Сценарій усного журналу "У світі пірнатих"

Про матеріал
Мета: показати значення птахів у природі й житті людини, формувати переконання в учнів у необхідності допомоги птахам, розширювати кругозір, спостережливість, прищеплювати любов до рідного краю, здійснювати екологічне виховання. Доцільно даний захід провести учнями 7 класу для початкових
Перегляд файлу

 

 

 

Розробка усного журналу

«У світі пернатих»

 

вчителя біології, класного керівника 7-А класу

Незоли Алли Сергіївни

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

 

 

 


               У світі пернатих

 

Мета: показати значення птахів у природі й житті людини, формувати переконання в учнів у необхідності допомоги птахам, розширювати кругозір, спостережливість, прищеплювати любов до рідного краю, здійснювати екологічне виховання.

 

1.Учень  1 Квітня в усьому світі відзначають Міжнародний день птахів. У цей день 1906 року була підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів. Але квітень й час, коли більшість пернатих повертається додому. Адже половина птахів, що водяться в Україні, щороку відлітають на зиму в теплі краї.

 

2.Учень . Звичай давнини – пекти в цей день жайворонків з тіста і співати особливі пісні – заклички. Одна з найстаріших традицій – розвішувати в цей день різні «птичі домівки».

Встала весна

Встала весна,

чорну землю Сонну розбудила,

Уквітчала її рястом,

Барвінком укрила;

І на полі жайворонок,

Соловейко в гаї Землю,

убрану весною,

Вранці зустрічають.

(Т. Шевченко)

3.Учень Із птахами пов’язано чи не найбільше народних вірувань, пісень, казок, звичаїв, традицій… Вони перші приносять нам навесні вістку про зародження ще одного витка життя. Птахи – це пісня і політ, символ волі і простору, вони піднімаються вище гір і хмар, перелітають пустелі, моря, океани…                                      

 

                                                 

 

4.Учень     1 квітня – Міжнародний день птахів. Починаючи з 1923 року це свято стало уже традиційним і святкується у всіх школах України. Щорічно певний вид птахів оголошується птахом року.

 

 

5.Учень Птахи є частиною нашого життя. Вони поширені скрізь, де є умови для їхнього життя. І зараз ми з вами вирушимо в чудовий, різноманітний світ птахів сторінками усного журналу.

 

 

6.Учень Сторінка 1 «Дивні факти із життя пернатих»

 

 - Якби людина мала пташиний апетит, то за день з’їдала б стільки, скільки їсть за місяць

- Полюючи за комахами, стриж за день пролітає 1000 кілометрів.
 

- Із 100 грамів пуху морського птаха гаги можна пошити шубу.
 

- Дивно ,але у горобця в два рази більше шийних хребців ніж у жирафа.
 

- Швидкість польоту сокола під час полювання становить 360 кілометрів.
 

- Ластівка за літо виловлює один мільйон мух, комарів і попелиць.
 

- Індик бігає швидше за коня.
 

- Сіра мухоловка прилітає з кормом до гнізда 400 разів на день.
 

- Найдрібніша пташка –корольок, знищує протягом року 10 мільйонів дрібних комах.
 

- Шпаки разом із своїми пташенятами за місяць знищують 22 тони сарани.

 

1.Учень  Сторінка 2 «Чи знаєте ви, що…»

 

- Звичайний лелека – німий птах. Він не може співати, кричати, пищати.

- Птахи сплять під час польоту. Їхній сон триває всього лише 10-15                      хвилин. Так, лелеки для сну залітають у середину клину й летять, орієнтуючись на крик не сплячих лелек. Потім ряди зграї перебудовуються, і наступна група птахів поринає в сон. Саме тому за час багатоденного перельоту зупинки на відпочинок у цих птахів короткочасні.

- Самець пінгвіна 134 дні може обходитися без їжі, коли висиджує яйце.

                                                            

- Сов а- єдиний птах, що може дивитися на об’єкт , який її цікавить , двома очима.

 

- Синиці, голуби виводять пташенят двічі за літо.

 

 

2.Учень Сторінка 3 «Най – Най у пташиній сім’ї»

 

- Найважчий літаючий птах України – дрохва, 16-19 кг.

 

- Найменший птах України – корольок, 5 г.

 

- Найдовший язик у дятла.

 

- Найвище літає орел – 6-7 тис. км.

 

- Птах – рекордсмен із подолання довгих дистанцій – ластівка берегова, 32 тис. км.

 

- Найлегше яйце у колібрі – 2 мг.

 

- Найважче у страуса – 1.5 кг.

 

 

3.Учень Сторінка 4 «Загадки орнітолога»

 

 

1. Першим я приніс весну пробудив усе від сну.
Заспіваю під вікном, бо зовуть мене…. ( шпаком).

2. Сірі лапки, чорна шапка, фартушок жовтенький
  Голосок тоненький. Ця пташка невеличка називається…. ( синичка)

3. Цвірінькає, стрибає, черв’ячка шукає
хто відгадає – той молодець, пташка сіренька зветься…..( горобець)

4. Дзьоб міцний і гострий маю, шкідників я добуваю
вірно людям я служу, їм дерева сторожу ( дятел)

5. У ночі гуляє, у день спочиває, має круглі очі, бачить серед ночі ( сова)

6. Хто гнізда свого не має, а яйця іншим підкидає ( зозуля)

7. Чути в лісі стрекеке - всі новини знає, бо вертлява, як той  біс-весело стрибає (сорока)
                                                        
8. Я в гаю співаю «тьох», та іще так дзвінко
Що за співанки такі, то співають … (солов’ї)

9. Швидко пташка ця літає, безліч мушок поїдає
Над дверима гніздо будує ,тільки в нас ніколи не зимує… (ластівка)
4.Учень   Сторінка 5 «Життя на крилах»
 

- Які птахи роками живуть у відкритому морі і навіть сплять, хитаючись на хвилях?.. ( Пінгвіни)

 

- Чому вчені вихваляють зозулю, незважаючи на те, що підкинуті зозулята викидають інших пташенят із гнізда?..( Зозуля – єдиний птах, який поїдає дуже небезпечну волохату гусінь. Жодна інша істота не торкається до цього шкідника лісів)

 

- Яка основна причина перельоту птахів у теплі краї з приходом осені?..(Тільки відсутність їжі. Холод не є причиною перельоту.)

 

 

- Яких птахів ще в Стародавній Греції використовували для відправки повідомлень на далекі відстані?...(Голубів. Голубина пошта існує і в наш час)

 

 

- Як називається самець ворони?...( Ворона, а ворон – це зовсім інша птиця, хоча вони і родичі)

 

 

5.Учень Сторінка 6 «Легенди та перекази»

 

 Змієві діти. Колись на землі жив страшний змій, який живився кров'ю тварин. Змій послав комара куштувати у тварин кров: язик у комара на той час був довшим, аніж тепер. Комар, помандрувавши по світу, повідомив змія, що найсолодша кров у коня. Змій посилає його на пошуки вдруге. Через якийсь час комар прилітає й каже, що людська кров солодша за кров усіх тварин на світі. Не встиг комар скінчити мови, як до нього підлетіла ластівка й відірвала в нього язика, щоб він не говорив про людину. Комар злетів і запищав. Змій розгнівався на ластівку і схопив її за хвіст. Ластівка вирвалась із рук змія, лишивши в них середину хвоста, і залишився в ластівки хвіст назавжди в такому вигляді, в якому він є нині. 
 

6.Учень Сторінка 7 «Незвичайні гнізда»

 

 Я став роздумувати щодо майстрів будувати гнізда - і зовсім розгубився. Пропонуємо переглянути самі цікаві на наш погляд.

                                                     

Корольок

   Найменше гніздо – у королька. Його вага – всього 20 г. Це маленьке кубельце робиться з павутиння та ізолюється пухом. У ньому так надійно зберігається тепло, що мама може залишити в ньому яйця на 1,5 години. Споруда виходить дуже щільна і здалеку здається лише грудочкою моху або сплутаних гілочок. Під час дощу гніздо вбирає 60 г води, залишаючись при цьому абсолютно сухим всередині. Коли пташенята підростають, гніздо розтягується відповідно до їхніх розмірів.

 

 

Пальмовий стриж

Влаштовують найстрогіше гніздо. Їхнє житло – це лише невеличка подушечка з пір’я та пуху, приліплена під низ пальмового листка. Кладка складається з 2 яєць, які слиною приклеюються до гнізда. При висиджуванні птах міцно тримається за стебло і  весь час знаходиться у вертикальному положенні. Пташенята, що вилупилися, міцно прикріплюються до гнізда головою вгору і чекають, поки обростуть пір’ям.

 

 

       

Чубатий стриж

 

Будують найкрихітніші гнізда, які прикріплюють до горизонтальної гілки, товщиною не більше 2 см. Воно такої величини, щоб там могло поміститися єдине яйце. Стінки гнізда не товщі за пергамент. Вони складаються з пір’я, маленьких шматочків деревних лишаїв і кори. Мала величина і крихкість гнізда не дозволяють сидіти на ньому. Гніздо витримує вагу  одного - єдиного крихітного яєчка, а батьки сидять поруч на гілці.

 

 

 

                                                     

 

 

 

Ткачик

Найвправніший будівельник гнізд – ткачик. Він навчився не тільки плести, але й зв’язувати вузлами рослинні волокна та травинки. Гніздо ткачиків будує тільки самець. Закічивши будівлю, самець починає приваблювати самку. Він підвішується під гніздом і енергійно б’є крилами, видаючи специфічні звуки. Якщо самку зацікавила така поведінка, вона заходить у гніздо для огляду. Неприйняте гніздо поступово втрачає свою привабливість, сохне і самець залишає його або руйнує.

 

Білий лелека

    Найстаріше гніздо було виявлено у білих лелек. Воно проіснувало 400 років. Великі птахи, такі як орли або лелеки, часто передають свої гнізда у спадок. Зрозуміло, що кожне нове покоління птахів у таких випадках ремонтує і відновлює споруду. В результаті вага гнізда збільшується. Найважчим у світі стало гніздо білоголових орланів – воно важило 2 тонни

1.Учень Сторінка 8 «Охорона птахів»

З 1600 року у всьому світі зникло біля 100 видів птахів. Багато країн мають закони і приймають участь у міжнародній згоді по охороні перелітних птахів. Однак найбільшу загрозу для птахів приносять не мисливці, а «мирні» види людської діяльності. Хмарочоси, телебашти й інші висотні будівлі являються для перелітних птахів смертельно небезпечними. Пернатих збивають і давлять автомобілі. Розливи нафти в морі гублять велику кількість водних птахів. Не менш серйозну загрозу створює забруднення середовища.

 2.Учень В Україні налічується близько 87 видів птахів, які занесені до Червоної книги України. Від поведінки людей часто залежить їхня доля, адже навіть голосна розмова, просто людська присутність можуть примусити птахів покинути місця, де вони не один рік жили, а знайти нові досить складно. Не буде місця для гнізда – не з’являться пташенята. Відомо, що через це зникали цілі види.

 

 3.Учень Сторінка 9 «Скільки живуть птахи?»  

 Вісім років живуть граки, 9 - звичайна ластівка і полярна сова, зовнішність якої відома по Буклі, листоноші Гаррі Поттера. У неволі такі сови доживають до 28 років. Пугачі в тих же умовах здатні прожити 60 років. До 24 років живуть в клітинах півчі улюблениці людини - канарки.

Вкрай мало живуть будинкові горобці - 3-5 років, причому більша частина їх гине на 1 році життя. Однак зафіксований і максимальний термін при сприятливих обставинах - 23 роки.

Чим крупніше птах, тим вище її потенціал довголіття. До 25 років живуть імператорські пінгвіни, найбільші з нелітаючих морських птахів. Решті представників Пінгвінячого сімейства відведено від 7 до 20 років.

 

4.Учень Сторінка 10 «Скільки працюють птахи?» 

  Лише світло - птахи на крило. Шпак працює на добу 17 год, ластівка - 18 год, стрижі -19 год, горихвістка - 20 ч. А у людей робочий день триває всього 8 годин.

Ось так сумлінно несуть вахту наші пернаті друзі, працюючи більше світлового дня. Та менше їм працювати не можна. Адже щоб нагодувати своїх дітей, стриж повинен принести корм за день не менше 30-35 разів, шпак - 200 разів, ластівка - 300 разів, а горихвістка понад 450 разів. Працюють не покладаючи крил....

 

5.Учень Сторінка «Поради орнітолога»

                     Запам’ятай !!!

 

1. Бідолашне пташеня, яке сидить десь у кущах, - це підліток, якому затісним стало гніздо, тому він і влаштувався в тінистому куточку, де його годують батьки. Отже, не забирай пташеня додому, бо  навіть за найщирішого бажання ти не забезпечиш йому відповідного живлення, і воно загине.
 

2. Пташеня, яке насправді випало із гнізда, не ховається в траві , а сидить на відкритому місці, і над ним стривожено кружляють батьки.

 

3. Якщо ти завів птаха, то до кормової суміші, яку придбав у магазині, неодмінно треба додавати свіжу зелень, фрукти, сир, ягоди, круті яйця, інколи корисно замочувати ці ласощі краплиною риб’ячого жиру. І біля птаха завжди має стояти мисочка зі свіжою водою.

 

4. Найкраще утримувати вдома папужок та канарок. Добре приживаються також чиж і щиголь, снігур і зяблик. А шпака навіть називають «собакою бідняка», бо він надзвичайно відданий своєму хазяїнові.

 

 

 

 

 

 

 

 

Тріпоче серце пійманої птиці.

  В руках моїх не чує доброти;

– Я дам тобі водиці і пшениці,

   Моя пташино, тільки не тремти!

 

– Хіба потоки загубили воду?

Хіба в полях уже зерна нема?!

          Пусти мене, мій хлопче, на свободу,

І все, що треба, я знайду сама.

    

 Я ж лагідно тебе тримаю, пташко,

          В своїх руках легеньких, як вітрець.

Хіба неволя це? Хіба це важко

   Від мене взяти кілька зеренець?

      

 – Пусти мене! Мені, дитино мила,

Дорожча воля, ніж зерно твоє!

           Страшна, хоч навіть лагідна, та сила,

Яка розкрити крилець не дає!

     

 – Лети! Співай у небі гомінкому;

                                             Хоч і маленький, зрозумів я все.

                                             Моя рука ніколи і нікому

Ні кривди, ні біди не принесе!

 

 

Вчитель Хотілося б, щоби ви зрозуміли: збережений підсніжник, пташеня, повернуте до гнізда, посаджене деревце, квітка – це і є конкретна справа в охороні природи й у основному законі Конституції України стаття 66 зобов’язує кожного не завдавати шкоди природі.

 

Але найвищим Законом для кожного з нас має бути наша совість.

                                                         

 

 

 Все на Землі, все треба берегти -

     І птаха, й звіра, і оту рослину.

     Не чванься Тим, що цар природи ти,

     Бо, врешті, ти лише його частинка.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                             

1

 

doc
Пов’язані теми
Біологія, 7 клас, Сценарії
Додано
14 жовтня 2021
Переглядів
496
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку