Сценарій виховного задоду до Міжнародного дня боротьби за права жінок

Про матеріал
Сценарій виховного заходу у формі публічної лекції присвячений міжнародному дню боротьби за права жінок "Не про квіти і цукерки: що насправді означає 8 березня" з презентацією
Перегляд файлу

Не про квіти і цукерки: що насправді означає 8 березня

Слайд1

Вчителька. Міжнаро́дний жіночий де́нь, повна назва Міжнаро́дний день боротьби́ за права́ жіно́к і міжнаро́дний мир (рішенням ООН від 1977 року) — щорічне феміністське свято, символ боротьби жінок за права людини та антисексизму, відзначається 8 березня.

Слайд 2

Слайд 3

:    Все почалося на початку весни 1857 року, коли текстильниці Нью-Йорку пройшли "маршем порожніх кастрюль" по Манхеттену. Вони вимагали підвищення зарплати, поліпшення умов праці і рівні права для жінок.

Слайд 4

Демонстрацію природно розігнали, але шуму у зв'язку з своєю незвичністю вона наробила неабияк. Цю подію навіть стали називати Жіночим днем.

Слайд 5

: На честь цих подій на міжнародній конференції  жінок-соціалісток у Копенгагені 1910 року виступила Клара Цеткін і запропонувала відзначати щороку в цей день «Міжнародний день жінок».

Слайд 6

Вперше свято відзначали в 1911 році в Німеччині, Австралії, Швейцарії та Данії 19 березня під гаслом: «Виборчі права працюючих для об'єднання сил у боротьбі за соціалізм».

Слайд 7

. Багато хто сумнівається, що це свято дійсно «міжнародне». Проте, ще в 1977 році ООН прийняла резолюцію 32/142, призвавши всі країни проголосити 8 березня вдень боротьби за жіночі права - Міжнародним жіночим днем.

Слайд 8 Слайд 9

Цей день оголошений національним вихідним в республіках колишнього СРСР, а також в: Анголі, Буркина-Фасо, Гвінеї-Бісау, Камбоджі, Китаї, Конго (там свято не «міжнародних», а конголезьких жінок), Лаосі, Македонії, Монголії, Непалі, Північній Кореї і Уганді.

 

 

 

 

. 8 березня має бути не стільки нагодою для привітань, компліментів та подарунків жінкам, скільки приводом привернути увагу співгромадян та влади до питань гендерної нерівності, які все ще дуже актуальні в сучасній Україні. У цей день нам варто говорити не лише про здобутки українського жіноцтва та відзначати внески жінок у поступ нашої країни (а їх чимало і вони вагомі!), але й артикулювати очевидні і приховані форми дискримінації жінок у різних сферах: Слайд 10

Це недостатню представленість жінок у політичній сфері, в органах влади, на керівних посадах, дискримінаційні практики у сфері зайнятості та безліч інших проблем, які загалом вкладаються в проголошену в Україні політику забезпечення гендерної рівності.

 І якщо ви й досі думаєте що жінки у світі стовідсотково рівні із чоловіками, то пропоную переглянути наступне відео

Слайд 11 відео 100 жінок

Слайд 12Невидимість жінки  проявляється не лише в малому відсотку експерток та героїнь, а й у лексичній невидимості. Серед українських журналістів непопулярні фемінітиви — словотвірні форми, які вказують на приналежність до жіночої статі. Фактично це один із лінгвістичних прийомів забезпечення гендерної рівності.

Слайд 13По-перше, фемінітиви властиві українській мові. По-друге, вони дозволяють уникати плутанини. По-третє, вони роблять жінок видимими.

Слайд 14 Українська мова дуже логічна: іменники у ній узгоджуються з прикметниками, дієслова – з іменниками, ніщо не виникає нізвідки і не зникає в нікуди. Відповідно, коли я бачу речення на кшталт «директор розповіла» або «народний депутат заявила», у мене виникає відчуття помилки, неузгодженості, неоковирності, кострубатості. Ці речення як творіння доктора Франкенштейна: ніби й можуть існувати, але ти точно знаєш, що з ними щось не так.

Слайд 15 Відео «Як утворюються фемінітиви»

 

 

 

 

 

 

 

 

Слайд 16Найбільш активними в українському суспільстві є жінки, але в більшості своїй, вони зазвичай обмежені у ресурсах, не мають необхідних знань та інструментів, щоб діяти швидко та ефективно. Ось чому таким важливим та необхідним питанням постає їхня освіта та навчання, а також розширенняїхніх можливостей у доступі до ресурсів.

Слайд 17На жаль, історично права жінок дійсно були значно вужчими за права чоловіків. І дисбаланс, хай, можливо, і менший, залишається донині. Зараз прискіплива увага приділяється не тільки правам, а й реальним можливостям скористатися ними.

Слайд 18 Наприклад, коли молода жінка влаштовується на роботу, начебто вона має такі самі права, як і чоловік. Але ж саме їй роботодавець відмовить з більшою імовірністю, якщо дізнається, що в неї ще немає дітей (бо скоро народить і піде в декрет), або є маленька дитина (та часто хворітиме, мама постійно братиме лікарняний). Чоловіків про такі речі навіть не запитують.

Слайд 19От вам і приклад, коли формально з правами начебто все добре, а з реальними можливостями скористатися ними — аж ніяк. Саме про це і потрібно говорити.

Слайд 20  відео «Чому жінки завжди «тендітні»

Слайд 21 Для багатьох українок все ще нелегко відмовитися від рідкісної у цьому важкому житті нагоди отримати якісь вияви уваги і подарунки у цей день. Впевнена, що незабаром жінкам вдасться таки зрозуміти, що кожна з нас заслуговує на повагу, рівні можливості і доступ до ресурсів, любов, турботу, добрі слова і підтримку щодня, повсякчас, а не як виняток - раз у рік.

Слайд 22 Відео «сексизм у гуморі»

Слайд 23 І щоб інші бачили у жінках рівноцінну і рівноправну людську особистість, поважали нашу людську гідність і шанували їх права, ми самі маємо навчитися сприймати себе насамперед як повноцінних людей, як повноправних громадянок, які мають власні потреби, інтереси, потенціал і свідомі цього, а не як таких собі “жіночок”, непомітних помічниць чоловіків у їх великих справах, обмежених побутом берегинь чи окрас чоловічого дозвілля... Жінки здатні на більше!

 

 

 

 

 

 

Слайд 24 Відео «Як дівчина»

Слайд 25Базовий стереотип, із яким ми маємо воювати, — жінка може менше, ніж чоловік. Він досі дуже поширений у багатьох сферах, хоча останні двадцять років ми бачимо, як цей стереотип неухильно зазнає краху — постійно з’являються успішні жінки в інших сферах. Це доводить, що це не якась природна диспропорція, що її штучно складено, а отже, її можна і треба змінити.

Слайд26Цікаві факти про жінок у науці:

За даними Інституту статистики ЮНЕСКО, лише 28% науковців у світі – жінки В Україні серед науковців – 45% жінок

Україна займає 12 місце за кількістю жінок-вчених в рейтингу серед 41 країни світу

Слайд 27Жінки почали займатися наукою ще з давніх часів, зокрема, Гіпатія Олександрійська (математика, астрономія, механіка) 370-415 рр. була однією з найвидатніших вчених свого часу.

Слайд 28Однак жінки у науці в XXI столітті стикаються з дискримінацією та домаганнями. Жінки в галузях природничих, технічних, інженерних та математичних наук публікують менше наукових праць, отримують менші виплати за свої дослідження і не просуваються кар’єрними сходами так, як чоловіки.

Після народження дитини жінки в науці частіше стикаються з дискримінацією. За довгі проміжки відсутності активної наукової діяльності деякі установи штрафують своїх співробітників, понижуючи їх рейтинг. В одному британському університеті дослідили це питання і виявилося, що 100 % оштрафованих науковців є саме мами з маленькими дітьми.

Незважаючи на перешкоди, жінки від 300-х років нашої ери і до сьогодення своєю працею доводять, що жінка може все!

Вчителька. 8 березня — це не свято «чарівних принцес» і «мужніх лицарів», це Міжнародний день прав жінок.

Як вже зазначалося, 8 березня — це не свято «звеличення» жінок/дівчат, оскільки таке ставлення, на  жаль, є досить лицемірним: лише один день на рік дівчата/жінки стають центром уваги, а всі інші 364  дні вони зазнають суттєвої дискримінації – це і більша кількість роботи (основна робота, а потім ще й хатня), це і нижчий рівень оплати праці (статистично жінки заробляють на 25 % менше за чоловіків, працюючи на тій самій посаді), це і непроголошене обмеження на зайняття вищих (керівних) посад тощо.

«Битися як дівчинка» — означає просто битися, «бігати як дівчинка» — означає просто бігати.

 

Використані джерела

1. Кісь Оксана. Права і тюльпани: чому ми досі відзначаємо 8 березня? // https://genderindetail.org.ua/season-topic/polityka/prava-i-tyulpani-chomu-mi-dosi-vidznachaemo-8-bereznya-134964.html

2. Кісь Оксана. Украдене свято: історичні трансформації смислу 8 березня // https://dt.ua/socium/ukradene-svyato-istorichni-transformaciyi-smislu-8-bereznya-_.html

3. Міжнародний день жінок і дівчат у науці: цікаві факти // https://rubryka.com/2020/02/11/womens-day-in-science/

 4. Сабадишена Юлія. ЖІНКА – НЕ КІНЬ: 8 ДУМОК ПРО СВЯТО 8 БЕРЕЗНЯ // http://tvoemisto.tv/news/zhinka__ne_kin_8_dumok_doslidnytsi_genderu_pro_svyato_8_bereznya_76734.html

5. Сукач Настя. Міжнародний день жінок і дівчат в науці: 6 жінок-науковців, які змінили хід історії // https://24tv.ua/lifestyle/6_zhinok_naukovtsiv_yaki_zminili_hid_istoriyi_n922876

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Шульга Світлана Геннадіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
11 квітня 2020
Переглядів
1077
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку