Сценарій "Всесвітній день боротьби з туберкульозом"

Про матеріал
Мета заходу - показати студентам небезпечність хвороби, навчити заходам профілактики, спонукати до своєчасного обстеження, залучення до здорового способу життя. Супроводжується презентацією.
Перегляд файлу

1 слайд

Всесвітній день боротьби з туберкульозом

ВСТУПНЕ СЛОВО ВИКЛАДАЧА

Сценарій виховної години

Мета:

показати студентам небезпечність хвороби, навчити заходам профілактики, спонукати до своєчасного обстеження, залучення до здорового способу життя

Обладнання

Мультимедійний проектор, екран

 

2.слайд :

 Загальновідомо, що така недуга, як туберкульоз ще з давніх часів забирав життя мільйонів людей, і вважався невиліковною страшною хворобою. Його симптоми у вигляді кашлю, харкотиння, кровохаркання і виснаження, описували ще Гіппократ, Авіценна і Гален. Досі ця страшна хвороба, а особливо її симптоми, наводить страх на людину, так як заразитися їм може кожен, хто де-небудь стикався з розповсюджувачем злощасної палички-збудника.

ВІДЕО  1
3 слайд

24 березня 1882 році відомий мікробіолог Роберт Кох зробив важливе відкриття, за яке в 1905 році отримав Нобелівську премію. Ним була визначена частка-збудник, звана сьогодні паличкою Коха, що вражає легені людини, яка і призводить до їх серйозного захворювання.

 ВІДЕО  2

У 1982 році Всесвітньою Організацією охорони Здоров'я за підтримки Міжнародного союзу боротьби з туберкульозом та легеневими захворюваннями був заснований Всесвітній день боротьби проти туберкульозу з метою привернути увагу людства до проблеми розвитку цієї небезпечної недуги.

4 слайд

ВІДЕО  3

Вперше, у 1912 році була проведена благодійна акція під назвою «Біла ромашка», внаслідок чого ця прекрасна квітка стала символом боротьби з туберкульозом . Затвердження дати Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом - 24 березня, в 1982 році було приурочено до сторіччя з дня вчинення цього великого відкриття.


5 слайд

Незабаром, у 1998 році Всесвітній день туберкульозу отримав офіційну підтримку Організації Об'єднаних Націй. Адже, як відомо ця хвороба прогресує в основному в країнах, що розвиваються, де рівень профілактики й лікування залишає бажати кращого. За рік у світі від цього захворювання гине 9 мільйонів чоловік, з яких 3 мільйони мали запущену форму. 

6 слайд

На Сумщині останнім часом туберкульоз активізувався. По захворюваності серед населення наша область займає зараз 5-те місце в Україні.

7 слайд

Щороку Міжнародний день боротьби з туберкульозом проводиться з метою поінформувати населення про методи профілактики і лікування цього інфекційного захворювання.

У нас у гостях дільничий лікар – терапевт Кащенко Анатолій Федорович

8 слайд

ВІДЕО  4

Кожен повинен пам’ятати: при появі симптомів туберкульозу обов’язково слід звернутися до лікаря. Чим раніше буде діагностовано захворювання, тим більше ймовірність одужання, тим меншу небезпеку ви будете нести рідним та близьким.

9 слайд

У всьому світі, в цілях запобігання розвитку цієї легеневої хвороби діють спеціальні програми, в рамках яких проводиться профілактика і діагностика захворювання, а саме флюорографічне обстеження, вакцинація та ревакцинація населення. Так само, функціонують лікувальні та профілактичні заклади, санаторії для хворих з метою захистити людей від контакту з розповсюджувачами палички туберкульозу, закуповуються нові і більш ефективні препарати для боротьби та профілактики захворювання. 

 

 

10слайд

Щоб зменшити імовірність первинного зараження оточуючих, людина, хвора на активний туберкульоз, повинна притримуватись певних правил: прикривати рот хустинкою або рукою і відвертатися при кашлю; спалювати паперові носові хустинки негайно після вживання; користуватись окремим посудом і не дозволяти іншим користуватися ним. З метою дезинфекції можна користуватись хлоровмісними розчинами. Добрим і простим методом знезараження є провітрювання і вивішування на сонці ковдр, вовняних і бавовня-них речей, оскільки пряме сонячне проміння вбиває мікобактерії туберкульозу протягом 5 хвилин (в той же час у темряві бацили довго зберігають життєздатність, і тому найбільше поширення інфекції відбувається у темних приміщеннях). Бактерії руйнуються при нагріванні: протягом 20 хвилин при 60° і протягом 5 хвилин - при 70°С.
 

11 слайд

На здатність організму протистояти розвитку активного туберкульозу у випадку зараження чи активації латентної інфекції впливають наступні фактори.

  • Якість харчування. Існують вагомі докази того, що голодування чи недостатнє харчування знижують опірність організму
  • Споживання токсичних продуктів. Паління тютюну і вживання великої кількості алкоголю значно знижують захисні сили організму. Такий самий вплив мають імунодепресанти, які застосовуються при лікуванні певних захворювань.
  • Інші хвороби. До туберкульозу також чутливі ВІЛ-інфіковані, хворі на цукровий діабет, лейкози чи лепру
  • Стрес. Доведено, що стрес і депресія негативно впливають на стан імунної системи.

 

12 слайд

Міжнародний день боротьби з туберкульозом спонукає всіх замислитися про існуючу проблему, адже наше майбутнє в наших руках.

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Чікаленко Ганна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кравчук Юлія Вячеславівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
20 січня 2019
Переглядів
2424
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку