, кашка зі свіжого гарбуза використовується при опіках, екземі, гнійних і запальних ураженнях шкіри.
5. А яка користь від гарбузового насіння?
Пилюлькіна: Насіння використовують при серцево-судинних захворюваннях. Якщо насіння заварювати як чай і пити по 2-3 склянки на день, то це лікує нирки. Насіння також можна використовувати як глистогінний засіб.
1-й ведучий: Дякуємо Вам, Серафимо Казимирівно, за надзвичайно корисну інформацію.
2-й ведучий: Що не кажи, а гарбуз — незамінний овоч!
1-й ведучий: Дорогі наші друзі! Зараз ми з вами перемістимося до творчої лабораторії відомого на весь світ кухаря, який знає понад 100 і 1 рецепт приготування гарбуза.
2-й ведучий: Зустрічайте! Ектор Хіменес Браво!
Ектор Хіменес Браво: Вітаю! Мені дуже приємно, що ви мене запросили. І я з задоволенням розповім, що ж можна приготувати з цього оранжевого плода. Понад 300 страв! Пам'ятайте, що гарбуз після теплової обробки зберігає майже всі вітаміни та лікувальні властивості. Отже, гарбуз — це салати з гарбуза, дині, яблук, лимона; супи з картоплею; каші з рисом, варення, повидло, вареники, оладки, пудинги з родзинками та багато іншого, не менш смачного та корисного.
Моєю коронною стравою з гарбуза є пиріг, яким я хочу вас пригостити. Бажаючі, спробуйте цей шедевр просто зараз, прошу вас! Смачного! (Гостям подається справжній пірог)
1-й ведучий: Ніколи не думала, що з гарбуза можна приготувати такий ароматний і смачний пиріг! Наш гарбуз – прекрасний овоч,для насолоди та користі!
2-й ведучий: А є щось для радості та сміху?
1-й ведучий: Так, зараз подивимось. До вашої уваги пропонується рубрика "Новини культури."
Якраз зараз проходить репетиція в театрі.
2-й ведучий: А вистава про що?
1-й ведучий: Вистава про те, як парубок сватався до дівчини.
2-й ведучий: Вони одружилися?
1-й ведучий: Ні! Нареченого чекав сюрприз. Все зіпсував гарбуз!
Юнак, якому судився гарбуз,вирушав додому, вимушений був пригоститися ним, унаслідок чого інтерес до дівчини пропадав. Це було не образливо, а тактовно й мудро.
Давайте дивитися сценку.
Сценка із комедіі Григорія Квітки-Основ ‘яненко «Сватання на Гончарівці»
2-й ведучий: Час нашого ефіру добіг кінця.
1-й ведучий: Ми впевнені, що кожен з вас почув щось нове та корисне. А гарбуз завжди буде незмінним гостем на вашому столі.
2-й ведучий: Будьте здорові й до нових зустрічей! З вами були…