Сенарій до дня Матері "Пишіть листи…"

Про матеріал

Містить матеріали морального виховання особистості. спрямовані на формування моральної культури особистості, засвоєння моральних норм, принципів, категорій, ідеалів суспільства на рівні власних переконань; потреби у самовдосконаленні і самовихованні. Сприяє розвитку почуття любов до дитини, батьків, родини, близьких тощо..

Перегляд файлу
  •       Сценарій виховної години до Дня Матері

     на тему “Пишіть листи”.

 

Мета: формування моральної культури особистості через виховання любові до матері; становлення етики сімейних стосунків через творчу діяльність студентів.

Форма проведення: літературно-музична композиція

 

Примітка. В основі організації та проведення заходу лежить соціальний проект “Лист до матері”

 

Звучить вірш Л. Костенко “Пишіть листи”

 

https://www.youtube.com/watch?v=4sMZCfx0FOI

 

Пишіть листи і надсилайте вчасно,
Коли їх ждуть далекі адресати,
Коли є час, коли немає часу,
І коли навіть ні про що писати.
Пишіть про те, що ви живі-здорові,
Не говоріть, чого ви так мовчали.
Не треба слів, навіщо бандеролі?
Ау! — і все, крізь роки і печалі.

Ведучий 1

Листи у конвертах ... Як давно це було. Через них ми висловлюємо свої почуття один до одного,  довіряючи  незрілі мрії маленькому клаптику паперу. Проте з позиції власного его ми інколи забуваємо, що ці найпотаємніші  перлини  довіри  хочуть  прочитати  найдорожчі для нас люди – наші мами. І  скільки  нам би  не було років п’ятнадцять,  вісімнадцять чи п’ятдесят в тяжку чи радісну хвилину ми  мимоволі  за  клавіатурою сучасних  гаджетів  набираємо:  “Мамо.  Матусю!  Відгукнись...”

 

 

 

Ведучий  2

Мама, мамочка, матуся… Скільки  ніжності,  тепла і любові у цьому слові, що  називає людину,  яка  для  всіх  найближча,  найдорожча,  найрідніша.

У травні, коли прокидається від сну природа, коли дзвенить у блакиті
пташиний спів, теплий  весняний  вітер  приносить  свято  Матері.

Ведучий 3

У кожній країні свято Матері відзначають давно. У 1914 році Конгрес США прийняв Постанову про  введення свята – Дня Матері. Цю  ідею  підхопили в усьому світі. Вперше в Україні День матері відзначали у 1929 році на Галичині. З 1990 року завдяки  зусиллям  громадських організацій, зокрема Союзу українок, свято Матері святкується по всій Україні. Щасливі ми, що воно прийшло,  нарешті,  і на нашу землю. Хай  вічно  живуть  наші  мами, а ми,  діти,  завжди  залишатимемося  перед ними в боргу.

Ведучий 4

Мама - основа всіх основ. Вона народжує і виховує, плекає,
оберігає від біди і горя. Мама турбується увесь вік за дитину,
проймається  її  болем  на  відстані.

 

 Звучить пісня Ніби вчора, рідна мамо”.

https://www.youtube.com/watch?v=Rj5FJqm2qN8

 

Ведучий 5

 “Дорога мамо...” Скільки листів починалося, починається і ще буде починатися цими словами. Змінюються покоління, а ці рядки завжди лишаються нев’янучими, мов квіти безсмертника, бо звернені вони до найдорожчої в світі людини – до матері, яка дала нам життя.
Матері  існують для нас  завжди,  вони  постійно живуть у нашому серці, і все ж – так уже буває в житті – найчастіше  ми згадуємо  про них у хвилини душевної  скрути  чи тяжких випробувань. Хіба не про те говорять солдатські, синівські трикутники з фронтів Великої вітчизняної війни,

телефонні  вісточки учасників АТО?.. І в мирний час, хіба то менша радість

 

для  матері – одержати  звісточку  від  сина  чи дочки з тих країв, де їм випало  жити і працювати?  Матері  завжди  раді  кожному  нашому  слову –  і написаному,  і усному…………………………………………………………….
Ведучий 6

Та  чи  завжди  ми  пам’ятаємо  про це?  На жаль,  не  завжди. Свою неувагу ми  виправдовуємо  тим, що любимо своїх єдиних, що часто думаємо про них, а ще  в думці посилаємося на службову завантаженість, сімейно-побутові клопоти та інші різні причини,  які справді  є, але яким все ж немає виправдань перед тим сонцем, ім’я якому – мати...
 

 Звучить пісня К. Скрябіна “Мам” у виконанні студента

https://www.youtube.com/watch?v=VTfv53TKLAU&list=RDVTfv53TKLAU#t=38

 

Студент 1

 Зачитує лист до мами

Моя ніжна і рідна матусю…

Я вирішила написати до тебе лист з висловленням своєї любові і вдячності. Я зрозуміла,  що кожна людина повинна цінувати своїх рідних, а особливо свою маму, тому що ви, наші неньки, -   найближчі у світі люди і ваша любов найсвятіша. Матусенько моя, ти ніби той ангел-охоронець, що завжди допомагає мені і рятує з негод. Ти своїми ніжними руками-крилами захищаєш мене і даруєш своє тепло і затишок. Я дійсно зрозуміла, що лише мама, це та людина, яка ніколи не покине свою дитину у біді і нікому не дасть її образити. З перших  днів мого життя  ти присвятила себе, свої мрії і надії, своє дозвілля і турботи, мені, і я обіцяю, що коли навіть стану дорослою і самостійною я не забуду про тебе, про свою неньку, про ту, якій   зобов’язана  всім. Мамо, ти вчиш мене всьому, даєш мудрі поради - ти найрозумніша, дякую тобі за це. Ще я хочу написати ось що: кожна краплинка твоєї любові свята; кожен промінчик твоєї ніжності і доброти найтепліші - я збережу навіки їх у своєму серці.

 

Студент 2

 

 Зачитує лист до мами

 

Дорога мама!

Я ніколи тобі цього не говорила, але я дуже вдячна тобі. Ти подарувала мені життя, і кожну хвилину дбала про мене, і віддавала всю свою любов і ніжність. Ти завжди була для мене прикладом для наслідування, про який тільки може мріяти дівчина. Що б я не накоїла, ти завжди вміла знайти слова, які змушували мене задуматися над своїми вчинками.  Я знаю, що ти хочеш тільки кращого. І хоча я цього не показую, але  завжди відчуваю почуття безмежної вдячності і любові до тебе. Без тебе я б просто загубилася в цьому величезному світі. Ти багато чому навчила мене, і до сих пір, коли у мене виникають труднощі, за допомогою я йду до тебе. Ти навчила мене відрізняти погане від доброго. І неважливо, чи був це просто жахливий одяг, який я носила в 16 років, або щось більш серйозне. Ти навчила мене слухати, розуміти і любити. Твої слова завжди допомагають мені прийняти правильне рішення. Спасибі тобі за те, що ти поруч і оберігаєш мене. Твоя любов надихає мене. Ти вмієш розвеселити мене, коли мені сумно. Ти посилаєш мені есемески “Я люблю тебе” просто так, без приводу. З тобою  приємно  базікати про  що  завгодно.  Коли у мене поганий день, одна хвилина, проведена поруч з тобою, змушує мене забути всі негаразди.
Я знаю, ти завжди говориш мені правду. І неважливо, хочу я її почути чи ні. Адже ти знаєш, як краще вчинити, і хочеш переконатися, що я теж це знаю. Я повністю довіряю твоїм порадам, адже тільки ти відчуваєш мене краще за інших. І це те, що я люблю в тобі. Спасибі тобі за те, що ти мій найбільший фанат. Ти завжди поруч і щиро ділиш зі мною всі радощі і невдачі. Чи то на вулиці дощ, сонце, снігопад, ураган або землетрус, я знаю, що можу розраховувати на тебе. І якщо бути чесною, то це найкраще почуття на світі. Ти найрозумніша. Яке б питання у мене не виникало, ти завжди знаєш на нього відповідь. Кажуть, що мами знають все, і це дійсно так. Я не знаю, як

ти це робиш, але твій розум вражає мене....................................
І  наостанок  я  хочу сказати тобі спасибі за те, що ти мій найкращий друг. Без твоєї  допомоги  я не стала б такою, якою є зараз. Я найщасливіша дівчина в світі, тому що у мене є така мама.  І навіть якщо ми іноді сперечаємося, ми все одно залишаємося найдорожчими людьми один для одного.
Я просто хочу, щоб ти знала, що ти найкраща мама на світі, і я сподіваюся, що коли-небудь я зможу стати хоча б наполовину такою, як ти.
Люблю тебе!

 

 Звучить реп “Мама” у виконанні студента

 

 

Студент 3

 Зачитує лист до мами

Дорога матусю!

У цей весняний день я хочу привітати тебе зі святом. Я дуже люблю тебе. Бажаю тобі  справжнього добра і щастя. В той же час я розумію, що твоє щастя багато в чому залежить від того, як йдуть справи у мене. Щоб порадувати тебе, я намагаюся вчитися якомога краще, хочу стати справжнім фахівцем або професіоналом, щоб мати можливість надавати тобі всіляку підтримку, коли ти постарієш. Я знаю, що моя мама мене дуже любить, а тому хоче мене якомога  частіше  бачити.  Обіцяю,  що ніколи не покину тебе, не піду чи не поїду занадто далеко від тебе.  Буду намагатися робити все для того, щоб ти знала, що я поруч.  Як  би  не склалося моє життя, з якими обставинами я б не стикався, ти  будеш  поряд, рідненька.  Мені дуже шкода тих матерів, від яких пішли діти і які стали повністю забутими.  Жодна мама такого не заслуговує.

Я пам’ятаю,  що ти зробила  для мене.  Пам’ятаю,  наскільки  безглуздим  і

 

слабким  був у дитинстві, скільки  помилок   міг зробити,  якби поруч зі мною не було тебе, такої мудрої і доброї людини, яка бажає мені тільки добра  і  намагається  застерегти  мене  від  усього  поганого... Яка б проблема у мене виникла,  я завжди міг звернутися  до тебе,  адже  знав, що ти не відвернешся від мене, не відмовишся мені допомагати і зробиш все, щоб у мене все було добре…

Я радий, що у мене є ти... Що я не самотній у цьому світі... Серцем я розумію,  що має бути взаємність і з мого боку.  Пробач мені,  якщо не часто про це тобі говорю, але думками я завжди з тобою...

 

Звучить пісня “Лист до мами” (Океан Ельзи )

https://www.youtube.com/watch?v=jplY3mwxbkk

 

Ведучий 7

Як хочеться повернутися в безтурботність дитячих днів і довірливо притиснутися до доброї  матусі!  Розповісти свої тривоги,  знаю: мама все зрозуміє. Заспокоєно почути: “Не хвилюйся, все пройде!” 

Ведучий 8

Наше  дитинство  не  повернеться  ніколи. Ми дорослішаємо, тільки це не біда. Через  роки і відстань відчуваємо знов і знов як нас оберігає материнська любов. Ми самі скоро станемо батьками і будемо так само любити своїх дітей, як  любили  нас  наші  мами.

Ведучий 9

Мудрість народу слово “Мати” поставила поруч із великим словом Мати Господня. Сьогодні похвалу, поклін і честь віддаймо найкращій з людей. Прости своїх дітей вірних і невірних, прийми блудних синів і дочок і благослови всіх материнською любов’ю.

 

 Звучить пісня (відео поезія) Галини Британ “Подяка мамі” у виконанні студентів

https://www.youtube.com/watch?v=0H2SQ5gX190

https://www.youtube.com/watch?v=qlx7jmXoyZM

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Вознюк Галина Юріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
14 липня 2018
Переглядів
3646
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку