сценарій відкритого заходу Гімн - серце України

Про матеріал

даний захід спрямований виховувати в учнів почуття патріотизму, національної гордості, любові до рідного краю, свого роду, розуміння своєї причетності до всіх подій, які відбуваються в Україні; берегти та примножувати багатства рідної країни.

Перегляд файлу

«ГІМН – СЕРЦЕ УКРАЇНИ»

Мета: виховувати в учнів почуття патріотизму, національної гордості, любові до рідного краю, свого роду,  розуміння своєї причетності до всіх подій, які відбуваються в Україні; берегти та примножувати багатства рідної країни.

Обладнання: музичний супровід, мультимедійна дошка.

Місце проведення: комп’ютерний клас

Хід заходу

Вчитель: Сьогоднішній захід присвячений 200-річчю від дня народження Михайла Михайловича Вербицького та 150 років від першої публікації гімну України.

Учень 1

У всіх людей одна святиня,

Куди не глянь, де не питай,

Рідніше нам своя святиня,

Аніж земний в чужині рай.

Нема без кореня рослини,

А нас, людей, без Батьківщини.

Учень 2

Так, для кожного з нас найдорожча і найрідніша та земля, на якій ми народилися, де живуть наші батьки, рідні, де поховані наші предки.

Учень 3 Це — наша рідна земля, наша Україна. Кожна країна світу обов'язково має свої символи

Учень 2 У статті 20 (розділ 1) Конституції України записано: «Державними символами України є Державний Прапор України, Державний Герб, Держаний Гімн України». Символіка — своєрідна візитна картка країни, вона ніби представляє її, підтверджує її існування.

 

Учень 4

Лине пісня незабутня,

Горда, величава.

В ній — надія на майбутнє,

України слава.

Нею сонце зустрічає

Нашу Батьківщину,

День новий розпочинає —

Сильна, неподільна.

До нових здобутків кличе

Пісня Україну,

А зовуть її велично

РАЗОМ Державним Гімном.

Учень 3 Пісня – душа народу, національний гімн – вищий прояв його волелюбних прагнень, духовних устремлінь.

Учень 2 Яскравим виявом національно-патріотичних почуттів українців нашої землі став вірш поета і етнографа Павла Чубинського «Ще не вмерла України ”. Жодному нашому творові української літератури не судилася така велична і трагічна доля.

Учень 3 Велична, бо в ньому втілена споконвічна мрія народу, здобути волю, виражена незламна віра у відродження України. Трагічна, бо понад століття пісню-гімн переслідували, вбивали, забороняли, та як

не силкувались – не вбили.

Учень 2 Відроджуються, воскресають національні традиції України: її символіка, патріотичні та духовні гімни, серед яких і «Ще не вмерла України ”.

Учень 3 Слова національного Гімну «Ще не вмерла Україна» написав у 60-х роках XIX ст. відомий український поет Павло Чубинський, а музику — композитор Михайло Вербицький.

Учень 5  В 1862 р. П. Чубинського заслали в Архангельськ, за «українофільську діяльність». А в 1863 році

з далекого північного заслання він передає вірш «Ще не вмерла Україна». Уперше ця пісня зазвучала в селі Млини (сьогодні — територія Польщі), де жив і працював автор музики до вірша Михайло Вербицький. Цього року відзначаємо 200-річчя від дня народження Михайла Михайловича Вербицького.

За життя він напевно не знав, що таким популярним стане його твір. Він хотів бачити Україну єдиною державою, а неподіленою на Східну і Західну. Михайло Вербицький, священик на сільських парафіях, почав творити, коли в нас ще не було ні Миколи Лисенка, якого називаємо «сонцем української музики», ні «Запорожця за Дунаєм» Семена Гулака-Артемовського, ні «Вечорниць» Петра Ніщинського.

Учень 2 Це ті слова та музика, які змушують кожного з нас підніматися при перших же акордах, в них сконцентрована жива історія народів, їх прагнення до волі.

Учень 3 15 січня 1992 року Указом Президії Верховної Ради «Про Державний Гімн України ” була затверджена музика Михайла Вербицького як Гімн.

Учень 2 У 1996 році парламентарі внесли це положення в Конституцію, вирішивши слова

головної пісні країни прийняти окремим законом. У зв’язку із цим Кабінет Міністрів створив спеціальну держкомісію з підготовки і проведення конкурсу на кращий текст Державного Гімну.

Учень 3 Але всі 784 запропонованих варіанта слів експерти відхилили. Водночас у держкомісію надійшло понад 500 прохань прийняти як Гімн із певними змінами в тексті вірш Павла Чубинського «Ще не вмерла Україна ”, написаний у 1862 році.

Учень 2 І 14 червня 2000 року Кабінет Міністрів затвердив проект Гімну на слова

E:\папака\CIMG2466.JPGПавла Чубинського, залишивши перший куплет і приспів добутку і змінивши закінчення в слові «Україна”. Президент Леонід Кучма підтримав пропозицію уряду. Верховна Рада лише через три роки затвердила слова Державного Гімну, прийнявши відповідний закон.

Учень 3 Закон «Про Державний Гімн України ” прийнятий Верховною Радою України 6 березня 2003 року За запропонований Президентом України Леонідом Кучмою проект проголосували 334 народних депутати.

Учень 2 Свої національні символи люди повинні шанувати і берегти. Про це записано у ст. 65 Конституції України:”…Шанування державних символів України є обов’язком громадян України ”.

Учень 3 Національні символи – це згусток високого духу народу, його історичних прагнень, унікальності, своєрідний генетичний код нації.

Учень 2 Сьогодні життя України змінюється на очах, постає стара, як ця земля, держава – вільна, незалежна, сонцем осяяна Україна. Ви – частина народу. Без вас, без мене, без нас усіх немає ні народу, ні

E:\папака\CIMG7446.JPGісторії. І нам творити нову історію держави, що займе належне місце серед вільних і рівних країн планети.

Учень 6

Україно, соборна державо,

Сонценосна колиско моя,

Ще не вмерла

Й не вмре твоя слава,

Завойована в чесних боях!

Живи та міцній, українська державо!

Вмирали в боях мільйони борців,

Щоб стяг синьо-жовтий піднявся величаво.

Й над Києвом стольним віки майорів.

Учень 3 Дорогі друзі! Любіть свій народ, свою землю, яка є найкращою в світі.

Учень 2 Любіть свою Україну, пишайтесь її символами.

Учень 3 А сьогоднішній захід нехай послужить зціленню і відродженню наших душ будьте патріотами своєї держави.

Звучить гімн України

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Руденко Наталія Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Шмагун Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
19 вересня 2018
Переглядів
8282
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку