Презентація до уроку за темою: "Середньовічні держави: від роздробленості до станово-представницьких монархій. Франція в XI-XV ст."

Про матеріал

Презентація до теми уроку: Середньовічні держави: від роздробленості

до станово-представницьких монархій. Франція в XI-XV ст. За підручником Щупак І.Я Всесвітня історія: підруч. для 7 кл. закладів загальної середньої освіти /І. Я. Щупак, О. В. Бурлака,І. О. Піскарьова. — Київ : УОВЦ «Оріон», 2020. — 176с. : іл.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Франція в XI-XV ст. План: Феодальна роздробленність;Франція в XI-XV ст.;Столітня війна. Об'єднання Франції.

Номер слайду 2

Феодальна роздробленість - послаблення, або відсудність центральної влади в феодальній державі, під час якого значно посилюються великі феодали та виникає багато політичних центрів. Причини:- заплутана система спадкування феодів; (рівний розподіл між синами → право першородства)- надання сеньйором земель у спадкове володіння з особистої власності (Домену);- натуральне господарство гальмувало економічне об'єднання різних регіонів. Домен - спадкові земельні володіння короля.

Номер слайду 3

Король періоду раннього феодалізму сприймався не я повноправний володар, а як "перший серед рівних".

Номер слайду 4

Король періоду раннього феодалізму сприймався не я повноправний володар, а як "перший серед рівних". Гуго Капет (987 - 996 рр.) - засновник династії Капетингів. Збирає Землі довкола Парижу та Орлеану, підпорядковує собі великих феодалів.

Номер слайду 5

Королівський домен на 987 р. та 995 р. перед смертю Гуго Капета. (блакитні кольори)

Номер слайду 6

Луї Святий (1226 - 1270 рр.) — король Франції , очолював сьомий та восьмий хрестові походи (під час останнього він помер), що закінчились провалами. Єдиний з королів Франції, зарахованих до святих римською церквою. За його правління було введено:- єдину монету для всього королівства;- конфлікти почали розглядатися тільки в королівському суді;- заборона на внутрішні війни для французьких феодалів.

Номер слайду 7

Філіпп IV Вродливий (1285 - 1314 рр.) — король Франції , увійшов до історії як перший монарх Франції, що скликав 1302 року Генеральні штати та установив авторитет світської влади вище духовної.

Номер слайду 8

 Генеральні штати- представницький дорадчий орган різних суспільних станів (шляхти, духівництва та міщанства) при королі, який скликався з різної періодичністю в період 1302 - 1789 рр. До складу штатів водили феодали, духовенство та представники ІІІ стану.

Номер слайду 9

За правління Філіппа IV Франція з феодальної стає станово-представницької монархією (поч. ХІІІ ст.). Станово-представницька монархія - різновид монархії при якому монарх (король, князь, імператор і т.д.) спирається при прийняття рішень на думку загальних народних зборів.

Номер слайду 10

  Авіньйонський полон пап (1309 - 1377 рр.)- час в історії папства, коли резиденцію пап було перенесено з Рима в Авіньйон (Південно-Східна Франція): у цей час папи перебували в політичній залежності від французьких королів і фактично захищали інтереси Франції. Повернення папи Григорія XI 17 січня 1377 року в Рим. Фреска Джорджо Вазарі.

Номер слайду 11

Англійські володіння на території Франції в ХІІ - ХІІІ ст.

Номер слайду 12

Династична криза у Франції у першій половині XIV ст. став приводом для початку Столітньої війни.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Основну бойову силу Французької армії складали важкі кінні лицарі.

Номер слайду 15

Однак французька піхота була дуже слабка, тому королі Франції воліли наймати італійських найманців.

Номер слайду 16

В Англії, через постійні війни в горах Шотландії та Уельсу роль кавалерії навпаки знижувалася. На зміну кінноті прийшли лучники.

Номер слайду 17

СТОЛІТНЯ ВІЙНА 1337–1453серія війсь. зіткнень між Англією та Францією в період з 1337 по 1453. Приводом для війни стали династич. домагання Едуарда III і його нащадків на франц. корону, засновані більш близькою мірою їх спорідненості, ніж в королів з франц. династії Валуа, з останніми Капетингами.

Номер слайду 18

Умовно весь період війни можна розділити на 4 великі етапи: Едвардіанська війна — в 1337—1360 роках. Каролінгська війна - в 1369-1396 роках. Ланкастерська війна - в 1415-1428 роках. Завершальний період — у 1428—1453 роках.

Номер слайду 19

Причини: - Суперечка за володіння промислово-розвиненим районом - Фландрія;- заплутаність відношень сеньйор-вассал; - Династична криза у Франції;

Номер слайду 20

Перші етапи війни були не вдалими для французів. Англійці нанесли їм значні поразки під Слейсом (1340), під Кресі (1346р.), Пуат'є (1356 р.) та Азенкуром (1415 р.).

Номер слайду 21

Генріх VI Ланкастер став першим і єдиним англійським королем, який був коронований у Франції 1422 р. Сірий - володіння англійських королів.жовтий - території французького принца.

Номер слайду 22

Продовжуючи військові дії, 1428 року англійці взяли в облогу Орлеан. 1428 ознаменував собою появу на політичній арені Жанни д'Арк. Жанна Д'Арк, Орлеанська діва (1412 – 1431 рр.) Національна героїня Франції, одна з командуючих французькими військами в Сторічній війні. Потрапивши в полон до бургундців, була передана англійцям, засуджена як єретик і спалена на багатті.

Номер слайду 23

"Я прийшла сюди в королівську палату, щоб .... постати перед королем у першій половині посту, нехай навіть для цього я зітру собі ноги до колін; знайте, що ніхто - ні король, ні герцог ....- не зможе відновити французьке королівство: порятунок може прийти тільки від мене, і, хоча я воліла б залишитися з моєю бідною матінкою і прясти, не в цьому моє призначення: я маю йти, і я зроблю це, бо моєму Господу завгодно, щоб я діяла таким чином". Жанна д'Арк

Номер слайду 24

У травні 1429 р. під Орлеан підходить Жанна д'Арк. Для звільнення Орлеана їй знадобилося 9 днів. 11 травня 1429 року було знято облогу.

Номер слайду 25

30 травня 1431 р. Жанна д'Арк була спалена живцем на площі Старого Ринку в Руані. На голову Жанни одягли паперову митру з написом «Єретик, віровідступниця, ідолопоклонниця» і повели на багаття. "Єпископе, я вмираю через вас. Я викликаю вас на Божий суд!"

Номер слайду 26

Наслідки війни:- Англійські королі відмовилися своїх претензій на французький трон; - Поразки у Сторічній війні вилилося в громадянську війну в Англії, почалася Війна Білої та Червоної троянди; - Лицарство занепало; - Було започатковано розвиток вогнепальної зброї в Західній Європі. - Столітня війни, по суті, відокремила та сформувала англійську та французькі нації та сприяла посиленню королівської влади в обох країнах.

Номер слайду 27

Луї ХІ Розсудливий (1461 - 1483 рр.) -  король Франції (1461-1483). Завершив процес централізації державного устрою Королівства Франція. Людовик XI мав також інші зневажливі прізвиська: (фр. l'universelle aragne — «всесвітній павук», або «Король Павук») — все завдяки його політичним махінаціям, якими він відзначився за своє 22-річне правління.

Номер слайду 28

За свого правління Луї ХІ приєднав до Французського королівства Бретань, Пікардію, Бургундію та Прованс і завершив об'єднання національних французських земель.

Номер слайду 29

Д/з:§17 (читати);Письмово:- Поняття: «феодальна роздробленість», «станово-представницька монархія», «Генеральні штати»;- Дати: Столітня війна, правління Гуго Капета та Філіппі IV Красивого;- Причини феодальної роздробленості;- Причини та наслідки Столітньої війни для Франції.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Валентій Людмила Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
9 грудня 2022
Переглядів
1951
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку