Сценарій святкового концерту до Дня вишиванки

Про матеріал
День вишиванки – свято, яке за роки пройшло шлях від флешмобу чернівецьких студентів до культурної події міжнародного рівня. Мета свята полягає у тому, щоб українці змінили або доповнили звичайний одяг національною вишиванкою. Сьогодні на вишиванку по іншому подивився цілий світ. В сценарії розповідається історія виникнення вишиванки. Демонстрація національного вбрання супроводжувалась розповіддю про особливості та неповторність вишиванок в різних регіонах України.
Перегляд файлу

Свято вишиванки.(В-2)

001.Пісня «Вишиванка»

002.Вихід ведучої

В.1.

Ми справжні українці,  ми гідні нащадки наших славетних пращурів, що свято бережемо духовну спадщину наших прадідів. Зараз у нас відроджується традиція одягати на свято вишивану сорочку, і не лише на свято. Що це – мода?

В.2.

Сподіваюсь, що це не мода , адже мода змінюється. А вишивана сорочка була, є і буде оберегом для кожного з вас, адже в ній – тепло рук рідної вам людини, в її орнаменті не просто хрестики, а символи, що оберігають вас, в ній – сила, тепло, життя.

В.1.

Нас, українців, по вишивках і чарівних рушниках-оберегах упізнають в усьому світі.

В.2.

Хліб і рушник — одвічні людські символи. Хліб-сіль на вишитому рушникові — то висока ознака гостинності українського народу. Кожному, хто приходить із чистими помислами, підносили цю давню слов'янську святиню.

 

003. Пісня хліб та сіль (виносять на рушникові і вручають директору)

004.

В.1.

Ми живемо з вами в Україні, чудовому й благодатному краї. У нас чарівна природа, казкові ліси й загадкові поля, безмежні степи, сині моря, повноводні річки, цілющі джерела, родючі грунти – це наша матінка Земля. З давніх – давен наші предки глибоко шанували ясне Сонце, живу Землю, рідну Матір, святу Берегиню, вічне Дерево життя.

В.2.

Любі гості, а без чого не обходиться жодне веселе свято? Звичайно без пісень, таночків та жартів. На наше свято завітали ця чудова весняні дівчина. Зустрічайте наших дівчат з хореографічним номером «Соловей»

005.                               

006

В.2.

Мабуть, ніколи ми не зможемо довідатись, хто і коли вперше здогадався втілити в узорний мотив красу рідної природи, свої переживання та відчуття, бо тканина і нитки недовговічні і наука не може точно визначити час виникнення цього прекрасного мистецтва. Адже зразки народної вишивки в музеях Європи відносять до п’ятого століття нашої ери, а пам’ятки української вишивки, на жаль, збереглися лише за кілька останніх століть.

007. Історія виникнення вишиванки (відео)

В.1.

По тому як вишита сорочка можна говорити про походження і статус власника. Були сорочки різні: повсякденні, святкові, пожнинні, але особливе місце належить весільній вишиванці. Вона одягалася всього один раз за життя, а потім ховалася у скриню, захищала сім’ю від негараздів.

 Вишиванка високо цінувалася серед наших пращурів. На Чернігівщині знайдені найдавніші лляні сорочки, які прикрашені унікальними вишитими візерунками. Витоки вишивання сягають Скіфської доби. Там же на Чернігівщині були знайдені 4-ри металеві фігурки чоловіків датовані 6-м століттям  н.е., вони мають широку вишиту смужку.

В 11 столітті на території майбутньої України поширюється техніка гаптування – золоте шиття. В 14-му в моду входить шовкова вишивка.

Вишиванки козаків шилися шовком з додаванням золотої та срібної ниток. Такі сорочки носили міщани і купці.

На межі 19 та 20 століть вишивана сорочка відривається від традиційного костюму і її починають носити в поєднані з європейським одягом. Започатківцем вдягання вишиванки під піджак вважається Іван Франко.

Термін вишиванка поширився в радянські часи, в народі такого слова не існувало, вживалося словосполучення вишита сорочка, кошуля або просто сорочка.

Мода на вишиті сорочки припала на 20-30 роки в період українізації.

Хрестик не відноситься до традиційних способів. Ця вишивка прийшла з Європи в 19-му столітті і поширилася завдяки компанії Генрі Брокара: дешеві куски мила загортались у обгортки зі схемами вишивання хрестиком.

Першу сорочку для новонародженого перешивали з батьківських речей. Вважалося, що в одязі батька і матері укладена позитивна енергетика, яка захищає від хвороб, недобрих людей, злої долі. В непомітному місці вишивали червоний хрест.

Вишита сорочка – це не просто гарний одяг , це історія і культура цілого народу. Вишивані сорочки різноманітні навіть за кількістю орнаментів. Буковинські сорочки квітчасті і пишні, а значить і важчі.  Буває, що вага сорочки сягає 10 кг, через бісер, яким оздоблювали вишиванки. Якість та кількість сорочок вказувала на добробут родини. У звичайної дівчини в скрині було біля 30 сорочок, а у заможної могло бути більше 60-ти. 

 Вишиванку берегли більше ніж гроші, бо вона була оберегом і захистом.

008.

В.2.

Здавна українським дівчатам були притаманні неповторна врода, світлий розум, ввічливість, багата фантазія і звичайно ж , велика шана, любов і повага до рідного краю. Такі риси є і в наших дівчат.

Розмаїта кольорова гама українських народних вишивок, але переважають у них два кольори — червоний та чорний. Синонімом першого є любов, а другого—журба; радість і смуток, веселість та печаль. Ці почуття в житті органічно пов'язані.

009  Вірш

Ту сорочину мама вишивала,
Вплітала думи й мрії непрості.
Любов свою і серденько вкладала,
Щоб оберегом стала у житті.

І ти вдягни сорочку-вишиванку,
Щоб захистить себе від горя і біди.
І зустрічай в ній ранок у серпанку,
І гордо в ній по білім світу йди.

Бо вишиванка – це традиція народу,
Його культура, потяг до краси.
Вона тепер диктує в світі моду
І ти її із гордістю носи.

Бо ми – народ, ми в світі – українці,
В нас мова – красивіша серед мов,
На рушникові – щедрі паляниці
І нас у світі ворог не зборов!

010  В.1.

Наші пращури вважали, що сорочка має чарівну силу, захищає від ворогів, тобто сорочка була оберегом.

У народі існувало таке повір’я, що починати шити сорочку можна лише у чоловічий день, краще у четвер, бо, як почнеш у середу, вона негарна буде.

У житті всіх чоловіків є, як мінімум кілька днів, коли вони обов’язково одягнуть вишиванку. Мабуть сьогодні найприємніший із цих днів. А дівчата красиві та привабливі у вишитому вбранні завжди поряд.

  В.2.

Сьогодні на вишиванку по іншому подивився цілий світ. Подивився і закохався. Тож тепер наші національні мотиви  бачимо в колекціях відомих модельєрів. Вишиванку помітили дизайнери французького модного дому Валентино і Гуччі.  Журнал «Вог» визнав українську вишиванку модним трендом сезону. Чимало зірок світового рівня, зокрема Клаудія Шиффер, Ніколь Кідман, Демі Мур, Холлі Беррі, Сальма Хаєк, Сандра Буллок обирають саме український національний одяг.

    А ми представляємо до вашої уваги нашу невелику колекцію вишиванок. Деякі з них є авторськими роботами і сьогодні ми можемо  їх спостерігати у нашій залі. Зараз ми побачимо різноманіття українського вишитого вбрання.

011. (дефіле)

  В.1.  

 Відомою на всю Україну була чоловіча так звана чумацька сорочка – з широкими рукавами, де вишивкою оздоблювався лише комір. (Цікаво, що такий рукав служив своєрідним прапором для подачі сигналу при переправі через дніпровські пороги). Чумацькі сорочки завжди добірно вишивалися. Комір здебільшого — лиштвою, пазуха — вирізуванням, а рукава вирізуванням з лиштвою.

У Запорізькій області використовували всі основні геометричні фігури та їхні поєднання. 

  Наш Запорізький край славиться майстринями-вишивальницями. Це відомі на всю Україну і поза її межами Світлана Ігнатченко, Ірина Дерибас, Любов Опанасенко, Надія Денисюк.

Стародавніми класичним техніками на Дніпропетровщині було вишиття низзю та ажурними мережками. Вишивки хрестиком здебільшого геометричні, а також рослинні, що набули геометричного характеру. 

Вишивка Полтавської області характеризується стриманістю тонів. Найчастіше можна побачити вишивку білим на білому, в деяких випадках блакитним, коричневим, сірим і червоним кольорами ниток.

На Київщині переважали рослинні мотиви – грона винограду, гілочки з ягодами, квіти, шишки хмелю. Основний колір вишивок – червоний, а чорний лише підкреслює малюнок, обрамляючи його. У цьому регіоні використовувалися різні техніки вишивання: хрестик, мережки, гладь, набирування.

Характерний для Харківської губернії мотив вишивки – "Дерево життя". Під мотивом "Дерева" знаходився або зиґзаґоподібний орнамент (меандр), що символізував підземну воду, або квіти, перевернуті голівками донизу, котрі символізували підземний світ.

У Донецькій області вишивки вирізняються теплою гамою кольорів. У них багато сонця, більше червоного кольору, ніж чорного. Орнаменти яскраві, чорно-червоні на світлому тлі. Якщо були рослинні мотиви, то це пишні квіти, цілі букети і дерева. Зображали й птахів. На весільних рушниках, наприклад, птахи сприймаються як елемент чарівності, казковості.

Здавна українська вишиванка вважалася не просто святковим, оригінальним вбранням. Їй приписувались чарівні властивості, вона вважалася своєрідним оберегом, скарбницею народних вірувань, духовних спонукань та інтелекту.

Особливість борщівської вишиванки, якій уже понад 5 століть, — у чорному кольорі її взорів. Виникнення її пов’язують із трагічними подіями, що трапились у XV–XVIII століттях. На Борщівщину постійно нападали турки й татари, під час одного з набігів у кількох селах було вбито всіх чоловіків... Дівчата й жінки важко переживали втрати, оплакуючи свою гірку долю, й заприсяглися, що носитимуть жалобу за загиблими упродовж кількох поколінь. Вони поклялися одягати сорочки з чорною вишивкою на весілля та інші свята. Кажуть, що саме ті жінки, які вишивали такі сорочки у 20-30-х роках минулого століття, були останнім поколінням, пов’язаним цією присягою. Але ж вишивання таких сорочок не припинилося.

012

В.2.

Що не кажіть, а Україна славиться красунями. Дякуємо нашим моделям за чудову демонстрацію національного вбрання, вишиванок.

  А зараз у нас – кульмінація свята: для великої армії фанатів, ми запросили зоряний, неповторний гурт, який закохав в себе з першого виступу, і вже став відомим вам своїм мистецтвом української народної пісні, гурт «Без обмежень» з неменше відомою та чаруючою композицією,  зустрічайте..

013. Поет: Микола Сом    Композитор: Оскар Сандлер    пісня «Вишиванка».  Ваші оплески

014

В.1.

 Хай у ваших оселях розквітне калина, оживуть птахи й квіти на полотнах!

В.2.

Ми з вами усі - українці, яких об'єднує у велику родину любов

В1. до рідної землі,

В2. до пісні,

В1. до вишивки.

В2. Дякуємо вам усім, що прийшли нас підтримати, підтримати вашим одягом, вашими оплесками, вашими посмішками. На цьому наш захід завершено.

 

 

 

docx
Додано
25 травня 2023
Переглядів
333
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку