Сценарій виховної години "Не будь собі ворогом"

Про матеріал
В сценарії виховної години розкрито шкідливі звички людини та їх вплив на здоров'я
Перегляд файлу

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Каховський державний агротехнічний коледж

 

 

 

 

    

         

 

 

                      

 

 

 

  

Сценарій виховної години

 

                                

 

         

 

Автор: Шевчук А.В., викладач вищої кваліфікаційної категорії,

             викладач-методист

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вступ:

Здоров’я – це одна з головних умов фізичного та розумового розвитку юнаків і дівчат, досягнення успіхів в житті, реалізації здібностей і талантів.

Здоров’я необхідне всім, щоб знайти своє місце в житті. Щоб кохати і бути коханими. Щоб радіти, сміятися і насолоджуватися життям.

Всі говорять , що здоров’я найдорожче, але мало хто його цінує.

Як так зробити, щоб думки про необхідність підтримувати і покращувати здоров’я оволоділи всім людством? Як зробити так, щоб не речі, а здоров’я було модним і престижним. Ось про це і йдеться у даній творчій роботі.

  1. Алкоголь і алкоголізм, їх шкідливий вплив.

 

Почалося ХХІ століття. І людство досягнув величезних технічних успіхів стало перед фактом, що здоровіше і щасливіше воно не стало. З кожним роком в Україні спостерігається погіршення здоров’я людей. Середня тривалість життя знизилася до 63 років (32 місце в світі), найнижча народжуваність серед країн СНД, зросла кількість бездітних сімей.

Доведено, що стан здоров’я людини на 50 % залежить від способу життя, на 20% - від спадковості, на 20% - від впливу навколишнього середовища і лише на 10% - від рівня розвитку медицини.

І так, Ви бачите, що на 50% здоров’я людини залежить від способу життя. Який же це здоровий спосіб життя?

Під здоровим способом життя розуміють: дотримання чіткого режиму дня, раціональне харчування, заняття спортом і, найголовніше, відмова від шкідливих звичок – вживання алкоголю, паління, наркоманії.

 

Алкоголь – злодій, який краде розум.

Злодій, який краде розум, - так з давніх часів називають алкоголь. Чому  ж люди п’ють? Англійський поет Роберт Бернс із сарказмом перелічує приводи до пияцтва:

Для пьянства есть такие поводи:

Поминки, праздник, встреча, проводи,

Крестины, свадьба и развод,

Мороз, охота, Новый год,

Женитьба, новоселье, грусть,

Успех, награда, новый чин

И просто пьянство без причин.

      Пияцтво – порівняно молода помилка людства. Перейшовши до осілого способу життя люди почали займатися землеробством, гончарством. Вони помітили, що досить залишити в закритій посудині ягоди винограду або якісь інші плоди, як через кілька тижнів вони перетворювалися на напій, що мав дивні властивості. Після його вживання в людей з’являлися хвалькуватість, агресивність.

Пізніше, алхіміки назвали цей напій «аква-віше» - вода життя, оскільки людина, яка випивала алкоголь ставала веселою, жвавою, у неї виникало відчуття здоров’я, сили, енергії. Але швидко прийшло розчарування. «Вода життя» зіграла з людиною злий жарт: блаженство виявилося несправжнім. І тоді вчені та лікарі назвали алкоголь «аква мортіс»-«вода смерті».

Пияцтво пустило глибоке коріння в нашому побуті й породило цілу систему звичаїв. Ці звичаї вимагають обов’язково пити та пригощати інших. Ось як сказано про це у вірші Володимира Кошова:

Средь традиций самых разных

Есть нелегкая одна:

Если встреча, если праздник,

Значит лей и пей до дна! –

Пей одну ты, и другую,

И седьмую, и восьмую,

Просят, давят, жмут друзья!

Ну, а если не могу я

Ну, а если мне нельзя?

Ну, а если есть причина

Завтра в форме быть?

Значит, я уж не мужчина?

Хоть давись, но должен пить!

 

Невтішні показники!

Згідно даних всесвітньої організації охорони здоров’я в країнах СНД вживають алкоголь більш як 20% населення.

Ты льешь вино и пьешь,

Как царь и повелитель,

Постой, еще поймешь,

Что ты его служитель.

Підлітки п’ють, щоб бути подібними до старших, щоб звільнитися від нудьги. Дослідження показують – 32% алкоголіків звикли до алкоголю у віці до 10 років, 64% - у віці 11-15 років. Отже, 96% хворих на алкоголізм стикаються з цією хворобою в дитячому та юнацькому віці. Останнім часом алкоголізм в Україні помолодшав. Тепер до послуг наркологів звертаються юнаки та дівчата 17-18 років! Близько 40% усіх злочинів підлітки скоюють у стані алкогольного сп’яніння.             

 

Шкідлива дія, страшні наслідки…

В умовах сучасного науково-технічного прогресу людина керує складними машинами і автоматами, користується мобільним зв’язком, володіє комп’ютером, приймає важливі рішення в складних економічних та політичних ситуаціях. Саме тому людина мусить володіти комплексом медично-біологічних і соціальних якостей, які визначають її надійність у професійній діяльності, в розумовому та фізичному розвитку. Шкідливі звички негативно впливають на здоров’я, активність, розумову та фізичну працездатність, на оперативне мислення, увагу, пам’ять.

Вживання алкогольних напоїв викликає у людини стан ейфорії, душевного задоволення, зняття стресу. Це пояснюється дією алкоголю на мозок – гальмуються його центри, пов’язані з формуванням емоцій. Оп’яніння організму викликає етиловий спирт С2Н2ОН (етанол).

 Частина випитого алкоголю виводиться із організму через шкіру, а частина надовго залишається в організмі. В мозковій тканині алкоголь затримується 15 днів. Він негативно впливає на функції і структуру всіх органів і систем.

              

Особливо небезпечне отруєння організму викликають спиртні напої домашнього чи кустарного приготування. Наприклад в самогоні є такі отрути, як метиловий спирт, ефіри, фурфурол, сивушні масла. Метиловий спирт дуже токсичний. В домашніх умовах він не відділяється від винного, має такий самий запах і смак, розчиняється у воді горить синім полум’ям. Метил викликає оп’яніння з головокружінням, втратою свідомості, може викликати втрату зору. Ефіри – це наркотичні речовини з гірким неприємним запахом. Фурфурол паралізує дихальні шляхи людини, а сивушні масла викликають отруєння з головними болями і станом пригніченості.

Алкогольним оп’янінням називають грубе порушення нормальної функції головного мозку. Спочатку оп’яніння порушує діяльність кори великих півкуль головного мозку, яка забезпечує всіх психічні функції, а потім і інші відділи центральної нервової системи.

Вживання навіть невеликих доз спиртного, затруднює передачу нервових імпульсів, призводить до розладу активного мислення.

Розрізняють три ступені гострого алкогольного оп’яніння: початкову, середню і важку.

Початкова ступінь оп’яніння виявляється у відчутті тепла, легкого головокружіння. Поведінка людини майже не змінюється, але з’являється самовпевненість. Посилюється серцебиття, розширюються зіниці, судини лиця. Зовнішні рухові розлади не помітні, але координація рухів дещо порушується, уповільнюється реакція на зовнішні подразники.

При вживанні великої кількості алкоголю наступає середня ступінь оп’яніння, П’яний нервує, йому властиві спалахи гніву, озлобленості, буяння, він тратить почуття відповідальності за свої вчинки, прихильний до вихваляння і агресії. Часто в такому стані людина порушує громадський порядок, здійснює хуліганські вчинки і навіть злочини. Порушується координація рухів, тому, з такими людьми часто трапляються нещасні випадки на виробництві, на вулиці і в побуті. Після отверезіння, проявляється в’ялість, сонливість, головна біль.

Важка ступінь оп’яніння наступає при вживанні великої дози алкоголю. Для цього стану характерні дві фази: збудження і гальмування. В першій фазі мова стає невиразна, рухи некоординовані, вчинки беззмістовні, не рідко агресивні. Фаза гальмування проявляється у в’ялості, сонливості і закінчується глибоким наркотичним сном. В такому стані людина не реагує навіть на сильні больові подразники, вона може заснути на вулиці, а в холодну пору року замерзнути. Після пробудження людина майже не пам’ятає, що з ним було, появляється сильне бажання випити ще. У людини можлива нудота, блювота і інші признаки отруєння.

Внаслідок неодноразового прийняття алкогольних напоїв у людини закріплюється умовний рефлекс. Після забуття і пробудження у п’яниць наступає важкий стан похмілля, симптоми якого знімаються при повторному вживанні спритних напоїв. Це головна ознака хронічного алкоголізму. Вона супроводжується синдромом астенії – втомою, непрацездатністю. Організм хворий, але з алкоголем не усвідомлює своєї хвороби і її причини.

Хронічний алкоголізм, або алкогольна наркоманія, - хвороба, при які у людини появляється неймовірний потяг до спиртних напоїв, спостерігається симптоми астенії і абстиненції та інші алкогольні розлади. Самопочуття алкоголіка дуже пригнічене, він невпевнений в собі, часом кається, лякається. Характер різко погіршується, сон короткочасний і поверхневий, він бачить жахливі сни. Водночас підвищується опірність організму до алкогольного отруєння.

В стадії побутового п’янства звичайні дози алкоголізму вже недостатні. Ще одна ознака алкоголізму – ослаблення захисних рефлексів – блювоти, нудоти, слиновиділення. При вживанні великих доз алкоголю спостерігається галюцинації, гострі психози, втрата пам’яті. З’являється нестійкий мотив поведінки, хворий здійснює вчинки, не властиві йому раніше. В минулому щирий, милосердний, добрий чоловік стає байдужим, аморальним, озлобленим. У алкоголіка відсутня ціле направленість. Він ніколи не доводить розпочату справу до кінця.    

В останній стадії алкоголізму різко знижується опірність до великих доз алкоголю. Хворі почувають себе погань, у них порушується кровообіг, з’являються гострі розлади серцево-судинної системи, печінкова недостатність. По зовнішньому вигляді вони нагадують хворих, яким властива психічна і соціальна деградація.

Спиртні напої подразнюють слизову оболонку шлунку. Шлунковий сік виділяється з невеликою кількістю ферментів і високою місткістю соляної кислоти. Подразнюючи слизову оболонку шлунку, він разом зі спиртом стимулює відчуття апетиту. Спирт обезводнює клітини, викликає запалення і ущільнення тканин, при цьому засвоєння вітамінів затрудняється. І п’яниць порушується вуглеводний обмін. Білки, вітаміни і мікроелементи поступають в організм з недостатній кількості. Порушуються функції травлення. Алкоголь негативно діє на ферменти травлення, засвоєння їжі різко погіршується. Запалюється слизова оболонка шлунку, що призводить до гастриту, запалення підшлункової залози – панкреатиту. Постійне вживання алкоголю призводить до гострого або хронічного гастриту, що супроводжується різким болями, почуттям печії, неприємним запахом з рота, головними болями. У алкоголіків пропадає апетит, вони п’ють, не закусуючи, а це дуже виснажує організм. Алкоголь всмоктується в кров. Кров із ємністю алкоголю поступає до печінки. Порушується вуглеводний обмін. Це спричинює запалення печінки – гепатит і загальне отруєння організму. Застій жовчі понижує робото-здатність організму. Заключним етапом хронічного алкогольного отруєння печінки являється цироз – важка невиліковна хвороба.

Алкоголь поступово руйнує секреторні і рухові функції травлення в результаті чого виникає вітамінно-білкова недостатність.       Після всмоктування в кров і проходження через печінку, алкоголь попадає в загальний кровообіг, шкідливо діє на судини і серце.                                                                                                                                            

Наукові дослідження доказують, що у алкоголіків дуже швидко і тяжко пошкоджується сердечно-судинна система. Захворювання органів кровообігу зустрічаються у них у 20 разів частіше, ніж у непитущих. Часте вживання алкоголю призводить до переродження серцевого м’язу. Алкоголь підвищує звертання крові, що спричинює утворенню тромбу, внаслідок чого відбувається омертвіння тканини (некроз). Алкоголь викликає патологічні процеси не тільки в серці, але і в артеріях та судинах. Вживання спиртного спричинює розширення судин, запалення суди – тромбофлебіт. Кожний випитий келих підвищує артеріальний тиск, що є причиною багатьох серцево-судинних захворювань.

Алкоголь впливає на нервову систему людини, а через неї на загальний стан організму.

Найбільше від алкогольної інтоксикації терпить мозок (кора великих півкуль). У алкоголіків мозок зменшується в об’ємі. Токсичне враження головного мозку проявляється не тільки в гострих і хронічних деградації особистості. Особистість стає примітивною, понижується її ініціативність, погіршується пам’ять: все гірше запам’ятовується нове, пригадується старе.

Розлади пам’яті можуть бути такі, що хворий стає повним інвалідом. Виникають різні форми алкогольних психозів, слухові і зорові галюцинації, розлади свідомості, небезпечні вчинки. Хворий в стані алкогольного психозу небезпечний для оточуючих, часто себе пошкоджує, схильний до самогубства. Алкоголікам властивий поліневрит. Поліневритом називається запалення периферичних нервів. Найчастіше пошкоджуються ноги. Спочатку з’являються неприємні поколювання, потім свербіж, чубиться чутливість. М’язи стають в’ялими, стопи звисають і хворий не може ходити. Алкогольний поліневрит супроводжується психічними розладами. Алкоголіки середнього віку часто хворіють поліенцефалітом. Це важке захворювання характеризується порушенням мови, ходу підвищенням температури, провалами пам’яті, галюцинаціями, втратою свідомості. Алкоголіки переважно погано сплять, якщо не вип’ють відповідної дози спиртного. Їм сняться жахи, погрози, замахи, переслідування.

У останній стадії алкоголізму спостерігаються де мерій або біла гарячка. Хворий є небезпечним як для себе, так і для оточуючих. За декілька днів до розвитку білої гарячки у нього появляється стан тривоги. Безсонниця. Потім його переслідують слухові і зорові галюцинації.

Поруч із цими хворобами, у алкоголіків може бути ще й патологія головного і спинного мозку. Це супроводжується головними болями, головокружінням, пониженням розумової і фізичної активності, розладами пам’яті, сну.

При систематичному вживанні спиртного відбуваються зміни в дихальній і інших системах організму. Розлади статевої системи у жінок і чоловіків під дією алкоголю обумовлені негативним впливом на нервову систему людини.

Алкоголізм впливає на м’язову і розумову діяльність людини. Нервова система виконує в організмі роль керівника, “віддає накази” до роботи, задає її режим і темп, забезпечує виконання рухів, керує діяльністю м’язів, Всі ці функції під дією алкоголю порушуються. Дослідження показали, що алкоголь понижує працездатність на 16-17%, при чому втома наступає значно швидше. Особливо різко понижується працездатність у осіб, професійна діяльність яких вимагає особливої уваги, мислення. Хоча в результаті збудження. Притуплення почуття втоми, зниження самоконтролю у п’яної людини створюється відчуття повноти сил.

Зниження працездатності під впливом алкоголю пов’язане з порушенням основних процесів центральної нервової системи. Працездатність понижується навіть після одноразового вживання 100г спиртного. Чим складніша праця, тим менша доза алкоголю порушує і гальмує її і часто є причиною виробничих травм. Винуватці нещасних випадків на виробництві часто знаходилися в стані легкого сп’яніння, незамінного для оточуючих. Проте, координація рухів та реакція організму у них порушена.

             

Навіть невеликі дози спиртного призводять до порушення орієнтації, сповільненої реакції і пониженню уваги водія. Багато численні досліди вчених доказують, що спиртні напої негативно відбиваються на силі, точності, швидкості виконання тих чи інших рухів. Якщо порівняли результати стрільби із гвинтівки до і після вживання алкоголю, то до вживання алкоголю в фігури в цілило 86% куль, а після вживання стрільцями алкоголю, в фігури вціліло 20% куль.

П’янство руйнує виробничий процес.

Алкоголіки халатно відносять до роботи, часто прогулюють, псують обладнання і сировину, вони часто міняють місце роботи, а більшість взагалі не працюють, а живуть за рахунок близьких людей і повністю деградують в соціальному відношенні. Серед п’яниць немає таких, щоби прагнули до самоосвіти, а навпаки залишають навчання.

Негативно відбивається алкоголь на працездатності людей розумової праці. Руйнується інтелект, втрачається активність, ініціатива, праця не приносить задоволення, наступає постійна втома. Таким чином алкоголізм спричинює фізичну і психічну деградацію особи.

У доповіді Всесвітньої організації охорони здоров’я зазначається, що понад 750 тисяч чоловік щорічно помирають від вживання алкоголю, а кожен рік в Україні від алкогольної інтоксикації гине від 7,5 до 9 тисяч чоловік. І тому, перед тим як спожити алкоголь, подумайте, що:

Через день будет поздно

Через час будет поздно

Через миг будет уже не встать

Потому что в жилах застыл яд.

Давно помічено, що люди, які мають згубну звичку до спиртного, частіше за інших хворіють на різні застудні хвороби органів дихання, тому, що алкоголь ослаблює опірність організму.

Дуже поширена думка про корисність алкоголю як засобу, який підвищує апетит. Дійсно після вживання спиртних напоїв збільшується виділення шлункового соку, і в більшості випадків покращується апетит.

Проте, це може спостерігатися тільки спочатку, поки організм не перевантажений алкогольною отрутою. Системне вживання алкоголю призводить до того, що шлунковий сік, стимульований алкоголем, він подразнює слизову оболонку шлунка і призводить до гастриту. Водночас з розвитком гастриту, порушується функція підшлункової залози, що призводить до панкреатиту.

Також зловживання алкоголем призводить до виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки, до цирозу печінки та інших захворювань.

У суспільство разом з алкоголем приходить зло, біда, нещастя. Давайте зробимо так, щоб цього не було. Тільки тверезі люди, твереза нація може бути сильною, мудрою, здоровою і мати щасливе майбутнє.

 

 

 

 

2. Паління та його шкідливість.

 

Далі ми поведемо розмову про підступного ворога людства – тютюн. Ви, напевно, не раз чули від дорослих – батьків та викладачів – про шкідливість паління. Знаєте, що курцями не народжуються. Ними стають люди, яких вчасно не застерегли, не зупинили, коли їхня рука потяглася до сигарети.

Дитя цигарку витягає,

Бо хочеться дорослим стать.

Та сильним, гарним він не стане!

Бо зріст вповільнюватись став.

Усе, що в світі є погане,

Хлопчина в організм запхав.

Та ще й в залежність від цигарки

Потрапив хлопець, як в капкан.

Не допоможуть слово й лайки,

Тепер над ним – цигарка Пані.

Це викликає велику тривогу. Чим молодша людина, тим слабкіші його захисні механізми, тим швидше паління руйнує його організм.

 

А так все починається…

У того, хто почав палити в дитинстві, наприклад, у 12-13 років, можна чекати розвитку серцевої недостатності або раку легенів вже до 35-40 років. 

Ви стали покурювати. Хоча добре знаєте, що курці живуть менше і важко хворіють наприкінці життя. Але хіба Вас налякаєш, молодих, хворобами старості?  Рак легенів або інфаркт. Вас це поки не хвилює. Але ж хвороби старості закладаються в юності.

 

Ви хочете здаватися дорослим. Деякі Ваші приятелі почали палити, але вони не стали ані розумнішими, ані дорослішими. Не поспішайте! Подумайте гарненько. Пам’ятайте, що студенти, які призвичаїлися до паління, не відрізняються міцним здоров’ям, слабкіші фізично. У них поганий сон і апетит. Вони нервові, дратівливі, швидше втомлюються, погано запам’ятовують новий навчальний матеріал, і взагалі гірше навчаються ніж некурящі.

Нікотин – сильна отрута.

Нікотин – сильна отрута, яка шкідливо впливає на нервову, дихальну, серцево-судинну й травну системи. Нікотинової залежності, вважають лікарі, дуже важко позбутися. У тютюні й тютюновому димі міститься 1200 шкідливих речовин.

Щоб викурити цигарку потрібно зробити 12-18 затяжок. Тютюновий дим складається з повітря і завислих у ньому продуктів горіння тютюну. Ці продукти перебувають у вигляді твердих частинок і краплин рідини, розміри яких становлять частки мікрона, а кількість частинок вимірюється десятками й сотнями тисяч мільярдів від однієї сигарети, і всі ці частинки спрямовуються в легені.

За рік курець поглинає дим у середньому від 6-8 тисяч цигарок, тобто випалює 5 кг тютюну, що містить 30 г нікотину. Смертельною дозою для людини є 100-200 мг нікотину. Людина, що випалює 20-25 цигарок на день, поглинає смертельну дозу нікотину. Чому ж не настає смерть? Справа в тому, що нікотин до організму потрапляє поступово, невеликими дозами. Сам організм його частково знешкоджує, крім того, тютюн виводиться з потом, сечею. Але отруєння організму відбувається постійно.

У Вас сложилось убежденье,

Что зря шумят про вред куренья

Мол, дед Ваш прожил  90,

Всю жизнь курил, питался просто,

А был всегда как дуб здоров,

И жизнь прожил без докторов.

На первуй взгляд все это так

Но если б старец не курил табак,

То можно было бы ручаться,

Что жил Ваш дед еще лет 20.

 

Згубна дія, як здавалось, «простої» звички…

У людини, яка вперше викурила цигарку, вже після перших затяжок виникає гостре отруєння: слинотеча, нудота, збліднення, прискорення пульсу, шум у вухах, підвищене потовиділення, задишка, тремтіння рук і ніг.

Під час паління нікотин всмоктується слизовою оболонкою рота, носа, гортані, трахеї і легенями, при ковтанні диму – слизовою оболонкою стравоходу і шлунка. Потрапивши в кров, отрута швидко розповсюджується по всьому організмові, викликаючи зміни в нервовій системі, роботі серця, легенів, печінки, органах травлення і слуху.

Куріння тютюну має майже 500-річну історію. Відкриття Христофором Колумбом в 1492 році Америки пов’язано з відкриттям європейцями багатьох нових для них рослин, серед яких був і тютюн. Незважаючи на заборону великого мореплавця, деякі з його моряків таємно привезли листя та насіння тютюну в Європу. Особливо популярним тютюн став в XVII –XVIII столітті.

Для початку трішки статистики. Тютюн вбиває половину людей, що курять, а протяжність життя скорочується на 20-25 років. Кожен четвертий курець обов’язково помирає від раку або серцевого нападу. 30 % всіх смертей від раку визвано курінням. 80-90 % померлих від раку легень, не померли би від цієї хвороби, якби не курили. В сигаретному димі вміщується біля 4 тисяч речовин, багато з яких шкідливі для здоров’я. Найважливішими з них є: Нікотин - алкалоїд, діючи на центральну нервову систему, викликає нікотинову залежність (подібно наркоманії). Він заставляє серце працювати швидше. Звужуючи кровоносні судини, в тому числі і коронарні артерії, нікотин негативно впливає на кровопостачання серця. Сульфат нікотину застосовується в сільському господарстві для боротьби з шкідниками. Смоли – осідають в легенях, визиваючи роздратування дихальних шляхів. Є основною причиною раку легень. Окис вуглеводу (та ж сама, що і в автомобільних викидах) – попадаючи через легені в кров, зменшує кількість кисню в ній, що викликає недостатню кількість кисню в усіх кровоносних органах, в тому числі і в мозку. З часом постійно висока присутність окисі вуглеводу в крові веде до закупорення судин, що підвищує ймовірність серцево-судинних захворювань. Куріння сприяє розвитку рака. Токсини, що отримує організм з тютюновим димом, пошкоджують клітки, визиваючи їх мутацію. Якщо чоловік продовжує курити, ці мутації можуть дати поштовх росту ракових клітин. У всіх людей куріння асоціюється з раком легень, однак рак може виникнути і в органах безпосередньо контактуючих з сигаретним димом (рак органів роту та горла). Оскільки із легень токсини, що вміщуються в сигаретному димі, попадають в кров і циркулюють разом з нею по всьому організму, то вони впливають на всі органи і можуть викликати рак шлунку, прямої кишки та інших органів. У курців смертність від серцево-судинних захворювань на 70 відсотків вище, ніж у некурців. Нікотин підвищує тиск та посилює серцебиття. Із-за куріння може розвинутися ішемічна хвороба серця, стенокардія, передчасно підвищиться рівень холестерину в крові. Куріння також сповільнює кровообіг в судинах, збільшуючи вірогідність утворення згустків крові, та пошкодження внутрішніх стінок судин, сприяючи розвитку атеросклерозу. У жінок, що курять та приймають гормональні контрацептиви, ризик захворювання серця зростає в 10 разів. Під впливом диму розвивається кашель, активізується виділення мокроти, розвивається хронічний бронхіт курця, емфізема легень. Частіше та важче протікають приступи астми. Дим провокує виникнення гострих респіраторних захворювань. Куріння знижує вірогідність завагітніти, створюючи гормональні проблеми. У вагітної жінки, що курить, підвищений ризик народження мертвого малюка, малюка з вродженими вадами або малою масою тіла. І нарешті, тютюн старить організм, курці виглядають старше своїх ровесників. Шкіра втрачає еластичність, набуває хворобливого кольору, передчасно з’являються морщини, волосся рано сивіє та випадає. Жінки втрачають свою привабливість. Таким чином, куріння – це тяжка хвороба, яка, на щастя, виліковується, хоча й позбавитися від неї нелегко. Оскільки нікотинова залежність подібна до наркотичної, відмова від куріння буде сприйматися організмом дуже тяжко.

 Ви повинні бути готові витримати неприємні відчуття – кашель, біль в горлі, головну біль, розлад шлунку та ін. У вас може спортитися настрій, ви можете стати дратівливими, відчувати признаки депресії та тривоги. Оскільки жінки більше піддаються стресам, ніж чоловіки, то і кинути курити їм важче. Також ви можете дещо набрати ваги. Перші симптоми абсистенції ви відчуєте вже через декілька годин після останньої сигарети. В перші дні вони будуть нарощуватися, а з часом проходити. Важливо витримати та не зірватися перші дві неділі. Після першого місяця неприємні симптоми зникнуть зовсім, хоча і після цього вас час від часу буде тягнути покурити. Проте, вже через дві години після того, як ви кинете курити, нікотин стане виводитися з організму, на наступний день ваша серцево-судинна система почне одужувати, через дві неділі у вас покращиться система кровообігу і ви зможете легше ходити та бігати, через два роки після відмови від куріння ризик захворіти серцево-судинними захворюваннями різко знизиться. На протязі року ваш організм самоочиститься, різко покращиться самопочуття та зовнішній вигляд, якість життя значно підвищиться.

Тютюновий дим – це вид забруднення повітря, що в сотні тисяч разів перевищує забруднення будь-якого металургійного чи хімічного комбінату, проте люди свідомо вдихають таке повітря. Мова йде про паління. Підраховано, що людина, яка палить сигарету, вдихає повітря, забруднення якого в 384 000 разів перевищує ГДК. У абсолютно чистій атмосфері організм людини, що палить, зазнає такого токсичного впливу, ніби вона знаходиться в умовах, де забруднення в тисячі разів перевищує будь-які норми. Вдихати тютюновий дим у чотири рази шкідливіше, ніж вихлопні гази автомобіля безпосередньо з вихлопної труби.

Протягом останніх десятиліть тютюн став набагато отрутнішим, ніж скажімо в ХІХ ст., через те, що тютюнові листки характеризуються надзвичайною гігроскопічністю й активно поглинають з повітря шкідливі домішки, аерозолі, кількість яких дедалі збільшується.

Такої атмосфери, яку створює для себе той, хто палить, немає в жодному суперзабрудненому промисловому центрі. Щорічно на Землі, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, вмирає 1,5 млн. людей.

На серцево-судинну систему особливо згубно впливають нікотин і чадний газ. Останній  спричиняє крововиливи в стінках судин і накопичення в них холестерину, що стає однією з причин виникнення атеросклерозу. Викликаючи спазми великих судин, нікотин підвищує тиск, тим самим прискорюючи роботу серцевого м’яза для подолання додаткового кров’яного тиску. Серце змушене скорочуватися зайвих 20-25 тисяч разів на добу. Нікотин спершу розширює судини мозку, але потім вони звужуються, виникає кисневе голодування мозку. Порушується структура і функції нервових клітин і розвиваються стійкі неврози – головний біль, запаморочення, дратівливість. Людина постійно перебуває в пригніченому стані, втрачає сон, апетит.

Ты выкурил всего пять сигарет –

И часа жизни твоей нет.

Во имя шаловливой моды

Кладешь ты в землю жизни годы,

Себе болезни вызываешь,

Куреньем гибель приближаешь.

Меняешь жизнь на деготь, смрад,

В позорной сделке сам лишь виноват.

Тебе дан разум, царь природы,

Так откажись от глупой моды.

Нині ми не можемо говорити про куріння підлітків як про невинні пустощі. Куріння — соціальне лихо. Через нерозуміння, сліпе наслідування моди, дорослих, ровесників підліток починає курити — спочатку робить одну затяжку, викурює одну сигарету, а потім тягнеться до лиховісної пачки знову і знову. І так куріння стає звичкою. А почати куріння набагато легше, ніж покинути. Отож, краще не починати.

 

Думаю, Всім зрозуміло, що у паління дуже багато негативних сторін, а позитивних – жодної. Для людини, яка почала палити, правильним буде, кинути це заняття якнайшвидше. Чим пізніше вона це зробить, тим більші зміни наступлять в організмі під впливом нікотину, тим важче буде позбутися цієї шкідливої звички.

                      

 

  1. Наркоманія – лихо нашого часу.

У людства є «зовнішні» вороги: війни, епідемії, стихійні лиха. Ці вороги забирають життя сотень тисяч людей. Але є вороги набагато страшніші – «внутрішні». Це так звані пороки суспільства. Найстрашніший з них – це наркоманія.

Наркоманія – лихо нашого часу. Наркомани не доживають навіть до середнього віку. Вживання наркотиків скорочує життя в 2-2,5 рази, тобто на 30-40 років!

Засудити себе до смерті і загинути в тому віці, який не випадково називають квітучим! Власними руками рознести вщент свій організм!  Чи можна уявити що-небудь більш нерозумне?

В світі близько мільярда наркоманів. Кожен шостий житель Землі – наркоман! Це – трагедія.

Далеко в минуле з  історії людства пішли епідемії віспи, чуми. Але на початку ХХІ століття «біла смерть» –  наркоманія – забирає життя мільйонів людей.

Що таке наркоманія!?

Наркоманія – це хворобливе ваблення до вживання шкідливих і небезпечних речовин, що паралізують центральну нервову систему, викликають тимчасове притуплення відчуттів свідомості. У перекладі з грецької «нарке» означає заціпеніння, а «манія» - безумство.

Наркоманія – хвороба особлива, в ній багато чого незрозумілого. Чому, наприклад, вона підстерігає переважно молодь? Чому в однієї молодої людини не виникає пристрасті до вживання наркотиків, а інша вбачає у цьому зіллі хіба що не сенс свого життя?
Причин багато. Та все-таки, головний винуватець трагедії – сам наркоман. Тому треба не замовчувати проблем наркоманії, а говорити про страхітливі наслідки цієї страшної біди.

 

                             Дівчата й хлопці – слабаки.

Під вплив частенько підпадають.

Спочатку все це, наче сміх,

Та час летить, вони страждають.

Наркотики – страшна біда.

І молодими помирають…

А вороття нема… Шкода…

У чому сила, привабливість, «краса» наркотиків? У тому, що вони приносять задоволення. Тобто – викликають збуджений емоційний стан, що імітує радість і навіть щастя, підсилюють статеве ваблення, створюють відчуття повноти буття, що супроводжується фантастичними образами (галюцинаціями). На якийсь час зникає тривога, з’являється відчуття повної безпеки і можливості робити що завгодно, аж до самогубства і вбивства. Для людини, що перебуває у наркотичному стані, немає обмежень. Але триває все це недовго. Потім наступає депресія, виникають страхи, галюцинаторні образи набувають загрозливого і навіть жахливого вигляду, в усьому тілі і в голові біль… І щоб втамувати цей біль і позбутись привидів, треба знову  вжити наркотик… І так без кінця. Вірніше – до кінця, до повного саморуйнування і загибелі.

У всіх наркотиків одна підступна властивість: організм швидко звикає до цих речовин і починає вимагати нових, більших доз.

От як описують муки наркомана: «Висока людина кидалася по ліжку в лікарняній палаті із загратованими вікнами. Його тіло билося і корчилося в конвульсіях, покривалося великими краплями поту. Час від часу починалися болісні судоми. Хворий плакав, лаявся, благав, загрожував, несамовито кричав: «Врятуйте! Благаю! Лікарю, укол! Будьте прокляті! Черв’яки білі, черв’яки гризуть мене, убийте черв’яків!»

Так буває з кожним із них, якщо немає нової дози. Природа мстить людині, мстить смертю. У людини відбувається серйозне пошкодження психіки, вона перестає розуміти, де реальність, а де кошмари. Виникає стан, який називають неосудністю. У цьому стані наркомани часто здійснюють безглузді і просто дикі вчинки: охоплені манією руйнування, вони б’ють посуд, ламають меблі; галюцинуючи, приймають оточуючих за бісів та лиходіїв, які хочуть їх убити, і тому кидаються на них з ножем…Часто відбуваються і суїцидальні психози, які призводять людину до самогубства…

На другій стадії наркотичної хвороби відбуваються важкі ураження печінки  й інших внутрішніх органів,  розумова і етична деградація особи. Все значуще в житті втрачено: рідний дім, сім’я, діти, робота, радість життя, мрії і прагнення. Життя минуло, його не повернути, попереду безвихідь, нові муки і смерть. І  саме тому найжахливіше усвідомлювати, що переважна більшість наркоманів – це юнаки та дівчата 16-20 років.

Факторний аналіз масивів інформації.

Факторний аналіз масивів інформації за два роки розкриває таку структуру причин.

Перший фактор, що набрав найбільшої ваги, свідчить про значний вплив оточення на ставлення молодої людини до наркотиків. Разом з тим стає очевидною важлива роль у цьому процесі такої особистісної риси, як конформізм. Він робить молоду людину, з одного боку піддатливішим впливові оточення, з іншого боку – обумовлює некритичне мислення, зайву самовпевненість, браваду, що штовхають його на “героїчні” учинки.

Наступним по ступеню впливу виступив фактор, названий нами “неблагополучна обстановка в родині”. Він відбиває негативний вплив на соціальний розвиток і здоров'я дитини таких моментів, як порушені сімейні зв'язки, напружені взаємини дітей з батьками, відсутність батьківського контролю. При цьому найбільш важливим стає відсутність батьківської уваги.

Наступний по значимості фактор відбиває потреби молодої людини справитися зі стресом, змінити фізичний стан. При цьому очевидно, що використання наркотиків, як спосіб справитися з навантаженням – є деяка данина молодіжній моді. Так часто молоді люди відповідають, що наркотики допомагають їм підбадьоритися, набути робочого стану, що вживати наркотики – це круто, що наркотики дають змогу мати кайф, зазнати незвичайних відчуттів

Четвертий фактор відбиває вплив інформації на ставлення молодих людей до наркотиків. Відсутність знань про наслідки вживання наркотиків, а також перекручені цінності і пріоритети стають благодатним ґрунтом для впливу інформації, що створює позитивне ставлення молоді до наркотиків:

Хай кількість хворих на наркоманію не збільшиться ні на одну людину! Ваше здоров’я – це здоров’я вашої майбутньої родини, вашого роду. Не знищить своє родинне дерево. Пам’ятайте: наркотики – загибель, мученицька смерть!

                   

 

  1. Вірус імунодефіциту людини.

   Синдром набутого імунодефіциту.

Друга половина ХХ століття ознаменувалась появою нових інфекційних хвороб, серед яких особливе місце посідає синдром набутого імунодефіциту (СНІД) – смертельно небезпечне захворювання, що стрімко поширюється по всіх континентах.

СНІД є смертельно небезпечним захворюванням, яке сучасна медицина поки що неспроможна вилікувати.

Збудник хвороби – специфічний вірус, що отримав назву вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ). В організмі людини він руйнує імунну систему, яка покликана захищати організм від різних інфекцій.

             

 

Історія виникнення хвороби.

У кінці 20 століття нашу планету облетіло повідомлення про епідемію невідомої хвороби, яка вражає імунну систему організму. Заразившись цією недугою, людина ставала беззахисною перед будь-якими мікроорганізмами. Подібна хвороба незабаром знайшла назву СШД і стала розшифровуватися як синдром набутого імунодефіциту.

З тих пір сумна назва не сходить з листів сторінок газет та журналів усіх континентів. СНІД - одна з найтрагічніших проблем, яка постала перед людством. На початку 21 століття Всесвітньою організацією охорони здоров'я офіційно було зареєстровано понад 36 мільйонів ВІЛ-інфікованих та 16 мільйонів померлих. Хворих зареєстровано практично в усіх країнах і число їх постійно зростає.

Коли людина довідується, що в неї ВІЛ-інфекція або СНІД, перші питання, які вона частіше всього задає, це: "Скільки мені ще залишилося жити?" і "Як у мене буде протікати хвороба?". Тому що ВІЛ-інфекція й СНІД в усіх протікають по-різному, на ці питання неможливо відповісти однозначно. Проте, ми можемо надати деяку загальну інформацію. Люди з ВІЛ-інфекцією її зі СНІДом у наші дні стали жити набагато довше, ніж раніше (років на 3-4).

На початку епідемії (1981-1986) СНІД розвивався у хворих у середньому через 7 років після зараження вірусом. Після цього людина може прожити ще приблизно 8-1-2 місяців. Після того, як в 1996 році стала застосовуватися комбінована противірусна терапія, життя ВІЛ-інфікованих стало набагато триваліше. Хворі і здорові люди мають надію, що рано або пізно буде винайдено вакцину та діючі ліки проти СНІДУ. Але коли це відбудеться? Поки що вчені обіцяють розробити заходи боротьби з хворобою у далекому майбутньому.

Що таке ВІЛ-інфекція?

ВІЛ - це скорочена назва вірусу імунодефіциту людини, тобто вірусу, що вражає імунну систему. Руйнуючи імунну систему людини, цей вірус сприяє розвитку в нього інших інфекційних захворювань, тому що імунна система губить здатність захистити організм від хвороботворних мікроорганізмів. Людина, інфікована ВІЛ, згодом стає більш сприйнятливою навіть до таких мікроорганізмів, які для здорових людей не представляють ніякої небезпеки. Людей, що заразились ВІЛ, називають ВІЛ-інфікованими, або ВІЛ-позитивними.

Що відбувається при ВІЛ-інфекції?

Те, що людина заразилася вірусом тобто стала ВІЛ-інфікованою, ще не означає, що в неї СНІД. До того, як розів'ється СНІД, звичайно проходить багато часу (у середньому 10-12 років).

Спочатку людина може нічого не відчути - при зараженні ВІЛ більшість людей нічого не відчувають. Іноді через кілька тижнів після зараження розвивається стан, схожий на грип (підвищення температури, поява висипу на шкірі, збільшення лімфатичних вузлів). Протягом тривалого часу після інфікування людина може почувати себе здоровою. Цей період називається прихованою стадією захворювання.

Коли будь-який збудник хвороби, зокрема ВІЛ, проникає в організм, імунна система формує імунну відповідь. Вона намагається знешкодити хвороботворного збудника і знищити його. Для цього імунна система виробляє антитіла.

 

 

 

Страшні показники.

Щороку в світі інфікується приблизно 5,6 млн. осіб, з них половина – віком 15-25 років. Вважається, що кожен сотий дорослий житель планети інфікований ВІЛ.

Україна не є винятком в загальному епідемічному просторі світу. Епідемія ВІЛ/СНІДу охопила більшість регіонів країни. Епідемія Сніду в Україні має свою особливість і підрозділяється на два періоди.

Перший – до 1995 року, коли реєструвалися поодинокі випадки серед громадян України, в більшості хворіли іноземці.              

Основним шляхом передачі був статевий (до 70%). У кінці  року епідситуація з СНІДу в Україні різко загострилася. Вірус СНІДу потрапив у середовище ін’єкційних наркоманів півдня України. Поширення ВІЛ-інфекції в Україні почалося прискореними темпами. Всі адміністративні території України були втягнуті в епідпроцес і основним шляхом передачі став парентеральний (через кров) у середовищі ін’єкційних наркоманів.

 

Шляхи передачі ВІЛ.

 

Нині відомі такі шляхи передачі ВІЛ від однієї людини  іншій:

  •                 при статевому контакті з інфікованою людиною незалежно від способу;
  •                 при неодноразовому використанні забруднених голок чи шприців наркоманами, проколюванні вух, нанесенні татуювання;
  •                 при пошкодженні шкірних покровів чи слизових оболонок медичними інструментами, забрудненими ВІЛ при контакті з інфікованими ВІЛ тканинами чи органами;
  •                 від інфікованої матері плоду під час вагітності, пологів чи при грудному вигодовуванні.

Поки що немає достовірних даних про поширення ВІЛ через слину.

Теоретично можливо заразитися СНІДом при так званих вологих

поцілунках, які супроводжуються контактом слизових оболонок, язика, ясен партнерів.

ВІЛ не передається побутовим шляхом:

  •      при потисканні рук і обніманні;
  •      через посуд, їжу і туалетне приладдя;
  •      постільну і натільну білизну;
  •      монети і паперові гроші;
  •      через воду, повітря, іграшки, предмети шкільного вжитку;
  •      через дверні ручки, поручні в транспорті, спортивні снаряди.

Світова практика не приводить жодного факту зараження подібним шляхом. Немає даних про те, що вірус може передаватися повітряно-крапельним шляхом (при кашлянні, чиханні). Не підтвердилася роль кліщів, комарів, вошей чи постільних клопів як перенощиків вірусу СНІДу.

     Англійський вчений Джон СТІЛ вважає, якщо не запобігти поширенню СНІДу, епідемія цієї хвороби в найближчі 20-30 років може знищити половину населення земної кулі. Через 3-5 років СНІД стане однією з головних причин смерті людей у віці від 20 до 29 років.

В тебе прокиснет кровь твоих отцов и дедов,

Стать сильным, как они, тебе не суждено.

На жизнь, ее скорбей и счастья не изведав,

Ты будешь, как больной, смотреть через окно.

И кожа ссохнется, и мышцы ослабеют,

И скука вьется в плоть, желания губя,

И в черепе твоем мечты окостенеют

И ужас из зеркал посмотрит на тебя.

Запитайте себе, чи хочете Ви відповідати цьому портрету?

 

Треба пам’ятати!

Збережуть від ВІЛ-інфікування:

  •                 здоровий спосіб життя;
  •                 дотримання санітарних правил під час медичного обслуговування;
  •                 утримання від контактів з чужою кров’ю;
  •                 дотримання концепції безпечного сексу;
  •                 відмова від вживання наркотиків.

Ви тільки на порозі дорослого життя. Так багато треба встигнути зробити, скільки побачити, пізнати. Але насамперед, треба навчитися правильно приймати рішення, важливі для Вас. І першим серед таких рішень має стати «Ні – тютюнопалінню!», «Ні – наркотикам!», !Ні – алкоголю!», «Ні – небезпечному сексу!», - раз і назавжди.

 

Пам’ятайте!

Майбутнє наше – то лише наша справа,

Лише наших рук, і совісті, й ума.

Кивать на когось – ми не маємо права,

Та і кивать на кого нам нема.

Тож треба взять собі до тями:

Здоров’я, краса і достаток –

Усе залежить од нас із вами!

Отже, детально ознайомившись з даною темою, можна зробити висновок : на жаль паління, алкоголізм, наркоманія, СНІД стали складовою життя суспільства і що найгірше – молоді. Зрозуміло, кожен в реальних життєвих ситуаціях знаходить відповіді і приймає рішення самостійно. Важливо зупинитися в потрібний момент і задуматися над тим, чи варто розмінювати своє здоров’я та життя на цигарку, пляшку, шприц, лікарняне ліжко.

Та все ж слід замислитись над тим, ЧИ РЕАЛЬНО СКАЗАТИ  «НІ» !?

Не тільки у підлітків, а й у багатьох дорослих виникають проблеми при необхідності відмовитись від пропозиції випити чи вжити наркотики. Іноді люди кажуть алкоголю "так" тільки через те, що сказати "ні" їм досить складно, бо постійно відчувається тиск з боку друзів, традицій, обставин. А щоб сказати "ні", потрібна сила волі.

А що означає мати силу волі? Це, насамперед, бути людиною впевненою в собі та у власних можливостях. Тоді набагато збільшуються шанси залишитися самим собою, не зрадити свої життєві принципи.

Впевнена поведінка є найбільш ефективною, бо здатна викликати замість агресії та непорозуміння - повагу та захоплення. Людина, яка впевнено відмовляється від небажаної пропозиції, спроможна бути незалежною, сильною і, навіть, загадковою особистістю. Особистістю, що відрізняється від інших, при чому у позитивному плані. Також завжди може стати в пригоді почуття гумору. Іноді кілька дотепних слів розрядять напружену атмосферу.

А що ж робити тим, хто хоче але не може сказати "ні", тим, хто не відчуває себе настільки сильним, щоб протистояти тиску з боку оточуючих?

Необхідно почати працювати над підвищенням власної самооцінки.

Зрозуміло, кожна людина в реальних життєвих ситуаціях знаходить відповіді і приймає рішення самостійно. І відповідальність за вчинки лежить, в першу чергу, на ній.

Але обов'язково треба навчитися правильно приймати життєві рішення, не уникати відповідальності та не бути байдужим.

Ті, хто вже втягнувся, але прийняв рішення позбавитися шкідливих звичок, потребують підтримки, особливо в перший час, який буде найважчим. Дуже важливо запевнити людину, що вона зробила правильний вибір.

Відмовитися від цих звичок непросто. Люди часто намагаються виправдати себе, чому вони не можуть чи не хочуть позбутися їх. Ситуація ускладнюється ще й тим, що людина у молодому віці майже немає досвіду виходу із стресових станів, і настільки переймається своїм визнанням серед однолітків, що не вважає за потрібне звертатись до них за будь-якою допомогою, тому що це може бути сприйнято як ознака слабкості.

   

Не бійтеся виглядати слабкими. Друзі, якщо вони справжні, завжди зрозуміють та допоможуть пережити будь-які важкі часи.

Якщо Ви відчуваєте, що не в змозі подолати свої проблеми самі, зверніться до людини, якій Ви можете довіритись. Також знайте, що у кожному місті с спеціалізовані заклади чи кабінети, де працюють фахівці, які Вам зможуть допомогти.

Пам'ятайте!

Завжди є люди, яким Ви не байдужі!

 

ЖИТТЯ ЯСКРАВЕ!!!

 

 

 

 

Додаток 1 :

 

По коледжу було проведено анкетування, на яке дали відповідь 116 студентів.

 Питання були такі:

1) Чи палите Ви (Так, ні)?

2) В якому віці почали палити!?

3) Хто запропонував Вам вперше цигарку?

4) Скільки сигарет в день Ви випалюєте?

5) Ви вживаєте спиртні напої?(Так, ні)

6) У скільки років вперше спробували спиртні напої?

7) Хто вперше пригостив Вас  спиртним?

8) Скільки разів на місяць Ви їх вживаєте?

За проведеними підрахунками та аналізами я отримала такі результати:

 

ЧИ ПАЛИТЕ ВИ?

 

 

 

В ЯКОМУ ВІЦІ ПОЧАЛИ ПАЛИТИ?

 

 

 

 

 

 

 

ЧИ ВЖИВАЄТЕ ВИ АЛКОГОЛЬНІ НАПОЇ?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У СКІЛЬКИ РОКІВ ВИ ВПЕРШЕ СПРОБУВАЛИ АЛКОГОЛЬНІ НАПОЇ?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 2 :

 

Додаток 5:

 

За 2018 рік лабораторією діагностики ВІЛ-інфекції Обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом виявлені антитіла до ВІЛ-інфекції у 792 осіб, з них за місцем виявлення:

 

Білозерська ЦРЛ – 16 осіб;

Берйславська ЦРЛ - 15 осіб;

В.Олександр. ЦРЛ - 17 осіб ;

ВЛепетих.ЦРЛ – 9 осіб;

В.Рогачицька ЦРЛ – 4 особи;

Високопільська ЦРЛ – 4 особи;

Н.ТроїцькаЦРЛ   - 10 осіб;

Генічеська ЦРЛ – 45 осіб;

Голопристакська ЦРЛ – 22 особи;

Горностаївська ЦРЛ – 4 особи;

Іванівська ЦРЛ – 3 особи;

Каланчацька ЦРЛ – 7 осіб;

Каховська ЦРЛ – 41 особа;

Н. Сірогозька ЦРЛ – 4 особи;

Н.Воронцовська – 16 осіб;

Скадовська ЦРЛ   - 23 особи;

Цюрупинська ЦРЛ – 29 осіб;

Чаплинська ЦРЛ – 17 осіб;

Н.3бур’ївська туб. лікарня

м. Н.Каховка – 84 особи;

Н.Троїцька туб. лікарня – 1 особа;

м. Херсон – 418 осіб.

 

Основним шляхом інфікування в області за даними офіційної реєстрації залишається парентеральний: із 2444 ВІЛ-позитивних осіб 1157 - інфікувалися при вживанні наркотичних речовин довенно (47,3%), статевим шляхом інфіковано 1057 особи (43,2%), вертикальним - 228 дитини (9,3%); не встановлений шлях інфікування у 2 осіб (0,08%),

З 1987 року в області виявлено 229 ВІЛ-інфікованих донорів, з них у поточному році -10.

На диспансерному обліку знаходиться 228 дітей, з них 17 дітям встановлено діагноз СНІД та 34 дітям встановлено діагноз „ВІЛ-інфекція". На диспансерному обліку перебуває 1053 ВІЛ-інфікованих жінок, що становить 43,08% від загальної кількості офіційно зареєстрованих ВІЛ/СНІД хворих.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 6:

 

Дані по Каховському району на 1. 01. 2018:

 

ВІЛ/СНІД:

Хворих на СНІД – 15 осіб.

Всього ВІЛ-інфікованих – 240 осіб;

з них – діти – 14 осіб;

             вагітні жінки – 3 особи.

 

Наркозалежні:

всього – 229 осіб;

з них – жінки – 21 особа;

             чоловіки – 205 осіб;

             підлітки – 3 особи.

 

Алкоголезалежні:

всього – 1763 особі;

з них – жінки – 256 осіб;

             чоловіки – 1499 осіб;

             підлітки – 8 осіб.

 

 

 

 

 

 

 

 

Використана література.

 

  1.               Безпека життєдіяльності” Є.Д.Желібо, Н.М. Заверука, В.В. Зацарний. Київ “Каравела” 2002.
  2.               “Вред алкоголя и никотина” П.М. Левитський, В.С. Язловецкий Київ. “Радянська школа” 1987.
  3.               Лихолітов В.В. Батьки – будьте уважні.// Материнство – 2005, № 10.
  4.               Соколов А.В. Проблеми наркоманії серед підлітків.//Школа здоров’я – 2007, № 4.
  5.               Тимофєєв М.Ф. Алкоголь – це отрута.//Медицина для вас – 2008, № 8.
  6.               Чумаков Б.Н. Пагубність шкідливих звичок.//Валеологія – 2006, № 8.
  7.              Юкінов В.В. Тютюн і мадонна.//Позакласний час – 2007, № 2.
  8.              Валеологія. Підручник. – К., 2001.
  9.              Основи здорового способу життя. – К., 2000.
  10.         Алкоголь та наркотики. – Х., 2008.

 

 

doc
Додано
24 грудня 2019
Переглядів
1269
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку