Сценарій заходу «Всесвітній День боротьби зі СНІДом. Що варто знати.»

Про матеріал
Сценарій просвітницького виховної заходу «Всесвітній День боротьби зі СНІДом. Що варто знати.» розрахований для учнів старшої школи. У розробці надані посилання на відео в YouTube
Перегляд файлу

Сценарій просвітницького виховної заходу

«Всесвітній День боротьби зі СНІДом. Що варто знати.»

 

Дата проведення: 01 грудня 

Місце проведення:  класна кімната ( навчальний кабінет)

Аудиторія : учні 10-11 класу

Обладнання: проектор, інформаційне роз’яснення  «Що таке ВІЛ?» (Центр комунікації та інформації у рамках інформаційно-комунікаційної кампанії "Здоров’я киян") – посилання на відео https://www.youtube.com/watch?v=1eOXssmxmmg та соціальний ролик про СНІД – посилання https://www.youtube.com/watch?v=ZdrvqeI2YAI

 

 

Хід проведення

 

Ведучий :   1 грудня вся світова спільнота відзначає Всесвітній День боротьби зі СНІДом. Цього дня людство згадує про те, яку серйозну загрозу для життя людей несе ця глобальна проблема. Всесвітній День боротьби зі СНІДом став одним із найбільш визнаних міжнародних днів здоров’я і можливістю підвищити рівень обізнаності про це захворювання і його профілактику. 

 

Ведуча : Всесвітній день боротьби зі СНІДом почали відзначати з 1988 році. Тоді міністри охорони здоров'я всіх країн закликали до соціальної терпимості і розширення обміну інформацією про ВІЛ/СНІД. З того часу Всесвітній день боротьби зі СНІДом відзначається щороку. За інформацією ООН, за минулих п'ять років виявлені випадки зараження ВІЛ зменшилось на 20%. Натомість, в Україні цей показник досі високий. Щодня в Україні реєструється 48.5 випадків захворювання ВІЛ-інфекцією.

 

Ведучий : Зусилля вчених спрямовано на винайдення ефективних методів подолання СНІДу, однак поки що говорити про успіх, про перемогу над вірусом ВІЛ передчасно. За оцінками експертів, сьогодні понад 50 млн. жителів планети Земля є ВІЛ-позитивними, а понад 20 млн. - вражені СНІДом. Кожного дня у світі інфікується 15-16 тис. осіб, переважно молодого віку.

 

Ведуча :  На жаль, Україну визнано державою, яка від ВІЛ/СНІДу в Східній Європі постраждала найбільше. Сьогодні у нас офіційно зареєстровано 49 тис. осіб, що мають статус ВІЛ-позитивних. Серед них майже 4 тис. дітей у  віці до 14 років. У тенетах СНІДу перебувають понад 3 тис. громадян України, з яких понад 100 дітей. Це офіційна статистика, зареєстрована в Українському центрі профілактики і боротьби зі СНІДом МОЗ України. Міжнародні експерти вважають, що ВІЛ – позитивних у нас значно більше.     

 

Перегляд інформаційного відео «Що таке ВІЛ?» https://www.youtube.com/watch?v=1eOXssmxmmg

 

Класний керівник : У всьому світі 1 грудня говорять про СНІД, про те, яку загрозу існуванню людства несе ця глобальна епідемія. Згадують і оплакують тих, хто вже помер або смертельно хворий,  говорять про масштаби трагедії і про те, що ця чума ХХ, а тепер вже і ХХI століття загрожує існуванню людства…

СНІД – особливо небезпечна хвороба, яка несе смертельну загрозу людству. Це інфекційне захворювання здатне за 10 - 20 років поставити рід людський під реальну загрозу вимирання.

 

Медична сестра або лікар : Згідно з новими цифрами, які оприлюднив підрозділ ООН боротьби з ВІЛ/СНІДом, темпи поширення інфекції серед молоді в більшості уражених країн знижуються; виняток становить лише ситуація в Україні та Росії, де кількість ВІЛ – інфікованих серед молоді в віці від 15 до 24 років продовжує зростати. 

Основні шляхи зараження ВІЛ-інфекцією:

-   статевий;

-   під час переливання донорської крові, зараженої вірусом імунодефіциту; - при використанні нестерильного медичного інструментарію (шприців, системи для переливання крові та ін.);

-   від ВІЛ-інфекції або хворої на СНІД матері дитині до, під час або після пологів.

Інкубаційний період від моменту зараження ВІЛ до перших проявів може бути як коротким – чотири-п’ять тижнів, так і дуже довгим – декілька років. За цей період збудник СНІДу руйнує лімфоцити, що неминуче призводить до глибоких змін усієї імунної системи хворої людини.

Часто носії вірусу імунодефіциту навіть не підозрюють нічого подібного, бо їхня імунна система лише незначно ослаблюється. Це стає можливим унаслідок тривалого інкубаційного періоду. 

У цьому випадку допомогти виявити захворювання може аналіз крові на СНІД, який у разі позитивного результату слід повторити, оскільки можливі хибні результати. Позитивний аналіз ще не говорить про те, що у вас обов'язково розвинеться СНІД, до того ж рання діагностика дозволяє краще впливати на всілякі ускладнення. Тому довіртеся лікареві.

          Носії ВІЛ, незважаючи на відсутність симптомів, здатні передавати інфекцію іншій людині. Тому не слід користуватися спільними бритвами, зубними щітками та іншими предметами, які можуть забруднюватись кров'ю або слиною. Дезінфікуйте будь-яку поверхню, забруднену вашою кров'ю або спермою. Про позитивний аналіз попередьте свого партнера по сексу, з яким ви вступали в зв'язок принаймні за 6 місяців до цього, щоб він зміг перевірити своє здоров'я.

 

Ведуча : Яка ймовірність захворювання?  Чи існують міри профілактики?

 

Медична сестра або лікар : Сам по собі СНІД не є смертельною хворобою, але функціонування його вірусу в організмі впливає на імунну систему так, що навіть проста нежить може призвести до смерті людини. ВІЛ руйнує Тлімфоцити – організм врачає захисні реакції, унаслідок чого активізується так звана умовно-патогенна флора організму і різко підвищується ймовірність смертельних запалювань, уражень нервової системи, розвитку онкологічних захворювань.

Міри профілактики наступні:

1.   Основна умова – Ваша поведінка.

2.   Статеві контакти – найбільш розповсюджений шлях передачі вірусу. Тому надійний спосіб запобігти зараження – уникати випадкових статевих контактів, використання презерватива.

3.   Внутрішньовенне вживання наркотиків не тільки шкодить здоров’ю, але і значно підвищує можливість зараження вірусом, адже, як правило, використовуються загальні голки і шприци без їхньої стерилізації.

4.   Використання стерилізованого інструментарію (шприци, системи для переливання крові) як у медичних установах, так і в побуті під час різних маніпуляцій (манікюру, педикюру, татуювання, гоління тощо). Пам’ятайте: вірус СНІДу не стійкий, гине при кип’ятінні миттєво, при +56 С° – протягом 10 хвилин. Можуть бути використані і спеціальні дезрозчини. Проте спирт не знищує ВІЛ!

5.   Перевірка донорської крові обов’язкова. 

 

Ведучий : Чи можна вберегти себе від СНІДУ?

 

Медична сестра або лікар : 

На сьогодні ВІЛ-інфекція не має радикальних засобів лікування, тому головною зброєю в боротьбі з поширенням вірусу є попередження нових випадків інфікування. 

У зв’язку з цим, необхідно:

                     приймати правильні щодо свого здоров’я рішення, намагатися протистояти таким чинникам ризику, як потреба експериментувати, самоутверджуватись під тиском із боку однолітків і наркодільців;          • уникати випадкових статевих контактів, бо чим більше сексуальних партнерів, тим вищим є ризик інфікування. Застосування презервативів значно знижує можливість інфікування партнера не тільки ВІЛ, але й збудниками венеричних захворювань, вірусних гепатитів. Сексуальні стосунки з особами, що вживають наркотики, здебільшого неконтрольовані й уже тому небезпечні. За даними статистики, 30–50 % осіб, що вживають наркотики ін’єкційним шляхом, інфіковані ВІЛ, тому вірогідність зараження надзвичайно висока;

                     пам’ятати, що венеричні хвороби сприяють поширенню ВІЛ, а тому їх потрібно терміново лікувати;

                     знати, що вагітні ВІЛ-інфіковані жінки можуть запобігти народженню хворої на ВІЛ дитини, якщо вони якнайраніше звернуться в жіночу консультацію для проведення профілактичного лікування.

 Профілактика – це активний процес створення умов для підвищення якості життя, формування особистих якостей людини, які сприяють її благополуччю.

         Для визначення ВІЛ-статусу, рекомендовано один раз у рік визначати  рівень антитіл до ВІЛ-інфекції в крові людини.

 

Ведучий : учні Миколаївської школи створили соціальний ролик про

СНІД, пропоную переглянути

 

Соціальний ролик про СНІД

https://www.youtube.com/watch?v=ZdrvqeI2YAI

 

Класний керівник: Після надто важкої інформації, яку ми сьогодні почули, просто неможливо не вибрати життя.

 Нехай усе жахливе, що сталося з іншими, обійде нас, залишиться далекодалеко. Нехай кожна людина до кінця усвідомить усю небезпеку, яку несе СНІД, і зробить усе можливе, щоб уберегти себе і своїх близьких та рідних від цієї страшної інфекції, бо СНІД може увійти практично в кожен дім, кожну сім’ю.

Дякуємо нашій медичні сестрі (лікарю) за вичерпну інформацію й ведучим за проведення інформаційного заходу.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чікаленко Ганна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pdf
Додано
21 квітня 2020
Переглядів
1040
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку