Сценарій "Видатні жінки України"

Про матеріал
Сценарій містить цікаві факти з життя відомих жінок України : княгиня Ольга, Роксолана , Леся Українка, Ліна Костенко тощо.
Перегляд файлу

СЦЕНАРІЙ ДО ДНЯ МАТЕРІ

 « Жінки в історії України»

Читець 1

Найкраща в світі жінка – українка

У ній сплелись і розум, і краса,

Вона тендітна й ніжна, ніби квітка,

А глибина очей – мов небеса…

Вона уміє бути чарівною,

Та в той же час – і скромна, і проста.

Не зіпсувати косу сивиною,

І зморшкам не затьмарити уста…

Вона і щира, й добра, і мрійлива,

А її голос – чисте джерело.

Вона посеред інших – особлива,

Бо завжди випромінює тепло.

Про чуйне її серце пишуть вірші,

Кричать журнали з перших сторінок.

Бо ж українка – це найкрасивіша

На всій планеті жінка із жінок!…

 Ведучий № 1

Читаючи книжки з історії, ти зазвичай дізнаєшся про князів, королів і славетних полководців. Ці люди завойовували землі, керували державами, змінювали світ. І всі вони—чоловіки. А де ж були жінки?

Чому так склалося, що про жінок в історії ми майже нічого не чуємо? Як відшукати той слід, що його лишила аж цілісінька половина людства? Дехто думає, що жінка створена, щоб бути господинею і мамою, а от великі справи, мовляв, творять чоловіки. Але ж жінка відрізняється від чоловіка фізичною силою, та аж ніяк не розумом! А видатні справи робляться не м’язами, а саме завдяки мудрості, кмітливості, винахідливості. Звідки ж узялася думка, що жінка не здатна до великого? А було все так. Колись давно не існувало ні дитячих садочків, ні нянечок. Мати, народивши дитину, всі свої сили і вільний час присвячувала вихованню малечі. У сім’ях тоді було не так, як тепер, а по восьмеро-десятеро дітей! Тому жінка гляділа своїх синочків і донечок безперервно. Звісно, часу на навчання та розвиток їй бракувало . А без освіти жінки практично не могли долучитися до чогось визначного, потрапити на сторінки історії. Так уже повелося, що історія пам’ятає справи тільки «чоловічі», бо вони впадають в око. Помітні ті вчинки, які відчутно змінюють світ. Наприклад, війна, адже воюють чоловіки. А жіноча участь у війні—це лікування поранених, приготування їжі, ремонтування одягу для бійців—уся ця праця непомітна. Хоча без жіночої підтримки жоден чоловік не зміг би воювати. Та попри все це, в історії України є немало видатних жінок, які були не лише хорошими матерями й господинями, а й робили великі справи.

Ведучий № 2

Про українську жінку сказано і написано немало. Вона надихала і поетів, і композиторів , і художників. Завжди оберігала свій рід український. І не раз їй доводилося ставати войовницею за майбутнє України.

Ми знаємо  її колективний портрет. Але він складається з безлічі індивідуальних портретів, не всіма знаних. Чому для більшості цих людей непересічного таланту, надзвичайної вроди, розуму, шляхетності була уготована така трагічна доля, і судився їм такий тернистий шлях?

Роки заслань, розстріли, переслідування, забуття… І – вірність, відданість, патріотизм, національна і людська гідність…

Ведучий № 1

Дослідники минувшини зауважували, що ще за давніх-давен звичаєва культура нашого народу надавала жінці повноправні можливості, аж до керування державою.

Свобода і честь за часів Київської Русі вважалися незаперечними та непорушними цінностями кожної людини. « Руська правда» зрівняла жінку в правах з чоловіком. По смерті чоловіка жінка ставала головою своєї родини. 

 

 

Ведучий  № 2

Серед жінок України-Русі Княжої доби Ольга – чи не найяскравіша особистість. Те що її по смерті було канонізовано, свідчить про велику шану до княгині тогочасного люду.

За народними уявленнями, Ольга була взірцем шанованої жінки. Вона зберігала пам'ять про свого покійного чоловіка, виховувала сина і дбала про державні інтереси.

В історії України Ольга постає як мудра правителька високого дипломатичного хисту, реформаторка внутрішнього життя своєї держави в різних площинах: економічній, культурній, ідеологічній.

Реформування економічного життя держави, усунення причин, які викликали невдоволення люду через обтяжливі побори, сприяло консолідації племен, зміцненню держави.

Нестор Літописець порівнював княгиню Ольгу із зорею, що передує сходу сонця. 

Читець 2.

 Княгиня Ольга на межі в золототканій шаті.

Схилилися в поклоні їй полян поля багаті.

Княгиня Ольга на межі: - куди веде дорога?

Чи до Перунових жерців, чи в храм Іллі до Бога?

Княгиня Ольга хрест взяла, поля перехристила.

Зашелестіли щось поля і квіти похилились.

Пішла у церкву на горі, у Господа святиню.

Топтала стежку по ріллі – туди нам йти і нині.

Серпанок білий розвівав немов вітрило, вітер,

А попри стежку, поміж трав, цвіли Вкраїни квіти.

 

 

 

 Ведучий 1 

У періоді української історії, названому Козацькою добою, правове становище жінок нормував Литовський Статут. Забезпечивши майнову незалежність жінок та їхні права на успадкування землі, Литовський Статут, таким чином, узаконив рівний з чоловіком правовий статус.

Хоча Запорозька Січ і була неприступною для жінок, проте українка була пов’язана з військом.

 Ведучий 2

За переказом, у повстанні під проводом Якова Острянина ( 1638 р.) брала активну участь дружина козацького сотника Семена Мотори – Варвара. Особливо відзначилася вона під час захисту повстанського табору  біля Жовнина на р. Сулі.

Значну владу над козаками Правобережної України мала «мати-полковниця», дружина фастівського полковника Семена Палія – Феодосія. Славна Паліїха не тільки вміла прийняти послів. У період заслання чоловіка до Сибіру не раз проводила походи  проти московитів та польської шляхти, обороняючи Фастівщину від їхніх зазіхань.

Ведучий 1

На межі ХVІ – ХVII ст., коли православ’я стало в Україні символом боротьби із засиллям польської мови і культури в цілому, немало найвідоміших жінок своєю меценатською та культурною діяльністю виступили на захист православної віри. Єлизавета Могила підтримувала Львівське братство, допомагаючи йому своїм впливом і матеріально. Галшка Гулевичівна була однією із засновниць Київського братства, Богоявленського монастиря та школи при ньому. Княжна Галшка Острозька велику суму грошей заповіла на шпиталь  та Академію Острозьку

Як справжня ревнителька Вітчизни і православної церкви відома ігуменя Печерського й Глухівського дівочих монастирів Марія Магдалина Мазепа

( матір Івана Мазепи).

Говорять, що за кожним успішним чоловіком стоїть мудра і розумна жінка, і якщо в особистому житті Івана Мазепу спіткали невдачі, то єдина жінка, яка залишалася з ним протягом життя, мала на нього великий вплив, формувала його характер та ідеали, була його мати — Марія Магдалина Мазепина.

Вона була не просто матір’ю для гетьмана, що щиро любила свого сина, а його великим другом, опорою, мудрою, сильною духом жінкою, яка аж до самої смерті залишалася для нього щирою порадницею і надійною помічницею.

Відомий український поет Володимир Сосюра у своїй поемі «Мазепа» присвятив Марії Мазепині такі рядки:

Читець 3

Люби ж, мій синку, свій народ, 
Веди його і йди за ним. 
Хай не спиня пожежі дим, 
Не кривить в крик твій юний рот, 
Усе стерпи! Готовий будь! 
Хоч і тяжка твоя дорога, 
Та це, мій хлопчику, нічого. 
Сідлай коня — і швидше в путь!

Ведучий 2

Рік народження Марини Мокієвської встановити можна лише приблизно — 1624 р. На жаль, не збереглося жодних даних про її юні літа. Деякі обставини вказують на те, що її виховували дбайливо. У першій половині ХVII ст. українських шляхтянок зазвичай навчали в жіночих монастирях і школах, що їх матеріально підтримували церковні православні братства. На той час, братства відігравали велику роль у національному й культурному житті країни. Дослідники вважають, що освіту, як на той час, Магдалина мала добру. Про це свідчать, зокрема, її вишуканий почерк, характер письма й підпис. Один із його зразків знаходився в музеї В.В.Тарновського: «Maryia Magdalena Mazepina monasterov panienskich Ihumenia Peczarskiego Kiiovskiego i Hlichowskiego». Вивести на екран

Ведучий 1

Уперше Марія–Магдалина згадується як ігуменя Києво-Печерської Воздвиженської дівочої обителі 29 січня 1683 р. Тоді київському воєводі князю Петру Прозоровському надійшла царська грамота про надання їй 100 рублів з міських доходів на побудову теплої церкви та виправлення колодязя.

Авторитет ігумені був настільки високим, що вона одночасно стала настоятелькою і Глухівського Успенського монастиря.

Історики наводять кілька доказів на користь того, що Марія Магдалена була утаємничена в політичні дії гетьмана. Так, на прохання Мазепи вона розслідувала справу з підкинутим листом-пасквілем на гетьмана в Києві, а коли 1707 р. виникла в гетьмана потреба передати таємні листи Андрію Войнаровському до Варшави, він завірив Пилипа Орлика, що найкраще зробить це його мати.

До Марії Магдалини горнулись і діти, й онуки. До неї в Печерський Вознесенський монастир переселилася після негараздів сімейного життя донька Олександра, про яку гетьман писав, допомагаючи їй переїхати до Києва: «У мене в цілому світі немає іншої рідні, окрім сестри, з якою нас єднає сердечна любов».

Отже, меценатська діяльність жінок-шляхтянок була досить поширеною. Слід сказати, що й високу освіченість жінок привілейованого стану вважали справою звичайною.

 

Ведучий 2

Яскравий приклад утілення традиційних рис українки—Роксолана (Анастасія Лісовська). Ця цілеспрямована, самостійна, хитра й розумна жінка змогла приборкати свого чоловіка—турецького султана Сулеймана І Пишного. Анастасія Лісовська, дочка священика з містечка Рогатин на Галичині (нині Івано-Франківська область), під ім’ям Роксолани ввійшла в історію як впливова султанша. Другим ім’ям Насті в гаремі було Хурем—«та, що сміється», адже улюблениця султана мала веселу вдачу й гострий язик, усмішка ніколи не сходила з її обличчя. Одна з найосвіченіших жінок свого часу, Роксолана приймала іноземних послів, відповідала на послання іноземних правителів, впливових вельмож і художників. Європейські монархи передусім слали посланців саме до неї, а не до Сулеймана. У XVI столітті флорентійці навіть розмістили у своїй картинній галереї парадний портрет Хурем, для якого вона позувала венеціанському художникові. То був єдиний жіночий портрет серед зображень султанів у тюрбанах. Роксолана—унікальний випадок у світовій історії. Навряд чи десь знайдеться інша жінка, яка понад три десятиліття була однією з найвпливовіших постатей, та ще й у мусульманському світі

(Звучить пісня « Україночка». Виходять три дівчини в українських костюмах і між ними Роксолана). 

Читець 4

Нехай мені доля вготовила муки.

Не камінь на плечі, а цілий обвал.

Я – буду щаслива і в смутку розлуки

Я буду молитись на свій ідеал.

Нехай моя доля знедолено плаче     

Карає і мучить нестерпним життям.

Я – все-таки сильна! Я – щось-таки значу!

Я – світ цей здивую своїм життям.

Накотяться біди – повинна здолати

Підкрадеться туга – повинна мовчать,

Немеркнуче світло

Я – жінка, я – мати! Запалена Богом одвічна свіча.

І хто мене кине – покинутий буде.

Хто словом осудить – осудиться сам.

Земна і небесна, такою прибуду.

Такою достанусь грядущим вікам.

Ведучий 1

В історії кожної нації є особистості, унікальні своєю багатогранністю, призначення яких – осмислювати історичне минуле й прокладати шлях у майбутнє. Протягом віків саме вони, мислителі і речники, будили в українському народові почуття історичної самобутності, власної гідності та закликали до волі та незалежності, саме на них трималося духовне життя нації.

Ведучий 2

Ольга Петрівна Драгоманова-Косач, відома під літературним псевдонімом -  Олена Пчілка. Улюблена дитяча письменниця, публіцистка й журналістка, талановитий педагог, активна громадська діячка, безкомпромісний борець за українську національну справу, зразкова матір шістьох дітей, зокрема дочки Лариси, котра завдяки її піклуванню стала геніальною поетесою Лесею Українкою.

Читець 5

Вірш Лесі Українки «Contra Spem Spero!» 

Гетьте, думи, ви хмари осінні!

То ж тепера весна золота!

Чи то так у жалю, в голосінні

Проминуть молодії літа?

 

Ні, я хочу крізь сльози сміятись,

Серед лиха співати пісні,

Без надії таки сподіватись,

Жити хочу! Геть, думи сумні!

 

Я на вбогім сумнім перелозі

Буду сіять барвисті квітки,

Буду сіять квітки на морозі,

Буду лить на них сльози гіркі.

 

І від сліз тих гарячих розтане

Та кора льодовая, міцна,

Може, квіти зійдуть — і настане

Ще й для мене весела весна.

 

Я на гору круту крем’яную

Буду камінь важкий підіймать

І, несучи вагу ту страшную,

Буду пісню веселу співать.

 

В довгу, темную нічку невидну

Не стулю ні на хвильку очей —

Все шукатиму зірку провідну,

Ясну владарку темних ночей.

 

Так! я буду крізь сльози сміятись,

Серед лиха співати пісні,

Без надії таки сподіватись,

Буду жити! Геть, думи сумні!

Ведучий 1

Ці рядки належать відомій українці, яку доля навчила бути стійкою, самостійною, вольовою, адже вона протягом довгих років боролася і протистояла тяжкій хворобі та владі. Це Леся Українка—славетна українська поетеса, громадська діячка, послідовний і енергійний борець за незалежність українського народу. Вона виявляла величезний інтерес до історії, поезії та культури, збирала фольклор, вільно володіла болгарською, грецькою, латинською, іспанською, італійською, польською, німецькою, англійською та французькою мовами. У свої дев’ятнадцять написала для молодших сестер підручник «Стародавня історія східних народів». Тяжка 30-річна хвороба рано обірвала життя Великої Жінки України.

Та минуть віки, тисячоліття, але той, хто захоче впізнати дух української нації на зламі двох століть – її злет і падіння, її трагедію і романтизм величі, - той неодмінно повертатиметься до словесного материка незламної Лесі Українки.

Ведучий 2

21 лютого ми традиційно вшановуємо пам'ять героїв, які, піднявшись на нерівний бій проти двох могутніх тоталітарних сил, що роздирали тіло рідної землі, віддали життя за Україну. Серед них – Олена Теліга, поетеса і патріотка, яка пішла у вічність, щоб назавжди залишитися в його вдячній пам’яті.

Ця жінка була унікальною: українкою по духу, хоча народилася в Москві і спілкувалася довгий час російською. Завжди елегантною і трохи ексцентричною. Фактично одна з перших українських моделей. Можна тільки уявити, скільки чоловічих сердець полонила красуня, йдучи по подіуму. Завжди незмінна – висока, струнка і неодмінно у капелюшку.  Вона була сама жіночність і  незламний борець. Вона знала, що таке багатство і не зламалася у бідності. Вона була однією з багатьох і єдиною в своєму роді. Яскравий приклад того, як своїми діями або словами відповідати сказаним або написаним словам.

1939 року Олена Теліга вступила в ОУН.  У 1941 році організовує в Києві Спілку українських письменників, видає тижневик літератури і мистецтва « Литаври». 22 лютого 1942 року українську патріотку було розстріляно в Бабиному Яру разом з чоловіком і соратниками.

Читець 6

Вірш Олени Теліги « Засудженим»

Як ми можемо жити, сміятись і дихать?

Як могли ми чекати – не битись, а спать

В ніч, коли у в’язниці спокійно і тихо

Ви збиралися вмерти – у шість двадцять п’ять.

І коли приволікся заплаканий ранок,

Вас покликала смерть у похмурій імлі –

А тепер наші душі і топчуть, і ранять

Ваші кроки останні по зимній землі.

Над могилою вашою тиша і спокій,

Та по рідному краю – зловіщі вогні.

І піти по слідах ваших скошених кроків

Рвучко тягнуться сотні окрилених ніг. 

Ведучий 1

«Без будь-кого з нас Батьківщина може обійтися, але будь-хто з нас без Батьківщини – ніщо.»

19 березня свій день народження святкує наша велика сучасниця Ліна Костенко.

Ось уже понад чотири десятиліття тріумфально йде вона тією дорогою, що її звуть Поезією, усім стилем свого життя і творчості заслуживши всенародну любов і повагу. « Я вибрала Долю собі сама», - сказала поетеса, свідома свого вибору.

Їй судилося стати предтечею цілої когорти шістдесятників, котрі намагалися розірвати ідеологічні ланцюги. І голос Ліни Костенко вирізнявся поміж усіх: не змінили його ані роки репресій, що настали після хрущовської відлиги, ні цензурні заборони, ні гіркі розчарування. Вона залишалася собою – безкомпромісною, мужньою і гострою на слово.   

  •          І щось в мені таке велить

Збіліти в гнів до сотого коліна!

І щось в мені таке болить,

Що це і є, напевно, Україна.

 

Ведучий 2

Державна премія імені Т. Шевченка, якою вона була відзначена 1987 р. за роман у віршах  « Маруся Чурай» - це лише вияв офіційного визнання, яке прийшло до неї значно раніше. Прийшло з народу, від нас з вами, бо Ліна Костенко, як і Маруся Чурай, якраз і стала голосом цього народу, його піснею, його душею:

« Її пісні – як перло многоцінне,  

Як дивен скарб серед земних марнот.

Тим паче зараз, як така розруха.

Тим паче зараз, при такій війні, -

Що помагає не вгашати духа,

Як не співцями створені пісні»

ХІХ—ХХ століття ознаменувалися важливими подіями: жінки здобули виборче право (тобто право віддавати свій голос за того чи того політика під час виборів), чим забезпечили собі підґрунтя для свободи, рівноправ’я з чоловіками та незалежності. Жінки змогли здобувати вищу освіту, долучатися до науки, вільно творити.

Ведучий 1

Соломія Крушельницька

 Легенда оперної сцени, Вагнерівська примадонна XX століття..

Ведучий 2

Олена Казимирчак-Полонська 

Українська астрономиня. Викладала математику й астрономію, була доценткою кафедри вищої математики.

Ведучий 1

Наталія Полонська-Василенко

Одна з провідних представниць державницької школи в українській історіографії, авторка майже 200 наукових праць у царині історії Запоріжжя та Південної України.

 

Ведучий 2

Марія Заньковецька

Актриса і театральна діячка, провідна зірка українського театру кінця ХІХ і початку ХХ століть.

Ведучий 1

Катерина Білокур

Українська художниця, майстер народного декоративного живопису, представниця "наївного мистецтва". Талановита українка, яка дивовижною силою своєї фантазії передавала на полотні незвичайну красу, розмаїття квітів рідної землі.  “Якби у Франції була така жінка, ми б змусили весь світ говорити про неї”, - сказав про нашу мисткиню якось Пабло Пікассо. 

Не маючи коштів на фарби, готувала їх сама, не маючи художньої освіти, навчалася в природи. Зображені на її полотнах квіти, овочі, предмети побуту, осяяні незвичайним чуттям кольору, й сприймаються як величальний гімн природі і людині. Творчість української художниці з села Богданівка належить до найкращих надбань світової культури. 

 

 

 

Ведучий 2

 Квітка (Квітослава-Орися) Цісик

Американська співачка українського походження, популярна виконавиця рекламних джинглів у США, оперна і блюзова співачка, виконавиця українських народних і популярних пісень.

Ведучий 1

Ада Роговцева 

Наша відома акторка театру та кіно, народна артистка України, професор Національного університету культури, Герой України. Ада Миколаївна лауреат численних премій, володар багатьох звань, орденів і нагород.

Ведучий 2

Яна Клочкова 

Наша золота рибка! Українська плавчиня, Герой України, володар орденів "За заслуги" III ступеня, Орден княгині Ольги I ступеня та ордена "Золота Зірка". Яна здобула найбільше золотих медалей у складі збірної України.

Ведучий 1

Джамала, або Сусана Алімівна Джамаладінова 

Українська співачка й акторка кримськотатарського та вірменського походження, народна артистка України. Перемогла на 8-му Міжнародному конкурсі "Нова хвиля" в Юрмалі та 61-му пісенному конкурсі "Євробачення" в Стокгольмі.

Ведучий 2

Людмила Семенівна Міляєва

Член Національної академії мистецтв України (НАМУ), доктор мистецтвознавства, професор Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури (НАОМА), заслужений діяч мистецтв України.

Ведучий 1

Анна та Марія Музичук

Українки, які ввійшли в топ-10 найкращих шахісток світу. Старша сестра Анна Музичук стала третьою шахісткою у світі. Вона є триразовою чемпіонкою світу з шахів серед жінок та триразова чемпіонка Європи серед жінок.

Її молодша сестра - Марія - 6 шахістка світу. Вона - дворазова чемпіонка України, чемпіонка світу серед жінок 2015 року та найкраща шахістка 2015 року. Завдяки  їм світ знає, що Україна - країна дуже розумних, красивих і обдарованих жінок.

Ведучий 2

В їхній гарній компанії і 7-разова чемпіонка з фехтування олімпійська чемпіонка Ольга  Харлан. 

 

Українки продовжують  вражати світ своїм героїзмом і своїми піснями. 2018 р. двох українок – волонтерку Яну Зінкевич та письменницю Оксану Забужко нагородили відзнакою блаженного священномученика Омеляна Ковча.

Відзнаку вручили в Римі усього лиш шістьом людям, добрі справи яких відомі світові.

Звичайно, цей рейтинг - далеко неповний. Якщо ви не бачите в ньому своїх кумирок - не засмучуйтеся, а знайте: нас, славних українок - дуже і дуже багато! 

 Ведучий 1

Без перебільшення і з гордістю можна констатувати, що про жінку-українку у світі ходять легенди. Українки ставали королевами, впливали на політику великих держав, з'являлися на полотнах всесвітньо відомих художників і створювали всесвітньо відомі полотна власноруч. Вони робили наукові відкриття, виступали на світових сценах, засновували школи і писали книжки.

Ведучий 2

Тепер жінка у вишиванці з'являється на світових наукових конгресах, під українським прапором гордо стоять наші спортивні красуні, наша прекрасна половина представляє свої мистецькі шедеври на світових майданчиках, ми - у світових благодійних організаціях і на подіумах краси.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
23 серпня
Переглядів
65
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку