Шкільна газета "Українське слово"

Про матеріал

Випуск газети містить матеріал про традиції нашого народу, повязані з Новорічними святами

Перегляд файлу

УКРАЇНСЬКЕ СЛОВО        

c Випуск «Зимові традиції та обряди» 14 січня 2020 року d

Прийшла зима. Випав перший сніг, наступили морози і покрилися кригою ріки. В селі всі господарські роботи закінчено. Господарі ховають реманент, лагодять сани, їздять до млина та готуються до Різдвяних свят...

Господині прядуть. Дівчата вишивають і щоранку вмиваються «першим снігом» та витираються червоною крайкою — «щоб були рожеві лиця». Парубки допомагають батькам, а у вільний час заважають дівчатам вишивати. 

            Свята про які йдеться у цьому випуску:  1 січня - Новий рік. Новорічна коляда,6 січня - Святвечір,7 січня - Різдво Христове,13 січня - Меланки (Маланки), Щедрий вечір, щедра кутя,14 січня - Новий старий рік та свято Василя,19 січня - Свято Водохреща (Йордан) 


Святвечір. Перед Різдвом Христовим зустрічають Святий Вечір. Усі чекають, коли зійде вечірня зоря, що має сповістити всім людям про велике чудо - народження Сина Божого. Та ось зоря зійшла і почалося святкування. Різдво - найрадісніша подія для всього народу. За народною традицією вважається: хто до цього дня прийшов очищений - у того добро в цей день примножиться. А хто має гріхи - той може оновитися разом із появою на небі першої Віфлеємської зірки. Коли сонце починає заходити, вносять у хату сніп жита - "дідух" - і ставлять його на почесному місті. Зараз замість урочисто прикрашеного "дідуха"  люди прибирають ялинки…

Різдво Христове - одне з найбільших релігійних свят. З ним пов’язують народження Ісуса Христа. Як стверджує християнське вчення, діва Марія народила сина і сповила його в яслах. Від того і червоний кут, в якому тримають кубельце з кутею та узваром, в народі ще називають «яслами». Власне, кутя з узваром є своєрідною ознакою смерті Христа, тому на поминках обов’язково готують цю страву, і її ще називають «четвертою страшною кутею»

 

Добірка: Ніколаєнко Гордій, 10-Б

Ми прийшли вам посівати, Щоб усіх пошанувати.

Сієм, сіємо зерном,

Новий рік щоб був з добром. Від їди щоб стіл ломився, Щоб і хліб не перевівся.

Сієм, сієм, посіваєм, Щастя й радості бажаєм.

Щоб і дома, і на полі Вам всього було доволі.

Сієм, сієм, посіваєм, З Новим роком Вас вітаєм!

 

 

 

 

 

 

Традиційне посівання на Св. Василя  

 

 

Свято Меланки. Це - новорічний обряд, що залишився нам від наших предків. Зараз він став просто веселою забавою, новорічним маскарадом. Головну роль у ньому грав хлопець, переодягнений у жіночий костюм - Меланка. Він зображував безпорадну господиню, що все робить абияк: б'є посуд, миє піч водою, а лави підмазує глиною, підмітає сміття від порога до середини хати... Так Меланка ходить від хати до хати зі своїм "почотом", до якого входять орач, сівач, дід, ведмідь, коза, журавель, циган з цигаркою і чорт з ріжками. Але заходять вони тільки до тих хат, де збираються дівчата, тож їм доводиться питатись у них дозволу зайти пощедрувати. Після веселощів хлопці і дівчата разом сідають до столу.

Водохреща. Коли Ісусові виповнилось тридцять років і прийшов йому час, вийти до людей, прийшов він на річку Йордан до Іоанна Хрестителя, щоб охреститися. Ісус охрестився і вийшов з води. У день Богоявлення, в пам’ять про хрещення Ісуса Христа в Йордані, проводять велике освячення води на всіх річках, озерах, джерелах і колодязях.

Добірка: Денега Дмитро, 10-Б


Редколегія: учні 8-10 класів КЗ «ЗСЗШІСП» ЗОР;                             Головний редактор: учитель Батуліна Олена Яківна.

pdf
Додано
30 січня 2020
Переглядів
509
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку