Сценарій виховної години "День боротьби зі СНІДом"

Про матеріал
Сценарій виховної години до Дня боротьби зі СНІДом для учнів старших класів
Перегляд файлу

Сценарій виховного заходу “День боротьби зі СНІДом”

Вед 1: У далекому минулому страшні епідемії чуми забрали життя мільйонів людей… Але і в наш час існують такі ж страшні захворювання.

Вед 2: 1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом. У всьому світі цього дня говорять про СНІД та наркоманію, про те, яку загрозу існуванню людства несе ця глобальна епідемія. Головна мета Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом — звернути увагу суспільства на цю проблему. Виникає запитання, а чи можна контролювати поширення ВІЛ/СНІДу? Від чого це буде залежати?

Вед 1: Можна згадувати і оплакувати тих, хто вже помер або смертельно хворий, можна говорити про масштаби трагедії і про те, що лише чума ХХ, а тепер вже і ХХI століття загрожує людству…

Вед 2: У 1981 році мало хто звернув увагу на повідомлення у щотижневому звіті захворювань та смертності, що випускається в Атланті, в якому повідомлялося, що в Лос-Анджелесі 5 молодих гомосексуалістів захворіли рідкісною формою пневмонії і двоє з них померли.

Вед 1: У наступні декілька тижнів додалися нові факти. У всіх хворих таємничим чином відмовляла імунна система.

Вед 2: Світ вступив в еру СНІДу. Людство живе у страху перед цією недугою. Цифри про чисельність заражених і хворих усе зростають і стають застарілими вже на момент публікації.

Слайд№2.

Вед 2: Перші повідомлення про СНІД з'явилися у період розквіту "сексуальної революції" на Заході (зокрема у США), небувалого розповсюдження статевих збочень.

Вед 1: Перші випадки СНІДу були зареєстровані в 1981 р. у США. Вважають, що в країну його заніс стюард авіакомпанії "Ейр-Канада" Гаетан Дюга, який здійснював рейси до Нью-Йорка, Лос-Анджелеса та інших американських міст. Він був активним гомосексуалістом, зустрічався зі своїми партнерами в барах, клубах і саунах. Розслідування, яке провели американські лікарі, показало, що він заразив 40 з перших 250 жертв СНІДу в США. Дюга назвали "нульовим" пацієнтом. Він помер у 1984 р. у віці 32 років від саркоми Капоши.

Вед 2: Хвороба, почавшись з кількох випадків, вже через рік була зареєстрована в 16 країнах у 711 людей, через 5 років - в 113 країнах у 72 504 людей.

Вед 1: Хвороба зачепила улюбленців долі - всесвітньовідомих представників артистичного бомонду.

Вед 2: Лікарі оперативно виявили особливості контингенту хворих: гомосексуалісти, бісексуали, повії, наркомани. Життя, вільне від усяких моральних норм і принципів, не могло не викликати покарання від Природи. І воно настало.

Слайд№3.

Вед 2: Ситуація змінилася після того, як в липні 1985 року помер від СНІДу всенародно улюблений актор Рок Хадсон, ставши першою "зірковою" жертвою цієї чуми ХХ століття.

Слайд№4

Вед 1: Відомий американський актор Рок Хадсон свого часу був зіркою 50-х років минулого століття. Він відомий за ролями у фільмах "Все, що дозволять небеса" і "Чарівна мана". 8 червня 1983 у нього діагностували саркому Капоші, яку тоді називали однією з ознак СНІДу. Наступні аналізи підтвердили діагноз. Однак світ дізнався про його хворобу лише в липні 1985 року. 59-річний Рок Хадсон помер уві сні 2 жовтня 1985.

Слайд№5

Вед 2: Найвідомішою жертвою СНІДУ зі світу шоу-бізнесу став, безумовно, Фредді Меркюрі. 20 квітня 1992 року на лондонському стадіоні Уемблі відбувся концерт його пам'яті … Грандіозне шоу - і за "зірковим" складом учасників, де було зібрано 35 мільйонів доларів, які направлено у фонди боротьби з "чумою ХХ століття". Ця подія потрапила до "Книги рекордів Гіннесса".

Вед 1:  «Якщо завтра я умру, мені наплювати, я дійсно все встиг зробити». Ці слова належать відомому музиканту Фредді Меркюрі.

Слайд №6

Вед 2: Світом ходили чутки: Меркюрі серйозно хворий. Багато хто здогадувався на що. Від імені Фредді ці чутки спростовувалися у пресі. І тільки за добу до смерті співак розповсюдив заяву, в якій, не боячись людського осуду, визнав: "Я хочу підтвердити, що в мені СНІД. Мені здалося правильним, що я тримав це в секреті до сьогоднішнього дня, щоб захистити своїх близьких".

Слайд№7

Вед 2: А зараз розповідь про людину, що протягом майже тридцяти років залишалася у центрі уваги, зачаровуючи публіку своїм мистецтвом. Завдяки йому у балету з'явилися тисячі й тисячі нових прихильників. Йдеться про легендарного Рудольфа Нурієва

Вед 1: Рудольф був ідолом, але й деспотом. Його гніву страшилися балетмейстери і зірки. У балетній трупі "Опера де Парі", якою Нурієв довгі роки керував залізною рукою, був лише один Бог і хазяїн - він сам, що створював балети виключно понурієвськи.

Слайд№8

Вед 2: Рудольфа Нурiєва вразила страшна хвороба — СНІД. За припущеннями, він заразився в лікарні. Нібито одного разу він необачно перебігав дорогу й був збитий автомобілем. Йому перелили кров, яка була зараженою. Нурiєв боровся до останнього, випробовував різноманітні новинки в медицині, постійно спілкувався з людьми, давав уроки.

Вед 1: Він прожив зі СНІДом 12 років.

Слайд№9:

Вед 1: Відомий кутюр'є Ів Сен Лоран був хворий на СНІД, але французи не коментують це. У французькій моді кутюр'є був господарем більше 40 років.

Слайд№10

Вед 2: Усі роки модельєр боровся із депресією і схильністю до самогубства за допомогою алкоголю й наркотиків. Упродовж його кар'єри неодноразово з'являлися чутки про смерть маестро і про те, що в нього – страшні хвороби, зокрема, СНІД. Але усе це не шкодило його іміджу. Навпаки – Ів Сен-Лорана називали і називають першим модельєром, кому вдалося зробити високу моду справжнім мистецтвом.

Слайд№11

Вед 1: Американський тенісист Артур Еш, триразовий переможець турнірів Великого шолома в одиночному розряді й дворазовий в парному. Помер 49-річний Еш від СНІДУ, яким заразився 1988 року при переливанні крові.

Слайд№12

Вед 2: Еш в 1992 році влаштував прес-конференцію для публіки, на якій зізнався, що смертельно хворий, а вже наступного року помер.

Слайд№13

Вед 2: Американець Грег Луганіс - один з найкращих стрибунів у воду, чотириразовий переможець Олімпіади і п'ятикратний чемпіон світу. Він дізнався про свій позитивний ВІЛ-статус у 1988 році, але продовжив участь у великому спорті, вигравши ще дві олімпійські золоті медалі.

Слайд№14

Вед 1: Публічно зізнався, що він ВІЛ-позитивний, лише в 1995 році, коли вийшла у світ його автобіографія

Слайд№15

Вед 1: Томмі Моррісон-Колишній боксер-важкоатлет, що знявся у фільмі "Роккі 5" разом з Сільвестром Сталлоне. Помер 1 вересня 2013 року в віці 44 років, імовірно, від СНІДу.

Слайд№16

Вед 2: Спортсмен заразився на ВІЛ майже 20 років до цього. Довгий час не хотів у це вірити, відмовляючись від терапії.

Слайд 17

Вед 2: Американський актор Чарлі Шин відомий численними скандалами в особистому та публічному житті, зокрема й через зловживання наркотиками. 17 листопада 2015 року зізнався, що заражений ВІЛ.

Слайд№18

Вед 1: Приводом для публічного зізнання став шантаж однієї з жінок, яка зажадала за своє мовчання величезну суму грошей.

Слайд№19

Вед 1: Кожна людина повинна до кінця усвідомити всю небезпеку, яку несе СНІД і зробити все можливе, щоб уберегти себе і своїх близьких від цієї страшної інфекції,бо СНІД може увійти практично в кожен дім, кожну сім'ю.

Вед 2: Запам’ятайте основні правила профілактики від ВІЛ:

Вед 1: уникайте випадкових та незахищених статевих зв'язків;

Вед 2: утримуйтесь від вживання наркотичних речовин

Вед 1: не користуйтеся спільними засобами гігієни (леза, щітки, манікюрні набори тощо);

Вед 2: для нанесення татуювання та манікюру майте індивідуальний або одноразовий інструментарій;

Вед 1: І на останок ми покажемо Вам відео “Чому так важко вилікувати ВІЛ\СНІД”

Відео

Вед 1: Бережіть себе. Дякуємо за увагу!

pdf
Додано
4 грудня 2019
Переглядів
493
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку