Сценарій виховного заходу з трудового навчання (обслуговуюча праця) "Отинія має талант"

Про матеріал
Сценарій виховного заходу з трудового навчання (обслуговуюча праця) "Отинія має талант". До сценарію додано презентацію.
Перегляд файлу

Виховний захід «Отинія має талант». Трудове навчання. Обслуговуюча праця.

В1:  Святковий день у нас сьогодні.

Зібрав до зали глядачів

Тому кажу всім: «Добрий день»

Світлого настрою вам від душі.

В2: Доброго дня, любі друзі.

Доброго дня, глядачі.

Ми вас раді всіх вітати

На талант-шоу «Отинія має таланти».

В1: Із вами ведучі: Данилишин Аня та Маланчук Вікторія

В2: Костюк Аня та Василюк Аня.

Ведуча1: А ще кажуть, що талант завжди родом із дитинства. І що кожна людина народжується із зернятком у руці. Тільки треба знайти поле, де це зерно найкраще проросте. Талант може проявитися в різних сферах людської діяльності - в галузях музики, літератури, природничих наук, техніки, спорту, в організаторській і педагогічній діяльності, в різноманітних видах виробництва.

Ведуча 2: Нарешті, час дізнатися, чим  учасники будуть вражати  наших глядачів.

В1: Ми сьогодні зібралися в нашій залі, щоб вшанувати мистецтво. І кожен приніс із собою неоціненний скарб — любов до поетичного слова, музики, спорту, хореграфії.

В2: Я спостерігала за підготовкою наших конкурсантів і мене аж заздрощі взяли. Скільки талановитих дітей в нашій школі. Так гарно танцюють, співають, грають на різних інструментах.

 

 

Пісня

Ведуча 1  Яке диво українська народна пісня! Кого тільки не полонила її вічна краса. Українська пісня – то  живий скарб,що йде від покоління до покоління, несучи радість чи смуток, чаруючи людську душу, даючи їй силу і натхнення. Любов до рідного краю, мови починається з колисаночки. В ній материнська любов, світ добра, краси,справедливості.

 Ведуча 2 Яке диво дивне – народна пісня! Яку владну силу має вона в собі. Минають віки. Змінюються суспільні устрої. Потрясають світ ніщивні  війни і голодомори. На зміну одним поколінням приходять інші, а народна пісня залишається. Через усі поневіряння проносить вона свої первісні чари, свою нев’янучу молодість. Народна пісня – це душа народу, його історія.

 

Слово вчителя

Сьогодні свій талант співати представить юна і дуже талановита дівчинка Бойчук Алінка, учениця 5 В класу. Вона є призером багатьох обласних та регіональних співочих конкурсів. У Аліни вся родина співає, тому й не дивно, що вона перейняла генетично талант до співу, адже батьки прищеплювали їй ще з дитинства. Також Аліна ще грає на скрипці. І Сьогодні для нас вона виконає пісню «Тримай мене міцно». Зустрічайте!!!

 

 

Зачіска

Ведуча 1 В укранцiв особливо шанобливе ставлення до волосся, коси. З давнiх-давен коса була символом дівочої честi, працьовитостi, охайностi. З дiвочою косою пов’язано багато легенд, переказiв, пiсень, влучних прислiв’їв:

«Дiвчина з косою, як трава з росою»

Ведуча 2 «Нема коси — нема краси»

В1 «Дiвчина без коси, кiнь без гриви»

В2 «Де дiвка з косою, там хлопцi юрбою»

Ведуча 1«Коса — дiвоча краса»

Ведуча 2   Заплітання коси – один із найкращих звичаїв в Україні. Здавна вУкраїні існував непорушний звичай: умившись вранці, дівчина мусила перш за все розчесати та заплести косу. Якщо ж вона сідала до столу або бралася до роботи з нерозчесаним волоссям, то про неї казали люди: «У неї на голові сорока гніздо вила» або «У неї в космах сім чортів кублилося» чи ще «Не вари борщу, поки не заплетеш косу».

В1 Зараз Богак Анастасія та Кава Христинка  продемонструють свій талант робити зачіски в українському, етнічному стилі.

В2  Більш ніж півтораметрову косу відростила мешканка Прикарпаття Ольга Ломако. Завдовжки її волосся - 160 сантиметрів, і це неофіційний рекорд Прикарпаття.  Найдовші зареєстровані коси - у киянки Ганни Гнатюк. Проте вони майже на 30 сантиметрів коротші, ніж у Ольги. Але недавно про себе дала знати  черкаска 35-річна Анна Янко, яка має найдовше волосся в Україні — 2,21 м. Її внесли до Національного реєстру рекордів. Янко не стриглася 28 років. Останній раз коротка стрижка в неї була в сім років, про що свідчать дитячі фотографії.

 

Богак Анастасія не тільки уміє робити гарні зачіски, вона дуже талановита, творча  та здібна дівчинка: танцює, співає в ансамблі «Зорепад», займається легкою атлетикою, вміє шити та вишивати.

А Кава Христинка, окрім зачісок вміє вишивати, в'язати і завжди прагне навчатись чогось нового…

 

Народний танець

 

Ведуча1: Хто з вас не любить танцювати? Жодне свято не обходиться без танців. І хай не всі вміють танцювати, але безумовно одне – краса танцю зрозуміла всім.

Танці – це емоційна насолода. Вони розвивають почуття ритму, виробляють правильну поставу, піднімають настрій. Фольклорний танець має певні традиційні для даної місцевості рухи, ритми, костюми.

Ведуча2: Український народний танець народився разом із піснею, разом з нею він зростав, збагачувався. «Пісня і танок – це рідні брат і сестра». Наш народ ще від віків зжився з незайманою чистотою природи, передає в танцях усю її незрівняну красу.

В1: Говорячи про українські народні танці, слід зазначити, що часто один і той же танець у різних місцевостях може мати різні назви. Наприклад, такий відомий нині український танець як «Гопак» має інші назви: «Гоцак», «Козак», «Козачок», «Тропак».

В2: Деякі танці називаються за місцевістю, де вони побутують: «Коломийка» (від м. Коломия), «Гуцулка» (від Гуцульщини). Крім назв танців, у народі існує ряд назв танцювальних рухів: гопаки, присядка, крутка, витинанки, підскоки, підтупи, закрутки та інші. Серед відомих українських народних танців є «Гопак», «Гандзя», «Чумак», «Метелиця», «Козачок», «Полька», «Коломийка», «Аркан» та інші. В українському народному танці часто наявний елемент змагання: двох парубків, парубка з дівчиною, або танцюриста з музикантом.

 

Сьогодні український танець продемонструє талановита  учениця 5 А класу Бернецька Наталія. Вона є призером багатьох танцювальних конкурсів. Свій талант розвиває з 6-ти років. Займається в хореографічному колективі «Ерідан» м.Коломия. Для вас цей веселий  український танець «Сопілка-чарівниця». Зустрічайте!!!

 

Танець сучасний

В1: А далі в програмі танець естрадний. Вельми красивий, безмежно нарядний.

В2: Цей танець зірковою бомбою зірветься. Увага, глядач, видовище зараз почнеться!

Ведуча 1: Наступні наші учасники себе представили так: драйвова мелодія, стильні футболки та порвані джинси.

Ведуча 2: Зустрічайте, призери танцювальних змагань Биков Нікіта, Кочержук Ілля Семчук  Станіслав та Личківський Денис танцювального колективу «Ексклюзив» з нестримним батлом.

 

Східний танець

Ведуча1: Східний танець, чарівний і містичний, що поєднує ритміку та пластику, граційність та містичність.

Існує більше 50 стилів східного танцю, виділяють також напрямки: 

  • єгипетська школа - більш цнотлива версія танцю живота в закритих нарядах з більш плавними рухами. 
  • арабська школа - танець волосся, який отримав свою назву за характерним помахом розпущеного волосся. 
  • турецька школа  - більш чуттєва, костюми більш відверті, прийняті танці на столі, спілкування під час танцю з глядачами. 

Ведуча2: Психологія східного танцю говорить про те, що у сучасному світі прийнято стримувати емоції, глибоко ховати роздратування, злість і образу.

Для східного танцю можуть використовуватись й аксесуари: тростина, бубон, вогонь, шаблі, металеві диски, крила, віяла, барабани.

В1: Східний танець сьогодні запрезентує учениця 1В класу, також учасниця та призер  танцювального колективу «Ексклюзив» Процак Владислава!

В2: Зустрічайте оплесками!!!

 

Поезія

Ведуча:  Чи задумувались ви коли-небудь, звідки в душі людини народжуються геніальні вірші? Від чого з’являється дивовижний дар, який спонукає звичайні слова звучати по-новому, від яких сильніше б’ється серце і захоплює подих?

Поетичне слово містить у собі якусь незриму, непомітну і водночас велику силу. Воно народжується не на Землі, а десь у височині блакитного неба.

Ведуча:  Кожен вірш — це сповідь поета, якийсь незабутній епізод з його життя.

Магія поезії звучить у рядках таких відомих поетів як Іван Франко, Ліна Костенко, Тарас Шевченко, Леся Українка, Юрій Андрухович, Марійка Підгірянка та багато-багато інших…

В1: Талант як квітка: народжується і поступово розквітає досягаючи довершеності.  

В2:  Над досягненням довершеності  своїх акторських здібностей та розвитком таланту наполегливо працює Матковська Оля.

Для вас звучить поезія «Якщо ти нарікаєш на життя»

Олечці також талант передався генетично  від бабусі Ольги Петрівни, адже вона досконало  володіла ораторським мистецтвом, та завжди цитувала відомих українських ,  зарубіжних поетів та митців. А ще Оля відвідує  шкільний танцювальний гурток.

 

Музика

В1: Музико, ти прекрасна, ти саме життя. Ти була і залишаєшся вічною супутницею життя людини.

В2: В роботі ти надаєш сили, в походах знімаєш втому, в сумну хвилину ти співзвучна настрою, в часи веселощів примушуєш людину співати й танцювати.

В1: Цієї думки дотримується і наступна наша учасниця, учениця 5-В класу Назарук Ксенія, яка виконає музичний твір «Моя любов»

В2: Зустрічайте оплесками.

 Її талант передався від мами Ірини – вона грала на скрипці.

 

Також свої уміння грати на скрипці продемонструє учениця 7 А класу Гурак Ольга, разом із своєю подружкою Мачошак Яною з Угорницької школи. В Олечки також грають на музичних інструментах сестрички Слава та Ксенія. Звичайно Оля не тільки вміє грати, але й дивує своїми чарівними вишивками, які представила на виставці.

 

У дарунок прийміть ще приємні нотки фортепіано.

Відчуття до музики Марічці передалося від матері та бабусі, адже вони завжди співали. Так Марічка розвиває свої таланти гри на фортепіано в Отинійській музичній школі, а також добре володіє акторським мистецтвом. Вона сьогодні виконає твір

Різьба

Ведуча1

Іскорка таланту схована при народженні в душі кожної людини. Від

того, як її плекатимуть, який вона отримає розвиток, чим наповнюватимуть, хто оточує, залежатиме чи вона згасне, чи розгориться дивним полум’ям, даючи наснагу до праці та милуючи оточуючих чудовими витворами мистецтв.

Ведуча 2

Кожна особистість в чомусь неповторна і виразна. Зараз у вас пора юності. Це період поєднання грайливих мрій та серйозних задумів. В юності людина робить найвеличніше  відкриття – відкриває саму себе. У цих пошуках глибокий зміст: кожен може розкрити свої реальні, досі незнані можливості та таланти через світ захоплень.

В1 Ми поговоримо про народні ремесла та умільців, які вкладають у них часточку своєї душі. Одним з таких ремесел є художня обробка деревини. Її

природна фактура, колір, аромат - неповторні. Потрапивши у руки майстра, деревина набуває другого життя, перетворюючись у корисні для побуту речі.

В2  Різьбленням по деревині людина почала захоплюватися з прадавніх часів. Ним прикрашали житло і кораблі, меблі та посуд, знаряддя праці, застосовували при виготовленні іграшок. Деревина і в наші дні залишається улюбленим матеріалом художників та народних майстрів. Існує багато видів різьблення по деревині:  пропильне, геометричне, контурне, рельєфне.

 

Сьогодні у нас на виставці представлені роботи  випускників Отинійської школи Ясінського Петра та Палія Андрія, також учнів Гриніва Івана та Романюка Олександра. Між іншим Саші дідусь Роман дуже талановита шлюдина: він не тільки вмілий різьбяр, а ще й бджоляр та неперевершений  художник, який зобразив побут,  краєвиди Отинії та Угорник.

 

Вишивка

 

В1:

Вишиванка - символ Батьківщини,

Дзеркало народної душі,

В колисанці купані хвилини,

Світло і тривоги у вірші.

В2:

Вишиванка - дитинча кирпате,

Що квітки звиває в перепліт,

Материнські ласки, усміх тата,

Прадідів пророчий заповіт.

 

Ведуча:

Вишиванка - писанка чудова,

Звізда ясна, співи та вертеп.

Вишита сльозою рідна мова,

Думами дорога через степ.

 

Ведуча:

Вишиванка - біль на п`ядесталі,

Слава, воля, єдність, віра - ми.

Журавлем курличе, кличе далі,

Стелить вирій взорами-крильми.

1 учень: Литвинчук Анна

Серед жіночих народних промислів чільне місце в історії нашого народу займає вишивання. Майже кожна область, кожний район, а часто й окремі села з покоління в покоління, від матері до дочки передавали таємниці цього виду мистецтва. Тому за кольором, орнаментом, фактурою вишивки завжди можна було визначити місце її виготовлення. Народні майстрині старанно зберігають свої традиції.

  В українському орнаменті, його плавних лініях, в улюблених мотивах промовляє душа народу, його історія, природа, в оточенні якої він живе. З орнаментом пов’язані образи добра, краси, оберегу. Він опоетизований народною свідомістю, теплом людських рук. За ним стоїть тисячолітня історія українського народу.

2 учень: Паращук Вікторія

Вишивання – один з найдавніших видів декоративно-ужиткового мистецтва слов’ян. Народні вишивки захоплюють нас досконалою композицією, різнобарвним колористичним вирішенням. У своїх роботах народні майстри показують одвічний потяг людини до краси, зв’язок з рідною природою.

 

3 учень: Злепко Христинка

Історія народної вишивки на Україні сягає своїм корінням у глибину віків.

Народна вишивка - це мистецтво, яке постійно розвивається. Це величезне багатство, створене протягом віків тисячами безіменних талановитих народних майстринь. Наше завдання - не розгубити його, передати це живе іскристе диво наступним поколінням.

На вистаці представлені роботи учнів нашої школи: Гурак Ольги учениці 7А  класу. Також в їх родині уміло вишиває тітка Оксана та бабуся Люба.

Василашко Дарина не тільки добре вишиває бісером чи хрестиком, а ще займається легкою атлетикою та гімнастикою, в’язанням та малюванням – це все успадкувала від бабусі Марії та мами Віри.

Дубенська Вікторія та Федів Юлія також є одними з найвправніших вишивальниць нашої школи. У Віки вишиває бабуся Марія та мама Оля, а в Юлі мама Наталя та бабуся Марія.

 

Шиття

Ведуча1  В'язання, вишивання, швейна справа, плетення мережив, макраме, фріволіте... Ці слова навівають думки про домашній затишок та про щось старовинне і романтичне. Чи не так?

Дійсно, ці суто жіночі заняття - справжні чари, які допомагають прикрасити і себе, і свій дім, надаючи всьому, що оточує вас, неповторної привабливості та краси.

Ведуча 2 Красивий модний одяг, виготовлений власними руками, дає радість. Потяг до мистецтва виготовлення одягу та предметів побуту рівнозначний захопленню музикою, живописом чи іншим видом творчості, коли людина не професіонал, але володіє багатьма секретами майстерності фахівця.

 

Одними із таких майстринь є учасниці та призери Всеукраїнської олімпіади з трудового навчання Янчинська Ірина, Винник Софія, Жураківська Вікторія, Уберна Яна, Іванків Софія. І сьогодні ви можете подивитися на виставці  швейні вироби, які вони виготовили при підготовці до олімпіад. Усі дівчата умілі майстрині рукоділля, а Іванків Софія ще й грає на музичних інструментах, малює, займається кулінарією, паперопластикою та багато іншим.

 

 

В'язання

В1
     Дуже цікавим і популярним в наш час є в'язання спицями і гачком.

В2
     Дівчатка, любителі цих видів декоративно-ужиткового мистецтва, познайомлять нас з їх історією та продемонструють чудові вироби, виготовлені власноруч.

Перша майстриня. Литвинчук Анна
     Встановити точно, коли виникло в'язання, дуже тяжко: адже трикотаж не камінь, нелегко йому зберегтися тисячоліттями. Під час розкопок древньоєгипетських гробниць була знайдена зв'язана дитяча шкарпетка, у якої великий палець був вив'язаний окремо, ймовірно для того, щоб можна було надіти сандалю. Вчені встановили, що "вік" цієї шкарпетки біля 5 тисяч років.
 
Злепко Христинка
     Самими мистецькими в’язальниками давнини вважалися араби. Складні багатокольорові візерунки вони придумували вже 2 тисячі років тому. В XII столітті в’язати навчилися іспанці та італійці, століття потому французи, шотландці та англійці. Працювали в основному дерев'яними, металевими та спицями з кісток. В'язали панчохи, шкарпетки, рукавички. Велике визнання отримав національний головний убір шотландців - в'язаний берет. У Франції, починаючи з XIII століття, стали в'язати капелюшки, берети, фуфайки, рукавички, а в ХІУ-ХУ столітті навчились в'язати ковпаки (капюшони), шкарпетки і, навіть, верхній одяг.
     Поступово в'язання стало розповсюджуватися по всій Європі. Цікавим є те, що в'язанням у ті часи займалися виключно чоловіки.
     На Україні в'язання спицями також популярне з давніх часів. У давнину наші прабабусі в'язали панчохи, шкарпетки, рукавички з овечої вовни. В поєднанні оригінальних узорів і кольорових комбінацій, що застосовувалися у в'язаних виробах, проявлялась багата творча фантазія нашого народу.
     В'язання спицями зберегло велику популярність у наш час. Трикотаж став улюбленцем моди. Це не тільки зручний одяг, а й предмети оздоблення житла.


Паращук Вікторія
     Практично таку ж саму історію виникнення можна розповісти про в'язання гачком.
Це приємний і корисний вид рукоділля. Робота легка і дуже захоплююча. Велика кількість узорів, їх різноманітні комбінації створюють широкі можливості для виявлення смаку і творчої фантазії.
     Декоративні вироби для інтер'єра наших квартир, в'язані гачком, дуже популярні. Вони роблять наш дім затишним. Навіть рукодільниці-початківці можуть виготовляти різноманітні вироби та предмети одягу. Пересвідчитись в цьому ви можете переглянувши нашу експозицію.

Акробатика

В1

Акробатика — це вид спорту, різновид гімнастики, яка включає в себе вправи на гнучкість, спритність, стрибучість, балансування і силу.

В2

Варто зазначити, що даний вид фізичної активності далеко не всім доступний, він вимагає фізичної підготовленості, здоров’я і постійних тренувань під керівництвом професіонала. Тому рекомендується займатися акробатикою з раннього дитинства. Зробивши навіть невелику перерву в тренуваннях, людина вже не зможе повернутися до форми.

Ведуча 1

Види акробатики:

Спортивна акробатика. Поєднує в собі кілька програм: парну, стрибкову і групову. У стрибковій програмі спортсмен виконує трюки на доріжці довжиною в 30 м. У груповій і парній акробатиці вправи виконуються групами або парами. Команди можуть бути одностатевими і змішаними.

Циркова акробатика. Даний вид гімнастики включає кілька видів: повітряну, стрибкову, силову акробатику.

 Спеціальна акробатика. Розроблена для тренування спортсменів, які займаються танцями або іншими видами спорту.

 

Ведуча 2

Яка користь акробатики для здоров’я?

Тренує м’язи, розвиває витривалість і силу.

Надає тілу гнучкості.

Покращує координацію рухів, орієнтацію в просторі.

 Зміцнює вестибулярний апарат і імунітет.

Покращує обмін речовин і роботу серцево-судинної системи.

 

В1

У нашій школі також є гурток з акробатики, який веде вчитель фізичної культури Василашко Ольга Романівна

 

В1

І сьогодні для вас виступлять надзвичайно талановиті спортсменки 2 класу 

Бакаєва Валерія та Григорів Валерія з акробатичними елементами. Зустрічайте!!!!!

Декоративно-прикладне мистецтво

В1. Народне декоративне мистецтво – невичерпне джерело мудрості та краси, яке відкривається тим багатогранніше та глибше, чим з більшою зацікавленістю до нього звертатися.

В2 . Недаремно поети, композитори, майстри театру ретельно вивчали народну музичну культуру: пісні, танці; усну народну творчість.

Ведуча 1. У веселкових барвах вовняних домотканих килимів, золотавому сяйві солом’яних іграшок, значущості символіки орнаменту відчуваємо подих часів давно минулих. Тонка вервечка народних традицій пов’язує наше сьогодення з глибокою давниною та нашими пращурами, коли творчий геній української нації породив звичаї, обряди, проформи найрізноманітніших предметів.

Ведуча 2 З давніх–давен народом-трударем творилась висока культура побутових речей. З усього, що виходило з рук народного майстра, зробленого для своєї родини, для подарунку чи на продаж, був використаний досвід багатьох поколінь в обробці різноманітних матеріалів: дерева, глини, металу, засобах вишиванки, плетіння, ткацтва та килимарства.

В1 У нашій мальовничій Отинії є художня школа, в якій займається дуже багато талановитих дітей. Щороку вони представляють свої роботи на районних, обласних та всеукраїнських конкурсах малюнку, дитячої творчості та є переможцями.

В2 Хочемо відмітити таких творчих, умілих та обдарованих учнів як: Григораш Ярина, Іванків Софія, Михайлишин Анастасія, Нащук Анна, Василашко Дарина,               Михайлишин Настя, Процак Влада, Іванків

І сьогодні ви можете помилуватися роботами талановитих учнів Отинійської школи на нашій невеличкій виставці…

Слово вчителя

А зараз ще одна талановита  дівчина  продемонструє свій талант!!! Призер Всеукраїнських та обласних співочих пісенних  конкурсів Пінчук   Вероніка з піснею «Молитва за Україну».

Вероніка отримала у спадок талант співати від мами Слави та бабусі Анни, а грати на музичних інструментах передалося від татуся Богдана.

 

 

Ведуча 1

Ну і як без нагороджень!!!!

Ведуча 2

До слова запрошуємо директора Гринів Наталію Михайлівну та завуча з навчально-виховної роботи Лаврика Івана Миколайовича.

 

Ведуча 1: На ​​жаль, все має своє закінчення! І наша шоу-програма не виключення!

Ведуча 2: Ми бажаємо вам гарного настрою, який ми завжди раді вам подарувати.

В1: До побачення, друзі!!!

В2: До нових зустрічей!!!

 

 



 

docx
Додав(-ла)
rusjunja dkflf 1
Додано
4 квітня 2020
Переглядів
900
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку