Відкритий виховний захід у початковій школі запрошує батьків , вчителів , учнів та усіх бажаючих відкуштувати українські страви , які приготували учні , розбиті на групи : « Галушечка-душечка», « Варенички маленькі , варенички смачненькі» , «Каша – мати наша» , «Хліб усьому голова».Метою заходу є ознайомлення молодших школярів з традиційними українськими стравами та обрядами ,розвиток пізнавального інтересу до української культури і мови , творчих та артистичних здібностей , виховання почуття національної гідності та гордості за українську націю .
Сценарій відкритого виховного заходу
Фестиваль українських страв
Автор
Клименко Анна Олександрівна
учитель початкових класів
Волноваської загальноосвітньої школи
І – ІІІ ступенів № 1
Анотація : Відкритий виховний захід у початковій школі запрошує батьків , вчителів , учнів та усіх бажаючих відкуштувати українські страви , які приготували учні , розбиті на групи : « Галушечка-душечка», « Варенички маленькі , варенички смачненькі» , «Каша – мати наша» , «Хліб усьому голова».
Мета : Познайомити з традиційними українськими стравами . Вчити не забувати українські обряди , розвивати світогляд , широту думки , збагачувати словниковий запас дітей .
Розвивати пізнавальний інтерес до українських традицій , культури і мови , творчі та артистичні здібності . Прищеплювати любов до української культури та народних традицій .
Виховувати почуття національної гідності та гордості за українську націю .
Очікувані результати :
1.Всебічний розвиток особистості молодшого школяра .
2. Підвищення дитячого інтересу до пізнання традиційної української кухні .
3.Створення творчої атмосфери в дитячому колективі .
4. Тісна співпраця вчителів з батьками у справі виховання дітей .
5.Збагачення освітнього , розвивального середовища .
Обладнання : вишиті рушники , плакат «Запрошуємо на фестиваль українських страв !» , українські страви , приготовлені учасниками фестивалю .
Ведуча Добрий день вам , добрі люди !
Хай вам щастя-доля буде ,
Не на день і не на рік ,
А на довгий-довгий вік !
Ведучий Гостей дорогих
Ми вітаємо щиро ,
Стрічаємо хлібом ,
Любов’ю і миром !
Ведуча Доброго дня , шановні гості ! Ми раді вітати вас на нашому святі – на фестивалі української кухні !
Ведучий Працьовитий і гостинний український народ здавна славився хлібосольством . Зайдіть до української оселі на годинку – без частування господиня не проводить вас . Усе смачно , ситно , а головне – корисно та невибагливо .
Ведуча Давайте пригадаємо , на які страви багате традиційне українське застілля , і не лише пригадаємо , але й скуштуємо і похвалимо наших юних господарочок .
Ведучий Отже , щиро просимо гостей на наш « Фестиваль українських страв» !
( танок маленьких козачат )
Ведуча Україна здавна славиться своєю гостинністю , багатою і смачною кухнею . Борщі та пампушки , паляниці й галушки , вареники й ковбаси , печеня й напої з фруктів і меду відомі далеко за межами України . Наша національна кулінарія нараховує сотні рецептів .
Ведучий Тож час звернутися до господарів фестивалю . Вони докладніше розкажуть про страви . А потім і почастують .
Ведуча Любі друзі , настав час відвідати господарів столу « Галушечка-душечка».Його підготували учні першого класу .
Виступ господарів столу «Галушечка-душечка»
1учень
Гей , збираймось , любі друзі !
Погуляємо на лузі ,
Бо вже закінчилась зима ,
Та іде до нас весна !
2учень
Добрий день , шановні гості ,
Раді вас вітати !
Всім бажаємо здоров’я
Й щастя повну хату !
3учень
Спішіть , громадяни , спишіть !
І друзів з собою беріть .
На фестиваль приїжджайте ,
Будемо всіх пригощати !
1учень
А пригощати ми вас будемо смачними , ароматними галушками , бо галушечка – то гостю душечка !
2учень
Вважається , що галушки – страва трударів , які звикли до простої поживної їжі .
3учень
Дивним словом назвали люди шматочок тіста , зварений у воді . Вимовиш «галушка» і ніби в рот покладеш щось м’якеньке , солодкувате , надзвичайно смачне .
1учень
В Україні чимало видів галушок . У Західній Україні маленькі горошинки з тіста називають « стиранкою» , на Волині «клюсками» – дрібні кульки з тертої картоплі , зварені в молоці .
2учень
На галушки йде будь-яке борошно , але частіше використовується пшеничне та гречане .
А як ми приготували наші галушечки , нехай вам розкажуть наші господині.
1господиня
Ми галушечки місили ,
Кілька яєць туди вбили .
Взяли горщик цукру повненький ,
Щоб галушки були солоденькі .
Додали водиці і мукиці
Із пушистої пшениці !
2господиня
Просимо галушки наші скуштувати
Та добрим словом нас згадати !
3господиня
Всім бажаємо здоров’я
Й успіхів найкращих
У роботі і навчанні ,
У відпочинку і в коханні ,
І в сімейному житті ,
Щоб цвіли і багатіли , любі наші , дорогі !
1учень
Гей , дівчата , не зівайте ,
Гостей танцем привітайте !
( танець з рушниками )
Ведуча ( звертається до глядачів ) . Любі друзі , відгадайте загадку :
Химерний, маленький ,
Бокастий , товстенький ,
Чимось смачним напхався ,
В окропі скупався .
( Вареник )
Ведучий Правильно , вареник .Тож настала черга показати себе столу « Варенички маленькі , варенички смачненькі» .Це учні третього класу .
Виступ господарів столу «Варенички маленькі , варенички смачненькі»
1учень
Хтось любить їсти м'ясо, хтось- гриби,
Хтось - голубці, хтось- суп , а хтось - крученики,
А я з дитинства щиро полюбив:
Вареники!
2учень
Вареники не просто пироги !
А серед страв людських , немов священники,
І полюбляють навіть вороги
В сметані свіжозварені вареники !
3учень
А як вони скипають у воді !
Неначе зорі в небі обертаються !
І почуття з душевних холодів,
До почуттів весняних повертаються !
1учень
Вареники на столі українців – це домашнє урочисте застілля , затишок і тепло домашнього вогнища. Українські господині подавали на стіл « шляхетні» вареники – з телячою печінкою , перекрученою з салом , цибулею та перцем .
2учень
Про багату , веселу людину в народі казали : « Живе , як вареник у маслі» . І дійсно , варенички люблять поливку . «Вареник без поливки , що церква без хреста» .
3учень
Жодне свято в Україні не обходилось без вареників . До Святвечора – пісні з картоплею та капустою чи грибами . На щиру Масляну – із сиром та маслом . На веселі молодіжні посиденьки на свято Андрія – з «пшиком» або «пирхуни» .
1учень
Із варениками пов’язано чимало жартів . Ось , наприклад , гумореска « Як куми вареники ліпили» .
( сценка « Як куми вареники ліпили» )
1кум
Кум поїсти неабиякий мастак .
Йому жінка , що не зварить , все не так .
Вередує :
2 кум
- Як з’їдаю твій обід ,
Наче гирю закладаю у живіт .
1 кум
Раз в неділю ми остались без жінок :
Подались вони раненько на базар .
2 кум
- Не зоставили нам їсти , то й нехай …
А ми зваримо вареники давай !
1 кум
Налили ми в ночви свіжої води .
Півмішка муки засипали туди .
Дріжджів кинули дві пачки – красота !
Потім перцю і лаврового листа .
Тісто витягли на стіл ми та й січем –
Я ножакою , а кум мій сікачем .
В казані кипить , аж піниться вода .
Я ліплю , а кум вареники вкида .
На вусах у мене тісто , в нього сир .
Кум по кухні походжа , як командир .
2 кум
- Хай живіт ,-
1 кум
говорить ,-
2 кум
лопне , а жінкам
Отакунького вареничка не дам !
1 кум
В казані вода вирує , булькотить .
Сир гарячий нам на голову летить .
Покипіло так не більше двох годин ,
Бачим : збились всі вареники в один .
Ми вареник той штовхаємо до дна ,
А він лізе , випирає з казана .
Кум говорить :
2 кум
- Ну , нехай вже буде так .
Покуштуємо , яке воно на смак .
1 кум
Поділили ми вареник , сидимо .
Кум виделкою , я ложкою – їмо .
Я помалу ремигаю , кум жує .
2 кум
- Ну , -
1 кум
цікавиться , -
2 кум
як враження твоє ?
1 кум
Я показую на пальцях і стогну :
Зуби злиплись , язика не поверну .
В кума очі лізуть з лоба – не ковтне .
Просить :
2кум
Стукни по потилиці мене !
1 кум
Те , що я не з’їв і кум мій не доїв ,
Потаскали кабанові ми у хлів .
А кабан понюхав тісто , кашлянув ,
Перекинувся в баюру і заснув .
Кум штовха його :
2 кум
- Пардон , мусьє кабан !
Вибачайте , я не знав , що ви – гурман .
Може , й ви вже захотіли в ресторан ? –
1 кум
І надів йому на голову казан …
2учень
Любі гості !
Запрошуємо вареники скуштувати ,
Та добрим словом нас згадати !
Ведучий Аби були пиріжки ,
То знайдуться і дружки !
Кому книш , а кому й шиш !
Козак їсть , п’є та ворога б’є .
Пиріжки та вода – то козацька їда !
Ведуча Ми пропонуємо вам гру з глядачами .На сцену запрошуються чотири хлопці , чотири козаки . Хто з вас любить пиріжки ? А хто найшвидше з’їсть пиріжок ? От зараз ми і перевіримо !
( проводиться гра з глядачами )
Ведучий « Де піч та каша – там домівка наша» . Як ви вже здогадалися , наступним ми відвідаємо стіл , на якому представлені різноманітні каші . А називається він «Каша – мати наша».
Ведуча Чому саме так ? Про це нам розкажуть господарі – учні другого класу .
Виступ господарів столу « Де піч та каша – там домівка наша»
1учень
Як із крупинок каша , так із днів-зерняток складається життя .Каша – це символ продовження роду . Вона супроводжує людину від самого народження , адже є першою стравою після материнського молока .
2учень
«Вари воду – вода буде , сип крупу – каша буде» , - цим прислів’ям визначається рецепт цієї страви . А головний секрет її - побільше масла , бо «маслом каші не зіпсуєш» .
3учень
Яких лише каш не вигадано ! Косарські ,чумацькі , артільні , кобзарські …А ось які каші полюбляють у наш час .
( виходять 5 учнів )
Жартували колись мама :
Від малого мандрувала
Каша з нами в спеку й дощ .
Каша панська з рису біла ,
Ще й з домашнім молоком .
І , звичайно , гречна панна –
Гречка з м’ясом і смаком .
Каша пшонка , каша манна
Для дорослих і старих
Ще й смачнесенька вівсяна
Каша для дітей малих .
Гарбузова добра каша :
З дині , тикви , кабачків ,
Не зіпсути маслом каші –
Мудрість з глибини віків .
Каша нас держить у силі ,
З кашею наш дружить рід ,
Добре їсти кашу вранці ,
Ввечері і на обід !
1учень
Народних обрядів , елементами яких є каша , чимало .З давніх-давен каші присутні на весільному столі поліщуків , нею начиняють весільні вареники і голубці . «Коливом» або «кануном» називають поминальну кашу .
2учень
Особлива символіка і магічна роль каші в різдвяних святах . Головна страва на святвечірньому столі – кутя . Її розводять медовою ситою , маковим молочком , узваром , посипають горіхами .
3учень
Перед вечерею батько відчиняє надвір двері й голосно вигукує : « Морозе , морозе ! Іди до нас кутю їсти , а коли не йдеш , то не йди на жито , пшеницю , всяку пашницю !»
1учень
А ми вас кашею пригощаємо ,
Щастя , мира всім бажаємо !
А щоб ви , друзі , не скучали ,
Ми танець вам приготували !
( виконують танець )
Ведучий «Без хліба немає обіду» , - кажуть у народі . І це щира правда . Хліб – головна страва на столі , і до нього ставилися з особливою пошаною .
Ведуча Скільки різновидів українського хліба ? Їх неможливо навіть перелічити . Французький письменник ХІХ століття Оноре де Бальзак , відвідавши Україну , писав на батьківщину , що «запримітив сімдесят сім способів приготування хліба» .
Ведучий Ми продовжуємо нашу подорож . І зараз , як ви вже здогадалися , завітаємо до столу «Хліб усьому голова» . Організували його учні четвертого класу .
Виступ господарів столу «Хліб усьому голова»
1учень
Ми хлібом-сіллю друзів зустрічаєм,
Хай буде більше в світі нас, братів!
Хай в кожній хаті пахне короваєм,
Щоб люд ніколи хліба не просив!
( Виконують пісню « Хліб на рушнику» )
Стоять хліба достиглі серед поля ,
А полем котить хвиля нешвидка .
В чеканні жнив завзятий день поволі
Схиляється чолом до колоска .
Приспів :
Золотим промінням
Світить щедрий сніп ,
Найдорожче серцю
Добре слово «хліб» .
Хліборобській долі
На її віку
Житнім сонцем сходить
Хліб на рушнику .
В безмежжі жнив земля озветься звуком ,
Бо пісня й хліб поєднані давно .
Хвала , хвала вам роботящі руки ,
Які добром наповнили зерно .
Приспів .
З крутих доріг вертаєм в отчу хату ,
Зорить вона віконцем до воріт ,
Щоб мамин хліб святий поцілувати ,
Що нас ростив , благословляв на світ .
Приспів .
1учень
Хліб шанували й берегли і в багатих , і в бідних родинах .Існувало чимало традицій , пов’язаних з хлібом .Так , коли заходило сонце , намагалися не починати нової хлібини . Не вчиняли тісто проти великих свят . Крихти зі столу ніколи не змахували в сміття , окраєць , що впав на підлогу , обережно піднімали і , поцілувавши , клали на столі .
2учень
Випікали хліб переважно з житнього борошна , а на великі свята – з пшеничного . Українська паляниця , на яку йшло найкраще борошно , стала символом родючої землі , добробуту й гостинності . «Паляниця – як пух , як дух , як миле щастя» .
3учень
А ще українські господині пекли чимало різновидів хлібців нашвидкуруч . У різних районах нашої країни були свої рецепти перепічки , пампушок «плесканів» , «дужиків» , «пундиків» .
4учень
А ми для вас , любі гості , приготували смачну духмяну паляницю !
Тільки-но з печі ,
Скоринка в золі –
Свіжа хлібина
Лежить на столі .
5учень
День розпочався
З цієї хлібини…
В ній наш достаток ,
Могутність країни .
6учень
Наших морів
Не стривожена синь ,
Шлях до зірок
У космічну глибинь .
7учень
Кажуть в народі
Правдиві слова :
Хліб-паляниця –
Всьому голова !
( Виконують пісню «Паляниця» )
Біла паляничка –
Це вам не дрібничка .
Де немає хліба –
Там нема обіда .
Де хороший пекар –
Не потрібен лікар ,
Кожен день , як свято ,
І пісень багато .
Приспів :
Добрі люди , в Україну
Завітайте у гостину !
Всіх запросимо до столу
В добрий день і в добрий час .
А духмяна паляниця
Серед столу , як годиться ,
На квітчастім рушникові ,
Щоби все було гаразд .
Де працює пекар –
Навіть взимку спека ,
В тих містах і селах
Дітлахи веселі .
В них рум’яні лиця ,
Наче паляниця .
Голова усьому –
Хліб у кожнім домі !
Приспів .
Ведучий Смачна наша українська кухня , щедра , як душа нашого працьовитого народу .
Ведуча Сподіваємось , що вам було цікаво послухати про її страви . Ну а зараз , гості дорогі , запрошуємо до частування . І на останок хочемо побажати від щирого серця : смачного вам ! Куштуйте на здоров’я та добрим словом господарочкам віддячте .
( Виховний захід закінчується частуванням усіх учасників та гостей ).