Сценарій ток-шоу "Святий Миколай ти до нас завітай"

Про матеріал
Розробка заходу у формі ток-шоу, який має на меті формування мовленнєвої культури, толерантного ставлення до інших народів, культур і традицій, утвердження гуманістичної моральності як базової основи громадянського суспільства, розвиток ключових компетентностей особистості (як основні використовуються засоби проєктної та ігрової технологій).
Перегляд файлу

 

«Святий Миколай, ти до нас завітай!»

Ток-Шоу «Святкуємо разом»

(для учнів 5 – 9 класів)

Мета: показати учням велич світу, який для нас створив Господь, учити жити у злагоді із собою, оточуючими та природою; розуміти добро, розрізняти добро і зло; виховувати бажання робити добрі вчинки на прикладі життя і милосердя Святого Миколая; ознайомити з традиціями й обрядами рідного народу та народів світу. Виховувати в учнів любов до ближнього, почуття доброти й милосердя, чуйності та вдячності; сприяти розвитку творчих здібностей дітей, мотивації до добрих вчинків, викликати бажання берегти свою національну культуру, здобувати знання із цілющого джерела народної мудрості пращурів. Викликати в дітей позитивний емоційний настрій; створити атмосферу добра і дружби. Формувати соціальну, полікультурну компетентності, розвивати комунікативну, інформаційну компетентності та компетентність творчої діяльності.

Методи та форми роботи: рольова гра, проєктна технологія, флеш-інтервю, ток-шоу.

Обладнання: ноутбук з програмним забезпеченням (PowerPоint, відеоредактор, медіапрогравач ), проєктор, екран, звукові колонки,  фотозона.

Хід заходу

Зал святково прикрашений сніжинками, в кутку фотозона (ялинка, подарунки, камін, черевички для подарунків).

Ведуча: Чудеса стаються там, де в них вірять... Оживити мрію, дочекатися справжнього дива – чи не цього ми бажали у дитинстві?.. На щастя, мрії не мають терміну придатності. Їх можна реалізувати навіть із власними дітьми, раптом усвідомивши, що казка може бути реальністю. Принаймні, казка про святого Миколая...

Справжні новорічні свята приходять до нас саме з цього доброго свята. День Святого Миколая настає 19-го грудня у християн та 6-го грудня у католиків. Цей день радує маленьких та дорослих своїми щедрими подарунками. Для батьків — це ознака того, що Новий рік вже не за горами, а для малечі — справжній привід для радості. Адже у цей день Миколай дарує дітям невеличкі приємності. З чого почалося святкування цього дня та ким насправді є Святий Миколай? Нумо з’ясовувати разом!

Відеофільм «Хто такий святий Миколай?»

Звучать позивні ток-шоу.

Ведуча: Ми вітаємо Вас всіх на ток-шоу «Святкуємо разом». А темою сьогоднішньої програми є відоме всім свято, якого завжди чекають всі малята в усіх країнах світу - День Святого Миколая. До нас прибули гості з різних країн світу. І ми разом будемо шукати відповідь на питання «Хто приносить подарунки?».

Ведуча: Зустрічаємо у нашій імпровізованій студії першого гостя, який прилетів до нас на своїх чарівних казкових оленях із-за океану.

  1. Санта Клаус (США)

Ho-ho-ho! Merry Christmas, my dear friends!

I am glad to see you.

I`m Santa Claus. I`m from USA.

Я готувався до нашої зустрічі, тому вивчив українську мову. Я відомий у всьому західному світі, та й поза ним, дарувальник, який приходить на Різдво. Мій образ походить від нідерландського Сінтерклааса, який приходить до дітей 6 грудня. Мої характер і риси  з часом зазнали суттєвих змін порівняно із традиційним образом нідерландського «колеги». Я і досі кладу подарунки у взуття чи шкарпетки біля каміну, потрапляючи в будинок крізь димар. Але відбувається це вже не 6, а 25 грудня – тобто під час святкування католицького Різдва у західних країнах.

В очікуванні Санти в ніч перед Різдвом діти залишають для мене гостинці: склянку молока,  печиво або інші смаколики. Також вам відомо, що подорожую я в небі на санях, запряжених казковими 9-ма оленями, кожен з яких має ім’я: Рудольф, Стрімкий, Танцюрист, Скакун, Живий, Комета, Купідон, Грім, Блискавка. Добрі ельфи допомагають мені розбирати листи дітей, виготовляти та збирати в торбину подарунки. Зі мною завжди список слухняних та неслухняних діток, тож сподіватися на подарунок зможе лише той, хто поводився чемно.

До речі, автором мого образу Санти є не хто інший, як компанія «Кока-кола», рекламний персонаж якої сподобався дорослим і дітям у 30-х роках минулого століття настільки, що саме за його зразком змальовують в усьому світі сучасного Санта Клауса.

Ведуча: Шановний Санто, дякуємо, що завітали до нас  і дуже цікаво розповіли про традиції вашої країни, познайомили зі своїми помічниками. Запрошуємо Вас присісти на місце в студії. А ми зустрічаємо нашого наступного гостя, який також подолав неблизький шлях.

  1. Йоулупуккі (Фінляндія)

Доброго дня! Я — Йоулупуккі! Приїхав до вас із Фінляндії. Живу я на горі Корватунтурі в Лапландії. Там розташована моя майстерня, а зовсім не на Північному полюсі. Мешкаю я зі своєю дружиною Муорі (що перекладається як "стара господиня") і цілим сімейство гномів у своїй хатині.  Мої маленькі помічники впродовж року сидять в "Печерах Еха" й слухають, як себе ведуть діти в усьому світі, а ще непогано грають у хованки, слідкуючи за поведінкою дітей. Маленькі гноми тонтту - вправні ремісники. Перед Різдвом розбирають пошту і допомагають готувати та пакувати подарунки.

Я не літаю на санях з упряжкою оленів, а їжджу по землі. Мої олені, на жаль, не вміють літати. У Фінляндії не прийнято вішати панчохи, я особисто роздаю подарунки дітям, заходячи через головний вхід, інколи зі своїми помічниками тонтту. Заходячи до хати, промовляю: «Чи є тут чемні діти?», спілкуюся з мешканцями будинку. Іноді залишаю подарунки під ялинкою. Якщо дитина була неслухняною, вона може потрапити до мішка з вугіллям.

Моє ім’я Йоулупуккі у перекладі означає "різдвяний козел". Не смійтеся. Це не випадковість: у всіх нордичних країнах козел тісно пов’язаний зі святкуванням Різдва, і коріння такого зв’язку дуже давні, ще з дохристиянських святкувань. Згідно скандинавської міфології, Тор подорожував небом у колісниці, у якій було запряжено два козли — Таннґріснір та Таннґніостр. Вважається, що через цих супутників найвідомішого представника пантеону скандинавських богів цапи й стали такими популярними в нордичних країнах.

Справа в тім, що таке дивне прізвисько я отримав завдяки сільським жителям, які в Різдвяну ніч одягали шубу козлика і розносили у домівки подарунки. Через це у XIX столітті мене зображували в козлиній шкурі, інколи навіть з маленькими ріжками. Зараз я виглядаю, як звичний Дід Мороз із білою бородою та вусами, люблю одягати  червону шубу зі шкіри козлика, підперезану шкіряним поясом, на голові ношу червону шапку.

Ведуча: Друзі, давайте оплесками подякуємо нашому шановному гостю з Фінляндії за його цікаву історію. Любий Йоулупуккі, займіть, будь ласка, місце в студії.

Святий Ніколаус  також радо відгукнувся на наше запрошення, незважаючи на свій насичений графік та невідкладні справи. Зустрічаємо наступного гостя нашого ток-шоу.

  1. Святий Ніколаус (Німеччина)

Доброго дня, любі друзі! Я — Святий Ніколаус, найвідоміший святий у Німеччині. 6 грудня у Німеччині — моє свято, його відзначають з 1555 року. У ніч з 5 на 6 грудня діти виставляють чобіток за двері, а я кладу туди подарунок. Зі мною приходить до будинків  вірний  помічник — невеличкий віслючок. Ця тваринка допомагає  розвозити усі подарунки. Тому діти часто залишають біля свого будинку кілька морквинок для чотирилапого друга. Вважається, що цей віслюк є нащадком того, на якому сам Ісус Христос святково в’їжджав у Єрусалим напередодні розп’яття. Під час свята люди виконують різдвяні пісні, веселяться, вбирають святкові ялинки.

Вважається, що перші згадки про мене, як і традиції святкування, розповсюдились по світу завдяки німцям. Візантійська принцеса Феофано, дружина германського князя Оттона ІІ, розповіла місцевим жителям про святого, і вже в 11 столітті вся Європа знала про мої діла й щире серце.

Багато років тому, дарувати дітям подарунки прийнято було не просто так, а класти їх під подушку, аби ті вірили у мою силу Чудотворця. Спочатку це були просто теплі речі або будь-який інший одяг. Згодом приємності змінювались до солодощів, горіхів та фруктів. Діти навіть самі могли обрати собі подарунки, просто написавши листа Святому Миколаю. Крім своїх побажань, малюки писали у листі про усі добрі справи, які їм вдалося здійснити протягом року.

      Для того, щоб Чудотворець залишив щось гарне, малеча розвішувала у домі панчохи та шкарпетки, у яких потім знаходила подарунки. Якщо Миколай вважав, що дитина поводилась погано, то замість солодощів він приносив лише різку від дерева. Це було символом того, що у наступному році треба поводитися більш виховано та допомагати всім оточуючим.

І так це свято дійшло й до наших часів.

Ведуча: Дякуємо, Святий Ніколаус, за вашу розповідь, в якій ви повідомили багато цікавого і пізнавального про традиції вшанування Святого Миколая. І дали відповіді на питання «Хто  приносить подарунки?», які саме і кому. Присядьте на місце в студії.

На жаль, представник цієї країни трішки захворів, і тому сам приїхати не зміг. Але він прислав свою колегу, подругу, тож вітаємо привабливу чарівницю з країни, форма території якої нагадує чобіток. Вона прилетіла до нас на своєму фірмовому транспорті.

 

  1. Бефана (Баббо Натале) (Італія)

Вітаю, друзі! Я прилетіла  до вас із Італії. Звати мене Бефана. Я відьма. Але не бійтеся.  Я подруга Баббо Натале (різдвяного діда), новорічного чарівника.  Він передає Вам свої вітання.

Говорить, що вітає всіх маленьких друзів зі святом. Усі слухняні і добрі діти обов’язково отримають  приємні подарунки.

У різдвяну ніч він спускається з Альпійських гір і прямує до будинків, де є малі діти, щоб залишити їм подарунки. Про те, до кого йому треба завітати, він знає завдяки листам, що пишуть діти. Баббо Натале залишає своїх оленів на даху й заходить до будинку через комин, біля якого йому залишають чашечку молока. Подарунки кладе у червоні шкарпетки, підвішені біля каміна.

Італійським дітям щастить двічі. Бо я також поспішаю до них з подарунками. Щоправда, прилітаю вже після нового року 6 січня, коли в Італії святкують Богоявлення та день святої Єпифанії. Літаю я уночі на чарівній мітлі від міста до міста, відчиняю двері золотим ключем або ж проникаю через комин. Бешкетникам  приношу вуглинку, а слухняним дітям — всілякі солодощі.

Ведуча: Люба Бефано, після такого далекого перельоту Вам потрібно відпочити, запрошуємо вас зайняти місце в студії.

«Країна, де сходить сонце», - саме так дослівно звучить назва в перекладі з рідної мови цієї країни. Вона має свої традиції та звичаї, а які саме ми зараз почуємо від нашого гостя.

 

  1. Сегацу-сан (Японія)

Конічіва! Привіт! Я приїхав із країни вранішнього сонця Японії. Сегацу-сан у перекладі — Господар січня. Я одягаюся в яскраве блакитне чи зелене кімоно і ходжу пішки по Японії цілий тиждень. Цей час жителі називають "золотим тижнем". Я заглядаю в кожен дім, але без подарунків — подарунки дітворі дарують самі батьки.

Для мене перед домівками будують невеличкі брами з бамбукових паличок із сосновими гілочками та гілочками квітучої сливи. Наші жителі свято вірять, що всі хто виготовив таку прикрасу порадують божество, яке весь рік буде оберігати їх оселю. Найпопулярніший аксесуар новорічних свят – граблі. Назва їх «Кумаде», виготовлені із бамбука та прикрашені різноманітними малюнками й талісманами. Кумаде повинен мати кожен японський житель, бо саме ними треба загрібати щастя. Діти одягаються в новий одяг, щоб наступного року бути здоровими та успішними. Під подушку дітлахи кладуть малюнки із зображенням вітрильників, щоб до них завітали сім богів щастя. Кожен з цих богів символізує одну з добрих якостей. Ці божества припливають до Японії на чарівному кораблі разом зі мною в ніч з 31 грудня на 1 січня. Про це сповіщають 108 ударів дзвонів, що долинають із будиських храмів. Кожен удар проганяє одну з пристрастей людини.

На жаль, кілька десятиліть я, Сегацу-сан, змагаюся з Одзи-саном, який одягнений як американський Санта Клаус, і останнім часом стає все популярнішим. Тільки пан Одзи привозить подарунки по морю, а не на оленячій упряжці.

Ведуча: Арігато, пане Сегацу-сан. Далека подорож на чарівному кораблі, мабуть, дещо втомила вас, тому присядьте, відпочиньте.

А ми тим часом зустрінемо нашого гостя з країни, столицю якої Париж - називають столицею кохання та романтики.

  1. Пер Ноель (Франція)

Доброго дня! Мене звати  Пер Ноель.  У перекладі моє ім’я означає Батько Різдво. Я пересуваюся на віслюку, ім’я якого Омела або ходжу пішки. У Новий рік спускаюся димарем у будинок, де перед каміном у вітальні діти залишають сабо, порожні дерев’яні черевики, і чемно йдуть спати. Зазвичай, я приходжу  з компаньйоном Пер Фуетаром — суворим стариганем з різками. Він на вушко нашіптує мені, як увесь рік поводили себе діти і чого заслуговують більше — солодощів чи покарання.

Святий Миколай також вважається покровителем французької Лотарингії, саме тому цей день є офіційним святом в тутешніх краях. А жителі містечка Ніколя-Де-Пор кожного року спостерігають святкову процесію, на чолі якої завжди йде святий. Поряд зі мною - привид з різками – він карає неслухняних дітей, а потім забирає їх у свій мішок.

Я люблю носити довге пальто з капюшоном, зазвичай синього, в сучасності - червоного кольору, а у руках завжди маю мішок або кошик, наповнений подарунками.

Ведуча: Всі наші гості дуже добре й цікаво розповіли про особливості святкування Дня Святого Миколая в своїх країнах. Що ж думають про це свято в Україні. Чи є щось спільне в Святого Миколая і Санта Клауса? Хто такий Святий Миколай? Чому його вважають святим та називають Чудотворцем? На ці питання шукали відповідь наші кореспонденти учні 8 класу.

 

Флеш-інтерв’ю.

Забігає радісний Антипко.

Антипко:

Ура! Ура! Я такий радий! Цього року свято Миколая відміняється! Я такого листа капосного Миколаю написав… Я йому все про вас розповів (розгортає довгий список): про те, що ви до уроків не завжди готуєтесь, батькам не завжди допомагаєте, друзів інколи підводите, менших ображаєте, учителів не слухаєте, погані слова вживаєте, буваєте нечемні, невиховані, несправедливі, говорите неправду, заздрите, даремно час марнуєте, байдики б’єте, ворон рахуєте, у стелю плюєте, ґав ловите…

У цей час заходять янголята.

1-й янгол:

- Ось хто тут галасує!? Антипко, ти чого розійшовся?

2-й янгол:

- Ми тебе всюди шукаємо!

3-й янгол:

- Святий Миколай так розхвилювався, місця собі не знаходить.

Антипко:

- Святий Миколай… розхвилювався… місця не знаходить… (дивується)

1-й янгол:

- Так, він же знає, що ти весь час потрапляєш у халепу.

Антипко:

- А я думав, що він мене не любить, не помічає.

2-й янгол:

- Тебе не помітиш..

3-й янгол:

- Святий Миколай не уміє не любити. Він знає, що насправді ти хороший.

Антипко:

- Він на мене, мабуть, ображається і сердиться?

1-й янгол:

- Чому?

Антипко:

- Я ж стільки накапостив! Ось листа неправдивого написав, на дітей поскаржився…

2-й янгол:

- Ми давно розповіли Миколаю про все добре, що зробили ці дітки. Адже добрі справи переважують погані.

3-й янгол:

- До того ж діти вже давно попросили вибачення, коли щось не так зробили, тому були прощені, і все лихе зникло.

1-й янгол:

- Вічне тільки добро. Тільки воно може перемогти зло.

Антипко:

- І мене переможе?

2-й янгол:

- Так, переможе. Але ти від цього не програєш, тільки виграєш!

Антипко:

- Правда? Діти, я прошу вас вибачити мені мої лихі наміри та капосні справи. Я більше так не буду. Можна мені з вами святкувати?

3-й янгол:

- Звичайно, Антипко, залишайся з нами.

Ведуча: В Україні у ніч на 19 грудня, до кожної дитинки приходить Святий Миколай і кладе під подушку подарунки.  У ту ніч високо-високо в небі можна почути срібні дзвіночки – то на санчатах їде Святий Миколай. Їдуть санчата поміж зірочками, переїжджають із хмарки на хмарку, дзвоники ніжно дзвонять, а старий місяць весело посміхається. Він знає, що в цю ніч всі мусять бути щасливі! Бо найбільше щастя в житті – це робити добро!

На фоні музики «Дзвоники»

1-й янгол: За горами, за лісами

Їдуть-їдуть дивні сани.

І викрешують копита,

Сріблом сяючим підбиті.

В зоряній височині

Метеори вогняні.

 

2-й янгол: Миколай мандрує світом,

Він дарує чемним дітям

Те, про що їх світлі мрії.

Тут для кожного дари є.

Не забуде він нікого:

Ні хорошого, ні злого.

 

3-й янгол: Зустрічайте Миколая!

Він вас всіх чудово знає.

Разом з вами порадіє,

Подарує вам надію.

Миколай з небес весь час

Бачить кожного із вас.

Заходить Миколай.

Миколай:

Дорогі мої дітки, шановні дорослі! Я радий вас усіх бачити. Знаю, що ви мене дуже любите, поважаєте і завжди з великим нетерпінням чекаєте!

Я не Дід Мороз, який приходить тільки з морозами раз у рік, а справжній святий чоловік. Я захищаю людей, випрошую у нашого святого Бога кращої долі для всіх Вас весь рік, кожного дня. Тому звертайтеся до мене, просіть допомоги і я Вам завжди допоможу.

У кожній домівці, де мешкає слухняна й вихована дитина, відбуваються дива та здійснюються заповітні мрії.

Доброта і щирість, чесність і старанність кожного хлопчика і дівчинки добре мені відомі, тому я завжди приходжу до вас з дарунками. Любити та допомагати ближньому, творити добро — це справжнє щастя для людини, за яке Бог щедро нагороджує.

Я радий, що ви поважаєте батьків, любите людей і Батьківщину, вмієте дружити, тому можете завжди розраховувати на мою підтримку й допомогу.

Приємно бачити вас, діти,  усміхненими, адже щасливі діти роблять світ кращим і світлішим, а життя — справедливішим.

Я не дарую подарунки бешкетникам і непослухам, тим дітям, які не виправдали моїх надій. Сподіваюся, що жодна дитина ніколи не опиниться серед них і щороку одержуватиме від Миколая цікаві сюрпризи.

Ведуча: Святого Миколая люблять та поважають в нас в Україні. Співають, радіють, висловлюють слова вдячності, звертаються в молитвах за допомогою. Вірують в його чудеса. Зимового Миколая всі діти з нетерпінням виглядають, чекаючи від нього подарунків.

Пісня «Ходить по землі Святий Миколай»

Ведуча: Існували в українців і спеціальні колядки, і змагання музикантів – миколаївські скрипники. До вашої уваги колядка «Ой хто, хто Миколая любить»

1-й янгол:

Вітаю вас, милі люди,

При вашій родині.

Нехай добро з вами буде,

І щастя віднині.

Нехай смуток ваш і горе

Спливуть за водою,

І утопить їх хай море

Зі слізьми і бідою.

2-й ангел:

Мир несу я вам в оселі,

Щирість, правду, згоду,

Щоб завжди були веселі

Діти в вашім роді.

Щоб серця в вас не черствіли,

Не були байдужі,

Щоб ви інших розуміли

В голоді і стужі.

3-й ангел:

Щоби неправда в домі вашім

І не ночувала,

Щоб лиш правда в серці вашім

Завжди панувала.

Миколай: 

                    Будьте добрі й завжди щирі,

                    Живіть в злагоді і мирі.

                    Мамі й татку помагайте,

                    Менших себе не чіпайте.

                    Вчителям у поміч будьте,

                    І мене ви не забудьте.

А мені пора в дорогу -

Хтось чекає допомоги.

Хтось незнаний у печалі.

Прощавайте, піду далі.

На все добре вашій хаті,
Хай вас Бог благословить і Божа Мати!

Ведуча: Життя святого Миколая дає нам важливий урок: бути щирими, добрими, милосердними, трудолюбивими. І поки ваше серце чуйне, докладайте все своє старання, усі свої турботи для того, щоб тільки святе, чисте і добре входило у вашу душу.

Будьте ж, діти, завжди чемні,

Помагайте тим, хто темний,

Тим, хто впав, подайте руку,

Не вважайте це за муку.

Любіть маму, любіть тата,

Дідуся, бабусю, сестру, брата.

І любіть свій рідний край,

Вас полюбить Миколай –

Подарунки приготує,

Всіх нас ними почастує,

Треба лиш не забувати,

Бога й рід свій шанувати.

Щоб були у всіх оселях,

І щасливі, і веселі,

Щоб пісні співали

В них Миколая, прославляли.
Хай Миколай у вишиванці
Розбудить подарунком вранці,
І принесе у Вашу хату
Добробут, радості багато.
Розбудить приспані надії,
Зернятко щастя хай посіє.
Зігріє гумором, любов'ю,
І принесе усім здоров'я!!!

 

1

 

docx
Додано
21 січня 2020
Переглядів
685
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку