Сценарій "Свято гарбузової каші"

Про матеріал
Сценарій осіннього свята гарбузової каші для початкової школи.Мета заходу- розширити знання учнів про гарбуза.Ознайомити зі стравами з цього корисного овоча.
Перегляд файлу

Свято гарбузової каші

Сценарій

 

Ведуча 1.  Осінь…  

Коли вона загляне в сад -

Наллється соком виноград,

І пізні яблука ранет

Солодкі стануть, наче мед.

 

 Коли огляне баштани —

 Надмуться гордо кавуни

 І запишається в хустках

 Товста капуста на грядках...

 

                                   

Гарбуз.

І я – гарбуз-гарбузище –

Випнув животище,

Навкруг себе  позираю,

Всіх у гості зазиваю.

 

Ведуча 2. В останні дні осені вже влежаний Пан Гарбуз і ми, ведучі сьогоднішнього дійства, запрошуємо всіх на незвичайне свято – свято гарбузової каші.

 

Ведуча 1. Що ж це за пан Гарбуз у нас такий, що всі його так шанують і в гості до нього поспішають?

 

Ведуча 2. А ти знаєш, що гарбуз є головним на городі?

 

Ведуча 1. Чула-чула, що він там регулярно походжає і своє господарство оглядає.

 

 

Інсценізація «Ходить гарбуз по городу».


 

Ведуча.

 Ходить гарбуз по городу,

Питається свого роду:

 

Гарбуз.

– Ой, чи живі, чи здорові

Всі родичі гарбузові?

 

Ведуча.

Обізвалась жовта диня,

Гарбузова господиня:

 

Диня.

– Іще живі, ще здорові

Всі родичі гарбузові!

 

Ведуча.

Обізвались огірочки,

Гарбузові сини й дочки:

 

Огірки.

– Іще живі, ще здорові

Всі родичі гарбузові!

 

Ведуча.

Обізвалася морквиця,

Гарбузовая сестриця:

 

Морква.

– Іще живі, ще здорові

Всі родичі гарбузові!

 

Ведуча.

Обізвались буряки,

Гарбузові свояки:

 

Буряки.

– Іще живі, ще здорові

Всі родичі гарбузові!

 

Ведуча.

Обізвалась бараболя,

А за нею і квасоля:

 

Бараболя і квасоля.

– Іще живі, ще здорові

Всі родичі гарбузові!

 

Ведуча.

Обізвався старий біб:

 

Біб.

– Я піддержав увесь рід!

– Іще живі, ще здорові

Всі родичі гарбузові!

 

Вклоняються, виходять.


 

Ведуча 2. Гарбуз вважається однією  з найдавніших харчових рослин. Власне кажучи, гарбуз, як і кавун, і не овоч зовсім, а справжнісінька ягода, але ми вже звикли вважати його овочем. 

 

Ведуча 1. Найпершу згадка про гарбуз, вірніше про посудину з неї – калабасе, датовано вісьма  тисячами років тому.

 

Ведуча 2. Жителі Мексики розводять гарбуз вже 5 тисяч років, він був відомий і древнім єгиптянам, а давні греки і римляни робили з гарбуза пляшки для води і вина. У Європу гарбуз потрапив лише на початку 16 століття, перша згадка про нього значилася в одному з лікарських порадників 1543 року.

 

Ведуча 1.Слово гарбуз має тюркське походження. У дослівному перекладі із багатьох східних мов воно означає «огірок», а точніше – «ослячий огірок». З персидського XAR – це осел, BUZA – огірок. Поляки, як і ми, кажуть «harbuz», а от від чого походить російське слово «тыква», не можуть пояснити навіть самі росіяни.

 

Ведуча 2. У відомій казці Шарля Перро добра фея, збираючи Попелюшку на бал, перетворила гарбуз на карету. І це не випадково, адже гарбуз – найбільший з усіх існуючих овочів на Землі. Зустрічаються екземпляри вагою 200 і більше кілограмів, а не так давно в США вирощений гарбуз – рекордсмен, чия маса склала – 302 кілограми.

 

Ведуча 1. В той же час можна зустріти і малючки – гарбузи, незвичайно красиві і витончені, химерних форм і різноманітних забарвлень. Це так звані декоративні гарбузи.

 

Ведуча 2. Офіційну реєстрацію рекордних гарбузів, вирощених в Україні, започаткувала у 1997 році «Книга рекордів Волині» з ініціативи її автора і видавця Петра Кравчука. Згодом ініціативи  того ж Петра Кравчука було оголошено всеукраїнський щорічний конкурс з вирощування рекордних гарбузів.

 

Ведуча 1. Згідно з  офіційним  виданням «Реєстр рекордних українських гарбузів» на першому місці значиться  гарбуз вагою 131 кг 700 г, який виростив у нинішньому, 2014 році,  Абрамович Григорій Миколайович  із с. Люб'язь Любешівського району  Волинської області.

Ведуча 2. В  Україну гарбуз потрапив також  на початку XVIстоліття. Зайняв своє почесне місце у господарстві,  народній медицині, кухні та обрядовості. Він так уже прижився на українській землі, що увійшов у фольклор як свій рідний.

Ведуча 1. Саме з гарбузом пов'язаний старовинний український звичай. Якщо до дівчини сватався хлопець, який їй не подобався, то вона підносила йому гарбуза. Всі ми пам'ятаємо «Сватання на Гончарівці» і дурного Стецька з гарбузом, і ще одного горе-героя – конотопського пана сотника Микиту Уласовича Забрьоху із повісті «Конотопська відьма», якому теж піднесла печеного гарбуза гарна дівчина Олена.

 

 ( У дверях з’являються Уляна та Стецько)

Стецько. Та куди ж ти тікаєш від мене? Тут же чужі парубки! Чи ти забула, що ти за мене просватана?

 

Уляна. Та я тебе не люблю!

 

Стецько. Дарма.

 

Уляна. Я за тебе не піду.

 

Стецько. Дарма.

 

Уляна. Стецько! У тебе не всі дома.

 

Стецько. Дарма, батько казали, що до вечора всі посходяться.    

 

Уляна. Добре, Стецю, я дам тобі останній шанс. Як відгадаєш загадки – так і бути, піду за тебе.

 

Стецько. Пхі, налякала. Відгадуватиму! Але це я тобі зараз покоряюся, а після весілля… Ух! (Замахується на дівчину)

 

Уляна. Ну,  тоді починаємо. Друзі, допоможіть мені зі Стецьком розібратися!

 

Виходять овочі

Диня.

Я на грядці сонцем сяю.

Родичів багато маю.

Мене, гарну  господиню,

Знаєш, Стецю? Хто я?     

 

Стецько. Чого причепилася? Тільки Уляну знаю!

 

Огірочки    Ми зеленої всі масті,

Всі довгасті і смугасті,

Прив’язали нас в рядках

На зелених ланцюжках...

Ми городу  сини й  дочки,

Люди звуть нас …

 

Стецько. Відчепіться, а то батька погукаю!

 

Морква.

В темній я живу коморі.

А коса моя на дворі.

Я всім овочам  сестриця

Мене звати...    

 

Стецько. НЕ знаю я тебе! Тільки бачу, що патлата!

 

Буряки.

Ми цукрові, ми кормові

Є брати у нас столові

В полі ми ростем рядками

Люди звуть нас...     

 

Стецько. Чудні які!

 

Картопля     Мене смажать, мене варять,

Хоч отрутою і кроплять.

Всі мене їдять і хвалять.

Звати як мене?        (Картопля)

Стецько. Та я теж  все їм. І сидів  - їв би, і спав – їв би…

 

Наче аж наступають на Стецька Квасоля і Біб

Квасоля        Не стелюся спати долі,

А деруся  завжди вгору. Я -...     

 

Біб

              А за нею старий дід

              Всюдисущий смачний  …

            

           Стецько.

          НЕ знаю вас і знати не хочу! Женитися хочу!

 

Виходить Гарбуз

             

Гарбуз.

Я боки  на сонці грів,

Літній дощик  мене мив.

От і виріс я  такий –

Солоденький і смачний!     

 

Стецько. Тю! Та це ж гарбуз! То ти мені одказуєш, Уляно?

 

Уляна. Еге ж, Стецю. Добре, хоч це ти зрозумів!

 

Бере в руки гарбуз і дає Стецькові.

 

Стецько. Дурна! Ось я піду  батькові розкажу!

 

Виходить. Потім повертається, разом з Уляною і овочами кланяються глядачам.

 

 

Ведуча 2. От бачите, гуртом добре будь-яка справа робиться. Не віддали Уляну за нелюба!

 

Ведуча 1. А бачили, яка в пана Гарбуза гарна господиня? Напевне, довго вибирав. 

 

Ведуча 2. А давай у нього самого спитаємо.

 

Ведуча 1. Давай.

 

Ведуча 2. Пане Гарбуз, як вам пощастило таку гарну господиню мати – прекрасну диню?

 

Гарбуз. О, це цікава історія. Таки трохи перебирав, але не прогадав.

 


Ведуча.

Жовтопузий пан гарбуз,

Підкрутив зелений вус.

По городі походжає – 

Собі пару підбирає.

Морква косу розчесала

Й Гарбузу таке сказала:

 

Морква

–Ой, Гарбузе-Гарбузоньку,

Візьми мене –дівчиноньку!

Я струнка і кучерява.

Буду тобі для забави.

 

Гарбуз

Ні! Морквиця не годиться,

Бо худа і жовтолиця.

Та ще й хвалиться собою

І пишається красою.

 

Морква

Не худа я, а струнка!

Піду за пана Буряка!

 

Ведуча.

Картоплина підкотилась,

Гарбузові уклонилась:

 

Картопля

– Ой, Гарбузе-Гарбузоньку, 

Візьми мене –дівчиноньку!

Я хазяйка працьовита,

У роботі дуже спритна.

 

Гарбуз

Подивись на себе, мила!

Личко ти давно не мила,

Ходиш в платтячку брудному,

Не потрібна ти нікому.

 

Картопля

Як тобі я не така,

То піду за часника!

Ведуча.

Капустина застидалась,

Тихо з грядочки озвалась.

Капуста

–Ой, Гарбузе-Гарбузоньку,

Візьми мене –дівчиноньку!

Я заможна господиня -

Хусточок  є повна скриня!

 

Гарбуз

Не візьму тебе до хати,

Бо не любиш працювати.

Лиш одну роботу знаєш -  

Кожен день хустки міняєш.

 

Ведуча. А капусточка сміється:

Капуста

Пан Горох круг мене в'ється!

Ведуча.

Цибулина золотиста

Одягла нове намисто.

 

Цибуля

–Ой, Гарбузе-Гарбузоньку,

Візьми мене – дівчиноньку!

Буду тебе лікувати,

Всю родину доглядати.

 

Гарбуз.

Не візьму я цибулину

Навіть на одну хвилину!

Зла вона і язиката,

Буде мені допікати.

 

Цибуля

Як тобі я не така,

То піду за Огірка!

 

Ведуча.

Жовта диня на осонні

Потягнулася спросоння.

 

Диня

–Ой, Гарбузе-Гарбузоньку,

 Візьми мене – дівчиноньку!

Золотиста я і гожа,  

І на тебе трішки схожа.

 

Гарбуз

Обійшов город не марно:

Подругу знайшов я гарну.

Буде в мене господиня

Золотиста кругла диня!


 

 

Ведуча 2. Жарти-жартами, а про гарбуза ще щось цікаве є?

  Ведуча 1. Звісно, є. Серед овочів гарбуз є лідером за вмістом багатьох корисних речовин. А так як він є низькокалорійним продуктом (містить всього 28 ккал на           100 г), то він затребуваний і в дієтичному харчуванні.

 

Ведуча 2. Є багато страв і способів як готувати цей чудовий овоч. Однак, каші, мабуть, найпопулярніші і улюблені. У каші з гарбуза зберігається більшість корисних речовин, включаючи каротин і кальцій

 

Ведуча 1. Давай до каші повернемося пізніше, а зараз розкажемо, які інші страви можна приготувати з гарбуза, Думаю, про таке ніхто й не здогадується. Сподіваюся, буде цікаво.

 

Ведуча 2. Гарбуз смажений. Очищений гарбуз нарізати скибочками, підсолити, обкачати в борошні й обсмажити на сковороді до готовності.

 

Ведуча 1. Гарбуз печений. Цілий гарбуз покласти на деко, поставити в духовку й запікати. Готовий гарбуз розрізати на шматки, видалити насіння, зрізати шкірку і подати до столу, поливши маслом або сметаною.

 

Ведуча 2. Гарбуз тушкований. Ріпчасту цибулю нарізати й трохи обсмажити на олії. Гарбуз очистити від насіння й шкірки, нарізати кубиками, посолити і тушкувати з цибулею. Коли гарбуз стане м’яким, залити його яйцем і запекти в духовці.

Ведуча 1.  Гарбузові коржики.  Пюре з вареного гарбуза з’єднати з розтопленим вершковим маслом, розпушувачем, сіллю і борошном. Тісто скачати в кулю і залишити на 30 хв. Опісля розкачати тісто товщиною 0,5 см. Склянкою вирізати коржики, зробити виделкою проколи в кількох місцях. Обсмажити коржики з двох боків до золотистого кольору в киплячій олії. Подавати зі сметаною, варенням, медом або згущеним молоком.

 

Ведуча 2 Гарбузове варення. Узяти невеликий гарбуз, очистити його від шкірки та насіння і нарізати кубиками. Додати до нього апельсин, порізаний кубиками, засипати все цукром і залишити до ранку. Потім на малому вогні довести масу до кипіння і варити до готовності. Готове варення розлити в стерилізовані банки і зберігати в прохолодному місці..

 

Ведуча 1. Кисіль із гарбуза. 3 склянки гарбузового соку, 2 ст. л. цукру, 1 ст. л. крохмалю, 1 склянка води, сік одного лимона. Очищений гарбуз натерти на дрібній тертці, відтиснути сік, змішати з водою і довести до кипіння. Додати розведений крохмаль, цукор, варити 2-3 хв, влити сік лимона, розмішати, зняти з вогню.

 

Ведуча 2. Салат із гарбуза з горіхами. Для приготування такого салату потрібно взяти м’якоть гарбуза і натерти на тертці з великими вічками. Потім додати натерте яблуко і одну невелику морквину. Додати до цієї маси подрібнені горіхи й нарізану зелень кропу або петрушки. Трохи посолити за смаком і додати сметану. Цей салат містить багато вітамінів і сприятливо діє на кишечник.

 

Ведуча 1. Гарбузові млинчики. Натерти на тертці м’якоть гарбуза, поступово додати трохи борошна, 1-2 яєць, молоко, сіль і цукор за смаком. Ретельно перемішати отриману масу. Вона повинна бути, як густа сметана. Добре прогріти сковорідку і випікати на ній млинчики. Подавати до столу, поливши сметаною.

 

Ведуча 2. А ще гарбуз має лікувальні властивості. Часто його так і називають: гарбуз – цілитель. У гарбузі цінне все – м’якоть, насіння, квіти, листя. Це справжня комора вітамінів.

 

Ведуча 1. Наведемо деякі приклади використання цілющих властивостей гарбуза.

 

Ведуча 2. Каротину в гарбузі в п'ять разів більше, ніж в моркві і в три рази більше, ніж в яловичій печінці. З цієї причини офтальмологи рекомендують людям з порушеннями зору вживати гарбуз і гарбузовий сік.

 

Ведуча 1. За вмістом заліза оранжевий гарбуз заслуговує на звання чемпіона серед всіх існуючих овочів, з цієї причини його добре вживати тим, хто страждає анемією.

 

 

Ведуча 2. Страви  з гарбуза рекомендують включати в раціон для профілактики хвороб нирок. Гарбуз чудово виводить з організму солі і води і при цьому не подразнює ниркову тканину.

 

Ведуча 1. Свіжий сік гарбуза добре пити при нервових розладах.

 

Ведуча 2. Якщо Вас турбує безсоння, то на ніч корисно випити гарбузовий сік або відвар гарбуза з медом.

 

Ведуча 1. Відваром м'якоті вгамовують спрагу і знижують жар у хворих.

 

Ведуча 2. Корисна не лише м'якоть гарбуза, але і гарбузове насіння. У багатьох країнах Європи, наприклад, в Австрії, Німеччині і Румунії, гарбузову олію  використовують для приготування різних овочевих салатів.

 

Ведуча 1. Крім того, в насінні дуже багато цинку.  Завдяки наявності цинку, гарбузове насіння корисно вживати жменями при проблемах, пов'язаних з його відсутністю, а саме при вугрях, жирній лупі, себореї.

 

 

Ведуча 2. Розтерте з медом насіння гарбуза – один із старовинних глистогінних засобів.

 

Ведуча 1. Гарбузова каша підійде тим, хто бажає схуднути: вона нормалізує обмін речовин і виводить з організму шлаки.

 

Ведуча 2. От бачиш, знову ми повернулися до гарбузової каші.

 

 

Ведуча 1. Мабуть, це справедливо, бо ця страва не тільки корисна, а й смачна. Кожна господиня повинна мати у своєму записнику бодай один рецепт приготування гарбузової каші.

 

Ведуча 2. Як тільки не готують гарбузову кашу! З самої м’якоті, з м’якоті з додаванням круп, найчастіше пшона або рису, родзинок, ванілі, меду, горіхів, масла, вершків тощо,  запікають у горщику, навіть у самому гарбузі готують.

 

Ведуча 1. А як це?

 

Ведуча 2. Є така страва – хапама. Хапама – каша в гарбузі. Це не зовсім каша, а скоріше запечений гарбуз,  фарширований солодким пловом. Хапама – національна вірменська страва. Її готують на весілля і підносять молодим. Символізує ця страва  достаток і солодке життя.

 

Ведуча 1. Традиційно в хапаму клали цілком певні добавки: курагу, родзинки і аличу, з фруктів – яблуко або айву, а також мед, але з часом рецепт зазнав змін. Тепер господині кладуть будь-які сухофрукти, які є в наявності.

 

Ведуча 2. Аж слинка котиться. Мабуть, час спробувати і нашу кашу.

 

Ведуча 1. Сподіваємося, вона буде всім до смаку.

 

Диня. Стривайте, стривайте! Я, Гарбузова господиня, спочатку дізнатися хочу, що ж дізналися ви сьогодні про цікавого. Пропоную вам відповісти на запитання вікторини «Гарбузова». Правильна відповідь оцінюється цукеркою. Хто цукерок найбільше назбирає, той і стане переможцем Гарбузової вікторини та отримає на додачу до каші приз від самого пана Гарбуза. Отже, розпочинаємо.

 

Вікторина «Гарбузова»

 

1. Які овочі – родичі гарбуза – згадувалися  в інсценівці «Ходить гарбуз по городу? (диня, огірок, морква, буряк, бараболя, квасоля, біб)

2. Що робили з гарбуза давні греки і римляни? ( Пляшки для води і вина)

 

3. Коли гарбуз потрапив у Європу (На початку 16 століття)

 

4. Що в перекладі зі східних мов означає слово гарбуз? ( «ослячий огірок»)

 

5. Скільки важить гарбуз – рекордсмен,  вирощений в США? (302 кілограми)

 

6. Скільки важить гарбуз – рекордсмен,  вирощений в Україні? (131 кг 700 грам)

 

7. Що, за українським звичаєм,   підносить дівчина на сватанні  парубкові, який до неї сватається, а йти за нього заміж вона не хоче? (Гарбуза)

 

8. Назвіть овочі, які напрошувалися до гарбуза в господині? (Морква, картопля, цибуля, капуста, диня)

 

9. Яка  з потенційних дружин пана Гарбуза була найстрункішою? ( Морква)

 

10. А найзаможнішою? (Капуста)

 

11. А найтурботливішою? (Цибуля)

 

12. А найпрацьовитішою? (Картопля)

 

13. А найвродливішою? (Диня)

 

14. На що у відомій казці Шарля Перро перетворила добра фея гарбуз, збираючи Попелюшку на бал? (на карету)

 

15. Як називаються незвичайно красиві і витончені, химерних форм і різноманітних забарвлень гарбузи-малючки? (декоративні)

 

16. Які страви, крім всім відомої каші можна приготувати з гарбуза? (гарбуз смажений, гарбуз печений, гарбуз тушкований, гарбузові коржики, гарбузове варення, кисіль з гарбуза,  салат із гарбуза з горіхами, гарбузові млинчики)

 

17. Яким продуктом із гарбуза заправляють овочеві салати в Австрії, Німеччині і Румунії? (гарбузовою олією)

 

18. Національною стравою якого народу є каша в гарбузі – хапама? (вірменського)

 

19.За якої проблеми зі здоров’ям  на ніч корисно випити гарбузовий сік або відвар гарбуза з медом. ( коли турбує безсоння)

 

 

20. Що слід вживати при проблемах, пов'язаних з  відсутністю в організмі цинку, а саме при вугрях, жирній лупі, себореї. (гарбузове насіння)

 

 Диня. Дякую, постаралися ви на славу. Отже, визначаємо переможця.

 

 

Визначення переможця, вручення головного призу. Гарбуз та Диня частують присутніх гарбузовою кашею.


 

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Муль Наталія Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Довгань Вікторія Олександрівна
    Дякую) Використаю у своїй роботі)
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
5 листопада 2022
Переглядів
1300
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку