Що робити коли дитина-аутист кричить

Про матеріал
Зрозуміти поведінку дітей з РАС, наприклад, чому дитина аутист кричить, досить складно, особливо людям без специфічних знань та навичок з даного питання. Тим не менше істерики і крики не варто залишати без уваги, такий стан має негативні наслідки для психічного і фізичного здоров'я малюка, а також завдає чимало клопоту родині і оточуючим.
Перегляд файлу

Що робити коли дитина-аутист кричить

Зрозуміти поведінку дітей з РАС, наприклад, чому дитина аутист кричить, досить складно, особливо людям без специфічних знань та навичок з даного питання. Тим не менше істерики і крики не варто залишати без уваги, такий стан має негативні наслідки для психічного і фізичного здоров'я малюка, а також завдає чимало клопоту родині і оточуючим.

 

У більшості батьків дітей з розладом аутистичного спектру відразу ж виникає питання: що робити? Чи можна карати дитину-аутиста, коли він верещить, чи потрібно намагатися заспокоїти? Щоб коректно вести себе у важкій ситуації і швидко впоратися з насувається істерикою, потрібно вивчити причини такої поведінки, виявити закономірності та ознайомитися з дієвими методиками та рекомендаціями щодо його корекції.

 

 

 

ПРИЧИНИ, ПО ЯКИХ ДІТИ З АУТИЗМОМ КРИЧАТЬ

Виявити фактори, які провокують дитину, не просто. Проте існують певні обставини, з якими стикаються фахівці в даній області при поведінковому аналізі аутиста. Вони згруповані і виділені в окремі причини істерики дітей з аутизмом. До таких належать:

 

Хронічний перебіг захворювань. До найпоширеніших належить епілепсія, розлади шлунково-кишкового тракту, головні болі або мігрені, хвороби вух і зубів. Якщо дитина різко стала дратівливою, плаксивою і нервовим, а стан закінчується плачем, варто проконсультуватися з лікарем. Фізичний дискомфорт — це одна з найбільш частих причин, чому аутисти кричать.

Порушення сенсорної інтеграції. Викликати занепокоєння аж до істерики у дітей з РАС можуть запахи, звуки, тактильні відчуття. Це пов'язано з підвищеною чутливістю до болю або її повною відсутністю. Так емоційні сплески можуть відбуватися через звуку відкривається газованої води або виявлення щільних швів на одязі. Підтвердити, чи дійсно у вашої дитини є порушення в даній галузі, допоможе ерготерапевт.

Мовний дефект. Часто дитина з-за обмежених мовних здібностей не здатний словами пояснити, що саме він хоче, тому крики можуть виступати, як єдиний спосіб привернути увагу і попросити допомоги. Тому завдання інших членів сім'ї — спостерігати за поведінкою малюка і навчитися розуміти його, що називається, з півслова.

У дітей з аутизмом спостерігається вкрай гостра реакція на різні зміни навколишнього середовища: корекція розпорядку дня, нові смаки і запахи, незнайома місцевість і т. д. Іноді істерики трапляються, коли вони занадто зосереджені або занепокоєні чимось. Намагаючись з'ясувати причину, чому дитина-аутист вередує, варто глобально аналізувати його оточення, а не тільки поведінку в будинку.

 

Щоб навчитися краще розуміти свого особливого дитини, допомогти їй соціально адаптуватися і своєчасно попереджати плаксивий поведінку, ми пропонуємо пройти курсове навчання батькам і фахівцям-початківцям. Реєстрація на перший курс за ABA рівня BCABA вже відкрита.

 

 

 

ЯК ВПОРАТИСЯ З КРИКАМИ ДІТЕЙ-АУТИСТІВ

Якщо дитина аутист голосно кричить, існують різні способи його заспокоїти і допомогти повернутися в колишнє емоційний стан. Наприклад, методика заохочення хорошої поведінки, ігнорування як спосіб послабити увагу, переключення уваги, розслаблення, заспокоєння, виховний процес. Також існують елементарні речі, які дозволять не допускати істерик:

 

дотримання режиму дня;

чергування розумових навантажень і відпочинку;

попередження сильного голоду, нудьги і т. д.;

баланс сенсорних навантажень;

моральна підготовка до нових місць, людей;

дрібні доручення, розвиваючі відповідальність.

 

 

ЗАОХОЧУЙТЕ ГАРНУ ПОВЕДІНКУ

Якщо дитина-аутист істерить і це не пов'язано з фізичним станом, то вирішити проблему можна, заохочуючи хорошу поведінку. Абстрактне мислення погано дається дітям з РАС, тому бажано все продемонструвати візуально. Можна написати або намалювати сюжет, який говорив би, наприклад: "Якщо я розмовляю тихим і спокійним голосом в школі і не заважаю іншим, я отримую таке-то винагорода". Яку реакцію це спричиняє з боку малюка:

 

він аналізує і встановлює взаємозв'язок між "є" і "буде";

визначає користь поведінки, яке хочуть бачити батьки;

дотримується зазначеної домовленості для отримання заслуженої винагороди.

 

 

ДАЙТЕ ДИТИНІ ПРИВІД ЙОГО ЗАОХОТИТИ

Мова йде про ситуації, коли ви виявили причинно-наслідковий лінію в криках. Якщо при певних обставинах дитина повела себе спокійно, хоча зазвичай починає істерити, його слід похвалити і нагородити улюбленим ласощами або тим, що йому найбільше подобається. Також рекомендується штучно створювати такі ситуації, коли малюк може проявити добру поведінку, а ви його за це хваліть.

 

Окремо варто сказати про випадки, коли напади плачу стають реальною проблемою, а дитину намагаються заспокоїти, даючи солодощі або те, що він любить найбільше. І малюк заспокоюється. Надалі такий підхід лише закріплює дане поведінка, адже істерика заохочується, а отже, починає сприйматися як найкращий засіб для досягнення бажаного. Щоб зберегти нерви собі і своєму особливому дитині, ми пропонуємо отримати чіткі відповіді, як впоратися з істерикою аутиста на наших курсах по АВА.

ІГНОРУЙТЕ ЩОБ ПОСЛАБИТИ УВАГУ

У деяких випадках ігнорування поганої поведінки — кращий засіб для швидкого припинення істерики з боку малюка. Поряд із заохоченням правильних вчинків варто не звертати увагу на те поведінка, яке на вашу думку похвали і нагороди не заслуговує. При настанні чергового нападу плачу не розмовляйте з дитиною, не дивитися в його бік, як би важко це не здавалося.

 

Якщо застосовувати цей метод послідовно, то він може виявитися дуже ефективним. Що стосується інших членів сім'ї, дитячого садка чи школи, то тут важлива всебічна підтримка і єдина реакція на проблемну ситуацію. Варто повідомити педагога в дитсадку чи вчителя у шкільному закладі, яку форму реагування ви застосовуєте і що робити, коли аутист кричить. Відмінний варіант — ілюстративний план дій, який можна буде показати, в тому числі, дитині. Знаючи, що його буде чекати в разі непослуху, він може і не розпочати істерику, продовживши спокійно займатися.

 

 

 

ВАРТО ДУМАТИ ПРО ПОКАРАННЯ?

Як би довго не тривали капризи малюка, фізичні покарання, вмовляння і шантаж ніяк не полегшать його стан. Це пояснюється природою аутизму: слабкий самоконтроль, погано розвинена мова і її розуміння, фізичні недуги, сенсорні порушення, які в купе заважають повноцінно розвиватися.

 

Все це призводить до того, що в момент істерики дитина втрачає контроль і не може об'єктивно оцінювати ситуацію. Все, що залишається батькам — це підтримати, взяти на руки або ноги, міцно обійняти, поотвлекать. Коли це доречно, потрібно ігнорувати і впевнено говорити "ні". Важливо, щоб бабусі й дідусі були заодно з батьками в методах виховання і социализирования онука чи онучки. Знання, що робити, коли аутист істерить, прийде з часом, коли в процесі виховних заходів ви виявите найбільш дієві методи.

 

Якщо ви хочете з'ясувати, чому діти-аутисти кричать, а також отримати цінні допоміжні знання в даній області, запрошуємо відвідати наші спеціалізовані очні курси по ABA рівня BCBA. Результатом навчання є отримання профільних навичок і застосування поведінкових методик на практиці під керівництвом досвідченого фахівця.

docx
Додано
7 лютого 2020
Переглядів
6363
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку