Шестикінечна, блискуча зірка з фоамірану. Технології 6 клас.

Про матеріал
Фоаміран – синтетичний матеріал, піддатливий і м’який, створений для виробів і рукоділля. Він здатний допомогти реалізувати найсміливіші задуми автора, майстра, творця. Звичайно, тим, хто вже оволодів технікою і набив руку немає жодних труднощів у тому, щоб працювати з цим унікальним матеріалом. А от молодим майстрам і майстриням варто повчитися і дізнатися деякі тонкощі і особливості творчого процесу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Шестикінечна блискуча зірка з фоамірану

Номер слайду 2

Фоаміран з гліттером — майже чарівний матеріал. Спробуйте самі, як просто плоский аркуш деформується під дією тепла. Звісно, деформація має бути ціленаправленою, щоб в нас вийшов красивий та симетричний 3-D об'єкт. Але спершу доведеться зробити шаблон та потренувати в процесі геометричні навички. Матеріали:фоаміран з гліттером;аркуш білого паперу;кругла мисочка;ручка;ножиці;лінійка;клей-пістолет;стрічка або нитка для петельки;праска.

Номер слайду 3

Хід роботи:1. Створюємо шаблон. Малюємо коло на білому аркуші. Дітям зручно обводити якийсь невеликий круглий предмет, наприклад, кришечку з дитячого посуду або невеличку миску. Вирізаємо коло і складаємо пополам, далі розгортаємо і наводимо лінію згину ручкою. Ще раз складаємо коло і отримуємо другу лінію, перпендикулярну до першої (див. фото 3). А ще таким чином ми отримаємо центр фігури.

Номер слайду 4

Вкладаємо коло, щоб одна з ліній опинилася у горизонтальній позиції. Підтягуємо до центру нижній край, розгортаємо. Потім те саме робимо з верхнім краєм. Кінці нових ліній згину (ті, що на контурі кола) треба позначити точками (на них вказують стрілки на малюнку 5).

Номер слайду 5

Кінці протилежних точок з’єднуємо лініями, як на фото 6. Далі прокреслюємо контур шестикутника, як на мал. 7, вирізаємо фігуру.

Номер слайду 6

Якщо вкласти шестикутник на кут, як на фото 8, то залишається зігнути його симетрично посередині. Вийде щось схоже на будиночок (мал. 9), а ми отримаємо нову лінію згину. Всього таких ліній буде три, вони поєднують середини протилежних сторін шестикутника.

Номер слайду 7

Далі з’єднуємо протилежні кути між собою. А тепер найцікавіше — подивіться на фото 11. Рожевих пунктирів і блакитних кіл на шаблоні насправді нема, вони показані для наглядності. Прикладайте лінійку в напрямку пунктирів та наносьте на внутрішні лінії точки.

Номер слайду 8

Далі треба взяти ножиці і зробити надрізи: від середини кожної сторони шестикутника до наших новостворених точок (див. фото 12). Створіть кутики зірки, для цього просто поскладайте папір від надрізів вправо та вліво до намальованих ліній (мал. 13). Наш шаблон готовий!

Номер слайду 9

2. Переносимо шаблон. Переносимо контури зірки на зворотну сторону фоамірану. Спочатку прокреслюємо закриту зірку, потім відкриваємо всі праві кутики та проводимо лінії, а далі прибираємо шаблон. Результат, який ми бачимо на мал. 16, доповнюємо ручкою та лінійкою, просто з’єднуючи кути між собою. Вирізаємо ромб, повторюємо надрізи. Тепер наш шаблон перенесено на матеріал. Далі піде робота з розігрітими приладами, тому рекомендується участь дорослої відповідальної особи! Важливо пояснити дитині техніку безпеки при роботі з праскою та термоклеєм.

Номер слайду 10

3. Формуємо зірку. Почнемо з блискучої сторони виробу. Згинаємо основу по довгій стороні, торкаємось на кілька секунд до розігрітої праски (фото 19). Нагрітий фоаміран дуже податливий, тому ми цю лінію фіксуємо пальцями: легко стискаємо по всій довжині. Таких довгих випуклих ліній у нас має бути 3, подивіться, як вони виглядають, на фото 20.

Номер слайду 11

В іншому напрямку ми будемо вигинати короткі лінії (це ті, що поєднують середини сторін шестикутника). Для цього прикладаємо до праски складену тильну сторону шестикутника (фото 21). Оскільки ліній три, то і процедуру повторюємо тричі. Результат — на малюнку 22. Надрізи треба розкрити, маленькі кутики загорнути всередину зірки. З цим також допоможе праска, буквально по кілька секунд на фіксацію кожного згину (фото 23). Як виглядатиме половина виробу з обох боків, подивіться на малюнках 24 — 25.

Номер слайду 12

Передостанній етап — формування гострих кінців зірки. Накладайте кутики один на одного, між ними видавіть краплю термоклею та потримайте. Дві половинки зірочки склейте між собою за кінчики по черзі, не забудьте вкласти ниточку або стрічку для підвішування. Для привабливого зовнішнього вигляду рекомендуємо закрити шов, який видно після склеювання частин.

Номер слайду 13

Відріжте кілька смужок блискучого фоамірану шириною 3 мм та приклейте зверху на боковий шов. Процес показаний на фото 30 — 31. Кінчики пропрацюйте на розігрітій поверхні праски: трохи попритискайте та згладьте кути.

Номер слайду 14

Ось і все — ваша ідеальна прикраса у вигляді зірки готова

pptx
Пов’язані теми
Технології, 6 клас, Презентації
Додано
27 грудня 2023
Переглядів
82
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку