Сценарій свята для початкової та середньої школи "Порятунок Миколая"

Про матеріал
Виявляється, навіть у магічному світі добро і зло ведуть боротьбу. І навіть улюбленець усіх дітей Миколай, може потрапити у халепу. Та, звичайно, його в біді не покинуть, бо занадто багато очікувань та сподівань несе з собою Чудотворець.
Перегляд файлу

СНІГОВА КОРОЛЕВА  Нуууууууууудно! Господи як же нудно! Всі ці свята , всі щасливі всі веселі і такі нудні! Ніхто тобі не впаде, ніхто не влучить сніжкою в голову! Хоч би й один штурхнув іншого на ковзанці! Так ні! Всі ввічливі зробились! Лиш ходять посміхаються. Ха! А все тому, що скоро Святий Миколай прийде, подарунки принесе. Тому всі раптом такі чемні стали. Та, на щастя, це буде тривати недовго. От Миколай принесе подарунки, ці дітиська їх розпакуть – і знову нормальними стануть – почнуть битися, лінуватися, брехати. Нічого, я дочекась…

ОЛЕНЬ Знаєте, моя світлосте, я тільки одного не розумію: як Миколай дозволяє так себе обдурити? Чому він так сліпо вірить, що всі діти чемні?

Снігова Королева.  Ой, не знаю. А може йому його помічники ангели інформацію неправдиву дають? От якби він одного разу не прийшов до дітей. Як думаєш, це можливо?

Казкар  Ну, не знаю. Такого ще історія не пам’ятає.                                                     ОЛЕНЬ  Ага, історія не пам’ятає! А хто оті історії пише? Та ти їх і пишеш! От написав хоча би одну нормальну, де зло би перемогло!                                         КАЗКАР Так, так, і що би тоді з тобою сталося, якби дівчинка Герда тебе не звільнила?

 ОЛЕНЬ Ой, ну проце я не подумав.                                                                                 КАЗКАР Не подумав він! А мені треба добре думати, щоб щось написати.

СНІГОВА КОРОЛЕВА.  Ой, а знаєш що? Якщо Миколай сам не може розібратись в цих малих чудовиськах, то може ми йому допоможемо? Може допоможемо йому не прийти до них?

КАЗКАР Ви щось задумали, моя льодяносте?

СНІГОВА КОРОЛЕВА  Таааааак, хотілось би все зробити самій, але, на жаль, я не можу втручатись у справи небесні.

ОЛЕНЬ  То який план?                                                                                             СНІГОВА КОРОЛЕВА     А план такий! Ми звернемось за допомогою до вищого та нищого світу. Розкажемо їм справжню ситуацію з цими дітьми. Подивимось, як вони будуть захищати своїх. Подивимось, хто переможе – добро чи зло. Давай, біжи клич до мене в гості Ангелу і Демоніку. (Олень вибігає)  Ох, як я люблю, коли ці дві королеви сходяться на одній території.(потирає руки)

Заходить Демоніка, а за нею і Ангела.

 

Демоніка: Оооо. Які люююди! Сніжо це ти?! Як не вдало підстриглась ! А як поправилась! Ну прям міс страх 2017 .Ану йди сюди поздоровкаємось ( дає п*ять)

  Ангела: Що ти таке говориш?! Сніжо, ви як завжди прекрасні! ( кланяються одна одній)

Демоніка: Сюсі пусі! Прекрасні….  Ще й на «ви» Пхе! Чого звала?!

Ангела: А ти ж бо і не здогадалась!

Сніжна королева: Так, дівчатка, тихенько. Звала я вас через те що ваші підопічні дуже вже негарно себе ведуть.

ДЕМОНІКА Негарно? Та це ж чудово!!!                                                                                                         Ангела.: Сніжо, мої підопічні завжди чемні і хороші діти.

СНІГОВА КОРОЛЕВА. Так-так. А ви хоч розумієте, що ваші підопічні –це одні і ті ж діти. Просто вони чемні, Ангело, тільки тоді, коли це їм вигідно. А в інших випадках вони вже на боці Демоніки.

Ангела. Та що ти таке кажеш!

Демоніка: Та правду вона тобі каже. Твої дітки мене люблять більше, мене слухають більше. А знаєш чому? Бо вони пропащі! Бо я – їх королева!  А ще тому, що зі мною веселіше жити.

Ангела. Ви, шановні, дуже помиляєтесь. Так, Демоніко, ти часто схиляєш моїх дітей на свій бік. Але вони завжди знаходять в собі сили, щоб розпізнати зло і відмовитись від нього.

Демоніка. Ой, насмішила. Зло їм дуже пасує. Є тільки один день в році, коли твої дітки ніби-то чемними стають – в день Святого Миколая. А це значить, що я їх добре навчила брехати і хитрувати.  І більше того – я тебе розчарую, Ангело: якщо в серці живе зло – то ніякі сили його звідти не виженуть.                                                                   Ангела . А от і неправда. Добро завжди перемагає зло. Просто треба цього дуже захотіти. А якщо мої дітки і зроблять щось погане, то потім про це дуже шкодують.  ДЕМОНІКА  Це хто тобі таку дурню сказав?. Ні про що вони не шкодують! А коли заходять до мене в гості, в моє підземне царство, то їм там навіть дуже подобається! У мене навіть докази є! Сама подивись на своїх милих і хороших діток! (показує відео) Ну то що, твої?

АГНЕЛА Це просто слабкість. Але вона швидко минає. І тоді мої діти стають знову такими. Подивись. (показує відео)

ДЕМОНІКА   Ну і насмішила! Так не буває!

Снігова Королева. Ой, дівчатка, та годі сперечатись. Я пропоную, щоб кожна із вас довела свою правоту. Давайте підемо до ваших дітей і самі все побачимо. Кличте швиденько своїх помічників і в дорогу рушаємо.

Демоніка. Агов, Чортику, давай швидше до мене, робота є.

(Вбігає чортик)

 Чортик. Доброго здоров’я вам, моя господине. Радий вам служити.

Демоніка.  Ану, давай,пробіжись там по наших підопічних, переконайсь, що їхні серця давно зачерствіли.

Чортик.  Радий старатися, моя величносте. Дуже буду старатись ще когось навернути на нашу дорогу. Забіжу до пекла, візьму собі на допомогу ще молодшого Антипка.(вибігає)

Ангела.   Ангелику – Хоронителю, дуже я потребую твоєї допомоги. Прийди до мене,будь ласка.

Виходить Ангел-Хоронитель.

Ангел-Хоронитель      Доброго дня, вам, наша світлосте. Радий вас бачити.

Ангела      І я рада тебе бачити. У нас тут виникло спірне питання. Усіх цікавить, чи може добро поселитись у серці, в якому живе зло?

Ангел-Хоронитель      Якщо цього захотіти, то звичайно, що може.

Ангела.      А от вони не вірять.  Тому тобі потрібно іти до дітей і спробувати це довести, бо інакше ці сили не пустять до дітей Святого Миколая.

Ангел-Хоронитель.      Добре, я піду. Бо діти дуже чекають на Миколая. (виходить)

СНІГОВА КОРОЛЕВА      А нам тоді доведеться за цим поспостерігати. (виходять і сідають)

Вбігає Чортик з Антипком, всіх обнімає, ластиться до них і примовляє) 

Чортик     Мої ви хороші!  Мої ви рідненькі!  Як я вас люблю!                                                              

АНТИПКО                                                                                                                                                                                            Кажуть люди: чорт не спить. 
Та й не може спати, 
Поки між людьми він — 
Друзів буде мати.

ЧОРТИК
Діточок ось цих ми 
Всіх завжди пильнуєм, 
Як діло зроблять злеє — 
Усе собі нотуєм.
 

АНТИПКО
А такі бувають, 
Що брехати вміють, 
Старших не шанують, 
Все собі пустують.
ЧОРТИК
Для них в пеклі вже готова 
Сковорідка кольорова. 
У кайдани закуємо 
Із собою заберемо.                                                                                                                          

АНТИПКО                                                                                                                     У старих чортів робота

Гарна, легка, безтурботна.

Ну а я Антипко бідний

Щоби стати чортом гідним.

Цілий день з дітьми ганяй,

І на збитки намовляй.

Тож сваріться мої діти.

В пеклі будете горіти

 ЧОРТИК                                                                                                                             Наломаємо різок для нечемних, неохайних,

Неслухняних, злих діток

Й поскладаєм у куток.

                                                                                                                                                            То що, готові вже йти з нами?..... Тоді ми почекаємо.                                        

 (сідають біля королев) ________________________________________________________________________

 Діти в залі. Половина залу – глядачі. На стільцях, поставлених у ряд, прикріплені великі, вирізані з картону серця, а також – на стіні та в різних кутках залу. Звучить тиха мелодія, чути «биття серця». Ангел ходить від серця до серця, тихенько стукає в кожне, трохи чекає.  Не дочекавшись, відходить.

        За одним із сердець сидить дівчинка і читає. І ось  хтось  постукав у двері її  серця. Їй зовсім не хотілося відчиняти . Але стукіт не припинявся. Нарешті дівчинка підводиться,  відчиняє двері і питає:  

 Дівчинка                                                                                                                                   - Хто там?

 Ангел     - Це я, Ангел.

 Дівчинка     - Ангел? До мене?!

 Ангел - Так, до Тебе.  Я маю звістку від  Ісуса. Він дуже хоче прийти  до  твого серця.

 ДІВЧИНКА- Заходь,але  я не можу повірити, що Ти прийшов до мене! (Ангел заходить).

 - Ти погостюєш в мене?                                                                                              АГНЕЛ - Якщо ти хочеш, - так.

 ДІВЧИНКА  - Звичайно хочу! Ой, вибач, мені  дуже  соромно за те, що в моєму  серці  таке безладдя . Але  я  сподіваюся, що для тебе в моєму серці знайдеться місце.

     Стукіт в двері.                                                                                                                                      ДІВЧИНКА     - Ой, хто там?

ГРУБІСТЬ   - Це я. (Звучить грубий голос)

ДІВЧИНКА - Хто ти?                                                                                                        ГРУБІСТЬ. – Я - твоя Грубість.

ДІВЧИНКА  - Ти звідки взялася? (З обуренням)                                                                                                                             ГРУБІСТЬ - А я вже давно живу в твоєму серці. Пам’ятаєш, як ти неввічливо відповідала бабусі, коли вона попросила прибирати у своїй кімнаті?                                                                                                                                         ДІВЧИНКА  - Так, пам’ятаю, але це було дуже давно. (Розгублено)

 ГРУБІСТЬ  - Давно, але пробачення ти так і не попросила!

     Дівчинка сумно відходить і каже Ангелові:

  ДІВЧИНКА   - Нічого, у мене є ще місце у серці.

     Стукіт у двері.

 ДІВЧИНКА    - Хто, хто там?

 ОБРАЗА      - Це я, твоя Образа.

 ДІВЧИНКА     - Образа?!(велике здивування)

ОБРАЗА.  Невже ти здивована так довго мучусь тут від ненависті. Пам’ятаєш, як  холодним  зимовим днем ти з  Оленкою  йшли зі школи додому. Оленка  була тепло одягнена. На ній була тепла шубка і рукавички. А ти  в школі забула рукавички, тому портфель несла в голій руці.

ДІВЧИНКА        - Рука в мене замерзла страшенно і я попросила дати мені рукавички. Але подруга відмовила і я на неї сильно образилась. 

Стукіт в двері     

ДІВЧИНКА      - Ой! А ти хто така?

ЛІНЬ      - Я – твоя Лінь.

ДІВЧИНКА      - Ти звідки взялася?

ЛІНЬ      - А я тут давно… Ще з того часу, коли ти пішла у 1-й клас. Відтоді, як ти не хочеш стелити за собою ліжко, складати увечері портфель до школи.  Скільки разів мама просить  тебе прибрати у своїй кімнаті? А як важко тобі  помогти  бабусі  зібрати  малину на городі,купити у магазині хліба ?!  І  ще  багато чого іншого ти не хочеш робити…

      Дівчинка мовчки опускає голову і відходить.

     Аж знову стукіт у двері.

ДІВЧИНКА            - А ти хто?

ЗАЗДРІСТЬ      - Я-твоя Заздрість.

ДІВЧИНКА      - Хіба я колись заздрила?

 ЗАЗДРІСТЬ     - А пригадай, що ти відчула, коли вчителька похвалила Настю після контрольної роботи? Та й не дуже ти раділа, коли побачила новий планшет Лілі. І зовсім у тебе настрій пропав, як найкращу твою подругу Віку взяли на олімпіаду, а тебе ні. Хіба ти не заздрила?                                                                                                                                        ДІВЧИНКА  - Так, було. Але я вже забула про це. (звертається до Ангела) Ти не йди, може я ще знайду для тебе місце у своєму серці.)

 Стукіт.

ДІВЧИНКА      - Може це вже хтось добрий прийшов?

СКУПІСТЬ      - Так – так… Це я - твоя  Скупість .(Непривітно)

ДІВЧИНКА      - І ти тут ! Що ж я такого зробила?

СКУПІСТЬ      - Зараз, зараз , пригадаю. Не дала подружці іграшку…Не позичила Катрусі запасну ручку…З’їла всі цукерки, якими вгостив іменинник  Олег.           

ДІВЧИНКА       - Не хочу, не хочу вас чути.(Закриває вуха  і відходить).

      Дівчинка опускає голову ще нижче і повертається до Ангела:

ДІВЧИНКА      - Пробач мені, Ангелику. Напевно через те, що в мене так багато недобрих гостей, ти не зможеш залишитися в моєму серці.

АНГЕЛ      - А більше в тебе немає місця в серці?

ДІВЧИНКА      - Є ще, але зовсім трішки, тому тобі буде там тісно. Але якщо ти погодишся, я радо віддам це місце тобі…

АНГЕЛ      - Звичайно, погоджуся! (обіймає дівчинку)   

ДІВЧИНКА      - Як добре, що ти залишився… Тепер треба подумати як позбутися цих непроханих гостей.

 

ПІСНЯ «ДЕ ТИ ЩАСТЯ»

 

АНГЕЛ   А ти лягай, відпочинь. А тоді подумаємо.                                                                                                                                  Звучить музика. У дівчинки закриваються очі і вона засинає. Ангел встає і «чаклує» над усіма поганими. Вони знімають з себе чорний одяг.

 

Звучить пісня «Всеодно добро переможе зло»                                         

 

ДІВЧИНКА           - Ой! Невже я заснула?!.. Треба ж таки щось вирішувати з тими гостями!

     Рішуче встає і підходить до гостей      -                                                            ДІВЧИНКА. Ану геть забирайтеся із мого… серця… Ой, а ви хто такі?

ЛАГІДНІСТЬ      - Я – Твоя Лагідність. Якщо ти не заперечуєш, то я дуже хотіла б залишитися у твоєму серці.

ДІВЧИНКА      - Звичайно, залишайся.

      - Дивно, адже тут була моя Грубість. Куди вона поділася?                                                                                                                                         ДІВЧИНКА  - Тоді ти, Образо, виходь,  і то швидко.

ПРОЩЕННЯ      - О ні, я не Образа ,  я  Прощення. Я також хочу залишитись у твоєму серці. Можна?

ДІВЧИНКА      - Звісно, що так. Але я нічого не розумію?(дуже здивовано). Тепер потрібно прогнати Лінь.    

ПРАЦЬОВИТІСТЬ      - Але я  не Лінь.

      - Я – Твоя Працьовитість.

ДІВЧИНКА      - Ти? (здивовано). А де ж поділась Лінь? Що за дивні переміни?А ти тоді хто?

ЩИРІСТЬ      -  Я – твоя Щирість.

ДІВЧИНКА      - Але тут була Заздрість, яка так багато мені пригадала. І ще й тішилась з того. Де ж вона тепер? (здивовано)

 

ЩЕДРІСТЬ     А  я тепер твоя Щедрість.  Знаю, що у тебе добре серце. Любиш своїх рідних, допомагаєш їм, маєш багато друзів, вмієш ділитися з ними.

      - Але ж я…(повільно)                                                                                                               Аж тут зайшов Ангел.

АНГЕЛ-ХОРОНИТЕЛЬ      - Часто буває, що хтось дуже хитрий намовляє нас  до поганого. Та Ангел-Хоронитель йде на допомогу тому,  хто його просить.  А ти молодець, бо визнала свої  помилки.                                                                                                                                             

ДІВЧИНКА         - Ангелику! В мене такі чудові переміни відбулися! Ти можеш залишитися в мене на довше!  Грубість, Образа, Лінь , Заздрість і Скупість кудись зникли з мого серця, а замість них з’явилися Лагідність, Прощення, Працьовитість ,Щирість і Щедрість!

АНГЕЛ      - Я знаю. Це тому, що ти дуже  хотіла, щоб я залишився (обіймає дівчинку).

 

Виходять королеви.

Снігова Королева.     Так, Ангело, схоже, що ти таки перемогла.

Ангела.     Це не я перемогла, а добро перемогло. То що, Демоніко, не будеш ставати на дорозі Святому Миколаю?

Демоніка.   Ой, Ангело, тобі просто цього разу пощастило. Якесь дітисько безхарактерне попалось.

Ангела.  Демоніко,та просто визнай це і все. 

Демоніка    Та добре вже, твоя взяла. 

 

ПІСНЯ «ПРОМІНЧИК ДОБРОТИ»

 

 НАСТЯ

У світі завжди протилежності є:
Хороший — поганий, є добрий і злий.
Та кожен життя проживає своє,
Як вміє. А ти в цьому світі який?
Ти радість даруєш, добро в світ несеш?
Та щиро й сердечно в біді співчуваєш?
Чи, може, з гординею в світі ідеш
Та зла своїм рідним та близьким бажаєш?

  

ВІКА                                                                                                                                                                    Ти, може, привітний і добрий з людьми,
Усмішку, як сонечко людям даруєш?
У світ для добра всі приходимо ми,
Можливо і ти добротою дивуєш?
Чи зло заподіяти всім норовиш:
Украсти, збрехати, образити можеш?
І з демоном зла ти по світу летиш…
Затям — так робити негоже!

 

НАДЯ Л.                                                                                                                                                    Бо зло до серденька притягує зло,
Сім бід за собою людині приводить.
Не видумка це, а так завжди було.
Усім чорна сила в житті дуже шкодить.
Бо наслідки просто жахливі несе.
Загрожує бідами, карою висне.
То ж добре подумай і зважуй усе,
Чи варто в собі нести зло ненависне?

ХРИСТЯ                                                                                                                                                 Не лінуйтесь робити добро,
Лише зла не бажайте нікому,
Бо воно, як велика гора,
Стане вам на шляхові земному.
 

КАТЯ                                                                                                                                                         І заступить навколишній світ,
Зробить серце жорстоким, холодним.
Ви з любов’ю живіть з юних літ,
Будьте чуйним, веселим і добрим.

 

ВІТА                                                                                                                                                            І старайтесь робити добро
День і ніч, і у кожну хвилину.
Щоб серденько, як сонце, цвіло,
Це щасливою робить людину!

 ДІАНКА 

Правда в світі є дуже проста:
Сонце землю теплом зігріває.
А людину – її доброта,
І любов у житті прикрашає.

Дівчинка. То що ми варті того, щоб до нас завітав Миколай?

Агнел    Ну, звичайно, що він до вас прийде. Чуєте, це вже ,мабуть, він до нас наближається.             

 ПІСНЯ «РОБІТЬ ДОБРО»                                                                                                                         

АНГЕЛ                                                                                                                                            Хуртовина виє, плаче,

 Ліс закидала сніжком. (Дзвонить)

 Що там? Сани... Коні скачуть...

 Хтось на санях із мішком. 

 

Заходить Миколай з Ельфами.

МИКОЛАЙ                                                                                               День вам добрий, день вам гарний,
Але трохи незвичайний.                                                                                                                                                                     Нині рівно рік минув,
Як на землі у вас я був,
Як дітям дари я давав,
До праці усіх закликав.
 

ЛІСОВИЙ ЕЛЬФ 1  Ууууух, як же тяжко було до вас добиратись!  Снігова Королева так дороги позамітала, що ми боялись заблукати в лісі. А ще всякі там Антипки нам заважали – подарунки дитячі хотіли вкрасти.     

ЛІСОВИЙ ЕЛЬФ 2     Але ми пильнували. Ми ціле літо трудились, щоб іграшки дітям зробити. Тому не могли підвести Святого Миколая.       

АНГЕЛ     За це ми вам дуже дякуємо.                                                                                                                                                                  

ЛІСОВИЙ ЕЛЬФ       1                                                                                                  

Ой пішла зима в танок, вітром дунула в ріжок.

Вся природа, як чарівна казка.

Саме в цей святковий час Миколай прийшов до вас

І зійде на діток божа ласка.

 

ЛІСОВИЙ ЕЛЬФ     2                                                                                                    Миколай приніс в торбинці чемним діточкам гостинці.

Всі радіють і співають Миколая закликають.

Подаруночки святкові нам несе зима безкрая.

А ще пряники медові від Святого Миколая.

 

ВІРШІ ДІТЕЙ ДО МИКОЛАЯ

ХРИСТЯ                                                                                                                                        Свято Миколая святкуємо в цей час,
Здійснились всі мрії, Миколай у нас.
Здійснились бажання всієї дітвори,
Він приніс малятам дарунки свої.

ДІАНКА                                                                                                                                         Любий Миколаю, прощення прийми,
Будемо слухняні, будем чемні ми.
Будем пам’ятати заповіді всі,
Хочемо ми жити в щасті і добрі.

СОЛОМІЯ                                                                                                                                        Який ти добрий, Миколаю,
Даєш нам все, що ми бажаєм.
Даєш нам голосочок
До гарних співаночок.

СОФІЙКА                                                                                                                                                                                            А ми тобі співаєм,                                                                                                                                             бо ще журби не знаєм.
Бо ти добрий, Миколаю,
Даєш нам все, чого бажаєм.                                                                                                         

ПІСНЯ ПРО МИКОЛАЯ          

ДОШКІЛЬНЯТА                                                                                                                          

Інночка                                                                                                                                               Він ходить від хати до хати, 
Питається мами і тата: 
Чи є у вас чемна дитина, 
Дівчатко мале чи хлопчина? 

Для кожного має в торбинці 
Найкращі у світі гостинці. 
А хто без кінця бешкетує, 
Тим лиш різки дарує.                

ВЛАДИСЛАВ                                                                                                                               Я Святого Миколая
У віконце виглядаю
Жду даруночків багато,
Бо я слухав маму й тата.

Мій Святенький Миколаю
Приходи скоріш,благаю.
Я до тебе помолюся
І тихенько пригорнуся.
Щастя дай моїй родині
І коханій Україні!                                                

ДІАНКА       Любий Отче Миколаю, 
Ти усе про мене знаєш. 
З висоти небес спустися, 
Серця лагідно торкнися, 
Освяти його Любов’ю, 
Подаруй душі здоров’я. 
Буду чемна і слухняна, 
Все робитиму старанно. 
Хочу, Отче, як і Ти, 
Мир і Радість всім нести. 

АНГЕЛ А чи знаєте ви, скільки листів отримує Святий Миколай від дітей? А давайте разом подивимось на ці листи. (перегляд)

МИКОЛАЙ      А тепер малята отримуйте заслужені подарунки. (разом з Ельфами роздає подарунки)

Миколай

Ось, слава Богу, все роздав,
Що міг, і що з собою взяв.
І десь за рік я знов прийду,
То може більше принесу.                                                                                                      

ЛІСОВИЙ ЕЛЬФ  2

Швидко мчиться часу лік.

Знов прийдемо  через рік.

На велике світле свято.

З Миколаєм вас, малята!                                                                                                  

ДІВЧИНКА   Ой, як добре, що все добре закінчується. Тепер я чудово знаю, що бути добрим – це не так складно. А головне, що коли ви відпустите всі образи,  відкинете заздріть, переможете лінь і пустите світло у своє серце, то ви самі станете набагато щасливішими. Адже, для щастя багато не треба.

ЛІЛЯ

Що треба для щастя?-Це вічне питання,

І відповідь, мабуть, нелегко знайти

Для щастя потрібне взаємне кохання

Людина,  з якою б весь світ обійти.

НАДЯ Ш.

Що треба для щастя? – Не гроші, не слава,

Не золото, срібло, не чистий кришталь.

Бо щастя найбільше – усміхнена мама

І татове слово, незламне як сталь.

НАДЯ Л.

Що треба для щастя?- Лиш вірного друга,

Який не покине тебе у біді,

Який порадіє з тобою, а в тугу

Утре твої сльози на мокрій щоці.

НАСТЯ

Що треба для щастя?- Не модні планшети,

Новий телефон, гарний одяг, взуття,

Не пізні гулянки, шикарні бенкети,

А щира людина і дружна сім’я.

ВІКА

Що треба для щастя? – Мабуть, зовсім трішки.

Лиш бачити сонце, радіти зорі,

Лиш кожного ранку піднятися з ліжка,

І мирного неба над нами вгорі.

 

ПІСНЯ «ЩАСТЯ»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
19 лютого 2022
Переглядів
291
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку