Синтетичні високомолекулярні речовини

Про матеріал
Розширення знань про полімерні матеріали на прикладі пластмас, каучуків, волокон; - Узагальнити головні характеристики та класифікацію полімерів; - Повторити склад, властивості та застосування ВМС; - Показати позитивне та негативне значення сучасних полімерних матеріалів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Високомолекулярні речовини і полімерні матеріали на їх основі Вчитель хімії Ольга Когут1

Номер слайду 2

Мета - Розширити знання про полімерні матеріали на прикладі пластмас, каучуків, волокон;- Узагальнити головні характеристики та класифікацію полімерів;- Повторити склад, властивості та застосування ВМС; - Показати позитивне та негативне значення сучасних полімерних матеріалів.

Номер слайду 3

“Широко простягає хімія руки свої у справи людські. Куди не кинеш оком – скрізь бачиш плоди її надзвичайних старань” М. В. Ломоносов

Номер слайду 4

Презентація учнівських проектів Китайська народна мудрість Не бійся, що не знаєш – бійся, що не навчишся

Номер слайду 5

Вікторина1. Які речовини належать до ВМС?2. Наведіть приклади природних ВМС?3. Що являють собою штучні й синтетичні ВСМ?4. Наведіть приклади штучних і синтетичних полімерів?5. Як з грецької перекладаються слова ,,полімер’’ і ,,мономер’’?6. Що таке ,,ступінь полімеризації ’’?7. Що таке ,,структурна ланка’’?8. Які полімери наз. полімерами стереорегуляторної будови?9. Чим відрізняються реакції полімеризації від реакцій поліконденсації?10. У чому полягає особливість поняття ,, молекулярна маса полімеру’’?

Номер слайду 6

Блеф – клуб. Чи вірите ви що?Поліетилен може зберігатися у грунті близько 100 років.1 м. поролону може увібрати з водної поверхні до 700 м. нафти і нафтопродуктів. Перші чоботи, аналоги гумовим винайшли європейці. Літери РЕ, РР, РS на пластиковій тарі вказують назву полімеру з якого виготовлений виріб. Поліетилен називають пластмасою №1. Синтетичні волокна отримують із деревини. Штучні волокна виготовлені хімічною обробкою природної сировини . Секрет виготовлення шовку був відкритий 5 тис. років тому. Для створення штучного серця, що в перше було пересаджено людині у 1982 р. у США, вчені використали різні полімерні матеріали. Якщо штучні волокна виготовлені із целюлози, то під час їх спалювання буде відчуватися запах паленого пір’я. Капронове волокно більш стійке до стирання, ніж усі натуральні волокна. Капронові нитки замінюють металеві скріпки і шовкову нитку під час операції.

Номер слайду 7

Гра ,,Чорна скриня’’

Номер слайду 8

Чорна скриня1. Поліетиленовий пакет2. Жувальна гумка3. Каучук (гума)

Номер слайду 9

Гра ,,Знайди пару’’Полімери – це…. Ступінь полімеризації показує…. Пластмаси – це…. До синтетичних каучуків належать…. Штучні волокна – це…Синтетичні волокна – це…Гума – це…. Сировиною для штучних волокон є….. Реакція полімеризації – це… Реакція поліконденсації

Номер слайду 10

Вправа,,Знайди зайве,,

Номер слайду 11

Тестові завдання

Номер слайду 12

Домашнє завдання. Міні - твір За що я люблю хімію?

pptx
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Додано
26 січня 2022
Переглядів
599
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку