Сценарій виховного заходу "Скажи ні цигарці!!!!"

Про матеріал
Сценарій виховного заходу превентивного напряму виховує ціннісне ставлення до власного здоровя
Перегляд файлу

Виховний захід на тему

 «Скажи цигарці – ні!»

Мета: - розширити, поглибити й систематизувати знання учнів про шкідливий вплив тютюнових виробів на здоров’я людини,

- сформувати свідоме ставлення до власних вчинків,.

 

Обладнання: комп’ютер, мультимедійна дошка.

 

Підготовчий етап : За два тижні булло проведено анонімне  анкетування з метою визначення ставлення учнів до паління .

 

Вчитель пропонує учням  подивиться на екран та пригадати  хто і скільки живе на нашій планеті

                                                            слайд 1

          Кінь  живе  30 років, ворон 100, деякі крокодили 300, ящери 400років, найбільша тривалість життя на нашій планеті в дерева баобаб-приблизно 5000років.

Людина,  яку вважають «Володарем, царем природи» живе у середньому 60-70 років.

При цьому чоловіки 56-59 років, жінки 65-70 років.

                                                             слайд 2

          З кожним десяти річчям тривалість життя людини зменшується. Як ви гадаєте,чому це відбувається ?

          Наслідками зниження тривалості  життя людини є:

- погана екологія

- слабке здоров’я

- шкідливі звички

         Кожному з нас, мабуть, доводилось чути розмови  або читати про шкідливі звички. Що значать ці слова? Яки звички є шкідливими? (учні перераховують ).Вірно, сьогодні ми з вами проведемо розмову про тютюнопаління.

 Життя дається людині лише один раз. Яким воно буде , залежить лише від нас. Довгим чи коротким,щасливим чи ні .Послухайте притчу.

Притча «Шматочок глини»

Коли Бог зліпив людину з глини, у нього залишився невикористаний шматочок .Що ще зліпити тобі ? –запитав Бог у людини – Зліпи мені щастя, попросила та..Нічого не відповів Бог і лише поклав людині в долоню шматочок глини, що залишився.

 У вас виникне запитання : як тютюн може вплинути на життя людини? Хіба може цигарка стати на заваді щастю? Не поспішайте з висновками. Дати відповідь на ці питання ми з вами зможемо після того , як переглянемо сторінки усного журналу  «Палити чи не палити?». Дізнаймось про те, де вперше знайшли тютюн, як він поширювався по всій планеті, про  наслідки впливу нікотину на організм підлітка,чому люди починають палити  і як позбавитися цієї  шкідливої звички.

 

Перша сторінка нашого заходу «Історична»

                                                            3слайд.  

       Тютюн як рослина з’явився на нашій планеті 6000 р. до. н. е .У дикому вигляді він росте в Америці й Австралії.

                                                           4 слайд.

        .Батьківщиною тютюну вважають острів Тобаго. Першими курцями були індіанці з Америки. Вони почали використовувати тютюн приблизно 1 тис. років до н.е. Індіанці курили тютюн за допомогою трубки та у вигляді згорнутих тютюнових листів. Перше зображення куріння на кераміки знайшли в одному із стародавніх міст народу майя. Представники цього народу курили сигари.

                                                          5 слайд.

Європейці вперше побачили тютюн у 1492році. В’язанку сухого листя тютюну індіанці подарували Христофору Колумбу, який відкрив Америку. Колумб та його супутники  завезли тютюн у Європу, як чудодійний лікарський засіб ( заспокійливий, такий,  який знімає головний біль та втому). Цей засіб був дуже модний серед аристократії.

                                                               6 слайд.

 Французький  дипломат Жан Ніко, в  честь якого отримав назву нікотин, першим почав вирощувати рослину, та за допомогою тютюнового порошку лікував від головного болю королеву Катерину Медичі. Тривалий час вважалося що тютюн допомагає  від зубного болю, істерії, дизентерії, раку. Тютюновий порошок вдихали, а для його  збереження  ювеліри виготовляли справжні витвори мистецтва-табакерки.

                                                              7 слайд.

 В середині 16 століття  тютюн розповсюдився у Західної Європі й Турції. В цей час тютюн використовувався людиною як лікарський засіб. На при кінці 16 століття паління з’явилось у Іспанії, Португалії,Франції, Англії та Голландії . В Росію тютюн завезли англійські купці у 1585 році

                                                            8 – 9 слайд.  

 Не скрізь тютюн проникав без перешкод. Тютюн, який лікарі прописували як засіб від багатьох хвороб, у вигляді настоїв, екстрактів, пігулок часто спричиняв тяжкі отруєння, які нерідко закінчувалися смертю. Це змушувало уряди різних країн вести боротьбу з ним. Застосовувалися для цього всілякі кари, у ряді країн досить жорстокі.  У Італії його оголосили «забавкою диявола».Римськи Папи відлучали від церкви тих, хто курить. Для попередження інших 5 ченців , які піймались на курінні , замурували живцем у монастирський стіні .В Англії курці прирівнювали до злодіїв  та катували.

                                                           10 слайд.

  В Росії за царювання Михайла Федоровича за паління вперше карали 60 ударами палиць по ступнях, вдруге вирізали ніс або вуха .У 1634 причиною заборони паління під страхом смертної кари стала спустошлива пожежа , яка виникла внаслідок паління.

Але в цій боротьбі тютюн переміг, бо торгівля ним була дуже прибутковою. Саме тому уряди країн змінили своє ставлення до тютюну і використовували його як джерело прибутків.

11 слайд

  У Росії торгівля тютюном дістала дозволу у 1697 році. За царювання Петра І, але він наклав високе мито на віз зілля із-за кордону, збагачуючи таким чином свою казну. В Україні ставлення до тютюну також було лояльним. Лише згадаймо слова з пісні: « А тютюн та люлька козаку в дорозі знадобиться»

12 слайд.

 У 17 столітті  тютюн з’являється у Китаї. До кінця 17 століття у світі немає жодної країни , в який тютюн « не був би присутнім».

У 19 столітті він з’являється в найбідніших регіонах світу - Центральної Африці.

13 слайд.

 В 20 столітті паління набуло все більшого розповсюдження, набуває  «масовий характер». Палять і  діти,  і молодь,  і  жінки.

14 слайд.

  Розповсюдженню тютюну допомагали  чисельні війни. Під час першої світової тютюн входив до раціону солдат всіх армій світу. А тих хто не палить на війні  майже не було. Кинути палити у мірний час було дуже важко.

15 слайд

. Паління стало дійсно масовим .З’явилась так названа «курильна культура» з її клубами, табакерками, мундштуками та іншим приладдям для паління. Уряди країн заохочували паління, тому що тютюновий податок збагачував казну.

16 слайд.

 В цей час широке розповсюдження  набуває тютюн серед жінок .На заході з’являються перші рекламні компанії в яких сигара –символ  рівності жінок. 

17 слайд.

 У 1953 році у перше під час досліджень на мишах було з’ясовано, що нікотин викликає ракові пухлини .У 1971 році Великобританія перша прийняла закон, щодо попереджуючого надпису на пачках сигарет про шкідливий вплив тютюну.

18 слайд.

 У 2003 році була прийнята Рамочна конвенція всесвітньої організації збереження здоров’я з боротьби з тютюном. До неї приєднались 146 країн світу. На деяких підприємствах та у громадських  місцях забороняється  паління. Проводиться активна просвітницька робота і пропаганда здорового способу життя.( з 100 тютюнових фабрик сьогодні залишилось 2)

19 слайд.

 Сьогодні  стиль сучасної людини – це відмова від тютюну, піклування щодо особистого здоров’я та заняття спортом.

20 слайд

. Що хвилини  на Земної кулі викурюють близько 30 тисяч сигарет.

21 слайд.

 Багато хто не знає що кожна сигарета віднімає від 5 до 15 хвилин життя.

Так хто ж правий  у цій споконвічній боротьбі між прихильниками і противниками тютюну?.Я пропоную звернутись до мистецтва кіно та художньої літератури

Друга  частина нашого заходу «Літературна»

На уроках світової літератури ви познайомились з твором англійського письменника Марка Твена «Пригоди Тома Сойєра ».  Давайте  пригадаємо, що відчували друзі після «першої затяжки» (перегляд  фрагменту кінофільму, заслуховування уривку з оповідання )

“Після смачного обіду Том сказав, що тепер йому хочеться навчитись курити. Джо підхопив цю думку. Гек зробив люльки і набив їх тютюном .

Хлопці розтяглися на землі, опираючись на лікті, почали обережно втягувати в себе дим. Дим мав неприємний смак і їх трохи нудило. Хлопці розмовляли, але незабаром розмова почала в’янути і уриватися. Хлопці спльовували дедалі частіше, незважаючи на всі їхні зусилля, їм забивало горлянки і починало нудити. Обидва хлопці стали жалюгідними. Люльки повипадали з рук і Джо ледве вимовив :

  • Я загубив свого ножика. Піду пошукаю.

Том  уривчастим голосом зголосився допомогти йому. Гек хотів теж допомогти, але хлопці його спинили, сказавши, що справляться самі.

Гек  чекав годину. Потім йому набридло і він пішов шукати хлопців. Знайшов їх у лісі далеко один від одного; обидва були бліді і спали міцним сном.

За вечерею обидва смиренно мовчали. А коли Гек після вечері запропонував їм набити люльки, вони в один голос сказали, що не треба, у них сьогодні негаразд зі шлунком: мабуть, за обідом з’їли чогось несвіжого»

Як бачимо в « Пригодах Тома Сойєра»  Марк Твен дуже виразно описав відчуття дітей від « першої затяжки» та її неприємні наслідки. А зараз за допомогою досліду  ви дізнаєтесь про фізіологічні  наслідкі паління

Третя  частина  нашого заходу «Дослідницька»

Демонстрація досліду щодо фізіологічних наслідків паління.

22. слайд

 Що відбувається з організмом людини яка палить?Який вплив нікотину на організм школяра?

Часто кажуть, що одна крапля нікотину вбиває коня. Так якщо говори точно, то однієї краплі нікотину вистачить, щоб знищити 3 коней масою до півтони кожна .Птахи (горобці та голуби) гинуть якщо до дзьоба піднести скляну паличку змочену нікотином, кролик гине від 1\4, а собака 1\2.Людина витримує величезні дози нікотинової отрути в процесі постійного вживання лише тому, що в окремій цигарці  доза нікотину далека від смертельної.  Неварта також забувати що організм, що росте вдвічі чутливий до нікотину, ніж дорослий. Для підлітка смертельна доза 50-70 мг. Смерть може настати, якщо підліток одним заходом випалить півпачки цигарок, бо в  цілій пачці як раз міститься смертельна доза нікотину для дорослої людини.

23 слайд  

Перший удар нікотин наносить мозку . За даними вчених у юнаків , що палять спостерігається відставання у навчанні, а саме:

 знижується –обсяг пам’яті на 5%

точність виконання математичних дій – 5,5%

здатність до навчання -4,5 %

24 слайд.

 Крім того учні які палять  дуже нервуються, стають розсіяними,частіше  за інших  порушують дисципліну,стають ледарями.

25 слайд.

На протязі декількох років вчені проводили спостереження за 200 учнями які палять і які ні. Подивиться на результати

Четверта  частина нашого заходу «Медична»

Можна з певністю сказати, що кожна нова затяжка скорочує життя людини, при наймі на один вдих, а кожна цигарка на 15 хвилин. Від яких хвороб скорочується життя курців?

У доповіді лікарів  було визначено, що майже половина людей які палять помирають від коронарної(серцевої) недостатності, та раку легень.

26 слайд  Якщо людина не палить, але часто знаходиться в товаристві курців, то вплив диму цигарки не неї не менший, а навіть більший ніж на тих, хто палить сам. Доведено, що людина  яка провела годину в накуреному приміщені, отруюється  так само, як людина, що викурила 4 сигарети.

В Англії, де курило майже 75% чоловіків, рак легенів зареєстровано навіть у собак, господарі яких не розлучалися з сигаретами.

27 слайд. У 80-х роках 20 століття у США було проведено комплексне дослідження впливу тютюну на організм людини. Ще раніше було відомо про шкоду основної складової тютюну, який швидко всмоктується слизовими оболонками, шкіряними покровами, легко потрапляє в кров. Отруйні речовини розносяться в організмі людини за 21-23 секунди.

28слайд.

 Мозок та нервова система першими зазнають дію  нікотину який

- отруює клітини мозку

- погіршує пам’ять,зір

- знижує розумову діяльність

- з’являються головний біль,безсоння

29 слайд

Дихальна система

30 слайд 

Тютюновий дим містить велику кількість шкідливих речовин: нікотин, чадний газ, синильну кислоту, аміак, формальдегід. Особливо шкідливим вважається бензопірен, який має канцерогенний ефект (можуть утворюватись ракові та інші пухлини).

31 слайд

Під час куріння відбувається суха перегонка тютюну, внаслідок чого утворюється токсичні речовини. Понад 200 з них є небезпечними для організму. Особливо небезпечним є радіоактивний ізотоп полоній -210, виділений з тютюнового листка у 1964році. Вчені довели, що значна його частина нагромаджується в організмі. Під його дією відбувається злоякісне перетворювання клітин організму. Цей факт у США був засекречений, оскільки міг завдати серозного удару тютюнової промисловості. Людина що викурює за день 20 сигарет, отримує таку саму радіацію, яку вона отримала б, зробивши 200 рентгенівських знімків за рік..

32-33-34 слайд

  Фільтр цигарки спроможний затримати лише 20% речовин. А решта все ж потрапляє до легень що  призводить до хронічних захворювань органів дихання (бронхіт, астма), раку легень, гортані, трахеї.

35слайд.

 Травнева система. Температура диму 55-60,а температура повітря нижча від температури диму. таки перепади руйнівно діють на зуби. На зубах відкладається тютюновий               дьоготь -і вони жовтіють. Слизова оболонка рота під впливом тепла і хімічних елементів подразнюється і запалюється. Активно виділяється слина, яку курці постійно спльовують. Частина слини потрапляє у шлунок з хімічними елементами.

                                                           36 слайд

 Втрачається апетит, з’являється біль у шлунку, гастрит, карієс, рак полонини рота

Серце та  –коронарно-судина система

                                                           39-40слайд

 Паління збільшує кількість холестерину в крові людини, що сприяє звуженню та  закупорюванню кровоносних судин. В результаті відбувається крововилив у мозок, яке сприяє параліч.

                                                           41слайд

 Нікотин спричиняє кисневе голованя тому серце не може працювати на повну силу без достатнього находження кисню, і для того щоб компенсувати його нестачу, воно змушено працювати з більшим навантаженням .Серце здорової людини б’ється 70 ударів в хвилину, у курильщика на 10 ударів більше ,за час серце людини що палить здійснює до 600 додаткових ударів, що  призводить до проблем з кровообігом

                                                           42 слайд

 .Видільна система .Хронічні захворювання нирок та січового міхура .

                                                           43слайд.

 Опорно-рухова система. Погіршення кровообігу , самовільна гангрена  кінцівок.

                                                           44слайд.

.Вплив нікотину на організм  ще не народженої дитини. Нікотин потрапляє в серце, мозок ще ненародженої дитини.

                                                           45слайд.

 У матерів які палять  бувають завчасні  пологи, мертвонароджені діти, діти з вродженими порушеннями у розвитку, потвори.

                                                            46слайд.

 Вплив батьків які палять на організм дитини:

- грудне молоко матері курильщиці може бути причиною отрути немовля

- діти жінок які палять,  до 11 років  відстають у фізичному і розумовому розвитку

- куріння в приміщені де знаходиться грудне немовля може бути причиною його смерті

                                                          47слайд

Зовнішні наслідки паління:

- від паління голос людини стає хриплим

- поступово чорніють,псуються зуби,карієс

- з’являється  неприємний запах з рота

- по ночах з’являється кашель ,гіркота у роті

- головний біль

П’ята  частина нашого заходу «Пізнавальна»

48слайд

Сьогодні всі знають що паління це шкідливо, а чому же держави  не  припиняють продаж тютюну. Тому що курильщики приносять великі прибутки державі Давайте порахуємо. Якщо пачка сигарет коштує  в середньому 10 гривень, а людина викурює до пачки щодня то

за рік вона витрачає    3 650 грн

за 2 роки          7.300грн

за 5 років                  18.250 грн

за 10 років          36.500грн

Вправа (мозковий штурм) «Що можна придбати на кошти, котрі витрачає курильщик на сигарети?»

Пропонується учням  висловити власні думки щодо можливості  використання коштів яки витрачає курильщик  на сигарети за 5 років( 18.250 грн)

Чому стільки людей у світі курять і витрачають кошти на те щоб вбити себе

                                      Перегляд Ералашу

                                                           49слайд.

Дослідження мотиву куріння у нашій школі

Напередодні  у нашій  школі було  проведено анкетування 60 учнів 6-10 класів,

з  метою з’ясування кількості учнів які палять та причин, які,на думку учнів ,спонукають школярів палити.

На підставі  результатів дослідження  можна зробити підсумок:

                                                           50 слайд

Серед опитаних школярів  палять 14 (22%) учнів та не палять 50(78 %).Більша частина школярів які палять це – хлопці 8(33%) курящих та 24 не курящих на відміну від дівчат-6 курящих 26 не курящих. Найбільшу кількість курящих учнів  виявлено у 9 класі

Класи (кількість

опитаних)

6 (13учів)

7(15учнів)

8 (17учнів)

9 (14учнів )

10(9 учнів)

 

курці

1

3

1

8

1

 

 

Ті що не палять

12

12

12

6

8

 

 

51 слайд Причиною паління більшість курящих вважають вплив друзів, приклад батьків та не вміння відмовляти .Ті що не курять  не вміння відмовити та вплив друзів.

 

  

   курці

             ті, що не курять

1.Це не шкодить здоров’ю

1

4

2.Під впливом друзів

9

31

3.Невмію відмовити

4

32

4.Нехочу виділятися

3

27

5.Це модно,круто

2

18

6.Вплив реклами

1

11

7.Палять батьки

8

11

 

 

 

 

 

 

Більшу частину учнів, яки брали участь в опитуванні 28 чолові 46% зовсім не турбує курить або не курить людина з якої вони спілкуються, 25( 39%) чоловік відносяться до цього негативно. Цікаво що майже всі опитувані вважають що паління це шкідлива звичка яка задає шкоди  їх здоров’ю і бажають її позбавитись.

Шоста  частина нашого заходу « Я відмовляюсь від паління »

52слайд

 Важливо протистояти спокусі паління, особливо коли сигарету пропонує друг. Умій сказати «ні». Інколи ти швидко погоджуєшся зробити те, про що тебе прохають остерігаючись осуду чи гніву з боку інших людей, або вони оцінюють тебе позитивно. Треба мати волю і тверді переконання, а також навички упевненої і рішучої відмови.

53 слайд

 Вправа  «Відмовся , якщо зможеш»

54 слайд

За допомогою готових кліше відмовитись від сигарети. Як сказати “НІ”  у ситуації тютюнової провокації.

  • Дякую. Я скористуюся цим, як тільки в цьому буде потреба.
  •  Несхоже,щоб мені сьогодні від цього стало краще.
  •  Я не в настрої,тому не хочу цього пробувати.
  •  Ні, не хочу неприємностей( у мене вистачає неприємностей).
  •  Коли мені це буде потрібно,я дам про це знати.
  •  Мої батьки попередили мене ,що вони мене в’бють
  •  Ця гидота не для мене.
  •  Востаннє, коли мама спіймала мене з цигаркою, мені не давали кишенькових грошей три тижні( шість місяців).
  •  Я жовторотик ? Де ти бачиш на мені пір’я.
  •  Ні, я вже пробував і мені не сподобалося.
  •  Я хочу бути здоровим.
  •  Я і без цього себе чудово почуваю  

Відмова від паління –це перемога над собою та тютюном. Відмовитися від паління можна, для цього потрібно в першу чергу самому вирішити позбавитися від шкідливої звички  і дати відповіді га 2 питання: «Чому я палю?»і «Чи дійсно я хочу цього позбавитись?»

54 слайд.

 Прості поради  « Як що ти вирішив позбавитись паління»

  • Оголоси своїм друзям та родичам ,що ти вирішив кинути курити. Прилюдно взяте зобов’язання зміцнює силу волі
  • Не прагни кинути курити назавжди - покинь лише на один день .Наступного дня спробуй знову кинути курити лише на один день,далі –знову.
  • Кожного дня зменшуй кількість викурених сигарет, аж доки залишиться дона

Не кури її, а розламуй і скажи собі:»Стоп»

  • признач день( назви день і промов голосно)та покинь у цей день курити. Прибери з очей предмети, які асоціюються у твоїй  уяві з курінням 
  • Щодня відкладай гроші ,які витрачав на сигарети, і визначся - що ти за них купиш наприкінці навчального року.
  • Перегляд фрагменту «Ералаш» «Мінздрав попереджає»

                                                               55слайд.

 Як що ви кинули палити та бажаєте відновити,підтримати свій організм після наслідків нікотину, треба більше вживати продуктів які містять вітамін С, займатись фізичними вправами, загартуванням організму.

Будь ласка пам’ятайте,що «паління це повільне самогубство»

Отже, який висновок можна зробити з нашої розмови?

Якщо ви бажаєте повноцінно прожити своє життя , не травмуючи ні себе, ні оточуючих тютюновим димом,не вкорочувати своє життя добровільно за допомогою цигарки, серйозно замисліться над своїм ставленням до тютюну і людей, які палять і в товаристві яких ви буваєте. Зараз ви перебуваєте на старті в доросле життя .І зустріти його ви маєте у всеозброєнні:добре підготовленими і морально і фізично. Ваше життя у ваших руках. Сподіваюся,що наша розмова стане вам у власному виборі ,добрим порадником,адже ніхто з вас не був сьогодні байдужим.

                                                                   56слайд

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Овчиннікова Наталя Валентинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
19 жовтня 2021
Переглядів
1244
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку