Сценарій виховного заходу з фізики "Творча україночка"

Про матеріал
Сценарій вечора з фізики для учнів 9 - 11 класів. Дівчата мали змогу позмагатися у конкурсах: "Привітання" де розповіли про свої захоплення, використовуючи знання з фізики, "Господиня" у якому учениці створили кулінарні шедеври із овочів чи фруктів та дали відповіді на запитання, що пов'язані із кухнею, "На шопінг" - у глядачів купляли різні предмети за усмішки та красномовство, та конкурс "НЛО" у якому учасниці одягали інопланетян. Глядачі також мали змогу позмагатися у різних конкурсах. Всі були задоволені
Перегляд файлу

- Добрий день , любі друзі. Ми раді вітати вас на фізико-розважальній програмі «Творча україночка»

- Всім відомо, що дівчина – це символ краси, розуму, кмітливості. А ще вона – чарівниця і має безліч різних талантів.

- Зустрічайте учасниць нашого конкурсу

* На сцені команда 11 класу. Це Анастасія Клітна та Іващенко Віолетта

* Оплесками зустрічайте команду  10 класу у складі: Анастасії Немченко та Сосницької  Карини

*І наймолодша команда , це дівчата   9 класу  Діана Кучугура та Аріана Салоїд.

- Сьогодні  тут присутні люди, яким я не дуже заздрю.  Це – наше вельмишановне журі. Адже перед ними нелегке завдання: вибрати команду-знавця фізики. А для цього їм необхідно буде згадати три закони Ньютона, закон  Ома, закон Кулона, Фарадея.  Вітайте: Олександра Борисівна Боброва, Аня Стецина та Альбіна Дегтярьова

 

-А тепер починаємо конкурсну програму «Творча україночка»

1 конкурс

Кожна людина талановита по - своєму: хто танцює, хто співає, хто малює, а хтось гарно знає фізику. Наші учасниці  ретельно готувалися, щоб нас здивувати своїми талантами.

- Перший конкурс – «Привітання». Завдання полягає в тому, що кожна з команд в оригінальній формі презентує себе. Максимальний бал – 10 балів.

1. Привітання від учасниць 10 класу (виступ)

(Каріна іде, оглядається. Настя заходить)

К. Настя, де ти ходиш? Нас уже оголосили!

Н. Та я готувалася до контрольної роботи з фізики по темі «Фізичні явища»

К. А я вивчаю фізичні явища на гуртку вокалу.

Н. Про що це ти?

К. Голос людини утворює звуки завдяки вібраціям голосових зв'язок. А коли співаємо, то коливання звукових хвиль переносять енергію до слухачів. І цим самим відновлюється їх життєва енергія (тобто здоров’я) . давай я співатиму, а ти відгадай про які фізичні явища йде мова у піснях.

                              (К. співає пісню «А я пливу»)

Н. Фізичне тіло змінює своє положення в просторі з плином часу

                                (К. СПІВАЄ пісню «Я сумую»)

Н. Внутрішню енергію втрачаю,

Звукових хвиль у вакуумі не сприймаю,

Імпульс на два тіла розділяю.

Механічна хвиля – раз,

Механічна хвиля – два,

От і інтерференція у нас,

Збільшуючи амплітуду в резонанс

 

2. Зустрічайте команду 9 класу (виступ)

1. Танцюй. Поки звучить музика – продовжуй танцювати. Розумієш, ні?

2. Танець – як та книга, наповнена фізикою. Бо танець – це вічний прямолінійний та обертальний рух.

1. У танці весь час піддаєшся пружній деформації та коливанням. А коли підстрибуєш – то ти уже будеш у невагомості.

2. І кожен, хто знає закон збереження енергії, може сказати, що внутрішня енергія твого тіла перетворюється у кінетичну енергію танцю. І ось маємо такий результат.

 

1. Запрошую  команду дівчат 11 класу. (виступ)

- Я Настя

- А я Віолетта

- Випускниці (разом)

- Ми 5 років вивчали фізику

 - І зрозуміли (разом)

- Фізика – цікава наука

- Закони   фізики зустрічаєм на кожному кроці

- Знання фізики можуть допомогти

                                  -у побуті

                                  - при виборі професії

                                 - Під час відпочинку на природі.

- Представте собі, що вибираючись на пікнік, прихопили із собою вудку. Та щоб поласувати юшкою не має казана. І тоді згадуємо уроки фізики. Виготовляємо паперову каструлю (показуєм паперовий стаканчик, наливаєм воду, закріплюєм у штативі, підпалюємо спирт), кип’ятимо в ній воду і смачна юшка готова.

- А ви можете уявити собі життя без пилососа, електрофена, пральної машини, комп’ютера чи смартфона? Навіть уявити важко як ми можемо без  них обійтися. Адже електроенергія цілодобово працює на нас. Але цей звичайний стан в будь-який момент може бути порушено з перебоями в подачі електрики. В такому разі ми вам рекомендуємо організувати вдома міні-електростанцію. Вона є екологічно чистою і працює на звичайних огірках.

- Вирощуємо  на городі побільше огірків (показуємо огірки)

- Засолюємо у діжку

- З’єднуємо їх проводами і електростанція готова. (провід під’єднать до гальванометра) Стрілка гальванометра  показує наявність струму 

 

- Спасибі командам-учасницям. Журі оцінює привітання, а для всіх вас звучить пісня «Чи я не хазяйка»

2  конкурс

А наші дівчата зовсім не такі. Вони справжні господині. На слідуючий  конкурс запрошуємо учасниць до кухні. (виносять на сцену столи із набором продуктів, дощечка, ніж, терка, тарілка, ганчірка)

- Ваше завдання: із даного набору продуктів створити кулінарний шедевр та придумати йому назву. За гарно виконане завдання команда одержує 10 балів. Приступаємо до виконання завдання.

Гра з глядачами

(перед сценою ставлять столи, на них - по 6 стаканів та 1 повітряна кулька)

Поки учасниці працюють я запрошую глядачів до гри. Переможець гри принесе додатковий бал своїй команді. Від кожної команди вболівальників прошу підійти до столу найсильнішу людину, бо у конкурсі треба прикласти чималу силу

- Яку силу необхідно прикласти, щоб із стаканчиків зробити піраміду (показать)? (силу тертя)

- А щоб надути повітряну кульку? (силу пружності) Покажіть як ви це будете робити. (надувають кульки)

- Чи складно вам було це зробити? Та завданням нашого конкурсу є: зробити пірамідку за допомогою кульки          (спочатку тренуються, потім йде конкурс)

 - Додатковий  бал одержує команда…

- Запрошую до слова журі. Оголосіть, будь ласка, результати першого конкурсу «Привітання».

- А наші дівчата  закінчили виконувати завдання  і попрошу презентувати  свої шедеври. Нагадую, що за гарно виконане завдання команда одержує 10 балів      (презентація салатів)

- Конкурс «Господарочка» продовжується. Господиня повинна не тільки смачно готувати та подавати страви, але й знати різні секрети кухні. За кожен розкритий секрет команда може  одержати по 1 балу.  Прошу  асистентів занести «чорні ящики» із завданням для кожної команди.………..

11 клас

З яким питанням пов’язані ці предмети? (Миючий засіб та мочалка для миття посуду) У народі говорять: чистота на кухні – добрий настрій у господині. А чи знаєте  як мили посуд наші прабабусі? Для чистки дуже забруднених каструль чи сковорідок (наприклад, від сажі) використовували настій деревного попелу. У нього поміщали посуд на добу, після чого залишалося його сполоснути. А замість мочалки використовували кропиву.

-Як пояснити, що миючий засіб допомагає вимити жирний посуд? (зменшується поверхневий натяг жиру)

- Чому посуд треба мити зразу після використання? (залишки їжі випаровуються, тобто засихають, і потрібно буде прикласти більшу силу тертя, а це впливає на якість посуду)

- Чому не варто мити  емальований посуд металевою мочалкою? (мочалка має жорстку поверхню, що буде створювати велику силу тертя, і цим буде пошкоджувати емаль на каструлі)

10 клас

1) Запитання для команди будуть пов’язані із традиційною українською стравою.  А запозичена вона була у турків. Вони називали її дюш-вар, що в перекладі означає варені пиріжки. (вареники)

- У технології приготування вареників говориться, що їх треба варити у великій кількості води. Для чого треба додержуватися таких правил? (із збільшенням температури збільшується об’єм вареників)

- Тісто для вареників повинно бути еластичним, тоді йому буде легко надати форму півмісяця. Завдяки якій фізичній властивості можна досягти цього? (пластичній деформації)

- Чому вареники через деякий час після того, як їх укинули в окріп, піднімаються на поверхню? (якщо вареник збільшує свій об’єм, то на нього буде діяти більша виштовхувальна сила)

9 клас

У цьому ящику знаходяться огірок і кришка для банки? Що є спільного між цими предметами? (консервація)  

Скільки існує господинь – стільки й рецептів консервування огірків.  Хоч вони і користуються одним тим  же рецептом, смак огірків виходить різний. У такій тонкій справі, як консервування, важлива кожна дрібничка.

- Для чого у  банку з огірками кладуть різні спеції? (відбувається дифузія між молекулами огірків та прянощів, при цьому надають смаку, аромату огіркам)

- Чому банка не лопається, коли заливаємо огірки гарячим розсолом? (частину енергії, що має гаряча вода, забирають огірки, що не дає відбутися різкій зміні температури)

-Для чого гвинтові кришки перед закриванням поміщають у кип’яток на 2 хв? (нагріваючись, кришка розширюється, а коли охолоджується- зменшується в розмірах. При цьому банка буде герметично закрита)

Дякую учасницям за відповіді. А ми  зустрічаємо Лілю Коломоєць з піснею«Там де ми є»

 

Журі, оголосіть, будь- ласка, результати конкурсу «Господарочка»

3 конкурс

- Наші дівчата не тільки гарні господарочки, а і вміють правильно зробити покупку   у магазині. А як вони це роблять покажуть у конкурсі «На шопінг». Ваше завдання підійти до своєї команди підтримки і здійснити покупки із даного списку. А оплачувати покупки дівчата будуть усмішкою та красномовністю. За кожну придбану річ команда одержує 1 бал. На це завдання дається 1 хв.

Асистенти, ввімкніть, будь-ласка, секундомір. Час пішов.

 

- Час закінчився. Покупки здійснені. Нагадую, що за кожну куплену річ команда одержує 1 бал. Додатково можете одержати ще 2 бали, якщо вірно дасте відповідь на питання.

  1. Дзеркало. Жінки люблять керувати  автомобілем, а чи знають вони для чого кріпиться на автомобіль бічне дзеркало? (У дзеркалі відбувається відбивання світлових променів і водій бачить , що відбувається на дорозі з боків та ззаду)
  2. Шнурок. Шнурки із синтетичних матеріалів мають гарний вигляд, довго носяться. Але чому їх не рекомендують  купляти для малих дітей. (шнурки із такого матеріалу мають гладеньку поверхню, що не забезпечують великої сили тертя, і тому вони швидко розв’язуються)
  3. Жіноча туфля. Чим небезпечне взуття на високих підборах? (нога стоїть не на всю ступню, що зменшує площу опори, при цьому збільшується тиск ваги тіла на ноги. Також зміщується центр тяжіння тіла, а це деформує хребет)
  4. Резинка для волосся. Завдяки яким  силам дівчина збирає волосся резинкою у пучок? (сили пружності та тертя)
  5. Серветки вологі. Мабуть у кожній жіночій сумочці є вологі серветки. Вони допомагають підтримати чистоту рук, взуття. Ці серветки виробляють з різних видів пластику. Як же пластик вдержує в собі рідину? (серветки містять велику кількість капілярів, в яких за допомогою поверхневого натягу і вдержується рідина)
  6. Навушники. Фахівці стверджують, що  часте використання навушників може призвести до швидкого зниження слуху. Чим це можна пояснити. (Звук – це хвиля, яка попадаючи у вушну раковину, відбивається багаторазово від її поверхні , та тисне на кров’яні судини, головний мозок.  І якщо слухати довгий час музику у навушниках, то це приводить до підвищення артеріального тиску, головного болю)

                                                                      Пісня

Результати конкурсу

4 конкурс

Всім відомо, що всі жінки люблять гарно одягатися. А наші дівчата не виняток. Та сьогодні не буде показу модного вбрання. 

У нашому  залі  присутні  незвичайні  гості.  І вони хочуть звернутися до наших дівчат з деяким проханням.                                

                                                       (відео про інопланетянина)

Привіт до землян!

Я звать інопланетянин Фріглі.

Я летіть інша планета.

Я знать український мова.

Ваш дівчата дуже гарні,

Просить я у них помощь,

Бо хотіть буть модним тоже.

- Дівчата, допоможемо Фріглі? Оголошую 4 наш конкурс «НЛО».  За модно одягнених прибульців ви одержите  до 10 балів. А знайти їх можна серед наших глядачів. Всі аксесуари знаходяться за лаштунками. Приступайте виконувати завдання.   

 

-   Фріглі по секрету мені сказав, що хоче віддячити за допомогу. Він запрошує одного із землян покататися на НЛО  та відвідати їхню планету. Хто буде цим щасливчиком – зараз ми визначимо. Відповідаючи правильно  на питання, для своїх команд-учасниць заробляєте додатково 1 бал.

1. Який транспортний  засіб використовують для подорожі у міжзоряний простір? (ракета)                                 

2. Яку силу необхідно перебороти, щоб мати змогу відірватися від поверхні Землі? (сила земного тяжіння)

3) З якою швидкістю треба відлетіти від Землі, щоб бути її супутником? (1 космічна швидкість, 7,9 м/с)

4) В якому стані перебуватиме людина під час подорожі до зірки Вега? (Перевантаження)

5) Як називаються вчені, які вивчають НЛО? (уфологи)

6) Як називається наука про міжпланетні подорожі (астронавтика)

7) Як називається міжнародний фонд, програмою  якого є  пошук небезпечних астероїдів і комет для врятування нашої цивілізації?  («Космічна варта»)

8) Які умови необхідні для білкового життя поза Землею (відповідна температура, вода, кисень)

9) Що означає в грецькій мові «Галактика» (Молочний шлях)

10) Скільки зір на небі можна побачити неозброєним оком? (6 000)

Продовжуємо наш конкурс: поки музика звучить – маєте розвинути якнайбільшу танцювальну швидкість, коли музика зупиниться – ловите  болід.

Болідів буде на 1 менше, ніж учасників. Хто не встигне впіймати – вибуває з гри.

Останній учасник конкурсу буде подорожувати  на літаючій тарілці, одержить солодкий приз, а для своєї команди заробить  1 бал.

Журі, будьте  уважні до конкурсу, щоб також виявити двох «кращих  танцюристів  далекої планети»

 

 

Учасниці представляють  моделі інопланетян

 

  • Наша конкурсна програма  підійшла до свого завершення.  Прошу конкурсанток фізико-розважальної  програми «Творча україночка» піднятися на сцену.
  • Нехай щастить вам у житті, чистих рос вам, мудрої думки, краси  і

нев’янучої вроди. Сьогодні ви були чарівними у всіх конкурсах. Тож будьте завжди впевнені у собі і знайте, що кожна з вас – найкраща!

                              Крістіна Нога з піснею «Донечка Вкраїни»

 

  • Для підведення підсумків усіх конкурсів, та оголошення команди – переможниці слово надається журі                (виступ журі)

                            ЗВУЧИТЬ ЗАКЛЮЧНА ПІСНЯ

                                     

                       (вручення подарунків, ФОТО  НА  ЗГАДКУ )      

 

Зведенна таблиця для журі

 

       9 клас

       10 клас

        11 клас

1 конкурс  «привітання» (10 б)

 

 

 

 

 

  1. конкурс «Господарочка»
  • Приготування шедевру з овочів (10 б)

 

 

 

 

  • Додатковий бал від вболівальників: гра з стаканами та кульками (хто перший складе пірамідку 1 б)

 

 

(оголосить результат 1 конкурсу після конкурсу з стаканами )

 

 

 

  • Бали за питання командам (3 запитання по 1 балу)

 

 

 

Співає Ліля Коломоєць і оголосить результати 2 конкурсу і скільки всього

 

 

 

 

3 конкурс «На шопінг»

  • Покупка товару  (за кожну придбану річ по 1 б)

 

 

 

 

  • Відповіді на два питання  (по 1 б)

 

 

 

Співають дівчата 9 класу, потім результати 3 конкурсу і скільки всього

 

 

 

  1. конкурс «НЛО»
  • Гра з вболівальниками (1 б за

1 відповідь)

  • Танці від вболівальників (хто останній вийде з гри – для своєї команди заробляє 1 бал, підписать сертифікат + цукерка)
  • Визначить 2 найкращих танцюристів( вони одержують для своєї команди 1 бал, підписать сертифікат + цукерка)

 

 

 

  • Моделі інопланетян (10 б)

 

 

 

 

 

Підраховуєм увесь результат, співає Кристина Нога – підведення підсумків балів та оголошення команди-переможниці)

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
31 березня 2020
Переглядів
688
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку