Мета: Ознайомити здобувачів освіти з історією виникнення шоколаду, його впливом на організм людини. Закріплювати знання здобувачів освіти про корисну та шкідливу їжу. Привчати учнів до свідомого самоаналізу поведінки та прогнозування результатів учинків. Розвивати увагу, пізнавальні інтереси. Виховувати культуру харчування.
Історія виникнення шоколаду Звідки пішла назва шоколад? Так його називали ацтеки, які в минулому жили в Мексиці. Слово «шоколад» бере свій початок від «чоколатль», назва стародавнього напою із какао-бобів, які проростали на деревах, плід був схожий на огірки, але мали гіркуватий смак. На мові ацтеків «чоколлі» означає «гіркота", а «атль» означає воду, яку використовують для приготування шоколадного напою. В середині XVI століття учений-монах Бенцоні надав королю Іспанії доповідь про корисні властивості рідкого шоколаду. Доповідь - засекретили, а шоколад оголосили державною таємницею. За її порушення було страчено десятки людей.
Історія шоколаду почалася дуже давно - більше 3 000 років тому. Вперше слово «какао» прозвучало як «kakawa» приблизно за 1 000 років до нашої ери на берегах Мексиканської затоки в момент розквіту цивілізації ольмеків. На зміну ольмекам прийшла цивілізація майя. Майя і поклали початок в культивуванні дикорослого какао - дерева. Їх росло чимало, але і не достатньо, для того, щоб кожен міг пити божественний напій вдосталь. В результаті індійці стали використовувати какао - боби як засіб платежу. На рахунку був кожен плід: за 100 какао - бобів, наприклад, можна було купити раба. Коли розрахунки велися чималими сумами, то плоди рахували стручками, кожен з яких важить близько 500 г.
Траплялися й курйози: давні «фальшивомонетники» виймали зі стручків какао - боби і заповнювали їх ніж - менш коштовним. Ймовірно мешканці Месоамерики того часу ще не вміли готувати шоколад та пили «какаове пиво», яке виготовляли з плодів какао, що перебродили. Свідоцтва готування напою з перетертих плодів, що більше нагадував сучасне какао, знайдені на малюнках майя датованих 2 століттям н.е. Іспанські літописці свідчать, що імператор ацтеків Моктесума II, не пив інших напоїв крім какао, яке йому подавали в золотому кубку. Цей напій готувався з додаванням ванілі та спецій і сильно пінився. Не менше ніж 50 великих сосудів цього напою готували щодня для імператора та 2000 чоловік знаті, що мешкали при дворі. У 1517 році какао - боби в Іспанію з Мексики були вивезені Ерпаном Кортесом. Іспанці також перевезли дерево какао до Вест-Індії та Філіппін. Плоди какао широко використовували в алхімічних процесах, де вони були відомі як «чорний біб». Також какао застосовують як один з найкращих антиоксидантів. Рослина отримала свою сучасну наукову назву від шведського дослідника Карла Ліннея у 1735 році, який назвав її «їжею богів» або «какао Theobroma».
Мексиканці в шоколад стали додавати корицю, мускатний горіх і цукор. Напій стали подавати гарячим. У Мексиці обсмажені какао - боби змішувалися з водою і в цю суміш додавали перець Чилі. Напій мав гіркуватий смак і подавався холодним. Іспанці строго тримали рецепт виготовлення шоколаду в таємниці. Але мореплавці продовжували свої подорожі. Першим європейцем, що відкрив поживну і цілющу силу какао - бобів, став Христофор Колумб. У 1502 г. Він отримав їх в подарунок від місцевих жителів острова Гуанажа (в Карибах). З цього моменту шоколад почав свій хід по Європі: цей смачний екзотичний напій завоював серця італійської, австрійської і, нарешті, після весілля Анни Австрійської і короля Людовика XIV французької аристократії. У 1770 була створена перша французька компанія, яка застосовує при виготовленні шоколаду гідравлічний прес.
У 1700 році англійці додали в шоколад молоко і стали виробляти шоколад у вигляді плиток. В Англії стали з'являтися Шоколадні будинки, де збиралася англійська еліта. Найвідомішим став Шоколадний будинок Уайта, який був відкритий в 1893 році. Свою популярність він доніс до наших часів, дбайливо зберігаючи створену культуру вживання шоколаду. У 1875 році швейцарець Даніель Петер змішав какао - масу зі згущеним молоком. Так з'явився молочний шоколад, його назвали швейцарським. Довгий час шоколад був доступний тільки багатіям: виробництво було складним, а інгредієнти — дуже дорогими. І лише в кінці XIX століття кондитери змогли досягти виготовлення практично сучасного шоколаду.
Шоколад в житті людини. Сьогодні єдиного медичного погляду на роль шоколаду в нашому житті не існує. При деяких захворюваннях вживати шоколад забороняється . Наприклад, якщо у вас є проблеми з печінкою . Людям , які відчувають головний біль через мігрень рекомендують шоколад білих сортів. Якщо Ви страждаєте надмірною вагою, не слід вживати шоколад з начинкою або «жирні» вершкові сорти шоколаду. Шоколад — джерело енергії,тому він корисний дітям, а також тим, хто займається спортом. За допомогою шоколаду краще мислиш , він піднімає настрій . Від шоколаду для зубів є не тільки шкода, але і користь. Справа в тім, що він має антисептичну речовину, яка пригнічує розвиток бактерій, які «відповідають» за виникнення зубного каменю - карієс. Вченні запевняють, що шоколад може бути внесено до категорії продуктів, корисних для здоров'я.
Про те, що регулярне вживання шоколаду допомагає поліпшити стан судин, нещодавно заявили американські вчені. У Єльському університеті вивчали це питання з невеликою кількістю випробовуваних, але пошуки були організовані серйозно. Третині учасників давали плацебо, третини протягом 6-и тижнів щодня по 220 г какао з цукром і третини така ж кількість какао без цукру. У людей, які отримували плацебо, стан кровоносних судин за півтора місяці покращився на 0,8%. У піддослідних, які кожен день отримували какао без цукру, стан судин покращився на 2,4%, у тих, хто вживав какао з цукром, - на 2,5%. В ході досліджень вчені з'ясували, що на судини головного мозку благотворний вплив робить лише гіркий шоколад.
Лікарі настійно рекомендують відмовитися від будь-якого шоколаду людям, які страждають від цирозу печінки. Дітям до трьох років давати будь-які солодощі не бажано. Шоколад - не виняток. Більше строгих обмежень немає. Для діабетиків виробляють спеціальний шоколад. До речі, він визнаний найкориснішим для здоров'я. Якщо говорити про кількість, то найкращим варіантом дієтологи вважають близько 100 г в добу. Саме стільки рекомендується з'їдати чорного шоколаду в день, щоб отримувати не тільки задоволення, але і користь для здоров'я.
Чому саме шоколад? Чим він такий хороший, що його можна застосовувати не тільки «всередину», а й використовувати для створення і підтримки зовнішньої краси? Як відзначають фахівці, косметичні властивості шоколаду надає в першу чергу кофеїн, що входить до його складу. Кофеїн стимулює кровообіг, нормалізує відтік крові і лімфи, перешкоджає появі набряків. Крім того, це один з найбільш ефективних інгредієнтів в боротьбі із зайвою вагою і целюлітом: під дією кофеїну активізується розпад жирів, шкіра набуває пружність. Какао-боби приблизно на 55% складаються з масла, яке має коричневий відтінок і шоколадний аромат. Масло какао багата на вітамін F. До його складу входять незамінні жирні кислоти (стеаринова, пальмітинова, олеїнова, ліноленова), які відновлюють мембрани клітин, сприяють утриманню вологи в шкірному покриві. В олії какао також містяться поліфеноли - речовини, які мають сильну антиоксидантну активність, - тому масло какао допомагає боротися зі стресом і перешкоджає появі зморшок.
Шкода та користь шоколада. Згідно з останніми дослідженнями Дюссельдорфського Університету 40 г шоколаду в добу забезпечують :- прилив сил і бадьорості;- поліпшення пам'яті;- стійкість до стресів;- зміцнення імунітету;- профілактику застуди;- зміцнення судин;- нормалізацію тиску. Згідно вивченої літератури можна зробити тверджень згідно користі та шкоди шоколаду.
Твердження перше. Шоколад - винуватець зайвої ваги Вірно лише частково. Ще у Другу світову війну шоколад входив до складу пайків для льотчиків - тільки цей компактний і найцінніший харчовий продукт (450 - 600 ккал на 100 г) був здатний підтримувати сили людини на межі протягом багатьох годин. Основні джерела калорій - молоко і глюкоза швидко розщеплюються і швидко витрачаються. При надмірному надходженні в організм вони можуть «відкладатися» у вигляді жиру, але при помірному вживанні можуть бути частиною здорової збалансованої дієти. Для порівняння: таку ж калорійність мають 3 банана або одна солодка булочка. Спеціально для тих, хто любить шоколад, але побоюється надлишку жирів і цукру, створені дієтичні сорти - гіркий шоколад.
Твердження друге. Шоколад - джерело енергії. Це правда. Жири та цукор, яких багато в шоколаді, - основні постачальники енергії для організму. Магній і калій, що містяться в ньому, необхідні для нормальної роботи м'язів і нервової системи. Тому шоколад корисний дітям, а також тим, хто займається спортом. Батьки дають шоколад дітям на іспити. Шоколад не тільки стимулює мозкову діяльність, але і благотворно впливає на емоційний фон. У 2 000 році були проведені дослідження в Америці, які показали, що люди, які їдять шоколад 2 - 3 рази на місяць, відчувають себе краще, ніж ті, хто повністю відмовився від нього.
Це пов'язано з тим, що шоколад у своєму складі має антиоксиданти - речовини, що знижують шкідливий вплив вільних радикалів на організм людини. Какао, що міститься в шоколаді, надає стимулюючу дію на імунну систему. Какао зменшує вироблення холестерину, шкідливого для серця і артерій. А що містяться в какао - бобах поліфеноли (органічні сполуки рослинного походження) сприятливо впливають на серцево - судинну систему. Вони сприяють більш ефективному кровотоку, зменшуючи навантаження на серце, здатні руйнувати тромби в крові. Вчені порівняли кров тих пацієнтів, які їли шоколад, і тих, які їли білий хліб. Будь - яких змін у другої групи не було знайдено, ризик ж виникнення тромбів у першої групи значно знизився.
Твердження третє. Шоколад є стимулюючим ефектом. Це правда. Теобрамін і кофеїн, що містяться в шоколаді, володіють легким стимулюючим впливом на серцево - судинну і нервову системи. Вуглеводи дають легко доступну і спалюється енергію, а жири, що містяться в олії какао, засвоюються повільно і забезпечують організм енергією протягом тривалого часу. Вчені визнали корисним навіть запах шоколаду. Його аромат містить майже 40 летючих з'єднань