Сила – міра взаємодії. Графічне зображення сил. Додавання сил

Про матеріал
Розробка презентації до уроку фізики в 7 класі на тему "Сила – міра взаємодії. Графічне зображення сил. Додавання сил"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сила – міра взаємодії. Графічне зображення сил. Додавання сил. Фізика 7 клас. Урок 28

Номер слайду 2

Перевірка домашнього завдання. В автобусі в бак для пального вміщується 84 кг дизельного палива. Визначте місткість бака. Відповідь подайте в літрах. Об’єм залізничної цистерни дорівнює 30 м3. Скільки тонн нафти перевезе потяг із 50 таких цистерн?

Номер слайду 3

Що означає поняття «сила» у фізиціДорослий тенісист здатний змусити м’яч летіти зі швидкістю руху спортивного автомобіля (а); малюк не може сильно вдарити по м’ячу, тому надає йому досить невеликої швидкості руху (б)

Номер слайду 4

Сила (F) — це фізична величина, яка є мірою дії одного тіла на інше (мірою взаємодії тіл)Що означає поняття «сила» у фізиціОдиниця сили в СІ — ньютон[ F ] = 1 Н

Номер слайду 5

Графічне зображення сили. Сила — векторна величина, тобто сила має і значенням, і напрямок.

Номер слайду 6

Зміна швидкості руху тіла (за значенням, за напрямком) залежить від напрямку сили

Номер слайду 7

Додавання сил, що діють уздовж однієї прямоїСилу, яка здійснює на тіло таку саму дію, як декілька сил, що діють одночасно, називають рівнодійною цих сил.

Номер слайду 8

Умова зрівноваження сил. Якщо дві сили рівні за значенням, протилежні за напрямком і прикладені до одного тіла, то рівнодійна цих сил дорівнює нулю. Якщо сили, які діють на тіло, рівні за значенням і протилежні за напрямком, то тіло рухається рівномірно прямолінійно (а) або перебуває в стані спокою (б)

Номер слайду 9

Розв'язування задач. Доберіть певний масштаб і накресліть у зошиті сили, що дорівнюють 3,2 Н; 5,6 Н; 8 Н. Зіставте своє креслення з кресленнями однокласників. Чи відрізняються вони? Чому?

Номер слайду 10

Розв'язок

Номер слайду 11

Розв'язування задач (усно)Канат, який тягнуть у протилежні боки дві людини, перебуває в стані спокою. Одна людина тягне канат із силою 300 Н. Чому дорівнює сила, з якою тягне канат друга людина? Зобразіть на схематичному рисунку сили, що діють на канат. Чому дорівнює рівнодійна цих сил?

Номер слайду 12

Розв'язування задач. На рисунках зображені тіла та сили, що на них діють (1 клітинка — 1 Н). Перенесіть кожний рисунок до зошита, знайдіть рівнодійну та зобразіть її.

Номер слайду 13

Розв'язування задач. На тіло діють три сили, напрямлені вздовж однієї прямої. Дві сили мають значення 30 Н і 50 Н. Яке значення може мати третя сила, якщо рівнодійна трьох сил дорівнює 100 Н? Скільки розв’язків має ця задача? Виконайте в зошиті відповідні схематичні рисунки.

Номер слайду 14

Розв'язування задач (усно)Чи може рухатись автомобіль, якщо рівнодійна всіх сил, прикладених до нього, напрямлена протилежно напрямку руху? Якщо може, наведіть приклад.

Номер слайду 15

Домашнє завдання. Вивчити: § 18 Впр. 18 (3, 5) - письмово

pptx
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
До уроку
§ 20.Сила — міра взаємодії
Додано
3 листопада 2021
Переглядів
5511
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку