Семінар для батьків!Бережіть зір!!!

Про матеріал

Дачный материал может использоваться на родительском собрании, как для детей с особенными образовательными возможностями, таки на обычном родительском собрании. В материале указано как работать с детьми с особенными образовательными возможностями, так и с другими детьми, для сохранения зрения каждого ребенка. Надеюсь, это будет полезно не только учителям, но и родителям и каждому будет полезно.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Семінар для батьків!Бережіть зір!!!

Номер слайду 2

Тифлопедагогічні вимоги: Слід пам'ятати, що для слабозорих дітей з гостротою зору від 0,05 до 0,2безперервна зорове навантаження в процесі роботи не повинна перевищувати10-15 хвилин. Повинна бути забезпечена підвищена загальна освітленість (не менше 1000люкс) або місцеве освітлення на робочому місці не менше 400-500 люкс. Обмежити перегляд телевізора і роботу з комп'ютером. Виключити будь-які ігри в телефонах. Простежити за дотриманням офтальмологічних вимог, тобто безперервне носіння окулярів або тільки при виконанні домашніх завдань і т.д.

Номер слайду 3

Будова і значення органа зору

Номер слайду 4

 Очи -орган зору. Найбільшу кількість інформації людина отримує завдяки зору. Ми розпізнаємо колір, форму, впізнавати далеко вони чи близько, рухаються вони чи непорушні.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Види зору: Нормальний (Еммітропічний) зір. Далекозорий (гіперметропічний) зір. Короткозоре (міопатичний) око.

Номер слайду 7

Острота зрения. Напротив зрачка в сетчатке находится так называемое желтое пятно, в середине которого – центральная ямка. Плотность зрительных клеток (палочек и колбочек) в этом месте наибольшая, поэтому здесь наивысшая острота зрения. Аккомодация - способность глаза приспосабливаться к видению как на близком, так и на далеком расстоянии, за счет изменения кривизны (а значит и оптической силы) хрусталика. Предел аккомодации – 10 см от глаза. Расстояние наилучшего видения  (без напряжения)   для нормального глаза – 25см. Адаптация - рефлекторное приспособление глаза к изменению яркости.                   Инерционность. Характеризуется средним временем сохранения светового ощущения примерно 0.05 с. Цветоощущение. Реализуется в пределах длин волн от 0.38 мкм (фиолетовый) до 0.76 мкм (красный). Наиболее чувствителен глаз к излучению с длиной волны 0,555 мкм (зеленая часть спектра). Бинокулярность. Наличие двух глаз позволяет сделать наше зрение стереоскопичным (то есть формировать трехмерное изображение). Правая сторона сетчатки каждого глаза передает через зрительный нерв "правую часть" изображения в правую сторону головного мозга, аналогично действует левая сторона сетчатки. Затем две части изображения - правую и левую - головной мозг соединяет воедино. Объемное восприятие окружающего позволяет измерять расстояние на глаз – чем больше угол между лучами, идущими в правый и левый зрачки, тем предмет ближе. Властивості ока людини: Гострота зору. Напроти зіниці в сітківці знаходиться так звана жовта пляма, в середині якої – центральна ямка. Щільність зорових кліток (паличок і колб) в цьому місці найбільша, тому тут найвища гострота зору. Акомодація - здатність ока пристосовуватися до бачення як на близькій, так і на далекій відстані, за рахунок зміни кривизни(а значить і оптичної сили) кришталика. Межа акомодації - 10 см від ока. Відстань найкращого бачення (без напруги) для нормального ока - 25см. Адаптація - рефлекторне пристосування ока до зміни яскравості.                    Інерційність. Характеризується середнім часом збереження світлового відчуття приблизно 0.05 с. Кольоросприйняття. Реалізується в межах довжин хвиль від 0.38 мкм(фіолетовий) до 0.76 мкм(червоний). Найбільш чутливе око до випромінювання з довжиною хвилі 0,555 мкм(зелена частина спектру). Бинокулярность. Наявність двох очей дозволяє зробити наш зір стереоскопічним(тобто формувати тривимірне зображення). Права сторона сітківки кожного ока передає через зоровий нерв "праву частину" зображення в праву сторону головного мозку, аналогічно діє ліва сторона сітківки. Потім дві частини зображення - праву і ліву - головний мозок сполучає воєдино. Об'ємне сприйняття того, що оточує дозволяє вимірювати відстань на око - чим більше кута між променями, що йдуть в правий і лівий зіниці, тим предмет ближчий.

Номер слайду 8

Основні офтальмологічні захворювання:

Номер слайду 9

Как видят дети с нарушениями зрения. Як бачать діти з порушеннями зору

Номер слайду 10

Сприйняття оточуючого світу. Норма.

Номер слайду 11

Помутніння кришталика

Номер слайду 12

Ушкодження зорового нерва

Номер слайду 13

Фрагментичне сприйняття

Номер слайду 14

Помутніння роговиці ока.

Номер слайду 15

Короткозорість

Номер слайду 16

Макулодистрофія

Номер слайду 17

Звуження поля зору

Номер слайду 18

Трубчастий зір

Номер слайду 19

Характеристики захворювань зору...

Номер слайду 20

При КОРОТКОЗОРОСТІ зображення доводиться не на певну область сітківки, а розташовано в площині перед нею. Тому воно сприймається нами як нечітке. Завдання будь-якої корекції цього порушення зору - ослабити силу заломлюючого апарату ока так, щоб зображення припало на певну область сітківки(тобто повернулося "в норму").

Номер слайду 21

При ДАЛЕКОЗОРОСТІ зображення доводиться не на певну область сітківки, а розташовано в площині за нею. Що і призводить до нечіткості зображення. Розрізняють природжену і вікову далекозорість.

Номер слайду 22

При АСТИГМАТИЗМІ деякі ділянки зображення можуть фокусуватися на сітківці, інші - за або перед нею(бувають і складніші випадки). В результаті чоловік бачить спотворене зображення.

Номер слайду 23

На сьогодні немає методів, що дозволяють відновити втрачені функції або повернути зір таким, що осліпнув від глаукоми. Але можна з упевненістю сказати, що запобігти втраті зору і сліпоті можна і повинно. Для профілактики глаукоми потрібні періодичні огляди у офтальмолога, особливо це важливо після 40 років. Термін ГЛАУКОМА об'єднує досить велику групу захворювань, частенько різного походження і з різною течією. У хворому оці порушується циркуляція, рідина накопичується і внутрішньоочний тиск починає рости. Зоровий нерв і інші структури ока випробовують підвищене навантаження, порушується кровопостачання ока. За відсутності лікування результат у цих, здавалося б абсолютно несхожих, захворювань один - атрофія зорового нерва і сліпота.

Номер слайду 24

У сучасних офтальмологічних центрах і клініках лікування катаракти здійснюється за допомогою методики ультразвукової факоэмульсификации з імплантацією штучної интраокулярной лінзи. Така операція полягає в заміні каламутного, ураженого катарактою кришталика штучною интраокулярной лінзою. КАТАРАКТА - захворювання, при якому кришталик ока втрачає прозорість. Помутніння служить перешкодою на шляху світлових променів від предметів, при нормальному зорі тих, що вільно потрапляють в око. Тому при катаракті один з основних симптомів - погіршення зору.

Номер слайду 25

Рекомендації батькам!!!

Номер слайду 26

Обмежити час знаходження у монітора комп'ютера.7 - 9 років - близько 15 хвилин в день;Старше 10 років - не більше 1,5 годин в день. Необхідно робити 15 хвилинних перерв для гімнастики для очей.

Номер слайду 27

Треба організувати Режим праці. Організувати робоче місце дитини так, щоб воно було добре освітлене згори і ліворуч.

Номер слайду 28

Треба правильно організувати Режим відпочинку. Малорухомі види діяльності повинні змінювати активні рухові вправи на свіжому повітрі;Час прогулянки повинен складати 2 - 3 години в день;Сон повинен складати не менше 10 годин;Із зайняття спортом переважні плавання.

Номер слайду 29

Бережемо зір

Номер слайду 30

Раціон харчування:

Номер слайду 31

Гімнастика для очей: Подивитися удалину впродовж 1-2 хвилин, переводячи погляд з предмета на предмет;Моргнути очима 20 разів;Дати "пострибати очкам зі сходів": подивитися вгору і швидко опустити погляд вниз 5 - 6 разів;Закрити очі на 30 секунд;Розплющивши очі, знову моргнути ними 20 разів, після чого впродовж 1-2 хвилин дивитися на лінію горизонту або удалину;

Номер слайду 32

Гімнастика для очей:1. Не повертаючи голови переведи погляд в лівий нижній кут, в правий верхній, в правий нижній, в лівий нижній кут. Повтори 5 - 8 разів.2. Розплющеними очима повільно, в такт диханню, плавно малюємо вісімку в просторі по горизонталі, вертикалі.3. З розплющеними очима, не повертаючи голови, напиши в просторі своє ім'я, прізвище, спочатку маленькими буквами, а потім великими.

Номер слайду 33

Рисовать глазами воображаемые фигуры: Восьмерки Четырехугольники. Круги Овалы

Номер слайду 34

Гімнастика для очей1. Не поворачивая головы переведи взгляд в левый нижний угол, в правый верхний, в правый нижний, в левый нижний угол. Повтори 5 – 8 раз.2. Открытыми глазами медленно, в такт дыханию, плавно рисуем восьмёрку в пространстве по горизонтали, вертикали.3. С открытыми глазами, не поворачивая головы, напиши в пространстве своё имя, фамилию, сначала маленькими буквами, а потом большими.

Номер слайду 35

Для зняття стомлення - дивимося в далечінь…

Номер слайду 36

Живлення для очей

Номер слайду 37

ПРИЧИНИ ПОРУШЕННЯ ЗОРУ

Номер слайду 38

Не можна

Номер слайду 39

Не можна

Номер слайду 40

Не можна!

Номер слайду 41

Бережи зір. Читай, пиши тільки при хорошому освітлення, але пам'ятай, що яскраве світло не повинне по-падати в очі. Книгу при читанні став на похилу черінь-ставку. При письмі світло повинне падати ліворуч. Не читай лежачи, в транспорті.

Номер слайду 42

Бережи зір. Якщо довго читаєш, пишеш, малюєш, через кожні 20 хвилин давай очам відпочити: ніколи не три ока руками. Так можна занести в них смітинку і небезпечні мікроби. Користуйся чистою носовою хусткою, дивися у вікно, удалину, поки не злічиш до 20. Дуже шкідливо для очей довго дивитися телевізор. Не соромся носити окуляри.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Олеговна Катерина
    Спасибо, это важно знать каждому
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Золотарьов Євген Григорович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
25 квітня 2018
Переглядів
1287
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку