Сервіси створення інтерактивних вправ

Про матеріал
Інтерактивні вправи — це частина заняття (шкільного уроку), яка використовується з метою засвоєння вивченого матеріалу та досягнення певних результатів навчання учнями.
Перегляд файлу

Сервіси створення інтерактивних вправ

Катола Т.В.

вчитель інформатики

ОЗ Чаплинська СШ І-ІІІ ступенів

Інтерактивні вправи — це частина заняття (шкільного уроку), яка використовується з метою засвоєння вивченого матеріалу та досягнення певних результатів навчання учнями.

 

Сьогодні вчителі стикаються з тим, що учнів дуже важко зацікавити і здивувати, так як вони - покоління інформаційного століття і мають величезні, необмежені можливості до доступу різної інформації. А кожен учитель стурбований якістю результатів своєї діяльності і регулярно ставить перед собою питання: «Як зробити ефективним процес навчання?», «Як зробити урок цікавим і корисним?». Ось тоді до нас на допомогу і приходять різні інтерактивні сервіси, за допомогою яких можна урізноманітнити свій урок, зробити процес виконання домашнього завдання цікавим і легким, зацікавивши тим самим не тільки дітей, а й самих себе. Я в своїй практиці використовую різні методи і форми навчання.

Найбільш цікавими в даний час вважаються інтерактивні методи навчання, де педагог втрачає центральну роль, він стає організатором освітнього процесу. Учитель визначає загальний напрямок, контролює час і порядок виконання наміченого плану, дає консультації, допомагає. Учні, в свою чергу, на таких уроках взаємодіють один з одним, а педагог піклується про те, щоб їх зусилля були спрямовані на позитивний результат.

Сьогодення від школярів вимагає не тільки  уміння відразу ж застосовувати отримані знання і навички на практиці, але й створювати щось нове на базі отриманої інформації. Сьогоднішній випускник  Нової української школи – це передусім людина творча, з великим потенціалом саморозвитку та самореалізації. Цих цілей практично неможливо досягти без використання методів навчання, які робили б учнів не пасивними слухачами, а активними учасниками освітнього процесу. Саме така можливість з'явилася з використанням сучасних інтерактивних технологій навчання. Однак, застосування ІКТ в освіті не призведе до бажаного ефекту, якщо в основі застосування засобів ІКТ на уроці не лежать педагогічні технології.

В своїй практиці я використовую інтерактивні презентації, які в свою чергу стали традицією сучасного уроку, різноманітні Інтернет-сервіси.

Використання Інтернет-сервісів, дозволяє урізноманітнити дидактичні матеріали для мережевої навчальної діяльності з акцентом на інтерактивні форми.

Використання Web-сервісів в освітньому процесі - це сьогодні нагальна потреба для вчителів, які прагнуть оптимізувати процес навчання, зробити його більш ефективним і цільовим для навчання.

 Web-сервіси, які представляють інтерес для освітньої діяльності наступні:

  • хмарні сховища;
  • конструктор для створення особистих сайтів викладачів;
  • соціальні мережі та спільноти;
  • сервіси для створення тестів, карт, плакатів, схем, кросвордів тощо;
  • сервіси для дистанційної освіти.

Інтерактивні онлайн-ресурси, які використовую

 в роботі для організації освітнього процесу

 

Сервіси Google- безкоштовний онлайн-офіс, що включає в себе текстовий, табличний процесор,  сервіс для створення презентацій, інтернет-сервіс хмарного зберігання файлів. Корпорація Google розробляє і надає безліч додатків і сервісів, доступ до яких можливий у вікні будь-якого браузера при наявності підключення до Інтернету.

Google Calendar - онлайновий календар,

Google Docs - онлайновий офіс,

Gmail - безкоштовна електронна пошта,

Google Forms -створення форм, анкет і тестів для опитувань,

Google Maps - набір карт,

Google Sites - безкоштовний хостинг, який використовує вікі-технологію,

Google Translate - перекладач,

YouTube - відеохостинг.

Сервіс Kahoot (create.kahoot.it; kahoot.it) - це  сервіс для створення онлайн вікторин, тестів і опитувань. Учні можуть відповідати на створені вчителем тести з планшетів, ноутбуків, смартфонів, тобто з будь-якого пристрою, що має доступ до Інтернету. Створені в Kahoot завдання дозволяють включити в них фотографії і навіть відео фрагменти. Темп виконання вікторин, тестів регулюється учителем для кожного питання. При бажанні вчитель може ввести бали за відповіді на поставлені питання: за правильні відповіді і за швидкість. Табло відображається на моніторі вчительського комп'ютера. Для участі в тестуванні учні просто повинні відкрити сервіс і ввести PIN-код, який представляє вчитель зі свого комп'ютера. Учневі зручно на своєму пристрої вибирати правильну відповідь. Варіанти представлені геометричними фігурами. Однією з особливостей Kahoot є можливість дублювати і редагувати тести, що дозволяє вчителю заощадити багато часу. Онлайн-сервіс «Kahoot!» може використовуватись на будь-якому етапі уроку: для перевірки, систематизації знань, набутих з теми, чи для узагальнення вивченого матеріалу за рік. У будь-якому випадку, у вас є потужний сучасний інструмент для створення власного самобутнього уроку.

Навчитися користуватися сервісом досить легко. Учні із задоволенням виконують різні вправи. Сервіс Kahoot   розвиває лідерські якості, швидкість мислення, підвищує інтерес до предмету.

Сервіс LearningApps - є додатком Web 2.0 для підтримки освітніх процесів у навчальних закладах різних типів. Конструктор Learningapps призначений для розробки та зберігання інтерактивних завдань з різних предметних дисциплін, за допомогою яких учні можуть перевірити, закріпити набуті знання в ігровій формі, що сприяє формуванню їх пізнавального інтересу. На сайті доступна велика база завдань, розроблених учителями з різних країн для усіх предметів шкільної програми. Кожен із ресурсів можна використати на своєму уроці, змінити під власні потреби, розробити схожий чи зовсім інший навчальний модуль.  Сервіс Learningapps надає можливість отримання коду для того, щоб інтерактивні завдання були розміщені на сторінці сайту або блогу учителів або учнів.

з середовищами для створення та змінювання зображень. Під час практичних занять у графічних та текстових редакторах, редакторах презентацій формуються навички створювати та змінювати зображення, тексти, презентації для навчання.

У ході реалізації цієї змістової лінії учні вчаться змінювати та створювати найпростіші зображення, презентації, текстові документи; працювати зі схемами, діаграмами, картами; перетворювати інформацію з однієї форми подання в іншу (текстову, графічну, числову, звукову).

Сервіс Сlasstime - зручна платформа для залучення кожного учня до виконання завдань, отримання миттєвих результатів та візуалізації прогресу усього класу. Зручно відстежувати  відповіді учнів, що дає миттєве розуміння продуктивності класу. Більше ніж 30 000 питань безкоштовно, можливість створювати свої власні завдання, діліться ними з іншими вчителями, щоб доповнити свої навчальні плани. Бібліотеки питань. Різні типи питань. Красиві формули. Зображення і Youtube відео. Classtime можна використовувати по-різному: закріплення вивченого, підсумкове оцінювання, домашні завдання. Командні ігри дозволяють розвивати урок навколо анімованого сюжету, проектованого для всього класу. Ці анімовані сюжети є проблеми, з якими учні повинні впоратися, розв’язуючи завдання на своїх гаджетах. Тільки якщо весь клас буде відповідати правильно, командна гра завершиться успіхом. Цей помічник може швидко перевіряти знання учнів, залучати дітей до командної роботи, працювати над помилками, готуватися до ЗНО та робити підготовку до уроку набагато ефективнішою.

Сервіс Canva (https://www.canva.com/)- сервіс для графічного дизайну. Графічний редактор дає доступ до вбудованої бібліотеці шаблонів, фотографій, ілюстрацій і шрифтів. Сервісом можуть користуватися як необізнані користувачі так і професіонали дизайну і цифрового маркетингу.  На платформі можна створювати як зображення для публікації в Інтернеті, так і макети для поліграфічної продукції.

Сервіс Mycollages - дозволяє  легко і швидко створювати неймовірні колажі онлайн, абсолютно безкоштовно. Можливо створювати колажі як з комп'ютера, так і з телефону. Зручний інтерфейс російською і гнучка система налаштувань дає вам можливість створити власний неповторний шаблон колажу, в комплекті з ексклюзивними фільтрами і ефектами. Експериментуйте і створюйте свої унікальні колажі.

Сервіс Rebus1.com (http://rebus1.com/ua/index.php?item=main) - cервіс для  створення ребусів.

Сервіс Biouroki (http://biouroki.ru/workshop/crossgen) - cервіс для  створення кросвордів

Сервіс Padlet створення цікавої дошки, документів і веб-сторінки, які легко читати. Зручний, легкий інструмент для організації спільної роботи учасників освітнього процесу з різним контентом у визначеному віртуальному просторі.

Сервіси для створення QR-кодів –( http://qrcodes.com.ua)   QR-код (у перекладі з англійської «quickresponse» означає «швидкий відгук») — це матричний код, розроблений японською компанією «Denso-Wave» в 1994 році. Закодувати цим кодом можливо що завгодно: відео з якогось сайту, сторінку в соціальних мережах, номер телефону. В освітніх цілях можна:

        закодувати посилання, яке спрямовує учнів на освітній сайт з інформацією, що допомагає розв’язати певну задачу;

        розмістити такі коди на інформаційних стендах;

        використовувати QR-код безпосередньо на уроці у вигляді закодованих завдань контрольної роботи або тесту для перевірки засвоєння навчального матеріалу учнями тощо.

  Для зчитування QR-кодів також існує величезна кількість спеціальних програм.

 У 8-Б класі, я провела виховний захід на тему: Використання QR-кодів у навчальному процесі. Учні онайомилися з технологією QR кодування; можливостями застосування QR-кодів в освітній та виховній діяльності. Навчилися користуватися комп'ютерними програмами QR-сканер і QR-рідер.

  Модель випускника Нової Української Школи - це необхідна основа для сміливих і успішних кроків у своє майбутнє. Всі інші здобутки у сфері компетентності може принести людині лише наполеглива цілеспрямована праця, бажання вчитися та ділитися досвідом з іншими. Вчитель має бути партнером учневі, ділитися своїми знаннями тому, що кожен член суспільства має розуміти свою роль у соціумі та усвідомлювати відповідальність не тільки за себе і свої вчинки, а й за вчинки інших.

Тому комп'ютеризація при навчанні створює особливе інформаційне середовище, яке стимулює інтерес і допитливість дитини. Це полегшує розуміння й вирішення багатьох завдань інтелектуального характеру, сприяє розкриттю природою закладених потенціалів і здібностей до пізнання, творчої ініціативи, особистісному розвитку кожного учня.

Отже, використання сервісів для створення інтерактивних вправ є вимогою сьогодення, необхідним чинником реалізації дидактичних цілей і завдань відповідно до освітнього стандарту, дає можливість підвищити рівень індивідуалізації навчання.

Сервіс Kahoot  https://www.youtube.com/watch?v=ERB2ZSTA3ys

Сервіс LearningApps) https://www.youtube.com/watch?v=8u8EYrWXHsc 

(Сервіс LearningApps) https://www.youtube.com/watch?v=B-3xIkrG9eM

Сервіс Сlasstime    https://www.youtube.com/watch?v=qsQXB9IOe2Y

Сервіс Canva  https://www.youtube.com/watch?v=HpvYn6iow8s

Сервіс Mycollages https://www.youtube.com/watch?v=3wWesf6jJy0

Сервіс Rebus1.com https://www.youtube.com/watch?v=BEtsSuEUQko

Сервіс Biouroki https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=UhIXHcxSZ2I&feature=emb_logo

Сервіс Padlet https://www.youtube.com/watch?v=9uj3tp4R81s

 

 

 

 

 

doc
Додано
2 лютого 2021
Переглядів
9433
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку